Søtsaker, shopping og slott på Øland

Øland som reisemål er mer enn camping. Liker du å være litt mer for deg selv? Gå eller sykle en lang tur på mystiske Alvaret, nyt fika og god shopping på Gårdsby Lanthandel eller bli bedre kjent med den kongelige delen av øya. Er du i regionen, er kanskje Astrid Lindgrens verden i Vimmerby lengre nord på reiseruta? Her får du fem tips til hvorfor du bør stoppe opp på Øland.

Jeg opplevde alt dette på én dag, men jeg vil anbefale deg en langhelg eller en uke. *reklame

Borgholms på royale Øland

Mange har Øland som reisemål kun for å se levende kongeligheter. Selv for en som ikke er overvettes interessert i kongelige, er det likevel mye annet enn rent kongestoff å hente på å besøke slottene på øya. Borgholms slottsruin ser kjedelig ut fra utsiden. På innsiden er det derimot gjort mye, og det er en høyst levende ruin.

På Borgholm slott på Øland kan du være dronning eller konge for én dag.

En drage eller to her hadde gjort seg….På Borgholms slott på Øland kan du være dronning for én dag.

Om sommeren er her konserter med kjente nasjonale og internasjonale artister, rundt 40 bryllup årlig og flere andre arrangementer. De har også gjort langt mer ut av utstillingene sine enn andre steder jeg har vært.

I taket henger det som skal forestille sverd og alle krigene som har vært utkjempet. Vakkert og nifst å gå under på samme tid.

Guider bruker å være kjedelige, men får du Borgholms engasjerte guide med på turen så vil du bli underholdt så det holder. Jeg tror mannen har svelget X antall sprettballer, veldig kunnskapsrik og morsom. Vil du gå for deg selv, er det også fint. Sitt på en trone, eller se på utsikten fra hjertet hvor brudeparene står og sier sine ja til hverandre.

Velger du Øland som reisemål, kan du også gifte deg her.

Velger du Øland som reisemål, kan du også gifte deg her.

Solliden slott

Med det samme vi er inne på konger og dronninger. Den svenske kongefamilien har sin private sommerresidens på Øland. Solliden slott koster mye å holde i gang med sine rom og flotte hager, så det er også i store perioder åpent på eiendommen. Er du heldig, kan du også se kongefamilien her. Det finnes også en souvenirbutikk og en kafé på stedet. Det er ganske flatt og god tilgjengelighet, både for rullestol og barnevogner her. Kunst er det også blitt plass til.

Forvandles dette til en karet noen gang….?

Kaffe eller lunsj på Solliden inntas på Kaffetorpet rett ved. En utrolig mysig plass med suveren mat. Jeg gikk for vegetarburgere laget av kikerter, zucchini og rødløk. Fantastisk godt og store porsjoner. Her kan du også handle lokalt kunsthåndverk og mat.

Humor i hagen. Tipper at noen har forsøkt å kysse denne steinfiguren.

Humor i hagen. Tipper at noen har forsøkt å kysse denne steinfiguren.

Alvaret

For alle som elsker krim, er Johan Theorins bøker fra Øland og Alvaret skremmende lesing. Han klarer å få det vakre Alvaret til å bli skummelt og mystisk, og når du står på det vidstrakte og gamle landskapet kan du nesten fornemme at det er noe. Ja, jeg tror ikke så mye på Åndenes makt, men på den annen side så har jeg lest alle Isfolket-bøkene og er nok påvirket av det.

UNESCO har vernet Stora Alvaret, som er 37 km langt og 10 km bredt, og preget av ulike geologiske epoker. Selve kalksteinsflaten er skurt ut av istider lenge før istidene i nyere tid. Kalksteinen er om lag 500 millioner år gammel og er dannet slik den nå framstår i ordovicium, og inneholder en rekke fossiler. Jordlaget er tynt, men en rekke plantearter har sitt eneste nordiske biotop her.

Så kan det bety det det vil for oss som ikke kan så mye om dette, og faller av når det kommer mer enn tre tall på seks linjer og kambrosilirium involveres. Alvaret er bare helt spesielt, og har en stemning som er unik. Ta deg tid her, sett gjerne av en dag til å gå, sykle eller bare sett deg ned og les en bok eller hør på naturen. Kanskje ikke midt i veien, men….

 

Ølandsurt er en av de sjeldne vekstene på Alvaret.

Du kan både sykle og gå på Alvaret.

Du kan både sykle og gå på Alvaret.

