Vesterålen: Betty’s tesalong på Teigan

Betty’s tesalong finnes hos Galleri Uvær i Vesterålen og i en campingvogn med Elvis og flamingoer. Så er du i Nordland, se etter te, kaker og rock’n’roll.

betty m kopp front

Betty har jobbet på teplantasje i Sri Lanka, og kan faget. (Foto: Hans Jacob Haarseth)

– Se, der kommer ørna!

Vi sitter ved respatex-kjøkkenbordet til Elisabeth Fauske på Melbu i Vesterålen. Storhavet og en ørnefamilie er i sikte fra retro-kjøkkenet. Samtalen hadde dreid seg om Oslo-oppvekst, kunstskole, te i Sri Lanka og jobb i England. Nå måtte vi se på den majestetiske fuglens vei mot rede. Før vi igjen kan snakke om Elisabeths egne vingeslag.

Hvalfarting

–  Min Nord-Norge-lidenskap begynte da jeg var 16 år. Jeg var så opphengt i hvaler, at jeg nesten hadde en diagnose. På en hvalsafari fikk jeg se spermhvalen, og da sa jeg til meg selv «en gang skal jeg bo ett år i Nord-Norge».

For snart fire år siden gikk drømmen i oppfyllelse. En venninne lokket henne til Vesterålen, og med få eiendeler kom hun på plass. Uten sertifikat. Noe som kan være vanskelig når bussene går sjelden, og en planlegger en omreisende tesalong.

– Jeg var ikke et naturtalent, så lappen tok si tid. Etter 15.000 kroner sluttet jeg å telle. Campingvogn og rygging? Det snakker vi ikke om, forteller Elisabeth mens hun lattermildt visper sammen en muffinsrøre og setter på te-vann.

Betty’s tesalong med livskrise

Selv om 39-åringen kommer fra en kaffedrikkende familie, liker hun selv bare lukta. Te hadde bare alltid vært interessant og godt.

–  Etter en «midtlivskrise» som 27-åring, innså jeg at viljen til å bli kunstner var større enn talentet. Hvorfor ikke starte tesalong? Men først måtte jeg ha mer kunnskap. Jeg dro på tetur til Sri Lanka. Den engelske importøren og reiselederen var først skeptisk til at jeg skulle være i landet utover turens to uker, men gikk med på det, forteller Elisabeth mens hun tryller frem en asiatisk tekanne, setter frem tynne porselenskopper og servietter med skyer. I ovnen er muffinsene på plass.

Plantasje-jobb

De neste månedene bodde hun hos en teplantasje-eier, jobbet på to plantasjer og et temeglingsfirma. Så satte dyr husleie og annet en stopper for tesalong-planene. I stedet var hun to år i England, på et tehus. Deretter 8-16-jobb på Freia. På privaten bakte hun, og hadde afternoon tea med kaker, scones og sandwhicher for venner. Så bestemte hun seg for å slutte å sanke voksenpoeng. Nå skulle Nord-Norge oppleves. Tedrømmen var i en eske, men en dag drakk hun te med en galleri-eier i Bø i Vesterålen, som sier «Hadde det ikke vært artig om du kunne arrangert et teselskap under Regine-dagan?».

Fine, små kopper ser du mye av hos Betty's tesalong (Foto: Elisabeth Fauske)

Fine, små kopper ser du mye av hos Betty’s tesalong (Foto: Elisabeth Fauske)

Krokett og kake for Betty’s tesalong

Det kunne absolutt være artig. Det var kort varsel, og perfeksjonisten nektet å ha et papp-selskap. Te skal helst drikkes fra tynne porselenskopper, til nøds steingods, slik at du ikke smaker koppen, men teen. Tekanner, te og vannkoker kom på plass. Kakeoppskrifter fra England hentet frem. Bø-låven ble pyntet med vimpler, bord fikk blondeduker og i hagen var det krokett. Afternoon tea var kommet til Vesterålen.

– Nordlendingene fikk ikke sine elskede kremkaker. Jeg er nemlig ikke så glad i krem. Kaffe- og valnøttkake og sitronkake ble likevel en suksess, for de liker jo kaker uansett. Jeg kjørte ekstatisk hjem. Både å servere te og servere kaker ga meg et stort kick.

 

Betty’s tesalong var født. Hun samarbeidet med venninner, og ble etter hvert også med i foreningen «Kvinnene fra havet». Enkvinne-bedrifter som gjør hverandre synlige. For det er ikke lett å leve av kaker og te.

–  Så langt er dette en deltidsjobb, men jeg håper det kan ta seg opp. Med campingvogna kan jeg  holde selskaper mest i nærområdene, men jeg kjører selvsagt dit jeg er ønsket. Er det langt unna, trenger jeg en dag ekstra for å kunne bake.

