Jorda rundt: Alt du må vite

Kom deg jorda rundt på budsjett. Rådene får du fra meg og ikke minst Kilroys Martin Alvir, som har vært i over 100 land. Her får du vite alt om opphold, forberedelser, ansvarlig turisme og ikke minst reiseruter. 

Denne karen ser du ikke vill i Europa. Men drar du jorda rundt og sneier innom Sri Lanka, kan du være så heldig å få øye på det vakre kattedyret.

Denne karen ser du ikke vill i Europa. Men drar du jorda rundt og sneier innom Sri Lanka, kan du være så heldig å få øye på det vakre kattedyret.

Jorda rundt for alle

– Vi merker at vi selger mindre av turer i Europa, og en økning i de såkalte jorden rundt-turene. Det som kalles jorden rundt, betyr at du er minimum innom to kontinent. Vi ser at kundene våre vil lengre, og for mange unge er det blitt en obligatorisk ting å ha vært på. Interrail er skjøvet bort. De unge jobber en stund, og så har de 60-70.000 kroner som en slik tur kan ligge på. 

Det er ikke bare de unge og studenter som er kunder hos Kilroy. Den eldre garde liker også å reise, og mange har god økonomi som de vil omsette i opplevelser. 

Bangkok er en by mange er innom, og ta da turen til baren Vertigo i toppen på Banyan Tree-hotellet. Drinkene er dyre, så drikk sakte mens sola går ned.

Bangkok er en by mange er innom, og ta da turen til baren Vertigo i toppen på Banyan Tree-hotellet. Drinkene er dyre, så drikk sakte mens sola går ned.

– Jeg har bestilt reiser for kunder opp mot 70 år på jorden rundt-turer. Folk generelt er mer reisevante, ikke redd for lange turer, det er lettere å få visum til flere steder enn før og prisnivået på rundturer har egentlig stått ganske stille samtidig som lønnsnivået har gått opp. På 90-tallet kunne turer til Australia ligge rundt 10.000 kroner. De er ikke dyrere i dag. Vi har for eksempel solgt kampanjebilletter til under 7.000 kroner, opplyser Alvir.

8 turer jorda rundt

Du kan i teorien reise hvor du vil så lenge du vil. Kilroy selger det meste, men har også 8 standardturer på sine nettsider. Det anbefales vanligvis minst en måned på en jorda rundt-tur. Da er det typisk at turen går til Australia. De lengste turene kundene bestiller er normalt mellom 4 og 8 måneder.

Da må vi snakke litt om forberedelser. For når skal du reise, betyr det noe om du reiser i januar eller august, og er noen dager billigere enn andre?  

Alltid smart å ha en liten ryggsekk å ta med inn på flyet. Er du god, reiser du jorda rundt bare med en liten ryggsekk.

Alltid smart å ha en liten ryggsekk å ta med inn på flyet. Er du god, reiser du jorda rundt bare med en liten ryggsekk.

Når er de billigst billett-periodene?
Egentlig er det ikke så stor forskjell prismessig. Det som kan være vanskelig er rett og slett å få plass i høysesongen. Vi snakker da om juli, august, påske og juletider – avhengig av hvor du skal. Skal du til Thailand i desember og januar, vil en billig billett være vanskelig å få dersom du er sent ut. Det er vanligvis bare første strekk på en billett som er dyr uansett. I det store og det hele vil det ofte ikke bety noe prismessig på en slik stor rund-tur. Kanskje er det bare 1500 kroner mer på et budsjett på 70.000 kroner? 

En strand i Asia er jo aldri feil. Denne er i Kambodsja.

En strand i Asia er jo aldri feil. Denne er i Kambodsja.

Når er det kampanjer fra flyselskapene?
De kjører ofte kampanjer på høsten og våren, for å fylle opp setene mellom høysesongene. 

Hvilke dager er billigst?
På denne typen turer betyr det ikke så mye. Skal du på korte reiser og bare tur/retur kan det ha noe å si. Da er søndagene ofte dyre returdager.

Er det mulig å få billige businessbilletter? 
Det er fremdeles nesten dobbelt så dyrt med business, og de færreste tar seg råd til det. – Selve standarden på langdistanseflyene er nå så gode at det er ikke der du merker forskjellen på billettene. Det er helst for at du får sove bedre og kanskje unngå jetlag.  

