Guide: 48 timer i Lübeck

Lübeck er stolt av sitt flotte julemarked, men Hansabyen har for øvrig mye snadder å by på året rundt. Her kan du få tak i luksusmarsipan fra Niederegger, shoppe tyske merker og spise som en dronning til hyggelige priser sett med norske øyne.

Lübeck sett fra havna

Lübeck er en gammel Hansaby med mange flotte hus og kirker

Mmmarsipan

– 105 euro, kommer det kontant fra kvinnen bak kassen. 
Jeg har altså kjøpt marsipan for over 500 kroner (eurokursen var litt hyggeligere på da jeg var der). Det kan høres mye ut, men de røde og hvite Niederegger-posene mine er lykkelig stappfulle. Her er det både søte hjerter, diabetiker-marsipan til min mor, karamellvarianter og selvsagt julemarsipan; i form av grisehode, kjøttrull, pølser og skinke. 
 
Niederegger butikken

Niederegger har en stor butikk med kafé, og en mindre en rett ved.

Jeg er langt fra alene om å komme med toppet handlekurv til disken. Bak meg er en japansk flokk som lenge sukket henført over alle 300 varianter før de bestemte seg. Foran meg flyr også euroene ut av ulike europeiske pengebøker.
Niederegger er en institusjon i Tyskland. Marsipan med kjærlighet siden 1806 står det på posene vi tripper ut med. Det er helt sant.
Her er det marsipan som har høyt mandelinnhold, lite sukker og ingen kjemikalier. Niederegger er selvsagt også godt representert med godbiter på julemarkedet. Butikkens utstilling er verdt å få med seg uansett årstid. Og med det samme, hvorfor ikke ta en kopp marsipankaffe sammen med klassikeren Nusstorte – altså marsipankake med nøtter, i en av kafeene? Jeg kan love deg at det er en mektig kombinasjon du sannsynligvis bare bestiller en gang i livet.
Niederegger-butikken med kafé ligger forresten sentralt i Breitestrasse. De har også en kafé ved rådhustrappene  rett overfor butikken. 
Nøttemarsipankake må prøves i kafeen.

Nøttemarsipankake må prøves i kafeen.

Å jul med din glede

Lübeck kom på UNESCOs verdensarvliste i 1987. Lett å forstå. I gamlebyen er det mange middelalderbygg. Det gjør rammen rundt et besøk, uansett om det er jul eller en varmere årstid, til en mektig opplevelse. Sesongens store hendelse, julemarkedet, finner du både i Breitestrasse og i de lange gatene som stikker ut fra den. Lübeck er er svært oversiktlig by, så du trenger strengt tatt ikke lese kartet mange ganger for å finne frem til de store attraksjonene. 

Vi var der på høsten, så intet julemarked da. Julemarkedet kan du ihvertfall ikke unngå å se eller lukte. Markedets aner går tilbake til 1648. Nå om dagen er det rundt 400 selgere som vil ha deg til å kjøpe alt fra ingefærbrød og brente mandler til leker, julepynt og krydret vin.

Markedet starter i slutten av november, varer en måned og sørger for at byens 215.000 innbyggere får selskap av tusenvis av turister.
 

Skål på Schiffergesellschaft

Lübeck byr på mer enn julemarked. Det er en finfin liten by å besøke for dem som vil ha noen koselige dager uten å ta trikk, eller forholde seg til en mengde metrolinjer. Du kan spise og handle mat fra flere land enn Tyskland, i prisklasser som passer både hattemakere og konger. 

Av steder vi selv besøkte og kan anbefale, må vi starte med et sted du drikker godt øl. Vi er jo i Tyskland, og på Brauberger tilbyr de bare ølsorten de selv lager, Zwickelbeer. Lokalet er et gammelt bryggeri. Tanken som står i første etasje er i bruk fire dager i uken, og drikken lages etter den tyske renhetsloven. Her serveres det også buffet hver kveld, med tradisjonell tysk kost. Gruppeturene drar som regel innom Schiffergesellschaft. Grei promilletest, det navnet der. Det bør guide-løse reisende også gjøre. Enten for et fullt måltid, eller bare for å se de dunkle, men staute lokalene med utskjæringer på benker og skip i taket. Her har sjømenn skålt rundt bordene siden 1535. Det kan du nesten føle. 


Miera og Michelin

Skal du oppleve tysk kjøkken på moderne vis, anbefaler vi en tur til Miera, som byr på mye fra morgen til vampyrtid. I første etasje er det en deli pluss en uformell bistro som serverer frokost, lunsj og middag. I andre etasje er det gourmet på kveldstid. Kjøkkenet er Italia møter Tyskland. Vi valgte bistroen, og fikk selskap av både stramme forretningsfolk og skravlende venninner. Pasta med pesto og poteter var en overraskende god kombinasjon, og herren som valgte panerte svinekoteletter etterlot heller ikke noe på tallerknen. Vinen til maten kostet 17 euro, og da vi kjøpte den samme med oss hjem var den 10 euro billigere. Praktisk med restaurant som også selger vinen de har til menyene. 
Interiør fra kafeen Miera

God mat og vin, og koselig stemning på Miera

Vi hadde tenkt oss på Michelinstjerne-restauranten Wullenwever, men den var stengt akkurat da vi var i byen. Anbefaler likevel å ta en titt innom dersom du har lyst på en spesiell kveld. Vai så også spennende ut, med et stramt interiør og en vid meny.

