Guide: Rundreise i Kambodsja

Siem Reap og Kambodsja er mer enn arven etter Pol Pot. Bli med til et land velsignet med vakre templer, mat som skremmer og supermyke strender i sør. Vi starter derimot helt i nord. 

Bruk tid i templene

«Tuk-tuk, lady?» 
«Want to see Angkor Wat, sir?» 
Du må bare bli vant til maset først som sist, hvis ikke blir ferien din i Kambodsja utrivelig. For tuk-tuksjåførene gir seg ikke, selv om du akkurat har sagt nei til kollegaen ved siden av. De er gatas øyne og ører. De vet alt. Og som oppmerksomme jegere sover de aldri. Pågående, men aldri sinte. Og de er svært greie å ha når du skal fra A til B til C. Bare husk å avtale prisen først. 
Første stopp på en reise i Kambodsja kan være i Siem Reap i nord. Du lander med fly via Bangkok. Med ett er du én av landets to millioner turister. Alle har én ting felles: De skal se Angkor Wat. Det må du også, selv om det berømte templet fra 1200-tallet, med sine karakteristiske tårn har mange konkurrenter som er like vakre. Det er flest folk ved soloppgang og solnedgang. Bildet med farger er tatt på nyttårsaften, som vi var så heldig å feire på en restaurant rett ved templet.

Kambodsjas stolthet

Til sammen huser Angkor Wat-parken rundt 90 templer. Ingen vet  hvor mange som ligger uberørt i selve landet. Har du satt av få dager, leier du en tuk-tuk for en dag til rundt 20 dollar. Du kjøper et dagpass,og velger enten den store turen eller mini-turen. Så ser du om du er tempeltrøtt etter én dag, eller orker mer.Jeg opplevde at én dag var for lite. Angkor Wats flotte struktur, utskjæringer og mange rom tar fort en halv dag.

I Ta Prohm spilte Angelina Jolie inn Tomb Raider. Å oppleve hvordan naturen har kjempet seg igjennom steinen, var utrolig. Min favoritt i Kambodsja var likevel Bayon. Det ser unnselig ut på avstand. Når du kommer nærmere, og begynner klatringen på innsiden, (ikke for dem med lett høydeskrekk), ser du ansikter på hvert tårn. Ulike og detaljerte på vegger og benker. Du skal ha et hjerte av granitt for ikke å la deg berøre.
Bayon

Bayon

Bayon sett fra avstand

Bayon sett fra avstand

"Ten postcards for one dollar, mister!" 
 
Ei lita jente roper bestemt og borer sine brune øyne inn i deg. Når du går inn eller kommer ut av tempelene, vil noen garantert forsøke å selge deg noe: Skjerf, t-skjorter, postkort, armbånd, vann, ananas og bøker. Ingenting er ublu priset, men merk at mange barn i Kambodsja selger og følger etter deg lenge. De er svært utsatt for overgrep. De holdes også borte fra skolen av foreldrene for å tjene penger til familien.
Hjelpeinstanser anbefaler i stedet at du støtter de mange prosjektene som hjelper. Spis på én av de mange restaurantene som lærer opp gatebarn som Romdeng som jeg kommer tilbake til, eller kjøp silkeskjerf fra sentre der kvinner eller funksjonsnedsatte får støtte. Mange frivillige organisasjoner er aktive i Kambodsja. De hjelper alt fra dyr og templer til barn og voksne. I brosjyrer står det mange tips om hvordan være en ansvarlig turist.
Etter lange tempeldager skal du vite at underholdningen aldri er langt borte i Siem Reap. Et par gågater alene kan skilte med over 100 puber og restauranter. 
De ligger tett som riskorn midt i den lille byen med 90.000 innbyggere. Her er alt fra elegante tapas-steder til ekte kambodsjans barberque, som kan bety slange, struts og krokodille. Du finner noe du liker uansett. 

Overnatting i Siem Reap

Vil du høre norsk, bo på Babel Guesthouse. De norske eierne er sterkt engasjert i ansvarlig turisme, og er opptatt av å gi noe tilbake til lokalbefolkningen i Kambodsja. Ellers finnes det hoteller i alle prisklasser også her, fra 10 dollar omtrent til 1000. Angelina bor som regel på Amansara.  Jeg hadde lyst til å stikke innom for en titt, men de høye murene innga ikke til det. Så her beskyttes privatlivet, om du hører til den delen som ønsker det på ferie. Beregn uansett noen dager mer enn du tror, for templene er fascinerende her og utelivet og maten veldig god.

Phonm Penh

Etter templene i Siem Reap bør turen gå til hovedstaden Phnom Penh. Det går hele dagen busser til noen få dollar. Eller du kan leie bil, stoppe på veien og se hvordan folk lever. Etter én time på vei nummer 6 opplevde vi både fiskere, bønder og vannbøfler i aksjon. Og den grenseløse gjestefriheten. 

«Some palmvwine? Fried snake?» spør en mann smilende, lett utfordrende.

«Litt» takk, sier fotografen og svelger hardt ned den sterke drikken. 
 
Vin fra en malingsboks og fritert slange. Joda. Hva sier en ikke ja til for å være høflig!

Vin fra en malingsboks og fritert slange. Joda. Hva sier en ikke ja til for å være høflig!

