Spise og sove: Besøk Molskroen på Jylland

Danske kroer er så langt fra døde, men du må ofte av motorveien for å se de beste. Da får du alt fra det helt enkle til det mer raffinerte som på Molskroen utenfor Ebeltoft på Jylland. Her får du mat og service i toppklasse, og en avslappende havutsikt. Du er jo på et strandhotell!  

Molskroen i all sin prakt.

Molskroen i all sin prakt.

Molskroen, Ebeltoft

Alltid toppkokker

Jeg var her i 2010 for å skrive en sak for det norske matmagasinet Appetitt. Kokken vi møtte, Tommy Friis, har senere forlatt Molskroen og driver nå Fru Larsen i Laubjerg. Det er en også en ypperlig kro ikke langt fra Århus. Du kan lese mer om den her. Uansett. Jeg beholder likevel deler av vår samtale med ham, for det sier noe om kroens standard.

Molskroen, Ebeltoft

De har alltid hatt og har gode sjefskokker. Fra 2016 er det Steffan Villadsen som regjerer. Eksteriør og beliggenheten har ikke endret seg siden vårt besøk. De 18 rommene har derimot fått en oppgradering, og Molskroen har nå totalt 3 restauranter samt at 200 meter fra selve kroen har de åpnet Molskroen Strandhotell med 29 rom. 
Kroen tilbyr gourmetweekender, der det ikke spares på noe.

Kroen tilbyr gourmetweekender, der det ikke spares på noe.

Tommy Friis ble årets kokk i 2010. Da vi møter ham er han fremdeles inne i sitt regjerende år, men tro ikke at Friis bærer preg av det. Jordnær som en jysk mann kan være, ekstremt hyggelig og jovial. Ifølge sjefen hans ble seieren feiret med pølse i brød. Vi møter ham på ettermiddagen, da Molskroens gjester får high tea. Senere skal han sørge for både en 9-retters meny og frokost med egg, musli, skinke, skarpe oster og havregrøt.  Men først: Friis setter seg ned med oss og bevilger seg selv en kjeks.
Hvor lekkert vil ikke dette være til en kopp te?

Hvor lekkert vil ikke dette være til en kopp te?

 Kokken har vokst opp med herlige matminner, og den dag i dag blander han husmannskost-ingredienser med det som ansees som luksusmat. Han var innom topp-restauranter som Christie’s, Fakkelgården, Henne Kirkeby Kro og Kong Hans Kælder. Veien fra å stå på grønnsakspartiet til å bli soussjef på var lang og tøff og lærerik, men óg et springbrett til en kjøkkensjef-jobb. 
Før middagen serveres, ligger det mange mange timers arbeid bak.

Før middagen serveres, ligger det mange mange timers arbeid bak.

Lange dager

– Jeg har morgenvakt to ganger i uken. Da møter jeg klokken 6 sammen med en til. Resten av staben kommer i 10,11 tiden. Jeg lager frokost, bestiller varer og sjekker ukeplanen. I dag er det søndag, så det er alltid en stille dag. Gårsdagen var derimot travel. Vi hadde 34 bryllupsgjester som skulle ha en 5-retter. I Havestuen var det 20 gjester som hadde bestilt 9-retters middag, og i selve restauranten var det 40 gjester som skulle ha alt mellom 5 og 9 retter. Så mange gjester krever sitt, så vi var vi derfor 7 på kjøkkenet, som regel er vi 4. Jeg kunne først slappe litt av rundt 21-tiden.

Molskroen, Ebeltoft

På tallerknene har kun de beste råvarer fått oppholdstid. Friis velger nøye ut hva som skal komme gjennom nåløyet. Urtene har han full kontroll på selv. 

– Det har alltid vært urter og blomster her, men hagen har vært i forfall. Så jeg har ansatt mine pensjonist-foreldre på deltid, slik at hagen kan være i god stand. Vi bruker mye blomster i maten, som morgenfrue, stemorsblomst, nelliker og georginer. Av urter brukes det blant annet strandportulakk og nyperose. 

