Se: Heksemonumentet Vardø

Heksemonumentet er en vakker og grusom historietime. Heksene du hørte om på skolen. Alt blir virkelig. Lisbet, Anne, Ingeborg, Ellen, Mari, Sissel, Kari. Det blir ekte kvinnehistorier, skjebner. Du skal være iskald om du ikke berøres av verkene til den nå avdøde kunstneren Louise Bourgeois og arkitekt Peter Zumthor.

AOH33019 AOH32943

Heksemonumentet.

Vardøhus festning 27.september 1628.
Lisbet, Oluf Nilsens hustru. Beskyldt av Kaa Anne for  å være trollkvinne, å ha den onde under sin stakk og fanden i sitt hjerte, å ha manet fram et uvær, som rammet Kaa Annes svigersønn. Gjennomgikk vannprøven. Bekjente at hun lærte en trolldomsformel på tre ord av en finnekone på Rensås. Kjent skyldig i bruk av trolldom. Dømt til ild og bål.

Lys til alle

Vardø 30.april 2013. Du går langs neset, ser en 125 meter grålig seilduk spent opp på en fiskehjell. To trapper leder inn på hver sin side. Du går langsomt, ser en åpen dør noen meter fremme og går inn. Du snur deg og ser en lang og svart korridor. Du snur deg til høyre og Lisbets skjebne henger på veggen på et svart lerret. Ved siden av er det et lite stålvindu. Der henger en lyspære. 90 andre har også fått sitt lys og sin minnetavle. Du leser og leser. Heksene du hørte om på skolen, vannprøven du leste om. Alt blir nå virkelig. Lisbet, Anne, Ingeborg, Ellen, Mari, Sissel, Kari, Kirsten, Guri. De blir kvinner, skjebner. Du skal være iskald om du ikke berøres.

 AOH32956

 

Flammer i storm
Det er også meningen. Det er akkurat dette både Varanger museum, Finnmark fylkeskommune, Vardø kommune, Statens vegvesen samt kunster Louise Bourgeois og arkitekt Peter Zumthor ville ha frem. Tanken om heksemonumentet begynte for drøyt ti år siden.18 nasjonale turistveger i regi av vegvesnet skulle ha ha et ambisiøst kunsterisk prosjekt. Steilneset minnested ble ett av disse, og over 70 millioner er lagt ned. Minnestedet består av to deler. En av vår tids store kunstnere Louise Bourgeois (1911-2010) har laget en installasjon som består av en stol, flammer og store speil. Arkitekt Peter Zumthor er en av verdens mest anerkjente, og står for utformingen av glassbygningen kunstverket står i samt Minnehallen i seilduk.

 AOH33034 AOH33036
 
 Fantastisk kunst og arkitektur
Du vil aldri angre på et besøk hit. Minnestedet ligger en liten avkjørsel fra turistvegen mot Hamningberg, men ta omveien på 10 minutter. Hadde minnestedet ligget i Paris, ville det vært kø her dag og natt. I Vardø kan du oppleve å få være her helt alene. Og det er åpent døgnet rundt, året rundt og koster ingenting.

 

 

AOH33026


PS: Og når du først er i Varanger, må du sette av tid. For naturen i Finnmark er noe for seg selv.