Billig luksus i Latvia: 7 unike steder

Ser du etter et billig reisemål, bør lille Latvia stå høyt på lista. Du får usedvanlig mye for pengene, enten du er interessert i strender, mat, hoteller, spa eller flotte naturopplevelser. Her får du mine 7 favorittsteder, fra vest til øst. #reklamesamarbeid

God urtete servert i paviljongen på Liepupe Manor, kun en time fra Riga.

God urtete servert i paviljongen på Liepupe Manor, kun en time fra Riga.

I ti dager fordelt på to turer reiste jeg rundt i Latvia, både i vest og øst. Landet er like lite som Danmark, så her rekker du over mye bare på fem dager. Avstandene er oppgitt fra Riga. Vi begynner i vest!

Strand og musikk –  Liepaja

216 kilometer vest for Riga ligger Liepaja, med 90.000 innbyggere er de landets tredje største by. Latvias musikkby byr på konserter, en musikkfestival i august og uteliv døgnet rundt. De hr åtte kilometer med hvit sandstrand, streetart, et merkelig museum og mat og drikke til lave priser – en stor porsjon risotto kostet meg f.eks 50 kroner.

Liepajas lange sandstrand ligger rett ut mot Østersjøen. Her kan du bade, kite, bygge sandslott, sole deg, spille volleyball, minigolf, tennis, hoppe på trampoline eller bare nyte et glass kald drikke. For om sommeren er det flere restauranter og kafeer her. Stranda er også velsignet med et blått flagg, som betyr at her kan det trygt bades.

Jeg har laget en guide til hoteller, restauranter og aktivieter. Jeg rakk ikke over alt, men turistkontoret kan hjelpe deg med alt fra sykkelturer, fisking, kanoturer, båtleie og ridning til gåturer i nasjonalparker og skoger. Latvia har enorme mengder skog og hav du kan boltre deg på.

Slott, pizza og en foss – Kuldiga

160 kilometer vest for Riga finner du Edoles Castle ved Kuldiga. Her sov jeg som en prinsesse til 40 euro, helt til jeg våknet av spøkelset.…. Slottet er også et museum, og vel verdt et dagsbesøk om du ikke vil være her natten over.

20 kilometer unna er altså Kuldiga, en by ofte brukt i latviske filmer på grunn av de gamle bygningene.

De har også verdens bredeste fossefall, og en  restaurant som serverer noe av den beste pizzaen jeg har fått.

Goldingen Room er et fantastisk sted både for lunsj og middag. Pizzaer fra 4 til 9 euro, og en moderne og trivelig atmosfære. Fire mennesker spiste tre forretter, fire hovedretter, fire desserter, en flaske rødvin, cola og noen glass hvitvin for under 1000 kroner. Og da snakker vi også suveren kvalitet på alt fra skinke og pizzadeig til sjømat og vin. Så er også restauranten kåret til en av de 30 beste i Latvia.

Er du allerede i Liepaja, er det ca 100 kilometer å kjøre hit, dersom du trenger en dagsutflukt.

Jeg har også laget en utfyllende roadtrip-guide som viser hvor du kan stoppe, bo og spise på en 5 dagerstur eller mer langs vestkysten i Latvia.

Og da får du blant annet flere sine flotte strender, som denne i Saul Krasti.

Nå går turen nordøst, mot Gauja-regionen. Mat,strender og herregårder her også. Alt få timer fra Riga.

 

Liepupe Manor – Liepupe

73 kilometer nord for Riga ligger denne deilige herregården. Eieren har selv innredet alle de 16 rommene på Liepupe Manor, som har en stemning fra en svunnen tid.

Maten lages på stedet, og her får du blant annet hjemmelaget rømme og urtete. Mer om mat- og romopplevelsen her.

De har også egen spaavdeling, og to suiter med boblebad på terrassen. Her kan du også låne sykler, og på flate veier sykle fem kilometer til nærmeste strand. Jeg fikk dessverre ikke testet stranda, da vi bare var her én natt og kun rakk en kort sykkeltur. Liepupe er vel verdt en overnatting dersom du bare vil ut av Riga for et døgn, eller ha en annerledes langhelg.

