Kalmar: Sveriges morsomste by

Shopping i Kalmar er gøy. Sjelden har jeg humret og ledd så mye i møte med en ny by, som det jeg gjorde den første dagen i Kalmar. Til og med på te-butikken knegget jeg godt. Er du glad i kunst og kultur, god mat og bruktbutikker kan du fint bruke noen dager i denne relativt lille byen.  * reklame

Disse hyggelige jentene sa med én gang ja til å bli tatt bilde av. Kule Kalmar, altså!

Disse hyggelige jentene sa med én gang ja til å bli tatt bilde av. Kule Kalmar, altså!

Shopping i Kalmar

Kalmar har rundt 35.000 innbyggere, og du får lett oversikt over hvor alt er. Den gamle bydelen og shoppingen ligger tett på hverandre. Du finner kafeer, shopping og restauranter samlet i gågate-delen, som er ganske så greit inndelt på langs og tvers. Ingen grunn til å ha nesen ned i Google maps på mobilen her. Det er mange kjedebutikker, men også noen unike. Busfrö er landets største innen second-hand, og verdt et besøk. Her finner du både designerkupp og mer vanlige merker. Godt organisert og flott innredet.

Leo-ballerinaene er fra Flattered. Bloggdronningen Blondinbelleas merke. Her til en langt lavere pris. Busfrö i Kalmar har en egen design-avdeling.

Leo-ballerinaene er fra Flattered. Bloggdronningen Blondinbelleas merke. Her til en langt lavere pris. Busfrö i Kalmar har en egen design-avdeling.

Som tenyter var det en fryd å komme inn i byens eldste steinbygning og finne et hav av te, og også andre delikatesser fra krydder og oljer til ost og sjokolade hos Gerdas te og kaffehandel i Storgatan 20. Her er også teen Kattrumpe, som er oppkalt etter en bydel i Kalmar. Og ja. Det er det samme på svensk som på norsk. De har flere avdelinger i Sverige, og har også nettbutikk.

Shopping i Kalmar er gøy. Gerdas er et must å besøke. Nydelig te til hyggelige priser.

Shopping i Kalmar er gøy. Gerdas er et must å besøke. Nydelig te til hyggelige priser.

Gågatene har mange slike koselige kafeer

Rett ved tebutikken ligger det en kul second hand-butikk.

Kultur i Kalmar

Kalmar er blitt kåret til årets sommerby flere ganger, og kommer du når sola skinner som mest vil det koke av liv i byen. Det er alltid mange båter i gjestehavna, og konserter med kjente navn lokker folk fra fjern og nær. Jeg var der sent i august, og da hadde byen roet seg mer ned. Det betydde blant annet at det var god plass på Kalmar slott, som er byens store stolthet. Guiden vi fikk var fantastisk morsom, så jeg vil råde deg til å ta en tur med en som kan mye om slottet. Du lærer blant annet at kokkene i gamle dager ofte bedøvet kaninene før de hadde dem i suppen, slik at de hoppet levende ut derfra under middagen. Det var den tids humor, og det skapte alltid god stemning visstnok.

Kalmar Slott har hvert år nye sesongutstillinger. Fra 4.mai 2018 til 4.november handler det om Leonardo da Vinci. Utstillingen har tidligere blitt vist i Tokyo, Madrid, Kuala Lumpur, Washington, Johannesburg og Shanghai, og kommer nå for første gang til Sverige.

Kunstmuseet ligger like ved, og hadde interessante utstillinger da vi var der. Dette endrer seg jo, men slike museer er alltid verdt en titt om ikke annet for å snike litt i museumsbutikken. Denne gangen gikk jeg derimot tomhendt ut.

Mat, fika og parker

Byen er mer enn hva du først ser. Når du er ferdig med shopping i Kalmar, har gått videre til slott og museum er du nok klar for noe å drikke og spise. I parken ved museet og med utsikt til slottet, finner du Park Hermina. Der spiste vi middag innendørs, men med varmelamper ute kan du nyte frisk luft til langt på høsten også utendørs. Vi fikk en flott tre-retter, hvor de også tilbyr vegetarretter og godt lokalt øl og sider. Rett bak ligger den gamle bydelen, der husene fort koster fra 5 millioner. De er verneverdige og godt ivaretatt av den voksne generasjonen som bor der. Der finnes også Krusenstiernska gården, som er et kulturhistorisk museum som byr på musikk, teater, en vakker hage og fika.

Nydelige hus i den gamle bydelen

Utescenen i Krusenstiernska gården

Humor og vennlige folk

Stemningen i Kalmar var herlig, folk sa ja til å bli fotografert og den lune humoren var aldri langt unna enten du så ned eller opp. Ta deg litt tid med Kalmar, og du vil finne mange kjekke perler her når du går rundt.

Kalmar-regionen

Kalmar er både en by og en region. Har du først tatt turen hit med bil, campingvogn, bobil, tog eller fly er det mye du kan gjøre i området og bil er fint, da shopping i Kalmar kan gi overvekt på fly…..Her er mine tips.

  • Jeg ville hatt basen på Øland. Hvorfor kan du lese om i dette innlegget om Øland. Den magiske øya er 40 minutters kjøretur fra Kalmar, og den er brofast så du kan komme og gå som du vil. Ta dagsturer inn til Kalmar.
  • Dra til Glasriket. Hos Malerås kan du være glassblåser for en time, eller kjøpe varer til redusert eller full pris. Mye flott glasskunst, selv for meg som ikke er stor fan av dette til vanlig. Jeg fikk prøve meg, og resultatet er ventet i posten om noen uker. Eget innlegg kommer.
  • Astrid Lindgrens verden i Vimmerby er et par timers kjøretur unna, og du kan vurderer om du skal bruke to dager eller én her. Jeg fikk ikke tid denne gangen, men danske Opdagelse har skrevet et eget innlegg om sin dag der.
  • Kalmar kryr av nydelige små steder, så ikke kjør for fort gjennom dem. Stopp i alle fall i Mörtfors. De 90 innbyggerne bor idyllisk til, og du kan både overnatte eller ta en fika på pensjonatet der.

REISEINFORMASON KALMAR

FLY: SAS flyr til Kalmar-Øland lufthavn. Min reiserute var Alta-Oslo-Stockholm-Kalmar, 6t og 40 min var korteste rute.

BIL: Kalmar ligger sør-øst i Sverige. Fra Oslo ca 651 kilometer i bil, fra Alta 1927 kilometer.

OVERNATTING: Jeg ville leid meg et sommerhus på Øland. Da har du større frihet og kan virkelig nyte den svenske sommeren, og turen inn til Kalmar er ikke lang.

SHOPPING I KALMAR: Mange flotte bruktbutikker, kjedebutikker og noen unike som Gerdas te&kaffehandel.

HVA SKJER NÅR: En full oversikt over hva som skjer, fra markeder til hesteshow, maraton, middelalderhelg, spøkelsesturer på slottet og den store byfesten finnes på Kalmar.com.

  • Innlegget er i starten merket reklame, da turen var i regi av Destination Kalmar og Ehrenberg Kommunikasjon. Som vanlig er det ikke lagt føringer på tekst eller foto, så alle meninger og bilder er mine egne. 

 

Send gjerne artikkelen videre ut i verden