Gode råd før du drar til Champagne

Champagne og hovedstaden Reims når du på under en time med tog fra Paris. Vel fremme tar du deg en tur til et champagnehus eller tre. Det er mange å velge mellom, så håpet er at du blir litt klokere etter å ha lest dette. Jeg har vært hos Pommery, Taittinger, Mumm og Moët. På ønskelisten Veuve Cliqout. Hos sistnevnet selges det fort ut, så book i god tid før du reiser. Helst noen måneder i forkant.

Champagne får deg alltid i godt humør

Champagne får deg alltid i godt humør (Foto: Hedda Bjerén fra Tenk Koffert)

Gå for den dyreste menyen

Champagne oser luksus, men det ligger mye arbeid og gammelt håndverk bak. Det som er kjekt, er å se hvor champagnen lagres, historien bak hvert enkelt hus i Champagne og selvsagt smake på godsakene. Du kan som regel velge mellom flere menyer. Mitt råd er å ta det dyreste. Rett og slett fordi du da får smake champagne du trolig ikke kommer til å kjøpe selv. Du får også smake den dyre mot den billigere, og det kan gi noen aha-opplevelser. Og så kan du selvsagt handle alt fra champagne til kjølere, åpnere og glass til klær hos de enkelte husene. Utvalget varierer, og det samme gjør det du får for pengene. Så bruk litt tid på å tenke hva du vil ha ut av det.
Et ganske så fint champagnehus i Reims. Pommery. Foto: Pommery

Et ganske så fint champagnehus i Reims. Pommery. Foto: Pommery

Gode gavebutikker

Jeg synes Moët i Epernay var morsomt, fordi de er størst og mest Disney-aktig. Ikke stor fan av huset på generell basis, men en grei opplevelse. Det er en turistmaskin, men en proff sådan. Tunnellene er uendelige! Pommerys kjeller i Reims var også flott og bygningene er spekakulære. Gavebutikken var også særdeles variert.

Kalde kjellere i Champagne, så husk varme klær.

Kalde kjellere i Champagne, så husk varme klær.

Ikke alle er åpne

Har du lyst til å se champagnehusene fra innsiden, lære om prosessen og smake på topp-champagner, drar du til Reims-området.  Selve Reims huser rundt 200.000 innbyggere, er oversiktlig og grei, og noen av champagnehusene som er åpne for publikum er plassert i fin avstand til hverandre. Tar du tog, bil  eller velger en organsisert tur til områder utenom Reims, kan du besøke flere hundre av dem. Følg champagnerutene, det er flere å velge mellom. Noen må du derimot bare beundre utenfra, for eksempel Bollingers flotte hus i Ay.

Hos Bollinger er det ikke lagt opp til turistbesøk på innsiden, men du kan se huset og de flotte vinmarkene. Champagnehusene markedsføres ikke sterkt i gatebildet i Reims, litt mer i Ay og enda mer om du kommer lengre ut på markene – heldigvis. 
 
 
GODE RÅD FØR TUREN
Husk godt fottøy og varme klær. De alle fleste turene er til fots, og kan vare i opptil halvannen time. Det er konstant mellom 10 og 12 grader i kjellerene, så selv om sola varmer oppe, er det kaldt og fuktig 12 meter ned. 
 
POMMERY
Hjemmeside: www.pommery.com
Åpningstider: Fra midten av april til november hver dag, inkludert offentlige fridager, fra 9.30 til 19. Resten av året fra 10 til 18, unntatt på offentlige fridager og hele juleperioden.
Dette får du: Pommerys Disney-lignende slott tar imot 90.000 besøkende hvert år. 
Pris: Fra 10 euro, alt etter hvilken champagne du vil smake.
Merk: De har et gigantisk sitteområde, to barer og en butikk med et utvalg fra champagne og glass til skjerf, paraplyer, sko og glitrende t-skjorter. 
 