Ungurmuiza – Pārgaujas

80 kilometer nordøst for Riga ligger det nok en perle. Ungurmuiza er det eneste barokke huset fra 1800-tallet som er bevart i landet.

Bare veggmaleriene tar pusten fra deg. Stedet kan du besøke bare som et museum, eller velge å overnatte på. 

Her finner du en fin ro etter timer i bilen.

Både mat og vin er like billig som ellers i landet.

Du trenger ikke se på prisen, bare velg det du vil ha. 30 kroner desserten og så videre.

Om sommeren er det også mange arrangmeneter her, blant annet klassiske konserter utendørs i den flotte parken. Mye flott natur å utforske rundt stedet også.

Valmiermuiza bryggeri – Valmiera

111 kilometer nordøst for Riga finner du byen Valmiera og et bryggeri i toppklasse. Bryggeriet ligger i Riga-Gauja-regionen, som i 2017 var europeisk matregion. Valmiermuiza er et lite bryggeri som absolutt fortjener oppmerksomhet både for mat og drikke nå også. Du kan dra hit på dagstur fra Riga, eller bo på Liepupe som er 60 kilometer unna.

Valmiermuiza bryggeri passer også for deg som ikke liker øl. Du kan nemlig også nyte alkoholfri drikke laget på rabarbra, eple eller aroniabær.

I uformelle omgivelser får du latvisk mat inspirert av Noma (og jeg har spist på Noma, så det kan jeg hevde). Og vil du lære mer anbefaler jeg en omvisning med ølsmaking. Prisene er fra 5-8 euro per rett, men vil du gå for en full middagsopplevelse koster det 30 euro. Da tror jeg du skal lete lenge før du finner en så kreativ kulinarisk opplevelse til denne prisen. Det blir garantert en kveld du vil huske. 

Om sommeren arrangeres det også konserter og andre events her. Bryggeriet har også en koselig butikk, med lokale matvarer, kunsthåndverk og selvsagt bryggerivarer.

Du kan lese mer om bryggeriet, restauranten og se flere bilder i dette egne innlegget om Valmiermuiza.

Lantus Countryhouse – Kocēnu

119 kilometer nordøst for Riga, finner du Lantus Countryhouse. Det er et ektepar som driver og bor på stedet, hvor du kan overnatte for cirka 400 kroner natten. Det er slike steder det er en glede å få besøke og støtte, da du får unike og ekte opplevelser.

Hvorfor ikke legge neste teambuilding her, dersom dere er et lite firma eller som en del av en venninnetur?

Få tradisjonell latvisk sauna med pisking, gjør yogaøvelsene dine eller bare kose deg i en badestamp mens pinnsvinene surrer forbi. Jeg valgte stampen, og angret ikke på det. Blomster i vannet og det hele for meg selv en time.

De andre i selskapet «koste» seg innendørs, der de fikk en grundig innføring i latvisk saunakultur. Det er nemlig ikke bare finnene som elsker dette. Både de og jeg dyppet oss selv etterpå i ISKALDT vann i bassenget, som var helt nødvendig for ikke å svime av. Og så drikke masse vann.

Maten er hjemmelaget, og solid husmannskost.Vi fikk servert fisk, grønnsaker og en tradisjonell latvisk dessert med krem, bær og smuldret rugbrød. Høres sært ut, men det både ser lekkert ut og smaker godt. Du får garantert hvilepuls her. Ikke minst når du spiser utendørs. Frokosten var av det «enkle» slaget, men de får det likevel til å se så elegant ut. Pannekaker med melisdryss og tranebær, lokalt bacon som hviler på appelsin og salatblader og en omelett med urter og krydder perfekt stekt. 

Fine bilder fra Lantus, alle tre tatt av Helena Gunnare.