Palass og krigsofre

Phnom Penh er en brå overgang. 1,5 millioner bor offisielt her. Byen som fikk asfalt for få år siden, utvikler seg nå på godt og vondt. Du ser skitne gater, et stilfullt palass, mineofre som sleper seg tiggende av sted, og rike som passerer i sotede Lexuser, det ultimate symbol på rikdom. Nesen fanger opp intenst luktende fiskeboder og saftige grilldufter på det sentrale markedet. 

The Killing Fields i Kambodsja

Du kan også ta turen ut av byen til de enda mer kjente The Killing Fields. Nå er det dødsmarker mange steder i landet, men dette er de mest kjente. Det tok vel nesten en time for oss ut dit, og det gjorde inntrykk – men Toul Sleng rev mer i hjertet. Så har du ikke mye tid, ville jeg valgt å bruke den på museet. Det er uansett deprimerende, men nødvendig å bli påminnet om dette. I et land der de ansvarlige først ble dømt 30 år etterpå, og der andre fremdeles har ledende posisjoner.

Jeg publiserer ikke bildet, men vi så også beinreister på bakken. Så dette stedet er ikke for sarte sjeler.

Jeg publiserer ikke bildet, men vi så også beinreister på bakken. Så dette stedet er ikke for sarte sjeler.

Tygg på en tarantell

Phnom Penh kan virke kaotisk i starten. Om du gir byen tid, vil du ha glede av det. Svirr rundt i det enorme russiske markedet eller i Art deco-bygningen til det sentrale markedet. Nyt den klassike retten Amok, med fisk eller kylling i sitrongras og kokos, ofte servert på bananblad.

Eller prøv Beek lok lak, litt sterkere, men der smakene avdekkes litt etter litt. Om litt vil du hilse på pepper du aldri har kjent før. Kampot-pepperen er ett av Kambodsjas varemerker.  Er du riktig modig, går du for fritert tarantell på Romdeng. Jeg spiste beinet. Klarte ikke kroppen. 

Min samboer nektet å tygge på tarantellaen.

Min samboer nektet å tygge på tarantellaen.

Restauranten er én av dem som gir jobb til gatebarn. Den ligger idyllisk til i et gammelt kolonihus med en liten hage. Dette er ikke midt i sentrum, men i et boligstrøk tett på så ta en tuk-tuk hit.
Eller bare slapp av langs den populære elvepromenaden. Setter du deg på La Croisette klokken 16, må du ikke besvime hvis du får en snabel i nakken. Det er elefanten Sambo som har sin daglige bytur etter frukt og brød.

 Overnatting i Phnom Penh

Velkommen inn: Drives av en hyggelig nordmann, som blant annet kan guide deg til kjekke plasser å jogge på, og har ellers den fulle oversikten over både byen, landet og Asia. En virkelig trivelig mann!  Ett minutt til strandpromenaden. Her bodde vi, og trivdes godt. Enkel og god standard da vi bodde der i 2010. Ser ut som de har pusset opp siden. Kabiki: Enkle og fine rom, svømmebasseng og hage. Myste på stedet, men det var alltid fullbooket. Så stilig og koselig ut. Bor gjerne her neste gang. Raffles: Den absolutte luksus. Mange går uansett for en drink i baren, men merk at du neppe slipper inn i flip-flops…Alle disse er kort unna elva, så ta en tur med en av båtene og se solnedgangen.

Kampotpepper fra Kambodsja

Det naturlige nå er å sette kursen mot badebyen Sihanoukville. Jeg kan anbefale å ta en natt eller to i Kampot. Det er her den kjente pepperen kommer fra, som ble gjort kjent av franskmennene da de var på plass i landet…Så noe godt kom det gjerne ut av akkurat det. Fantastisk pepper å ta med hjem, kjøper du den i Vietnam eller andre steder er det ikke sikkert den er ekte. For det lages ikke så mye, da bøndene strever med å få opp produksjonen. Så besøk en pepperfarm og støtt de lokale, mens du samtidig får med deg kvalitetsvarer hjem for en slikk og ingenting

Strandliv i Sihanoukville

Du kan ta buss, leie bil med sjåfør eller ta fly. Jeg hadde holdt meg unna innenriksflyging, men å transportere seg fra nord til sør er en utfordring uansett for hjertet. Trafikkulykker er turistens verste fiende. Vi tok buss fra hovedstaden og vi kom vel frem. I Sihanoukville er det bare å smøre seg med solkrem og finne frem badetøyet. Rom kan du reservere fra 3 til 3000 dollar natten. Strendene ligger på rekke og rad, og livet i den lille byen er slik det var i Thailand før masseturismen slo til, sier de som kjenner til slikt.  

Vi du se enda flere bilder og få tips til flere hoteller, les dette egne innlegget om Sihanoukville.

Da sier jeg takk for turen, og håper du fikk inspirasjon til å dra til Kambodsja!

Send gjerne artikkelen videre ut i verden
Alta (Finnmark)
Today
Rainy
Wind : 5.3 km/h
Humidity : 95%
5°C
  • Monday Tomorrow 4 °C
  • Tuesday   2 °C
Weather Layer by www.BlogoVoyage.fr