Bilferie i Tyskland? Besøk Autostadt!

Autostadt er et Disneyland for bilelskere. Det var også overraskende kjekt for meg som ikke engang har sertifikat. Er du ikke helt overbevist, kan du likevel storkose deg. Andre opplevelser her er nemlig en 3-stjerners Michelin-restaurant, et 5-stjerners hotell og mange outlet-butikker. *reklame

lamborghini hengende på veggen i Autostadt

Autostadt byr på biler på de utroligste steder

Hva er autostadt?

Jeg kaller det Disneyland. For bilglade det være the happiest place on earth. De rene fakta er som følger. Det er en temapark i Wolfsburg, 16 mil sør for Hamburg. Byen huser Volkswagen-fabrikken, og Autostadt er stedet hvor bilfabrikanten viser frem alle sine merker fra Lamborghini og Bugatti til Porsche, Seat, Audi, Skoda og selvsagt alt fra Volkswagen. Mottoet er folk, biler og hva som beveger dem og det vises frem på et stort område. Fordelt på åtte temapaviljonger, et stort museum, en lekker park og litt til.

porsche paviljong

Porsche-paviljongen i Autostadt er designet som taket til en 911.

porsche utsikt

Utsikt fra paviljongen

Også for deg som ikke er bilgal

Jeg er overhodet ikke interessert i biler, faktisk har jeg ikke engang sertifikat. Likevel storkoste jeg meg overraskende nok en halv dag her. Èn ting var at været i september var på vår side, men det var imponerende å se arkitekturen og hvordan landskapsarkitektene hadde fått det store området til å bli en levende park. Flotte benker, vakre og varierte trær, små innsjøer kombinert med slanke linjer på bygningene.

kvinne-pa-benk

Det kan være 6000 besøkende på én dag, men det er god plass til alle

benk

luktetunnell

Duft-tunnellen med lavendel var en vakker måte å gå over vannet på

Litt bilglad likevel når lamborghinien kommer

Tilbake til kjøretøyene. Når du går på Lamborghini-showet som starter hver hele og halve time i den lille svarte boksen, må en jo bare faktisk bli litt interessert likevel. Vil du ha bilde av bilen som henger på veggen, gå dit fem minutter før showet starter, så henger den der. Og så henger den plutselig ikke der lenger. Bare se på den korte videoen.

 

prøvesitt en porsche

Som regel er det jo «bare se, men ikke røre-regelen» som gjelder på steder med eksklusive gjenstander. Ikke i Autostadt. I Porsche-paviljongen får du stige inn i en bil, og det var veldig kult. Faktisk var den så kjekk å sitte i at jeg nesten fikk lyst til å ta lappen. Det sier jo litt.

ego-i-porsche

Posh i Porsche. Not bad. Not bad at all.

Hos Bugatti-bilen var vi derimot tilbake til bare se-regelen. Det glinsende dyret var godt passet på at tre ansatte, som rolig holdt seg i bakgrunnen men som nok reagerer raskere enn en jaguar om du prøver deg på noe.

bugatti.

Bugatti, så ferskt som det kan bli.

I bilmuseet på åtte etasjer står det eldre biler, som Bentleyen på bildet, men også søte bobler og alt du kan tenke deg av vintage-biler fra bilens første år og opp til i dag. Samme bygning har også restaurant og en flott interiør-butikk. Beregn god tid.

bugatti

Bentley R-type Continental

Michelin-restaurant og Ritz-Carlton

Som sagt i starten, så kan du fint slippe løs den bilinteresserte i familien og selv ha det veldig kjekt en hel dag i Autostadt. Blir dere én dag, kan dere sjekke inn på Ritz Carlton som ligger midt i smørøyet. Mange som henter bilene sine selv her, bor på hotellet så de 170 rommene er ofte opptatte. Bestill i god tid. På samme sted ligger også Aqua, en tre-stjerners Michelin-restaurant i regi av Sven Elverfeld.

oversikt-bakkeniva

Ritz ligger i enden, fabrikkpipene til venstre samt Bugatti-paviljongen.