Men tidene endrer seg etter at denne saken ble bestilt. For eksempel hos Icelandair kan du by på seter på business og gjøre et kupp. Sjekk her hvordan jeg fikk min billett fra USA til Reykjavik for 2000 kroner.

Ikke vent for lenge, bestill i god tid.

Ikke vent for lenge, bestill i god tid.

Hvor tidlig bør en bestille?
Et sted mellom 3 og 6 måneder før er fint. Vi kan uansett ikke booke mer enn 11 måneder frem. Starter du tidlig, er det enklere å velge mellom ruter, passer og priser. Det gjelder særlig utreise i høysesonger. Vet du hvor du vil, trenger du ikke vente med å bestille. Blant annet turen er turene til Sør-Afrika fullbooket noen ganger 5,6 måneder i forveien. Vil du gå Inka-trail i Peru i påsken, er det også knapt med plasser og da bør du bestille minst et halvt år i forveien. 

Trenger en egentlig et reisebyrå til en slik bestilling?
Skal du booke selv, kan du gå i feller. Folk bommer på destinasjoner, går glipp av ting de ikke vet ligger på veien og folk flest vet sjelden hvor de kan legge inn billige stopp. Dette er noe vi vet etter lang erfaring. Vi anbefaler at du tar kontakt tidlig i prosessen. Mange setter opp drømmeturer i hodet sitt, og da kan det bli vanskelig å tenke nytt når planen ikke lar seg rent praktisk gjennomføre.

Vil du til små steder som Kampot og lurer på hvordan du kommer deg dit? Eksperter fra Kilroy eller en reiseblogger kan være smart å bruke

Hvilke rundturer er billigst?
Vi har en rute som heter Quicky, som går til Australia, USA og så hjem. 
Jeg personlig synes ikke at du skal fokusere på flypriser. Har du spart 1000 kroner på fly til ett land, koster det gjerne 10.000 ekstra å  være der, som i nettopp Australia. Men dette kommer an på hva du vil. Noen vil være lengst mulig borte for pengene, andre vil oppleve mest mulig for pengene. Andre igjen vil ikke reise noen sted uten at de kan ha de det gøy og spise på gode restauranter hver dag. For andre er det mer enn godt nok å spise street food når de er i Sørøst-Asia. Du må ha med i planleggingen at noen land er veldig dyre.  I USA og Australia bruker du fort tre ganger så mye penger enn i billigere land i f.eks Asia.

Verden sett fra Alta i Finnmark. Mange kjekke steder å velge mellom.

Hvor mange netter overnatting bør en booke på forhånd?
Book 3 netter. 1 eller 2 kan bli blitt stress etter lang flytur og kanskje jetlag. Bestill i forveien, du får ofte bedre priser enn dersom du dukker opp på hotellet. Når det gjelder hostell er ikke prisforskjellen den samme. De færreste leier leilighet. Det er kun på de dyreste destinasjonene, som Australia, at en tar seg det bryet. 

Forsikring er vel viktig, og kanskje ikke den billigste?
Galskap å dra uten. Tenk også at det kan være lurt å ha alt inkludert, som ekstremsport, fallskjerm, dykking, fotturer – avhengig av hva du skal. Noen ganger endrer du kanskje planer, og det er mange skrekkeksempler på hvor dyrt et sykehusopphold kan bli. 

Hvordan pakke for å unngå kostbar overvekt? 

Skal du på jorden rundt, skal du aldri pakke mer enn 15 kilo. Har du pakket mer, har du bommet. Vi tar normalt med litt for mye av alt. Bruk renserier der du er. Husk at i mange land er det vansker med rent vann, eller for lite vann. Så ikke bruk dyrebart vann på å vaske selv, tenk miljø. 

Vi var borte i 7 uker, og hadde med 1 fotosekk, 1 liten sekk og 1 felles stor sekk. Vi ga bort halvparten av klærne. Du klarer deg med mindre enn du tror.

Vi var borte i 7 uker, og hadde med 1 fotosekk, 1 liten sekk og 1 felles stor sekk. Vi ga bort halvparten av klærne. Du klarer deg med mindre enn du tror.

