Tyskland: 24 timer i Wolfenbüttel

Tyskland har over 80 storbyer, og mange er i nord. Ha basen i Braunschweig, og ta turer til nabobyene. Wolfenbüttel har over 1700 vakre hus, parker, slott og Jägermeister. Og er du historieinteressert, er biblioteket med sine sjelden bøker alene verdt turen.

krumme-gate

Wolfenbüttel har mange vakre hus. Den krumme gate er de ekstra stolte av (foto: Otto Lilja)

Morgen: Se byens vakre gamle hus

Wolfenbüttel ligger 13 kilometer fra Braunschweig, og er i alle fall verdt en dagstur. Er du historieinteressert, kan du nok fort bruke langt mer tid. Dette da de har et berømt bibliotek med noen av verdens eldste bøker og over 10.000 manuskripter, mange fra reformasjonstiden. Betyr et navn som Gotthold Eiphram Lessing mye for deg, vil du ha stor glede av å bruke tid innendørs. De er stolte av ham, og byen kalles derfor også Lessingstadt. Ikke uten grunn, da han foruten å være bibliotekar i byen også var Tysklands viktigste dikter i opplysningstiden. Jeg har ikke så stor interesse av akkurat dette, og synes det beste med Wolfenbüttel var alt du kunne se utendørs. Her er mine tips til hva du kan gjøre et døgn i denne lille storbyen.

krumme gate i Wolfenbüttel

Den krumme gaten er ganske så kul og lang

Da byen ikke ble bombet under krigen, har de over 1700 gamle hus og alle som bor her må følge strenge regler for renovering og vedlikehold. Det bor rundt 52.000 i selve byen, så den er passelig stor til å gå rundt i og beundre husene. De byr også på et spekakulært slott.

 

smaleste-hus

Byens smaleste hus, eid av en arkitekt

lille venezia

Lille Venezia kalles denne plassen

img_4576

sentrum

Lørdag ettermiddag i Wolfenbüttel

slottet-eksterior

Slottsinngangen

slottet2

Fint på gårdsplassen også, dessverre var selve parken stengt da jeg og medblogger Otto Lilja var der.

slottet

Slottet sett fra innergården

FORMIDDAG: Lei en sykkel og dra til Jägermeister

Ønsker du en litt aktiv ferie, snakker du med turistkontoret og får leid en sykkel. Det er en fin måte komme seg litt rundt på. Selv om det ikke er altfor stort her, blir det fort noen kilometer dersom du vil ha med deg alt fra slottet til Jägermeister. Vi var ikke på tur hos den berømte fabrikken, men det er fullt mulig. Du tar bare kontakt med dem direkte, eller så kan du få en pakkeløsning via turistkontoret i byen. Vil du sykle ut selv, er det noen få kilometer utenfor bykjernen. Shopping? Butikkene var stengt da vi var der, men sentrum ser hyggelig nok ut og erfarne shoppere finner alltid noe overalt.

sykle

Wolfenbüttel har mange parker, og gode sykkelveier

park

Parken ved vannet oser mer av liv om sommeren, vi var der en vakker septemberdag. Det er også kafé her så du kan få litt lunsj, samt en stor sandvolleybane

Ettermiddag: Tid for en øl i WOlfenbüttel

Du kan ikke være i Tyskland og ikke smake på lokalt øl. Det er mye å velge mellom, og ølhagene ligger vakkert til ved vann og i historiske miljøer. Du skal ikke gå langt for å finne et sted å slukke tørsten. For eksempel ligger det en biergarten rett ved det røde slottet.

Biergarten

Denne er plassert 1 minutt fra slottsinngangen. Fint pausested.

sentrum-2

Denne ligger i selve sentrum

olhage2

På vei ut av sentrum og mot slottet ligger det også en pub

Kveld: Tysk mat på Bayerische hof

De lokale er veldig glade i sin kinesiske restaurant, og de har også både spanske og greske alternativer. Selv spiste vi lunsj på Don Giovanni, og den italienske buffeten der kan virkelig anbefales. Alt var godt, enkelt oppsummert – fra forretter til dessert. Fullt hus var det også, og det er jo alltid en god ting. På kvelden ønsket vi oss en ekte tysk middag, så vi gikk på Bayerische Hof. Jeg gikk for gourmet toast med grillet kjøtt med sjøkreps, og det var fantastisk. For 20 euro skal jeg love deg at selv den mest sultne mann blir mett.

mat-2

Store porsjoner og rustikke omgivelser

Natt: Sov søtt på Rilano

Velger du å bli natten over, er Bayerische Hof også et hotell. Jeg sov på Rilano 24/7, og det var en bra opplevelse. Det ligger rett ved jernbanestasjonen, et shoppingsenter og McDonald’s. Sentrum er tre minutter unna, og slottet under 10 minutter. Litt for alle innen kort rekkevidde altså. Men du må ikke hate lilla, for det preger rommene. Frokosten var også grei, med varme og kalde retter og noe søtt til. Ekstra hyggelig var det å oppdage at de hadde satt frem gratis vann, frukt og en energibar på rommet.

hotel2

Rommet på Rilano

hotel1

Over senga henger Lessing. Sjekk starten av teksten, om du ikke vet hvem denne berømte karen er.

MER Å SE?

Turistkontoret i Wolfenbüttel har mye å by på, fra aktiv ferie til guidede turer i sin historiske by. Har du lyst til å se andre deler av Niedersachsen, anbefaler jeg Braunschweig. Byen har 250.000 innbyggere og er en god base for en storbyferie. Mine tips til hvor du kan bo, spise og hva du kan se der finner du her.

Like ved, i Wolfsburg, er også temaparken Autostadt. Her kan selv de som ikke er bilinteressert kose seg. Her er nemlig også en 3-stjerners Michelin-restaurant, Ritz-Carlton og en liten outlet-landsby.

mer-krumme-gate

Alltid noe å ta bilde av i Wolfenbüttel

Turen til Wolfenbüttel er en del av kampanjen #citybreakGermany. Et samarbeid mellom NordicTB, Germany national turist office, Ferielandet Tyskland samt turiskontorene i Braunschweig, Wolfsburg og Wolfenbüttel. Jeg reiste sammen med Otto Lilja., så sjekk hans blogg også for mer inspirasjon. Flere tips fra mine tidigere opplevelser Tyskland finner du på bloggen. NordicTBs andre bloggere skal hele høsten 2016  dra til ulike storbyer, så se etter hashtaggen citybreakGermany eller sjekk ut bloggen til alle deltakerne her. 

Det legges aldri føringer på innhold, så alle meninger og bilder er mine egne. 

Send gjerne artikkelen videre ut i verden