MS Trollfjord: Se bilder fra hele skipet

Klar for tur med Hurtigruten, på vinterstid! «Håper du får bra vær». Mange bekymrede fjes. Selv var jeg godt forberedt. Mazarin var tidligere innkjøpt i Danmark, og brukt med hell over Skagerak. Aldri vært så stabilisert noen gang på havet. Ja, jeg blir kvalm bare jeg ser en liten bølge på tv og iallefall i virkeligheten.

Turen med hurtigruten skulle tilbakelegges i mars 2013, strekningen var Bergen-Stokmarknes i Vesterålen og hurtigrutens fødested skulle tilbakelegges i noen dager med MS Trollfjord.

Anyway. Vel ombord er været bra. Vi duver avgåde mot Molde, Kristiansund og dagen etter skal vi være i Ålesund. På vinteren går skipet fra Bergen 22.30, men du får sjekke inn fra 18. Har du bil og skal nord for Bodø, slik vi skulle MÅ du møte 2 timer før. Ellers holder det med en time for bilfolket. Vi hadde uspesifiert lugar, måltider inkludert var frokost. Lugaren viste seg å være på tredje dekk og nokså midtskips, i grei harmoni med bølgene og dermed mindre sjanse for sjøsyke. Lugaren var akkurat som forventet, badet faktisk bedre.
 
Lugar 324 sett fra inngangen på dekk 3
De vanlige lugarene er mellom 9 og ca 15 m2, mener jeg det var. Vår hadde sofa som ble til seng langs en vegg, og en seng som gikk ut fra andre enden. Grei løsning. Noen lugarer har sengene rett overfor hverandre. Det var veldig god skapp-plass til å være en så lite rom. Plass til en normal koffert under den ene senga. Plass til bager i skapet, som hadde hylle og kleshengere.
 
 
Et langskap hadde også totalt seks hyller. På skrivepulten var det også to små avlange skap til ting og tang ved siden av speilet, samt et skap med to hyller på den ene siden. Det er også en lang hylle over den ene senga. Badet var som sagt overraskende bra til å være knøttlite. God plass med hyller bak speilet over vasken, samt en dusj som hadde forheng ja vel, men den hadde også en liten kant slik at vannet ikke rant på gulvet. Godt trykk i dusjen, samt flere steder å sette fra seg shampoo og såpe. Det er såpedispenser ved vask og dusj, men det er standard dårlige greier – styr unna. Det er også en liten klessnor i dusjen, men det beste av alt er at det er v a r m e  i gulvet. Aldeles herlig!
 
Grei dusj, med godt trykk
Standardlugarene har ellers lite å tilby av ekstrating. Det er ikke vannkoker eller tv. Sistnevnte var ikke savnet, mens førstnevnte var med i bagasjen. Kontakter var det 3 av, så det gikk helt fint. Blindventilene var ellers på, så selv om vi fikk utvendig lugar så vi ikke noe fra lugaren. Helt fint det også. Bestiller du en av suitene har du store vinduer, soverom skilt av med et teppe fra sittedelen, tv, minibar og vannkoker – samt sikkert mye annet. Disse er helt utenfor min prisklasse, og naturen sees nå gratis og fritt fra mange dekk og salonger.
 
Nordland. Svartisen er akkurat passert på styrbord side
 
Prisen er en grunn til at mange vegrer seg for å ta turen. Spar, sier jeg bare. Sjekk etter tilbud på hjemmesiden, meld deg på nyhetsbrev, reis utenfor sesong og regn også etter hva du egentlig brukte på siste ferie som varte en uke eller 11 netter og 12 dager. På Hurtigrutens 11 skip får du helt vanvittige opplevelser. Vi fikk se nordlyset (det går eget varsel over anlegget når broa oppdager lyset), flotte fjell, Svartisen i sollys, niser og havørn.
 
Utsikt fra dekk 8
 
Naturen skifter langsomt etter hvert som du anløper 34 havner på vei mot Kirkenes eventuelt Bergen. På vinteren er det lyset og jakten på nordlyset som dominerer, og båtene er halvfulle og det er altså god plass i hele skipet. Det er også utflukter i mange haver, som f.eks snøskuter- og huskeytur, besøk i Saltstraumen, julehus i Honningsvåg, midnattskonsert i Ishavskatedralen, Vikingfest, turer i Fiskevær, byvandringer og ørnesafari.
 