VEUVE CLIQOUT 
Åpningstider: Mandag til fredag, fra 1.11 til 31.3. Stengt på helligdager. Mandag til lørdag fra 1.4 til 31.10. Stengt 1. mai. Skal du hit en lørdag, anbefales det at du booker minst to uker i forveien.
Dette får du: En halvannen times tur 20 meter ned til deler av de 24 kilometer lange historiske romerske kalkkjellerene, der du får en innføring i champagnehistorien. Du får til slutt et glass av husets flaggskip, den Veuve Cliqouten du sikkert har drukket ved midnatt nyttårsaften.  
Pris: 8,50 euro
Merk: De tilbyr også en halvdag eller en dagstur med champagnelunsj til sine vingårder. Slike turer må bestilles seks uker på forhånd. Dere må være minimum 8 personer og maks 20. 
 
 
LANSON
Hjemmeside: www.lanson.fr
Åpningstider: Åpent mandag til fredag. Stengt på offentlige høytidsdager. Må bestille tid på forhånd. Turene går fra 9 til 11 og 14 til 16.
Dette får du: 1 times tur, du blir vist gjennom en kjeller som er i bruk og du blir forklart hele champagneprosessen, og det blir til slutt smaksprøver.
Pris: 8 euro
Merk: Mange kjenner Lanson som den gode og billge champagnen på tax-freeen. Vil du gå opp et sted, se etter Lansons toppchamapgne: Lanson noble cuvée.
 
 
MUMM
Hjemmeside: www.mumm.com
Åpningstider: Har åpent hele året bortsett fra 25. desember og 1. januar samt søndager fra    november og ut februar. I denne perioden må du også avtale besøk på hverdager på forhånd. Lørdager i denne perioden er tidene 9 til 11 og 14 til 17. Dette er også tidspunktene for turene resten av året, hver dag. Siste tur går klokken 17.
Dette får du: Tilbyr tre ulike turer, som varer fra 1 til 1,5 time, avhengig av hvor mange av Mumms ulike champagner du vil smake. Turene inkluderer en 10-minutters film, før du blir tatt med ned i kjellerene og får høre Mumms historie. 
Pris: Fra 8 til 19,50, avhengig av hvilken tur du velger.
Merk: Mumms vindmølle fra 1820 er et av de mest fotograferte Reims-attraksjonene. MEN. Den ligger ikke i Reims, hos Mum, men en nokså lang biltur ut av byen. Så vet du det. Det visste ikke jeg, og lette ganske så lenge før jeg skjønte sammenhengen.
 
 
RUINART
Hjemmeside: www.ruinart.com 
Åpningstider: Besøkende må avtale tid på forhånd. Det er små grupper som tas med ned, send mail eller ring i noen gode uker på for forhånd.
Dette får du: 30 meter under bakken ligger de historisk godt bevarte kalkkjellerene fra romertiden, som gir en unik lagringsmulighet. Ruinart er et av få hus som har dette. De andre er Taittinger, Pommery og Krug. Til slutt får du ett glass med «R» de Ruinart, Ruinart Blanc de Blancs, Ruinart Rosé, Dom Ruinart eller Dom Ruinart Rosé.
Pris: 26 euro, 4 euro ekstra hvis du ønsker et ekstra glass med champagne.
Merk: Ruinart er Frankrikes eldste champagnehus. Huset og kjellerene er historiske monument.
 
Taittinger har spektakulære kalkkjellere. Og lagringsrom….
 
 
TAITTINGER
Hjemmeside: www.taittinger.com
Telefon: 33(0)326 85 84 33  
Åpningstider: 9.30 til 13 og fra 14. til 17.30. Siste turer 12 og 16.30. Fra midten av mars til midten av november er det åpent hele uken, inkludert offentlige fridager. Resten av året åpent kun mandag til fredag.
Dette får du: Lite fiksfakseri her. Etter en nøytral inngang og liten resepsjon, tas du med til et filmrom og ser en intro-snutt, før det er omvisning i de vakre og spektakulære gamle kalk-kjellerene. Det avsluttes med en ny filmsnutt til før du får et glass med Taittinger brut reserve. Du får god tid til å se deg rundt på store områder. Turene varer 1 time. Opptil 50 personer tas med. 
Merk: Du vises rundt i kjellere som er i bruk, så du får streng beskjed om ikke å røre flaskene. Enkel butikk, som bare selger chamapgne og glass.
 