God mat, supre venner og vertskap i fin natur. Hva mer kan en be om? 

En fint sted å stoppe for en natts overnatting på biltur i Riga Gauja-regionen. De har alt fra enkeltrom til hus med plass til 17 personer og god boltreplass. Vertskapet har ellers både hund og katt, godlynte alle sammen. Men pass på fisken på tallerkenen 🙂

Kukšu muiža – Tukuma

69 kilometer vest for Riga ligger en annen vakker herregård. Den tyske eieren Daniel har restaurert den til gamle høyder.

Her kommer du for god hjemmelaget mat – og ikke minst beundre og spise den elleville frokosten. Sett av to timer!

Her kjenner du roen senke seg. Stedet er populært hele året, og mange jaktlag bestiller rom her på høsten. En fin overnatting enten på slutten eller starten av en ferie i Latvia, eller bare for en romantisk helg. Bestill i god tid, da det ikke er mange rom her. Bildet er fra stuen til den ene suiten. Dette er nok det dyreste stedet på hele turen, med priser fra 1500 kroner. Så er det også helt unikt.  Du kan lese og se mer i hele innlegget jeg har laget herfra.

 

BILFERIE I LATVIA

VEIENE: Veiene er stort sett gode, men det finnes partier som er veldig humpete på endel strekninger. Dog ikke så ille som jeg har opplevd i Finnmark, hvor nyrebelte kan være påkrevd. Naturen kan i perioder være noe kjedelig langs veien, da du ser skog og skog og litt mer skog. De er nemlig flinke til å ta vare på naturen, så det skal en jo være glad for.

TRAFIKKREGLER: Håndholdt mobil er ikke tillatt, alle skal ha på setebelte, promillegrense er 0,5 og 0,2 om du har hatt lappen i mindre enn to år. 90 km/t på motorvei. Kjørelys påbudt om dagen. Påbudt med refleksvest i bilen. Krav om vinterdekk fra 1.desember til 1.mars. Bompenger bare i Jurmala.

STREKNINGER: Legg opp løpet smart, og unngå lange strekk. Ha iallfall mange pauser. Det er mange flere byer å utforske langs kysten, som Ventspils. Pils betyr forøvrig slott. Så sjekk kartet og se hva som er en god dagstur. Turistkontorene tilbyr også god hjelp, som her i Liepaja.

ÅRSTID:  Sommeren er nok en suveren tid, men også vår og høst kan være bra. Vinteren vil nok være litt ymse.

Roadtrip i Latvia byr på mange flotte opplevelser, enten du drar vår, sommer eller høst. Vinteren har jeg ikke testet ut, men tenker den er fin den også!

Roadtrip i Latvia byr på mange flotte opplevelser, enten du drar vår, sommer eller høst. Vinteren har jeg ikke testet ut, men tenker den er fin den også!

FOLK: Alle jeg møtte var gjestfriheten selv, og snakket stort sett godt engelsk. Det er mange eldre i bybildet i Latvia. Mange unge har dratt for å tjene penger andre steder, så det er forklaringen. Opplevelsene og kontakt med lokale får du når du svinger innom små landsbyer og sideveier. Som vi gjorde i Alsunga og fikk ferske bakevarer. Det er dette som er kjekt med bilturer. Du bestemmer det hele selv.

Er du fremdeles skeptisk? Tenker du at maten her ikke er noe særlig? Til deg har jeg laget en helt egen matguide til Lativa, der matmarkedet i Straupe er et av høydepunktene – samt forslag til restaurant i Riga. 

Lurer du på noe?

Bare spør her, eller på Facebook-siden til Alltidreiseklar.no 

  • Turen er basert på inntrykk fra #LatviaRoadTrip – et samarbeid med Latvia Tourism, NordicTB and Storytravelers. Meninger er som alltid mine egne. Du vil finne bilder og innlegg under taggen #LatviaRoadtrip og #EnjoyLatvia. 
Send gjerne artikkelen videre ut i verden