 

 

Trollfjord har to boblebad
Du kan velge å ha helpensjon. Da er det faste plasser til lunsj og middag. Frokost er frie plasser. Frokosten er fra 7 til 10, lunsj fra 12 til 14.30/15 og middag fra 18.30 til 20.30 eller 20.30. Lunsj koster rundt 300 kroner, middag – som er en fast tre-retter koster 410, og er preget av stedene en passerer. Vinutvalget er godt, og priset fornuftig ut fra hva en kunne vente. Roederer-champagne koster rundt 660 kroner, under 2 ganger polpris. Det samme virket det som for både Barbera- og Amaronen på kartet.  Blir dette for dyrt for deg, kan du også spise i kafeteriaen, som i høysesong har åpent døgnet rundt. Vi prøvde begge deler, og var fornøyd begge steder.
 

 

3 retter inntatt mellom Molde og Kristiansund.

 

I Saga Hall på dekke 5 serveres alle måltider.
Middag var friterte klippfiskboller, kylling med bygg-risotto og fondant med pæresorbet. Vin til 355 kroner flaska. I kafeteriaen spiste vi kremet pasta med parmesan, bacon, sopp og skinke til 129 kroner, servert med grovt ristet brød samt hamburger med grovt brød og friterte poteter til 145 kroner.
Så hadde vi brødmat med selv til lunsj, spist i pauser på lugaren.
 
 

 

Espolin Johnson-salongen på dekk 8. Maleriene var tidligere på Harald Jarl. Min favoritt-salong.
Ombord på Hurtigruten er det mange flotte salonger, dekoren er norsk ny og eldre kunst. Sobert, vakkert og langt fra Las Vegas. Trollfjord er fra 2003, og er ett av de nyeste skipene i flåten. På kvelden kan du oppsøke stillheten, være på nett, Wifi på dekk 5 og 8, best på 8, nynne med i pianobaren (66 kroner for Mackøl, 70 for Baileys) eller sitte helt i front i panoramasalongene på dekk 8 eller 9 og ha alle bak deg og norskekysten foran deg. 
 
Ta heisen og nyt kunstverket
 
 
God reise!
 
PS: Reisesyke. Ok. Det er tre havstykker, vel kanskje 4.
Først var det Stadt mellom 7 og 10. Jeg tok tabletten, lå i lugaren og ble ikke kvalm selv om jeg kjente bølgene.
Så var det Folda mellom Trondheim og Rørvik. Her var det meldt 11 meter høye bølger og full storm, så vi lå 8 timer ekstra til kai i Trondheim. Så rundt 23 var vi der, jeg hadde tatt 1 tablett og merket nesten ingenting. Vi gikk for øvrig rett til Bodø og droppet anløp i hele Helgeland.
Deretter er det Vestfjorden mellom Bodø og Stamsund i Lofoten. Stille. Tok ingenting.
 
Ankomst Stokmarknes, Vesterålen, etter midnatt.
 
Så skulle vi av, og jeg slapp fra det med det som normale folk kaller flatt hav og fint vær. Lengre nord har du jo Øst-Finnmark, som kan være tøff. Er det for tøft, utsettes avganger eller de kanselleres. Kapteinene på hurtigruten tar alltid hensyn til passasjerene, og utsetter dem ikke for superhøye bølger. Det blir det bare personskader av. Turistene klarer ikke å holde seg i ro på lugaren i uvær, må gå i trapper og så blir det skader.
Neste morgen var været nydelig på vår endelige destinasjon, mitt hjemsted og hurtigrutens fødested: Stokmarknes!
 
 
Utsikt fra Børøya mot Storheia
 (Coverfoto:Hurtigurten/jill-mclaughlin)
PS2: Fra 2016 har fire skip i Hurtigrutens flåte fått nytt interiør, og bølgene går høyt…. 
Send gjerne artikkelen videre ut i verden

2 thoughts on “MS Trollfjord: Se bilder fra hele skipet