Tilbehøret til dagens middag er rett utenfor døra

Alle kokker elsker rabarbra

Alle kokker elsker rabarbra

–  Det hender at noen ikke liker maten, at enkelte kombinasjoner blir for spesielle. Dagens dessert med peanøttpure, cottage chesse og hvit sjokolade har jeg fått ulike meldinger om. Om jeg vurderer å endre den? Nei, det gjør jeg ikke, jeg liker den kjempegodt, sier en munterbestemt kjøkkensjef.

 

Ble vi fornøyde? Det kan du trygt si!

Molskroen, Ebeltoft

 

Molskroen

Er et badehotell fra 1923, grunnlagt og oppført av arkitekt Egil Fischer, modernisert i 1998, dansk håndverk i kombinasjons med moderne design. Kroens 18 rom ble pusset opp i 2013. De har alt fra en 2-etasjers juniorsuite til enkeltrom. Rommene gir også adgang til en liten balkong for røykere og andre som trenger å lufte seg. Balkongtrappen leder videre til hagen, slik at du slipper å gå via resepsjonen.

 

Ser du meg? Fin balkong på rommet!

Ser du meg? Fin balkong på rommet!

For kaffe eller te-tørste er det greit å merke seg at det ikke er vannkoker på rommet, men det finnes en liten minibar med både champagne, vann og vin. Kaffe finnes gratis på huset. Pris fra 950 til 3500 danske kroner, frokost inkludert.

 

Akkurat når du tror du har fått alt, så kommer det litt til.

Akkurat når du tror du har fått alt, så kommer det litt til.

Restauranten tar selskaper fra 2 til 100. Vegg i vegg ligger den store kaffestuen, kalt Glass-salen, fra salens spesielle glassloft. Her er det skap og trillebord med etter-maten-delikatesser i flytende form. Det store orangeri med kamin og store speil på veggene er ofte brukt til bryllupsmiddag. I Havestuens rustikk stil med mørke skinnstoler, grove bord og hvite duker får du frokost servert. 

 

Morgenmad.

Vinkjelleren er også mer enn god. Fra champagne-luksusgodbiter som Krug og Selosse til flasker som etterlater litt mindre svarte hull i pengeboka. Vinmenyen består av vin fra alle de store områdene, og sommelieren setter gjerne sammen vinmeny på oppfordring i tillegg til menyen som følger med kveldens retter.

 

Gourmetmeny Molskroen

Molskroen, Ebeltoft

9-RETTEREN

Krabbesalat med basilikum. 

Oksefilet med gnalling og urter. 

Gravet torsk med trøffelmysli, dild og fløde. 

Ristet multe på blomkålscreme med råkost og trøffel. 

«Fattingmands marv» med skorzonerrod, hummer og melon. 

Ristet foie gras med kantareller og karamellisert sky. 

Kylling som daniose med rejeriddere og kråser. 

Kold kærnemælk med sprødt, skovmærke og karse

Hyben og havre som flager med hvit chokolade, peanutpuré og hytteost.
VINMENYEN
Grüner Veltliner Steinsetz Schloss, Gobelsburg, Burgenland, Østerrike. (2009) 

Albarino, Zarate, Rias baixas, Spania. (2009) 

Savennières, Les Genets, Damien Laureau, Loire, Frankrike. (2004) 

Champagne rosé, J.Charpentier, Frankrike.

Colheita, Burmester, Porto, Portugal. (1975) 

Grangiovese, Sesti, Toscana, Italia. (2007)

Sauvignon Blanc, Auslese, Tschida, Burgenland, Østerrike. (2009) 

Tetuna Trockenbeerenauslese, Goldenits, Burgeland, Østerrike. (2006) 

REISEFAKTA EBELTOFT

Molskroen, Ebeltoft

AVSTANDER: 226 km fra Hirtshals, 53 km fra Århus, 6 km fra Ebeltoft sentrum,10 km fra Molslinjens hurtigferge til Købehavn.

SEVERDIGHETER: Fregatten Jylland, Ebeltoft glassmuseum og Kattegat-sentret i Grenå. Det finne flere strender i nærheten, en barnevennlig strand er for eksempel bare 50 meter fra kroen. 

GOLF: Grenå golfklubb.

  

PS: På Jylland vil jeg også anbefale Nilles kro mellom Århus og Vejle. 

Foto: Copyright Alf Ove Hansen.

Send gjerne artikkelen videre ut i verden