Fika på Gårdby

Det herlige med Øland er at hver eneste landsby har noe som gjør at du kan stoppe opp. Når du kommer til Gårdby lanthandel bør du sette av minst én time. Her bruker du tid på å se på alt godteri, te og matvarer før du bestiller en overdose sukker med eller uten gluten. Nyter fikastunden, før du oppdager at her er det jo én butikk til. Som selger interiør og klesplagg. Eieren har sansen for det lille ekstra, enten vi snakker om kaker eller klær, så du er herved advart.

Øland som reisemål

Én ting er steder med en adresse. Det beste med å ta bilen eller sykkelen fatt når du har Øland som reisemål, er at langs veien er det mye pent å se på. Enten det er frukt og grønt til salgs, epleslang en kan gå på eller stoppe opp og ha piknik ved en av de mange bevarte møllene som er igjen. Sverige er nemlig svært så gode på tilrettelegging. Her er det skilt som viser vei, benker og bord settes ut og ved den lange rekker vindmøller på bildet er det om sommeren også issalg med mer.

Øland har rundt 350 gamle møller igjen. De tas vare på av ildsjeler, som får støtte fra stiftelser. Så behandle dem med respekt.

Når epler henger så lett tilgjengelig langs veien, og med stoler rett under – da må en jo bare ta ett.

Noe mer med Øland som reisemål?

Ja, det kan en trygt si. På 137 kilometer lange Øland med sine 24.000 innbyggere kan du være lenge og likevel føle at du har mye mer igjen å se. For eksempel fyret i den ene enden, der fugletittere fra hele verden viser frem sine dyre objektiver og kikkerter mens de venter på sjeldne fugler. Du kan gomle sjokolade på kaia, shoppe keramikk fra Paradis i Färjestaden og som de sier i ukebladene…og mye, mye mer.

Dette var en liten smakebit. Jeg kommer tilbake med et eget innlegg om unike og sjarmerende fika-steder i Kalmar-regionen, som øya er en del av. For har du først tatt en bit av Øland, er det lett å få lyst på mer.

PS: Sverige er jo generelt et hyggelig land for oss nordmenn å feriere i, og jeg kan også sterkt anbefale en annen øy – nemlig Gotland. Øya ligger øst for Øland, og herfra går det fly samt båt om sommeren.

KALMAR-REGIONEN OG ØLAND SOM REISEMÅL

FLY: SAS flyr til Kalmar-Øland lufthavn. Min reiserute var Alta-Oslo-Stockholm-Kalmar, 6t og 40 min var korteste rute.

BIL: Øland er brofast, og ligger sør-øst i Sverige. Fra Oslo 651 kilometer i bil, fra Alta 1927 kilometer.

OVERNATTING: Mange hoteller både i Kalmar, som er 40 minutter unna med bil, og noen selve øya. Jeg har bare bodd i Kalmar på Frimurarehotellet, og kan ikke anbefale noe ut fra egen opplevelse på Øland. Det er derimot mange som leier ut sommerhus her, og det er nok er godt valg. Vil du ha det kongelig, velger du Dronning Victorias Hotel og Vilohem.

CAMPING: Selvsagt er det mange steder du kan sette fra deg bobilen og campingvogna, eller leie en hytte og ta del i fellesskapets gleder. Her er en oversikt over alle.

NATUR: Øya har 500 kilometer kystlinje, 75 naturreservat, 50 badeplasser, 32 ulike orkideer, 1 UNESCO-verdensarv.

BEGIVENHETER: Innhøstingsfest siste uken i september bringer titusener til øya, Skördefesten er Sveriges største. Borgholm slottsruin har alltid sommerkonserter. Det er også kurs og forelesninger å melde seg på, kunstrunde, julemarked med mer. Oversikt finner du på oland.se

Lei et sommerhus. Da kommer du tettere på landsbylivet.

  • Innlegget er i starten merket reklame, da turen var i regi av Destination Kalmar og Ehrenberg Kommunikasjon. Som vanlig er det ikke lagt føringer på tekst eller foto, så alle meninger og bilder er mine egne. 
Send gjerne artikkelen videre ut i verden

4 thoughts on “Søtsaker, shopping og slott på Øland

  1. Helena

    Öland är en sån fantastiskt ö! Jag blir så himla sugen på att åka tillbaka nu när jag läser ditt inlägg. Och Gårdby Lanthandel vill jag till!

Alta (Finnmark)
Today
Rainy
Wind : 5.3 km/h
Humidity : 97%
5°C
  • Monday Tomorrow 4 °C
  • Tuesday   2 °C
Weather Layer by www.BlogoVoyage.fr