Stressfri shopping i Lübeck

 
Lübecks mange gågater gjør shoppingen alldeles stressfri. Her er det bare å vandre opp og ned sidegatene. Her er noe for alle, fra villmarksmannen til diamantfruen.
Det er alltid herlig å vindusshoppe i andre lands delikatessebutikker. Lübeck har flere godbiter. Miera i Huxstrasse har som nevnt fokus på det italienske, og selger både oljer, salt og mat. I samme gate finner du også Genussinsel, hvis navn betyr noe sånt som nytelsesøya. Hele Huxstrasse er egentlig et skattkammer.
I butikkene finner du både te, kaffe, sjokolade, oljer og selvsagt et stort utvalg vin, mye tysk, selvsagt også Lübecks egen rødvin «Rotspon».
Både i små butikker og i større sentre finnes mange av de store og kjente klesmerkene.  Tyske sportsmerker som Adidas, Jack Wolfskin og Puma finner du naturlig nok et veldig stort utvalg av. 
Lübeck

Blir du lei av å gå på shopping, ta en sightseeingtur på vannet.

 

Karper i rødvin og Thomas Mann

Skal det være plass til tid for ettertanke, byr Lübeck på mange høyreiste kirker, noen ble skadet under krigen og er restaurert. En båttur på elva er avslappende, og et besøk i Holstentårnet som markerer inngangen til byen gir deg en historietime. De musikkglade  kan bli underholdt både av Lübeck philharmonic orchestra og opera i Theater Lübeck.
For bokormene er det naturlig med et stopp i det hvite Buddenbrooks-huset, som ligger i Mengstrasse 4. På denne adressen bodde Thomas Mann og familie. Mange av scenene i den Nobel-belønte romanen om kjøpmannsfamilien fra 1800-tallet er tatt herfra.  Det vil si, fasaden er gjenreist, resten av huset ble krigsbombet – men innsiden er viet Mann-familien og romanen. Har du ikke lest boka, kan det være en god opptakt til et Lübeck-besøk, for også her går det mye i mat. Her en smak:
 
«Madame Kröger førte ordet blant dem og demonstrerte den mest appetittelige måte å koke karper i rødvin på. Skjær dem i pene stykker, kjære venn, legg dem i en kasserolle med løk og nellik og litt kavring, sett dem så over ilden med litt sukker og en skje smør. Men for Guds skyld, ikke vask dem, blodet må være med…»  
(Thomas Mann: «Buddenbrooks» 1901)
 
 
 
 
 
 
UTEN MAT OG DRIKKE…..
Miera 
Hüxstrasse 57
miera-luebeck.de
Uformelt og koselig lite spisested i butikken. 


Vai
Hüxstrasse 42
restaurant-vai.de
Minimalistisk og godt, super vinmenyMarkgraf
Fischergrube 18
markgraf-luebeck.de


Alte Mühle
Mühlendamm 24 
altemühle-lübeck.de


Wullenwever
Beckergrube 71
wullenwever.de
Har Michelin-stjerne.


Terraneo das restaurant 
Dr. Julius-Leber-Strasse 69
terraneo-luebeck.de


Ristorante Roberto Rossi
Mengstrasse 48-52
schabbelhaus.de


Brauberger
Alfstrasse 36
brauberger.com


Schiffergesellschaft 
Breite Strasse 2
schiffergesellschaft.com
Litt mørkt og dunkelt, men skikkelig skipper-stemning.
Passer best om dere er mange i et følge, så kan dere leke at dere er i Valhall.
 


TA MED HJEM
Amaro 
Glockengiesserstrasse 67
Kaffe og sjokolade


Nordisches Weinhaus
Fleischhauerstrasse 30
120 ostesorter og årgangsvin


Genussinsel
Hüxstrasse 54-58
Krydder, urter, oljer, vin og lokale spesialiteter


Landwege
Kanalstrasse 78-80
Organiske produkter


Karstadt Feinkost
Königstrasse 54-56
125 år med gourmetprodukter


Niederegger 
Breitestrasse 89 
Marsipanbutikk, kafé og museum
 
 
REISEFAKTA
I kjøreavstand ligger Lübeck 233 km fra København, 89 km fra Kiel og 68 km fra Hamburg. Med disse byene som utgangspunkt, kan du med bil, tog eller buss komme kjapt til Lübeck. Flere selskaper tilbyr også pakkereiser. Fikk du lyst til å sjekke ut andre steder i Tyskland, er du ikke langt unna biltema-parken Autostadt i Wolfsburg eller den hyggelige storbyen Braunschweig. Tips om disse byene og flere til finnes på bloggens Tyskland-kategori. 
 
Denne saken har tidligere stått på trykk i matmagasinet Appetitt.
Send gjerne artikkelen videre ut i verden

2 thoughts on “Guide: 48 timer i Lübeck