Se: Roadtrip på Island

Du kan selvsagt dra til Island uten å leie bil, men du får en kjekkere ferie når du selv bestemmer reiseruta. Vi hadde en jentetur til sagaøya for noen år siden, og rakk over en liten del av det fantastiske landet. Vi hadde naturlig nok Reykjavik som base, og besøkte der både byens høyestliggende restaurant, så den spesielle kirka og gikk på isbar. (Sponset samarbeid med Easyterra) 

Hus i Reykjavikj

Utsikt over Reykjavik sentrum

Isbar på Island

Sånn. Så har man også vært på isbar og drukket vodka.

Utkikk over Reykjavik

Vindtette klær er en god idé uansett årstid.

Kirke eksteriør

Kirka i Reykjavik

Alle må jo nesten innom hovestaden, men Islands beste sider ligger utenfor. Her er noen av mine sightseeing-tips, samt noen gode råd om leiebil, vær og sikkerhet til slutt.

Gullfoss

 

Fossefall på Island

Vakre Gullfoss med sine to fall og et dypt juv

Selv om jeg kommer fra Norge, og er vant til å se spektakulære fossefall er det likevel noe eget med å se Gullfoss som er fredet. Det vakre fossefallet ligger ca 120 kilometer nordøst for Reykjavik. Fossen er fordelt på to fall, og nedenfor er et spekakulært juv. Javel, tenker du den så jo vanlig ut? Se denne korte videosnutten, tatt av min bror, og du vil trolig endre mening.

 

Strokkur

 

Strokkur_Geysir_Iceland_2005-4

Strokkur på sitt fineste (foto: Wikipedia and Wikimedia Commons image is from the user Chris 73 under the creative commons cc-by-sa 3.0 license.)

Du kan ikke dra til Island uten å se en eller to geysirer. Strokkur har jevne utbrudd sånn cirka hvert 6-10 minutt, så du kan ikke unngå å få Instagram-vennlige bilder her. Du trenger ikke en gang ha tålmodighet. Jeg synes den var veldig fascinerende, men ikke gå for nærme…

Lille geysir

Det koker og koker

 

Store Geysir ligger like ved, men den kan sove i opptil flere år om gangen, men en gang så livner den jo til og du kan være den heldige som får oppleve det.

Thingvellir nasjonalpark

 

Natur på Island

Vakker utsikt i nasjonalparken

 

Sti på Island

Fine stier flere steder i nasjonalparken

Vær på Island, fjell og tåke

Selv om det er sommer på Island, trenger ikke det bety at det er så veldig varmt.

Et enestående sted, og du føler virkelig at du står på historisk grunn. Her står du på plassen hvor islendingene holdt sitt første allting. UNESCO har klokt nok satt det på sin verdensarvliste. For de filminteresserte kan det nevnes at Astrid Lindgrens «Brødrene Løvehjerte» ble spilt inn her. Vil du bare innom for å kjenne på historiens sus, ligger det en 45 kilometer nordøst fra Reykjavik og kan ellers fint kombineres med en tur til Gullfoss og Geysir. Ønsker du å bruke mer tid, er det lagt til rette for både guiding, telting og hesteridning fra nasjonalparkens side. 

Reykholt

 

Basseng på Island

Snorre Sturlasons basseng, fra 1200-tallet!

Island er et skattkammer for historieinteresserte. Snorre Sturlason var en gang Islands mektigste mann, og forfatter av «Heimskringla» og «Yngre Edda», som mange norske skoleelever har et noe anstrengt forhold til. Som voksen var det likevel spesielt å se stedet han bodde og ble drept på i 1241. Reykholt er stedet, og det ligger 155 kilometer nordøst for Reykjavik. I 1947 ble Norges nasjonalgave til Island en statue av Snorre, laget av Gustav Vigeland, avduket. Snorres steinsatte badebasseng er ellers blitt restaurert, og det er vokst frem et kultur- og middelaldersenter her. Arrangementer og annen info finner du hos Snorrestofa.