Vil du spise på et billigere sted, byr Autostadt på ni andre steder fra italiensk til enkle sandwhicher og en kopp kaffe. Her er det mulig å sitte både inne eller ute om været tillater det. Noen av kafeene var også små, så du ikke føler deg som en maur i menneskehavet.

kafe ved sjø

Flere hyggelige kafeer i Autostadt

Shopping fra designer-outlets

Like før inngangen til Autostadt, ligger en rekke designer-outlets fra kjente merker på rekke og rad. Fra 10 til 70 prosent på alt fra Nike til Michael Kors. Det var også mange tyske merker der som for meg var ukjente, men som hadde et høyt prisnivå før rabattene. Alt fra klær til naturkosmetikk og sko.

shopping

Adidas, Puma, Calvin Klein, Falke, Samsonite, Barbour, Desigual, Diesel, Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, Oakley,  Levi’s, René Lezard, Laurel, Dockers og Jack Wolfskin er noen av merkene

Tilbake til bilene og familiene

Kommer du med små eller store barn, ikke vær redd for at de kommer til å kjede seg. Her kan de aller, aller minste krabbe rundt, de litt større kan sitte i små biler og følge kjøreanvisning på en skjerm og de litt større får trafikkopplæring av en person før de får prøve seg på kjørebanen utenfor. Det er også flere lekeområder inne, blant annet en trampoline i en skulptur.

kjorebane

Små trafikanter i Autostadt

De store, altså de over 18 år, kan få lov til å vise sine ferdigheter i en Touareg, Tiguan, Amarok eller Skoda Yeti. Banen inneholder både en tunnell, en trapp og litt til. Jeg blir selvsagt småkvalm av biler som humper for mye, men turen var faktisk akkurat innenfor min smertegrense. Det betyr at de fleste vil trives.

All terrain-tracks i Autostadt

All terrain-tracks i Autostadt, sett fra bilvinduet

Biltårnet, vi må ikke glemme biltårnet

Det er mulig å komme til Volkswagen for å hente sin egen bil. To tårn på 48 meter har plass til 400 biler, og her er det mulig å føle seg som en bil. Du setter deg inn, og systemet behandler deg som en bil og tar deg til toppen. Det var en kul opplevelse, og ikke minst fikk du et imponerende blikk over området.

Biltårn

Ett av to biltårn. Se utsikten fra toppen i videoklippet under.

Hvordan komme seg dit og andre fakta

Enten du kommer med bil, bobil eller annet kjøretøy kan du glede deg over at det finnes en campingplass like ved. Er du i Niedersachsen-området og uten bil, tar det f.eks bare drøye ti minutter fra Braunschweig med tog. Togstasjonen ligger knappe fem minutter fra Autostadt, og skilt viser deg hvor du skal gå.

inngangen

Sightseeing-båtene legger også til her

Autostadt er åpent 363 dager i året, bare stengt jul- og nyttårsaften. Vil du ha en kjøretur med bilene på all terrain tracks, bestill billett på forhånd. Det samme gjelder om du vil ha turen opp i biltårnet. Ellers er alt annet dekket via inngangsbilletten. 2,4 millioner besøkende i 2015 vitner om et populært sted. De lokale bruker også stedet mye, da det om sommeren alltid er mye kulturell underholdning og om vinteren en skøytebane her. Mer info om arrangementer, billettpriser og alt annet du måtte lure på finner du her. Merk at du kan få engelsk guide på dagen, dersom kapasiteten er der. Ellers er det smart å booke også dette på forhånd.

Er du interessert i fotball, ligger stadion til Wolfsburg også vegg i vegg med Autostadt. Så her kan du få se toppfotball fra Bundesliga også. Med andre ord kan du som liker fotball og biler få en perfekt helg i Wolfsburg.

oversikt-2

Vil du besøke flere byer i Tyskland? Jeg har også besøkt Wolfenbüttel, som med sine 1700 verneverdige og vakre hus, Jägermeister-fabrikken og et bibliotek med noen av verdens eldste skrifter ligger få mil unna. 

Turen til Autostadt er en del av kampanjen #citybreakGermany. Et samarbeid mellom NordicTB, Germany national turist office, Ferielandet Tyskland samt turiskontorene i Braunschweig, Wolfsburg og Wolfenbüttel. Det legges aldri føringer på innhold, så alle meninger og bilder er som vanlig mine egne. Flere tips fra Tyskland finner du på bloggen. NordicTBs andre bloggere skal i hele høst dra til ulike storbyer, så se etter hashtaggen citybreakGermany eller sjekk ut bloggen til alle deltakerne her. 

 

Send gjerne artikkelen videre ut i verden
Alta (Finnmark)
Today
Rainy
Wind : 5.3 km/h
Humidity : 97%
5°C
  • Monday Tomorrow 4 °C
  • Tuesday   2 °C
Weather Layer by www.BlogoVoyage.fr