 
G.H. MARTEL
Hjemmeside: www.champagnemartel.com
Åpningstider: Hver dag året rundt fra 10 til 19, inkludert offentlige fridager. Siste tur går 17.30. 
Dette får du: Turen tar rundt en time, og på den tiden ser du en 10-minutters film, før du blir guidet rundt på valgt språk. Det hele avsluttes med hele tre ulike typer champagne, slik at du virkelig får kjenne forskjellen. 
Pris: 6 euro
Merk: Huset ligger like ved Saint-Remi kirken.
 
 
UTENFOR REIMS
Utenfor Reims ligger flere hus på rekke og rad. Noen når du med bil, andre med tog.  I Epernay, ca 3 mil fra Reims, ligger den største champagneprodusenten av de alle, nemlig Moët&Chandon. 
 
 
MOËT&CHANDON
Åpningstider: Avtal tid en dag eller to på forhånd. Huset er populært å besøke.
Dette får du: Først en liten historieleksjon i anegalleriet, med en liten kikk ut til den franske og den engelske hagen. Så ser du en 5-minutters film, før du blir tatt med i kjellerene. Prøvesmakingen foregår helt til slutt i kjelleren, før du sluses rett opp i butikken. 
Pris: Fra 13 til euro, alt etter hvilken champagne du vil drikke
Merk: Det er ca 20 personer i hver gruppe, så ikke mist guiden av syne, om du ikke vil ha resten av turen på japansk. Butikk med endel effekter. Hva med et Dom Pérignon-forkle? 
 
PS. Artikkelen ble skrevet i 2010. Og da bodde jeg forresten på genialt plasserte Hotel La Paix Reims. Book tidlig, her blir det fort fullt. 
 
3 TIPS:
* Er det et helt spesielt hus du vil besøke, bestill tid på forhånd via nettsiden eller ring.
* Sjekk at du ikke må bestille guidet tur på forhånd. Noen krever nemlig dette.
* Begrens deg Legg ikke opp mange kjellerbesøk per dag. Når du er i  gang med den fjerde kjelleren, kan de begynne å ligne på hverandre – uansett om du har smakt på champagnen eller ei.  
Send gjerne artikkelen videre ut i verden

2 thoughts on “Gode råd før du drar til Champagne

 1. Ann-Mari

  Så får jeg også legge inn svaret mitt på nytt :0)

  Hei, og selv tusen takk for gode ord!
  Når du har et liv i luften, er det nok ekstra godt i perioder å slappe av på en hytte – og som du sier, kanskje kommer reiselysten tilbake. Og den lørdagen i solveggen så jo dessuten herlige ut – fin blogg!

  Setter pris på tilbakemeldingen ang.ordrebekreftelse på kommentarer. Det er nå endret på, så håper det virker slik det er tenkt.

  Da sees vi kanskje igjen her inne, eller i luften – blir glad for små og store tips :0)

 2. Ann-Mari

  Ah, jeg som er ny i dette. Jeg fikk en kommentar fra Fru Tunheim, og så klarte jeg å slette den – og finner ingen angreknapp. Så jeg legger den inn på nytt fra epost…..

  Fru Tunheim har lagt inn en ny kommentar på innlegget ditt Shopping/sightseeing: Champagne:

  Tusen takk for turen….. Jeg er så glad for at andre reiser og forteller om det, for da slipper jeg….. Jeg er så fornøyd med bare å dra på hytta når jeg har fri fra jobb, men liker veldig godt å lese om andres opplevelser. Kanskje kommer en tid da jeg også får lyst å reise litt igjen. Jeg jobber i SAS og for tiden får jeg nok flyreiser med jobben…..

  Ps.. Anbefaler deg å ta bort ordrebekreftelsen på kommentarer om du ikke absolutt vil ha den aktivert.