Guide: Julemarked i Zagreb

Zagreb julemarked gir mye julevaluta for pengene, og det skiller seg fra andre med fravær av røde eller mørke boder. Her er det hvit design, foodtrucks og partygater, men også familievennlig med skøytebane, karusell og sjansen til å møte både Rudolf og nissen. (sponset)

Bare for å ta det første først. I november var det ingen snø å se på Zagreb Julemarked.

Zagreb Julemarked byr på mye god mat. Fritule er som navnet antyder, fritert deig a la smultring.

FAKTA OM ZAGREB JULEMARKED

Markedet regnes selvsagt som ett julemarked, og ble i 2016 kåret til Europas beste av leserne av Europes best destinations. Så kan en mene det en vil om slike kåringer. Her følger info som kan være nyttig.

kule

Snøen manglet, men fantes iallfall inni denne kula

Du finner boder og aktivteter fordelt på rundt 12 steder i bykjernen. Dette er veldig smart. Avstanden fra partygata med foodtrucks rett ved torget i den ene enden og ned til den familievennlige delen og skøytebanen helt nede ved jernbanestasjonen, er ikke på mer enn 15 minutterish.

discogata

Trengsel i foodtruck- og discogata på åpningskvelden

Dermed slipper du å gå i en stor masse hele tiden, men kan oppsøke det humøret ditt er klart for. Enten det er lysten til å danse eller rocke i vei til høy musikk, høre på jazz i den store paviljongen i en av parkene, ta med barna til julenissen og den lille karusellen i barneområdet eller suse rundt på skøyteisen med hele familien og høre på julemusikk.

torg-gratis-transport

Ut fra Torget er det 15 minutter til enden av byen i alle retninger. All buss og trikke-transport er gratis i helgene i desember.

folkeliv

Den første kvelden fikk jeg ikke helt taket på markedet, det var ikke lett å få oversikten og da de også hadde bare hvite hytter de solgte varer fra – ble det ikke helt norsk julestemning. Vi forbinder jo julen veldig med rødt og grønt og en haug med nisser. I Kroatia, eller i alle fall på dette markedet, tenker de hvitt og mer hvitt. Litt av poenget med å reise, er jo nemlig å bli kjent med nye kulturer og hvordan de feirer jul. Da jeg kom over mangelen på rødt og granbar, startet jeg å nyte markedet på en annen måte. Jeg la merke til all den finurlige designen, maten, dører som sto på merkelige steder og så fikk jeg også oversikten over hvordan julemarkedet var inndelt. Derfra og ut forsto jeg hvorfor Zagreb Julemarked vant prisen i fjor. Herlig kult og annerledes, og med snø fremfor regn hadde det nok blitt 100 prosent magisk.

Ego med sykkel

Hvitt er fargen på Zagreb julemarked, så du finner ikke røde eller brune trehytter. Nisser er det heller ikke en overvekt av.

MAT OG DRIKKE

 

Meny i ramme.

Elegant meny. Mange sto også på engelsk. Prisene er nesten lik den norske krona, så 0,1 dl vin koster 8 kroner, en flaske 100 kroner.

lokal-mat

Det var også plass til lokal mat. Dette ser ut som en pizza, men skal spises kald.

Pølsene er hjertelig tilstede her også, som på de tyske markedene. Du får alt fra currywurst til bratwurst. Det er også mye glühwine, som ikke er fullt så søt som vår gløgg og uten rosiner og dill. Jeg smakte for første gang en hvit utgave, altså laget på hvitvin. Veldig god, og en ny favoritt. Du får også endel friterte godsaker, som fritule, gjerne med strø som på softisen. Vaffel på pinne har de også, og alt vi smakte var godt og søtt.

vaffelspiser

Vaffel på pinne! (foto: travellingmunk)

Det beste synes jeg likevel var at flere av restauranten i byen hadde stilt seg opp med foodtrucks. Vi smakte en solid og herlig juleburger fra Submarine, med rødkål og det hele til 46 kroner og den prisen var vel det dyreste jeg så. Vel verdt å stå i kø for. Jeg så også sushi-boder, så her er det noe for de fleste.

 

UNDERHOLDNING

 

musikk

Det er satt opp scener overalt, så du kan nesten ikke unngå å få med deg musikk når du går rundt. Det starter ofte i 11-tiden, og holder med få pauser i gang til stengetid rundt 23. Vi fikk høre  myk pop og jazz fra lokale band, og selv om julestemningen ikke kom i taket var det fint å høre på. En god mulighet for kommende artister å vise seg frem.

