Madeira-favoritter: Fra Michelin til gatemat

Madeiras største by Funchal overrasket meg med mange flotte spisesteder, fra billig til Michelin. Jeg tok også en runde og sjekket de beste afternoon tea-stedene. For det er noe du bare må unne deg på denne portugisiske øya, enten du er te-elsker eller ei.

1. Drink på Belmond Reid’s Palace

Reid's palace hovedbygg er den midterste bygningen med den berømmelige balkongen. Det er også rom i bygningen helt nederst på bildet.

Reid’s palace hovedbygg er den midterste bygningen med den berømmelige balkongen. Det er også rom i huset helt nederst på bildet.

Noen tar afternoon tea på Belmond Reid’s Palace. Øyas mest eksklusive hotell. Utsikten fra balkongen er nydelig. Stemningen er en blanding mellom gamle penger, nye penger og oss vanlige dødelige som bare vil ha noen timers luksus.

Lobbyen på Reid's Palace. Balkongen for afternoon tea og drinker er ut dørene midt på bildet.

Lobbyen på Reid’s Palace. Balkongen for afternoon tea og drinker er ut dørene midt på bildet.

Vi hadde te og kaker et annet sted, så vi tok heller en drink og så solnedgangen der før Michelin-middagen på hotellet. Det var en relativ uformell betjening. Kelneren insisterte to ganger på at han hadde gitt meg drinkmenyen, men da jeg viste ham at det sto roomservice på min ga han seg…

Vi hadde utsikt til hotellet vårt herfra, Carlton Madeira ligger 5 minutters spasertur fra Reid’s.

Drinkene var gode, og litt under eller tilnærmet norske priser. Men masse snacks kom med gratis, så du blir ikke ruinert av en cocktail her.

Poncha er obligatorisk å drikke. Rom med pasjonsfrukt.

2. Michelin på William

Den ene av Funchals to Michelin-restauranter ligger altså på Belmonds Reid’s palace. William har 1 stjerne og var en blandet opplevelse. På pluss-siden var en veldig fin og lite stiv betjening. Som ofte på veldig fine restauranter er det mye mindre stivt enn en skulle tro. En kler seg jo litt fint, for det er jo en spesiell opplevelse å se matkunst utfolde seg og en vet at kokkene har jobbet sent og tidlig for å skape rettene. Hvor mye arbeid som ligger bak, også fra servitørenes side, snakket jeg med en ansatt på 3-stjernersrestauranten Geranium om. Verdt å lese, dersom du tenker at Michelin er for stivt for deg 

Maten var både og. Vi tok William-menyen med 5 retter. Det kommer alltid noe ekstra fra kjøkkenet, så erfaringsmessig er dette nok selv om porsjonene ser små ut. Det var det også. Noe var smakfullt, annet var mer et skuldertrekk. Presentasjonen var uansett små mesterverk.

Vi valgte vinmeny til, og William har kun portugisisk vin. Dette synes jeg er positivt, andre reagerer på det. Alt var nydelig og perfekt til hver rett, fra boblene til rødt og hvitt. Bare for den opplevelsen er det verdt å gå hit. Men du trenger ikke gå for full meny, du kan også bestille enkeltretter. Vi betalte 1500 kroner for full pakke, og var fornøyd. Mest fordi vi fikk et vindusbord, og ikke lengre bak i restauranten. For det negative er at interiøret ikke er så veldig smakfullt. Det ser ut som en sliten danskebåt. Be om vindusbord, og velg gjerne en 3-retter. Den andre Michelin-restauranten er Il Gallo D’Oro på Cliff Bay Resort.

3. Medium dyrt på Tokos

Tokos i Funchal ser gjerne ikke noe særlig ut, men her må du alltid bestille bord. Gjør det.

Tokos i Funchal ser gjerne ikke noe særlig ut, men her må du alltid bestille bord. Gjør det.

Tokos er en av perlene en håper å snuble over. Det gjorde vi ikke, den ble høyt anbefalt av paret bak hage-nettstedet Fruenfrahaven. Det var en utmerket tips. Eieren har holdt det gående i over 20 år, og serverer lokal mat på ekte vis.

Dagens fangst rulles ut til deg, og merk deg at porsjonene er store. Suppene til forrett er som en hovedrett. Du får også mye grønt som tilbehør.

