Se nordlys i Alta med proff guide

Det er lett å se nordlys i Alta. Finnmarks største by er nordlysbyen fremfor noen, og på 69 grader nord kan du se aurora borealis fra høst til sen vinter. Jeg og fotograf Alf Ove Hansen fra Argus Media var haleheng da ekteparet Norman fra England var på nordlysjakt sammen med Glød Explorer en vinterkveld i 2017.

 • Alle i Storbritannia drar til Island, enten for å se midnattsol eller nordlys. Tvillingsøsteren min har vært på Island, så jeg ville gjøre noen annet. Dessuten var ønsket å komme så langt nord som mulig. Derfor ble Norge og Alta valgt, sier Debbie Norman.

Danser det virkelig?

Isnestoften er en av mange fine plasser hvor det går an å se nordlys i Alta

Vi møter ekteparet hos Glød Explorer, hvor de er på dag to av bryllupsreisen sin. Nå er de klare for nordlyssafari. Klokken er 19.15, ute er det et hvitt teppe av snø og himmelens stjerner er godt tent. Et utmerket utgangspunkt. Før 8-seterbilen kan rulle på veien, er det servering av hjemmelaget fiskesuppe og en stor dose informasjon om det fargerike fenomenet.

 • Velkommen! Mitt navn er Sara Orzel, jeg er tysk og kveldens guide. Nordlyset kan være grått, noen ganger hvitt, andre ganger som en grønn regnbue med innslag av rosa og lilla.

Chris og Debbie nikker. De har noen ganger tenkt at det umulig kan være så vakkert, at de må være redigert i et fotoprogram. Når vi har sett bilder av nordlys som har danset, har vi også tenkt at kamerafolkene har trykket på hurtigtasten.

Det kan Sara Orzel avvise. For nordlyset danser. Hun forteller videre hvorfor, gir tips om hvordan en skal fotografere – stativ er helt nødvendig – og går detaljert inn på dagens værmelding på Yr. Glød anbefaler at en booker nordlys-safarien tidlig i ferien. Dersom en ikke får sett det eller ønsker å se mer på egen hånd, vet en hvordan værmeldingen skal tolkes og hvilke steder som er gode.

90 prosent treff

Caravellen starter opp med kveldens to gjester. Noen ganger ser en fantastisk nordlys fra ettermiddagen til tidlig morgen, til og med rett utenfor Glød-døra. Sjansen for å se det i Alta er i det hele tatt god. Byen er plassert rett under nordlysbeltet, klimaet er stabilt og det er også mange retninger å velge mellom fra Alta, både mot Kautokeino i øst eller Hammerfest i vest.

Har du ikke nok varme klær med, får du låne skuterdress hos Glød. Det kan nemlig bli endel venting, og da blir det ofte kaldere enn du tror.

Har du ikke nok varme klær med, får du låne skuterdress hos Glød. Det kan nemlig bli endel venting, og da blir det ofte kaldere enn du tror.

Glød Explorer har gjort dette i mer enn ti år, og var den første i regionen som tilbydde nordlysturer. De ser nesten alltid nordlys på turene sine. Sist år var treffprosenten rundt 90. Da handler det om å tolke været og vite hvor en skal dra.

Vi går ut av bilen et stykke utenfor byen, og ser håpefullt mot himmelen. Debbie og Chris ser komfortable ut i boblebukser, dunjakker og ullgensere. De takler minusgradene godt så langt.

 • Vi har planlagt dette i ett år, og kjøpt klær og sko litt etter litt på salg. Det angrer vi ikke på nå.

Kunne valgt Bahamas

Ingen nordlys å snakke om, og neste stopp blir Mathisdalen. En vakker innsjø som fryser til når vinteren virkelig setter inn, og med fjell rundt og en vakker utsikt. Vår grønne venn lar derimot vente på seg.

 • En safari som denne er uansett flott. Selv om det er kveld, får du sett omgivelsene og du kan virkelig føle det spesielle landskapet, sier Debbie.

Hun angrer foreløpig ikke på at det ikke ble Bahamas som bryllupsreisested, men har tatt på seg den varme skuterdressen.

Nordlysguidene vet ofte om de beste fotoplassene, og de ligger ikke midt i byen for å si det slik.

Nordlysguidene vet ofte om de beste fotoplassene, og de ligger ikke midt i byen for å si det slik.

Alle vitenskapelige fakta om nordlyset ble fortalt før turen startet. Nå benytter Sara ventetiden med å fortelle om alle mytene om nordlyset.Noen sier at det er jomfruer på jakt etter sjelen sin, andre har sagt at det er de døde som viser seg. Overtroen sier at du heller aldri skal vifte med noe hvitt mot nordlyset, eller plystre etter det.

 

Det er godt en time og vel så det. Værvarslet var godt, men kveldens hovedattraksjon drøyer med ankomsten likevel. Et varsel er aldri sikkert, så du skal være god i venting og godt polstret. Etter noen stopp til uten hell, har Sara et sikkert kort i lomma. Hun kjører E6 mot Isnestoften drøyt 50 kilometer fra Alta, der det selv på dårlige dager ofte gir god uttelling. Reaksjonene turistene får, kan være følelsemessige sterke.

