Se: Roadtrip i et vinterlig Finnmark

Norge er et vakkert land, uansett årstid. Det gjelder også for Finnmark, et fylke på størrelse med Danmark. I to måneder var jeg på biltur fra vest til øst, og fikk flotte vinter- og våropplevelser. Her er tre av dem.

Vardø og Heksemonumentet

Dersom heksemonumentet, eller Steilneset minnested som det egentlig heter, hadde ligget i Paris ville det vært kø hele døgnet. Det slipper du i Vardø. Her kan du se både arkitekt Peter Zumthors bygg og den nå avdøde Louise Bourgeois kunstverk gratis, og det hele døgnet hele året. Det er en del av de 18 Nasjonal turistvegene, og arbeidene til disse verdenskjente navnene fortjener absolutt å bli sett av mange. Måten disse modige kvinnene er blitt hedret på, er både rått, vakkert og gripende.

 

Havøysund og utsikt mot nord

Kjøreturen vår ut til Havøysund starter fra Kokelv og vei 889 er 67 kilometer vakker, men også litt skummel med sine delvis smale veier vinterstid. Det er det som gjør den verdt en kjøretur. Og det faktum at også den er en del av Nasjonal turistveg.

Ikke nok med av kjøreturen i seg selv er nydelig uansett årstid, men her får du også se betong på en ny måte. Og tillater været det, eller at du er en helårsbader, er det en fin badestrand med grillmuligheter i Selvika. Rasteplassen er laget Reiulf Ramstad Arkitekter AS.  I området finnes kulturminner og tuftefelt fra yngre steinalder og samisk kultur.

Havøysund ligger i Måsøy kommune, mellom Hammerfest og Nordkapp, og har rundt 1250 innbyggere.

Når du kommer til selve fiskeværet Havøysund, kan du dra på fisketurer, til øya Måsøy eller overnatte på hotellet på stedet. På toppen av øya ser du også langt mot nord, faktisk ligger Havøsund like langt nord som Nordkapp. Men her er det langt fra like mange turister, og det koster heller ikke noe å beundre hverken midnattsol eller nordlys  herfra! Når du er på biltur, forvent også det uventede. Vi var ikke på rypejakt, men endte med å felle en likevel mens vi passerte Karasjok.

 

Berlevåg og Kvitbrakka

Kjøreturen på vei 890 til Berlevåg fra Tana Bru er også dramatisk og fin med utsikt til Barentshavet. Du passerer blant annet Kjølnes Fyr, og er du heldig er det kafé her eller arrangmenter. Du kunne også overnatte her da vi besøkte stedet. Det vil nok variere, alt etter hvem som nå driver fyret. Et fint stoppested enten for en grandios utsikt eller fugletitting. Ser du rypa på bildet, en som er i livet altså…

Vel fremme i lille Berlevåg, finner du det flotte Kystmuseet og med den også Kvitbrakka – som noe overraskende er rød. Da jeg var der, intervjuet jeg en svensk kunstner for Aftenposten og Loulou Nymans opplevelser kan du lese her. Kvitbrakka byr på kafé, bruktbutikk og overnattingsmuligheter. For deg som ikke får sove mens det er lyst hele døgnet, er det noen vakre rullegardiner malt av kunstnere som har bodd her.

Kunstnere kan søke om å få bo her billig med reisestipend deler av året. På Kvitbrakka kan du altså finne kjekke bruktkupp, men også bli kjent med kysthistorien. På bildet er museets flinke leder Anfrid Hojem, som også er en drivkraft bak bruktbutikken. Det er mange skatter hun og kollegaer har reddet fra søppelplassen, som kjøpmannsbenken hun står bak.

Gode bilråd er billige

Uansett hvor du er i verden er det smart å ha med drikke og mat i bilen, gjerne også et pledd eller to. Kjører du som oss vinterstid, vet du ikke når du havner i kolonnekjøring eller om fjelloverganger blir stengt og hvor lenge. I Finnmark er det ikke sikkert at stormen er over etter noen timer.

Kolonnekjøring i Finnmark er ikke sjelden, her er tidene oppgitt fra Repvåg mot Nordkapp.

Kolonnekjøring i Finnmark er ikke sjelden, her er tidene oppgitt fra Repvåg mot Nordkapp.

Gode klær er en selvfølge for oss nordmenn, men gjerne ikke for andre? Ha på deg ullundertøy, fleece og en vindtett jakke gjerne med hette, varme sko, lue og votter. Et skjerf skader heller ikke. 

Ha spade i bilen, og sørg for at bilen er korrekt skodd. Ha kjølevæske som tåler Finnmarks ekstremkulde, og husk at det er noe som heter vinter-diesel. Fyll når du starter turen i Finnmark, så er du trygg. Sjekk også forholdene hos Vegtrafikksentralen på telefon 175 eller sjekk på nett, både vær og avstander med mer. For været skifter fortere enn du tror, og som du ser av brøytestikkene kan det bli endel snø.

 

Whiteout conditions. Greit å være godt skodd både bilmessig og på egne føtter når du er på roadtrip vinterstid.

Nyrebelteveier

Da vi var i Finnmark leide vi bil. Vi hadde hele det året flexi-leie, og kunne leie akkurat den bilen som passet oss. I byen hadde vi en C3, da vi skulle til Nord-Norge trengte vi en større og kraftigere bil. Toyota RAV tok oss dit vi skulle, og jeg vil sterkt anbefale en bil som tåler litt dersom du skal kjøre Finnmark – uansett årstid. Vi var i Pasvik da snøen hadde smeltet, og hadde vi hatt fløte med oss ville den vært smør ved ankomst. Nyrebelte er sterkt å anbefale på enkelte strekninger, selv med en Toyota Rav. Naturen veier heldigvis opp for dårlige veier, men det er og blir utfordrende på enkelte strekninger. Enten vi snakker om grusveier, eller rein i veien. Det er sjarmerende med reinsdyrene de første 15 gangene, men på gang 190 vil du bare nå frem…ta uansett hensyn. Du er i deres verden, ikke omvendt.

 

 

Finnmark resten av året

Dette var en tur som foregikk i april og mai. I mai ble det lysere dager og netter, og kjøreturene flottere på et annet vis. Det skal jeg skrive mer om i andre innlegg. For det er liten tvil om at Finnmarks 19 kommuner har mye vakkert å by på året rundt, og jeg gleder meg til å utforske landsdelen mer.

HURTIGRUTA: Vil du ikke kjøre hele veien opp, kan du sette bilen på Hurtigruta. Den har anløp mange steder, blant annet i Havøysund, Berlevåg og Vardø som du ser helt der nord.

Her er jeg på vei fra Bergen til Stokmarknes i mars. Hvordan det gikk med meg og sjøsyken min på havet vinterstid har jeg skrevet endel om i dette innlegget fra MS Trollfjord!

 

 

 

Send gjerne artikkelen videre ut i verden
Alta (Finnmark)
Today
Rainy
Wind : 5.3 km/h
Humidity : 97%
5°C
  • Monday Tomorrow 4 °C
  • Tuesday   2 °C
Weather Layer by www.BlogoVoyage.fr