Endelig på tur jorda rundt

Da har du altså planlagt og bestilt reisen. Hva er smart å tenke på når en er på tur? 
Ikke være redd for å bruke penger der du er, men sjekk at de går til de lokale. Så støtter du landets befolkning. Delta i aktiviteter som er lokalt organisert og bo på familiehoteller. Kilroy bruker mye tid på å gjøre det etisk riktig og vi bruker lokale familiehoteller, lokale guider og produkter.

Tenk også over hvor du spiser. I noen land, som Kambodsja, drives restauranter av tidligere gatebarn og støtter sosialt arbeid. 

Romdeng i Phnom Penh drives av gatebarn. Ligger i en vakker villa litt utenfor sentrum. Vel verdt turen.

Velg eller street food fremfor store hamburgerkjeder. Maten er vanligvis er helt fin og trygg å spise så lenge den er godt varmet. Kjøper du mat fra kvinnen som lager mat fra sitt trillbare kjøkken er det er god måte å være turist på.

Sikkerhet på tur

Mat og overnatting er en ting. Mange er gjerne redde for kriminalitet når de er på tur. De vanlige rådene gjelder også på jorden rundt-turer. Ha aldri alle pengene og kortene med deg ut av hotellet. Ha ikke promille like høy som skonumret. Legg dyre smykker og klokker i safen.
  • Nordmenn er blitt litt bedre på dette. Men det vil uansett ofte vises at du er turist, og de som stjeler forbinder turister med penger uansett. De vet at du har penger eller verdisaker på deg. I første omgang, ha uansett penger og ting på kroppen. Mange blir lei av dette, og putter ting dagstursekken. Ett dytt og så er den borte. Dette har flere av våre kunder opplevd. Ha derimot litt småpenger i lomma. Blir du ranet, er det viktig at du kan gi fra deg noe. 

Martin Alvir mener at de største problemene er i Latin-Amerika, mens Sørøst-Asia er tryggest.

Skal du på din første jorden rundt-tur, er slike ting greit å vite. India er også et styr, her blir folk konstant lurt. Du kjøres til butikker du ikke skal til eller til feil hotell, og så skal sjåføren ha mye mer penger enn avtalt. Det går mye energi til å passe på seg selv og pengene sine!

Vi ble ikke lurt en eneste gang i Kambodsja, og opplevde et veldig gjestfritt land og folk.

Vi ble ikke lurt en eneste gang i Kambodsja, og opplevde et veldig gjestfritt land og folk.

 

5 FAVORITTER
Her er fem av Martin Alvirs favorittopplevelser. 

 

Safari sør i Afrika. Jeg hadde egentlig aldri hatt noen «Livingstone-drøm», men på denne turen var alt fantastisk. F.eks. fotsafari i Zimbabwe, rafting i Victoria falls, quadbiking på noen verdens største sanddyner i Namibia.

 

Cuba: En vakker kommuniststat i Karibia, der tiden har stått stille i 50 år, et levende museum (eller fengsel ifølge de kritiske).

 

Båttur langs Mekong elven i Laos: Stillhet og jungel og så kommer man frem til den vakre byen Luang Prabang.

 

Backpacking gjennom Mellom-Amerika: Surfing, vulkaner, Maya-templer, kolonibyer, Maya-Indianere i fargerike klær, beachparties, snorkling og ekstremsport.

 

Australia: Stor opplevelse å ferdes gjennom ørkenen, å se solnedgangene over det røde landskapet.

 
Et varmt sjal i pashmina er alltid med meg på tur, uansett hvor ferden går.

Et varmt sjal i pashmina er alltid med meg på tur, uansett hvor ferden går. Her i Dubai.

 
 
SJEKK KLIMAKARTET
Vær kan ødelegge en ferie og sørge for bortkastede penger. Mange glemmer at det kan være kaldt også i varme land. Derfor har Kilroy laget et klimakart som viser hvor en drar i hvilke årstider. I Peru og Bolivia kan det være minusgrader om natten. Skal du til Nepal på fjelltur, er vinteren kald og det kan være regn og overskyet om sommeren. Da får du ikke en god tur om du velger den tiden. Kartet kan kjøpes eller ses i butikkene til Kilroy.
 
Denne saken har stått på trykk i Norsk familieøkonomis medlemsblad
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
Send gjerne artikkelen videre ut i verden