Selfoss

 

Vi hadde fått tips om at omtrent verdens beste sjøkreps befant seg på en restaurant i Selfoss. Grunn alene nok til å ta turen, og vi ble ikke skuffet. Det er det som er det fine med å ha egen bil, en kan bestemme ting på sparket og ikke være avhengig av skjemaet til en turistbuss. Nå er det noen år siden vi var der, og jeg finner ikke restauranten igjen. Men Trip Advisor har listet opp de 10 beste restaurantene der. Den islandske ringveien går gjennom byen, og den ligger ellers bare 5 mil sørvest fra Reykavik.

Den blå lagune

 

Denne sagnomsuste lagunen har jeg et ambivalent forhold til. Jo, det er jo stilig å bade i et geotermisk spa med mineralholdig vann, som det så pent heter. Det som det på mindre pent heter er at vannet er spillvann fra et geotermisk kraftverk. På alle bildene herfra ser du bare vakre mennesker omgitt av deilig vann, men hadde objektivene blitt vridd litt mer så ser du det ikke fullt så vakre kraftverket.

blue-lagoon-1103887_1920

Lagunen i hele sin bredde (foto: pixabay.com)

Likevel, det var nå moro å plaske rundt det. Kan være fint med en massasje før du drar hjem, da det ligger på vei til flyplassen. Men husk å booke tid, det gjorde ikke vi i vår naivitet og det var selvsagt helt fullt.  Etter at vi var der, har de også fått hotell der ute. Så her kan du kose deg i usedvanlige omgivelser en natt. Den ligger 23 kilometer fra flyplassen, og knappe fem mil fra Reykjavik. På pluss-siden må det nevnes at parkering er inkludert i billetten, og at de har en stor parkeringsplass.

Dimmu Borgir

Hit rakk vi dessverre ikke på vår korte Island-tur. Dette vakre området som det norske black metal-bandet har tatt navnet sitt fra, er huler, grotter og steinformasjoner etter vulkansk aktivitet. Det ser helt overjordisk ut, eller underjordisk er vel rette ordet. Du skal være lenge på Island for å få med deg alt, så jeg håper jeg kan komme tilbake og se da dra til Myavatn og  Dimmu Borgir.

Generelle tips om bil, vær og sikkerhet

 

LEIEBIL: Du henter bilen på flyplassen, og for å sikre deg en best mulig pris kan du leie via Easyterra. De er et uavhengig selskap som sammenligner leiebilpriser for deg hos alle de kjente bilutleie-selskapene. Island er ett av mange land du kan få leiebil hos via Easyterra. Tenk over årstiden du leier bil på, og hvor mye bagasjeplass du trenger. Vi hadde en liten bil, og den fikk akkurat plass til tre kofferter. Den fjerde måtte være i baksetet. Legg litt ekstra i bil, det angrer du sjelden på.

13887882

Fine veier, men været kan være veldig skiftende. Meld fra hvor du kjører på SafeTravel.is

VÆR: Været kan endre seg raskere enn du tror. Noen veier kan også være vinterstengte, det vil si fra oktober og ut april. Værforhold sjekker du best på Veimyndighetenes nettside. Her står siste info og de har også webkameraer.

Mer røyk

Magisk natur når du suser rundt på Island

Safe travel: Det er mye som kan skje på kort varsel på Island. Safe travel er en side som samler det meste av det du trenger for å reise trygt på øya, enten det er med bil, til fots, på hesteryggen eller på alle andre måter. Du kan leie sikkerhetsutstyr, med mere og også legge igjen reiseruta hos dem, og det kan være smart i tilfelle uhellet skulle være ute. Det satser vi på at det ikke er, men en kan aldri vite.

Røyk

Du kommer tett på når du kjører egen bil på Island

Ønsker du å reise med stil og oppleve litt luksus i lufta, anbefaler jeg å kjøpe eller rett og slett å gjøre som jeg nettopp gjorde: By på et sete på Saga Class hos Icelandair og kom først i kabinen hvor du kan nyte fantastisk mat, et glass champagne, gode produkter fra Rituals og et deilig stort sete.

God tur til Island!

@Alle foto av meg og alle på Thingvellir er tatt av mitt Island-reisefølge Elisabeth Bie.

Send gjerne artikkelen videre ut i verden