Prisnivået er vel fra billig til middels til dyrt, alt etter om du går for en god suppe, fiskemiddag eller hummervarianten. Noe virket litt i overkant priset, andre under. Vanskelig å si, men vi fikk vanvittig mye mat for pengene. Her er det noe for alle, uansett budsjett og smaksløker. Jeg tok signaturretten med den lokale fisken Espada med pasjonsfruktsaus. Tilbehøret er valgfritt, jeg gikk for hvitløksris. Det fungerte utmerket. Menyen er stor, tilvalgene mange. Så len deg tilbake og ta deg tid. Og bestill bord. Her er de rundt 11 bordene etterspurt. Stort sett åpent hver dag hele året, utrolig nok. Han tar litt ferie, så følg med på Facebook.

4. Billig på Taj Mahal

Noen ganger skal en ikke gå langt for å finne en god restaurant. Vi bodde som sagt på Pestana Carlton, og til Tokos tok det oss 10 minutter å gå samt 5 til Reid’s. Rett ut døra fant vi en annen favoritt: Indisk på Taj Mahal! Vi kjørte te med melk til kylling Korma med hvitløksnan og ris og det hele kom på knapt to hundre kroner, for to. Moderne interiør, og da det var Valentinsdag fikk alle en rød rose. Vennlig service og moderat lydnivå på musikken. Du kan også sitte ute her, dog er det bare hoteller og restauranter du ser.

5. Afternoon tea på Ritz

Belmond Reid’s palace er førstevalget for mange når det kommer til te og kaker på ettermiddagen. Og ja, mange har hatt flott opplevelse i to-tre timer til rundt 500 kroner så vidt jeg kan se at prisen er. Andre, ifølge TripAdvisor, synes derimot å synes det er overpriset, kjedelig pålegg, slitte stoler og stiv betjening. Mange velger også Cliff Bay resort. Jeg var innom, men der ser du ingenting annet enn en liten hageflekk eller sitter i et lite sjarmerende rom. Velger du Ritz,  er du i gamlebyen, ser på folkelivet og har en litt fordums sjarme. De lager alle kakene og bakverket selv, og det smaker du. Så til rundt 250 kroner, er jeg fornøyd pose-te til tross. Min mor og jeg delte for øvrig på et fat, og vi klarte ikke å spise opp alt…

Eneste ankepunktet her, er at de serverer en lite imponerende posete. Det ga jeg også tilbakemelding om, og mente at de burde samarbeide med teprodusentene på øya. Servitøren sa at de ikke hadde gjort dette veldig lenge, og mente at det var en god idé. Han var selvsagt kaffemann, og hadde ikke tenkt over dette.

6. Gatemat i Funchal

Du må heller ikke gå glipp av de fantastiske bakverkene som selges fra bakerier eller fra vogner på fortauene i Funchal. Jeg snakker om  Bolo do Caco. Vi falt for Nico’s hvitløksbrød, helt ferske, til 2 euro. Nok til å mette to til lunsj. Du får dem også med annet fyll, som chorizo. Køen er fordi her bakes og steikes det på stedet, ingen lagring. Han står ved drosjene ved «inngangen» til gamlebyen en gate ovenfor havnepromenaden.

REISEFAKTA FUNCHAL

Vær: Vi var der i februar, med masse regn før og etter oss. Vi hadde stort sett 17 grader på dagen og rundt 10-12 på kvelden. 1 dag med regn. Andre jeg kjenner som har vært der i mars, juli og august sier det er behagelig og aldri over 30 grader. Fra oktober blir været noe mer vekslende – sol blandet med regnbyger – som fortsetter frem til slutten av mars. Fra og med april er det igjen solrikt med få byger.

Taxi: Har takstameter, men ikke alltid de bruker det. Betalte mellom 5 – 10 euro fra sentrum til hotellet. Merk at de IKKE tar kredittkort.

Prisnivå: Fra billig til dyrt. Vi hadde et indisk måltid for drøye 100 lappen, 7 retters Michelin-meny med vin til 1500 kroner.

Tidsforskjell: + 1 time

Hotell: Vi bodde 10 minutter fra Gamlebyen og cruisehavna, på 5-stjerners Pestana Carlton.

Send gjerne artikkelen videre ut i verden

2 thoughts on “Madeira-favoritter: Fra Michelin til gatemat

  1. Annette Munkejord

    Dette så helt utrolig digg og fantastisk flott ut. Kjenner at lysten på å oppdage Portugal ikke blir noe mindre. Og så er det så deilig å kunne unnslippe litt av den tunge lange vinteren rett før våren kommer hjem 🙂

    1. Alltid reiseklar Post author

      Mye snadder på den lille øya må jeg si, og så utrolig mange steder vi naturlig nok ikke rakk innom. Ble mett allerede etter frokosten flere av dagene, da den var ufattelig stor og god.