 • En italiensk kvinne la seg ned på bakken og begynte å be. Nordlyset påvirker de fleste, sier Sara.

Å se nordlys i Alta

Det er glatt, men bilen kommer seg opp på parkeringsplassen. Synet som møter oss, gjør at en skulle ønske en hadde et uglehode. Lange, grønne striper som ser ut som de er laget med en stor malerkost. Vi er omgitt av grønt på alle kanter, trær tunge av snø ser ut som troll og foran oss stiger månen opp. Det kunne ikke vært bedre omgivelser for det offisielle nordlysbildet som guiden tar av alle deltakerne.

 • Kan du ta et kyssebilde også, spør Chris og sier spøkefullt til kona at nå må de gni de snufsete nesene sine mot hverandre.

Det er nesten Askepott-tid, men kvelden avsluttes som alltid med hjemmebakt lefse fra Glød-eierens mor og kakao.

 • Dette er en snyltekopp. Serveres det noe rundt bålet, er det greit å ha med sin egen kopp og du kan også bruke den til å drikke vann av når du er i norsk natur, forklarer Sara.
 • Vi kan drikke vannet? Det er jo helt fantastisk! kommer det fra paret som varmer seg med kakao og hverandre. 

Grønn av misunnelse

Til sist får de også et nordlyssertifikat.

 • Fint å ha, for bildene ser jo nesten falske ut. Som om vi står foran en pappbakgrunn, men vi vet jo at det var ekte!

Da vi møter paret to dager etterpå på Holmen Husky Lodge for å ta et bilde av dem i dagslys, er de fremdeles i skyene.

 • Vi har sett nordlyset en gang til, rett utenfor her vi bor, så Norgesturen har overgått forventingene. På vei fra flyplassen så vi en elg, og da vi gikk tur langs elva en ørn. Vi har nesten vært redde for å sove, for da kunne vi jo gå glipp av noe.

Bryllupsreisen avsluttes med en uke i Tromsø. Familien er allerede orientert om opplevelsene så langt.

 • Jeg fortalt tvillingsøsteren min om den friske luften og nordlyset. Hun ble veldig misunnelig, sier Debbie fornøyd.

Lykke på mange nivåer altså!

PS: Jeg har skrevet om mange flere  vinteropplevelser i Alta i dette innlegget. For planlegger du andre ting som reinsdyrsledetur eller hundekjøring, vil du uansett få en fin tur til Finnmarks største by. Er det helt overskyet, ser du nemlig ikke frøken Aurora.

REISEFAKTA ALTA

Innbyggere: 20.000

Breddegrad: 69°58′N . Mørketid fra 25. november til 17. januar.

Nordlyssesong: Fra sen høst til tidlig vår. Mellom høstjevndøgn og vårjevndøgn er det mørkt helt nord mellom 18.00 og 01.00.

Nordlysbyen: Den norske fysikeren Kristian Birkeland trakk ut viktige elementer fra tidligere observasjoner og formulerte i 1886 den første fullstendige nordlysteori. I 1889 etablerte han et nordlysobservatorium på Haldetoppen, 7 km fra Alta. Byen ligger perfekt til, slik at det er lett å se nordlys i Alta.

Reise: SAS og Norwegian direkte fra Oslo. Widerøe har også ruter til Alta.

Overnatting: Thon har to hoteller, Scandic har ett og her er frokosten suveren. Du kan også bo i leilighet hos Glød Explorer, i lavvo eller på selve Sorrisniva ishotell, på rom hos Trasti&Trine og i glassigloo på Holmen Husky Lodge. Hos de to siste får du selskap av huskyer.

Andre vinteraktiviteter: Snøscootersafari, hundekjøring, fatbiking, trugevandring, alpint og langrenn.

Mer info på nett: visitalta.no

Hundekjøring hos Trasti&Trine i Alta

Hundekjøring hos Trasti&Trine i Alta

 

HVA ER NORDLYS?

HVA: Lysfenomen som oppstår når energirike partikler blir slynget fra sola mot jorden.

HVORDAN: Oppstår i den øvre polare atmosfæren, når elektroner og protoner kolliderer med atmosfæregassen. Gassen tilføres energi, som så sendes ut igjen i form av lys.

MER ENN GRØNT: Fargene er et linjespektrum, som dekker hele området fra ultrafiolett til infrarødt. (Kilde: snl.no)

GLØD EXPLORER

NÅR: Startet i 2005 i Alta

TILBYR: Skreddersyr arktiske turer og ekspedisjoner for enkeltpersoner og grupper, alt fra fatbike til skitur over Finnmarksvidda. Vil du oppleve å se nordlys i Alta, er det smart å være med på en gruppetur første gang.

PÅ NETT: Glød Eplorer

 

Send gjerne artikkelen videre ut i verden

2 thoughts on “Se nordlys i Alta med proff guide