Betty's tesalong

Nordlands kuleste campingvogn? Tror det. (Foto: Harriet M.Olsen)

50-tallet på tur med Betty’s tesalong

Vogna har fått en 50-tallslook, i stil med eierens smak. Elvis og flamingoer skal ta vekk noe av temytene.

– Jeg vil gjerne få flere til å drikke te, og få vekk stemplet om te, damer, ulltepper, alternativ tankegang og slanke-te. Hva er greia? Drikk te fordi det er godt. Og ikke server den i fislunkent vann.

elisabeth matchakake

Grønn te-kake. Ikke pistasj. (Foto: Harriet M.Olsen)

De gode muffinsene er forsvunnet, tekanna begynner å bli tom og vi må snakke litt om baking.

Når du baker sitronkake med lemoncurd, lag din egen lemoncurd. Det er lett. Bruk økologiske sitroner om du kan, da du bruker mye av skallet i ulike deler av oppskriften. Lemoncurden er syrlig, så drikk en svart te til.

Ikke pistasj

Matcha-kaken er spesiell, og blir grønn av te-pulveret.

– Bruk pulveret rett i kakerøra og i ostekremglassuren. Drikk earl grey eller en japansk grønn te til.

Betty’s rosekake er en klassisk english rose-cake, men ikke med krem og jordbær.

– Jeg liker den bedre med vaniljekrem og bringebær. Bruk vaniljestang, og ikke vaniljesukker. Det er stor forskjell. Kaken tåler en kraftig svart te, som en god Ceylon.

sitronkake closeupweb

Sitronkake. Ceylon-te smaker godt til. (Foto: Harriet M.Olsen)

Hele sommeren skal Betty’s tesalong være på veien. Hva som skjer til høsten og neste år, er litt i det blå.

– Jeg kan godt tjene lite, leve for lidenskapen min og bo i Nord-Norge. Men jeg må ha uansett ha en jobb ved siden av tesalongen. Så jeg håper det løser seg der…..Du! Se, der kommer ørna igjen! Er den ikke helt fantastisk?

Det er vel ikke helt umulig at adressen til Elisabeth Fauske også er Melbu til neste år også.

 

BETTY’S TESALONG

Holder til på Melbu i Vesterålen.

Te og kaker fås også hos Galleri Uvær søndager, og oftere om sommeren. Følg med på Facebook-siden til galleriet på yttersia av Hadseløya.

Selger te og holder te-selskaper hvor det måtte være.

Kan treffes på markeder o.l, særlig i Lofoten og Vesterålen.

Facebook og Instagram: Bettystesalong

teposer

ÅTTE TE-TIPS

Te kommer fra planten Camellia Sinensis. Hvilken type te det blir (sort, grønn, hvit, Oolong, Pu-Ehr) avhenger av prosessen skuddene og bladene går igjennom etter plukking. Te er den foretrukne drikken etter vann på verdensbasis, og en fast følgesvenn til et stykke kake.

1 Varm koppen/tekanna du skal bruke med varmt vann. Da holder temperaturen seg bedre.

2 Bryggeutstyret du bruker, enten det er filter, teklype eller kanne, bør være tilpasset teen du skal brygge. Store teblader trenger mer plass for at aromaene i teen skal frigjøres. Dette for at du skal oppleve de komplekse smakene de ulike tetypene kan by på.

3 En gylden regel er å bruke 2 gram te (ca. 1 teskje) per kopp pluss en for kanna. Vekt og mengde avhenger av størrelsen på tebladene. Prøv deg frem, bruk gjerne vekt.

4 Bruk friskt, kaldt vann når du skal koke vann til tebrygging. Ikke kok opp det samme vannet flere ganger, da det mangler oksygen.

5 Tilpass vanntemperatur etter type te. Sort te tåler høyere temperatur (85-95 grader) enn grønn og hvit te (70-80 grader). Bruk av kokende vann vil frigi tanninene i grønn te, noe som kan føre til en bitter og vond smak på teen. Bruk gjerne termometer.

6 Ha alltid teen i koppen før du heller over vannet.

7 Riktig trekketid er viktig med tanke på hvor mye aroma og smak som trekkes ut av teen. Trekkes en te for lenge kan den smake bittert. En grønn te skal trekkes mellom 1-3 minutter, mens en sort te kan trekkes mellom 3-5 minutter avhengig av type te. 

8 Noen typer te, f.eks. Oolong, kan trekkes flere ganger. Spør gjerne om råd når du kjøper te i tebutikken. 

Dette innlegget med Betty’s tesalong sto første gang på trykk hos det nå nedlagte bladet Bake. 

Flere kule te-plasser? Sjekk ut lukushotellet Liepupe Manor på landet i Latvia med egen te!

Send gjerne artikkelen videre ut i verden