Shopping: Bruktkupp hos Sareptas Melbu

Jeg er alltid på jakt etter bruktkuppet. Det lille eller det store. Det er jo også miljøvennlig å handle brukt, så bare det i seg selv kan jo gi grei samvittighet før en åpner pengeboka. Alltid spennende å komme til nye steder og nye bruktbutikker. I Vesterålen finnes to kjekke. Den ene helt klart i elitedivisjonen, og vel verdt en omvei – som Michelin-guiden så fint sier det.

Sareptas på Melbu i Hadsel kommune er topp på alle mulige måter. Fint plassert i lokalene til gamle Nordlandsbanken i Chr. Fredriksensgate 25. De som jobber der er hyggelige. De har åpent seks dager i uka (10-16/14) og de legger også ut bilder av nyheter og annet på Facebook-siden sin. Det aller beste med Sareptas er derimot at her har de orden i sysakene. Jeg har aldri vært i en bruktbutikk der de har så orden på sakene, der det er luftig og fornuft i plassering. En glede å snuse rundt her.

Leter du etter et bestemt nummer i en bokserie, finner du raskt ut om de har boka inne
Leter du etter en bestemt farge, har Sareptas gjort jobben for deg.

De har en hel andreetasje med glass, fat og asjetter. Her står mye i skap, sortert etter farger og type. Du trenger ikke lete lenge for å se om de har det du er på jakt etter. Og ting som gjerne kunne mistet glansen ved å ligge hulter til bulter, får nå nytt liv der de pent står i hylla eller på bord. I andre etasje finner du også lesestoff samt et rom med stoff, dyner, pledd og soveromsmøbler.

Utstilling i andre etasje

Første etasje består av kjøkkenting, alt fra bestikk til oppbevaring og gryter, lys, møbler, lamper, duker og småting. Merk at de ikke har klær. De har også egne temahjørner. Nå er det påske samt et maritimt hjørne. De er flinke til å endre på dette, samt at mange møbler og ting fyker fort ut – så er du her en gang i uka vil du nok ofte se forskjell. Det kjekkeste rommet er hvor de har samlet klenodier fra riktig gammelt av. Her vil du finne brett, møbler, krydderhyller, kjeler, bokser og så videre.

Hele dette kryddersettet kostet 600 kroner. Det tviler jeg på at du hadde sett i Stavanger eller Oslo.

Som det meste av ting på Sareptas Melbu er det fornuftig priset. En og annen gang har de kanskje tatt litt av, men kanskje egentlig ikke. For jeg har vel aldri reagert direkte på prisen. Jeg fant en fotobok som jeg betalte 500 kroner for. Men den var fra 1912 og i 98 prosent perfekt tilstand.

Min bror ville gjerne kjøpe bordet, men hele salongen selges samlet for 4000, mener jeg det var. Så er også alt i perfekt tilstand. Ble nok brukt bare til søndager og knapt det av tidligere eiere.
Sareptas Melbu drives av Hadsel Asvo, en vekstbedrift som har som formål å gi mennesker med ulike behov en mulighet for å komme i arbeid. Enkelt produkter lages og selges hos Sareptas, og de pusser også opp eldre møbler. Sareptas krukke var utømmelig, og det tror jeg butikken også er. Den er iallefall alltid kjekk å besøke. De har forresten også te der, samt såper fra Alveland fra Andenes. Mitt siste kjøp der? En lampe. En ganske så fin en. Og nei, det er ikke en kopi…

På Sortland, få mil fra Melbu, ligger Sortland Brukthandel. En relativt liten butikk, som ikke kan sammenlignes med Sareptas Melbu i utvalg. Den ligger greit til i sentrum i Strandgata 31, på fortausnivå rett ved en skobutikk, så greit å stikke innom. Har dessverre ikke funnet en hjemmeside her ennå. Som på alle bruktbutikker ligger muligheten alltid tilstede for et kupp eller bare å skaffe seg møbler, kjøkkenutstyr eller ting en trenger til en billig penge.

Vet du om flere i Vesterålen, tips meg gjerne!
Happy hunting!

Uforsk flere kule steder i Vesterålen og Lofoten: Hva med unik kunst fra Engelskmannsbrygga i Henningsvær? Eller kake og te hos Betty’s tesalong? Hun dukker ofte på messer, og du finner henne i faste perioder på Galleri Uvær ikke langt fra Melbu. 

Send gjerne artikkelen videre ut i verden