Sist år var det en fantastisk is-skulpturpark ute. Den er nå flyttet innendørs på grunn av varmt vær, og åpnet uka etter at vi var der.

AKTIVITETER

Skøytebanen er det store trekkplastret. Her kan en hel familie boltre seg i flere timer for 80 kroner. Dessverre regnet det så mye da vi var der, at dagen etterpå var banen så bløt at ingen fikk gå på den.

skoyting

Skøytingen foregår på en bane, som du så kan skøyte ut av og fortsette i en sirkel. Pause på en benk er også mulig.

kveld

Boder med bord omkranser skøytebanen

Når snøen kommer, vil de også bygge en skibakke ved torget. Vår guide trodde snøen ville komme i midten av desember, andre mente den nok som vanlig ville komme i januar.

rudolfparken

De minste barna har et fint område helt for seg selv, der du kan møte Rudolf og Julenissen.

De minste barna kan også møte en Rudolf, ønske seg noe hos julenissen eller ta en tur i en saktegående karusell. I barneområdet synes jeg også at alle bodene var ekstra julete, og de som solgte kaker, popcorn, pølser og kjeks hadde alle pyntet seg litt ekstra.

pyntet

Julestemningen var på topp i barneområdet.

Det er også laget mange morsomme fotostopp, alt fra engler til fine dører.

ego-som-rein

Denne festlige saken står ved byens kabelbane, som for øvrig tar 1 minutt og er gratis. Herfra har du fin utsikt over byen, så lenge det ikke er tåke.

Strossmartre i Zagreb

Zagrebs svar på Montmartre ligger ved kabelbanens endestopp, og var også pyntet til jul. I starten av kabelbanen ligger det også juleboder.

Tre generasjoner på Zagreb julemarked

Tre generasjoner på Zagreb julemarked

 

interior

Travellingmunk måtte jo bare sjekke om døra kunne åpnes. svaret er nei.

SHOPPING

Fra gammelt av, og vi snakker helt tilbake til 1200-tallet, tok lokale håndverkere og matprodusenter med seg varene sine til årets julemarked. Det gjør de i dag også, og på Zagreb julemarked vil du finne alt fra vakker og billig juletrepynt til keramikk og trevarer. Prisnivået halvparten og vel så det under norsk pris.

shopping

40 kroner for en lykt

shopping

Keramikk i alle varianter.

 

kaker

Fint dekorerte snopeposer

PRAKTISK Å VITE

 

img_6854

Det er lov å håpe….Bildet er fra butikken Home, ikke langt fra Torget. Mye flott julepynt.

Vær: Du kan ønske, tenke og tro det, men snø kan ingen love deg. Vi var der på åpningen første helgen i november. Da var det 10 grader, grått og endel regn. Snø kan kommer i desember, men normalt i januar.

Start og slutt: I 2016 åpnet Zagreb julemarked 26.11 og avsluttes 8.1.2017. All info finner du her. Jeg vil anbefale at du kommer litt ut i desember. Rundt 7.desember slippes for eksempel mange kinesiske lanterner på Torget, og da er også is-skulpturparken oppe og går.

image

De kinesiske lanternene slippes i desember. Dette bildet er fra sist år (foto: zagreb turistinformasjon)

Avstand: Markedet er spredt over en liten del av bykjernen. Du kan gå overalt. Forvent 15-20 minutter fra en ende til en annen. Noen deler ligger tett ved hverandre, som barneområdet og skøytebanen.

Transport: Vil du ta trikk eller buss, er det gratis i helgene i desember. Ellers går trikk 13 i en sirkel rundt byen, og kan være en ok sightseeingtur. Jeg fikk dessverre ikke tid til å ta den. Det finnes også et lite bytog som tar deg på tur.

Klær: Det blir som regel kaldere enn du tror. Ha med ullundertøy, lue, hansker og et godt ullskjerf. Da er du langt på vei reddet.

Prisnivå: Under halvparten av det norske og vel så det. Mat fra 10 kroner og opp. Selve markedet er gratis å komme inn på. Skøytebanen, hvor du også kan få timer, koster f.eks rundt 80 kroner for fire timer for en familie på fem.

Uteliv: I Zagreb elsker de å se og bli sett, og de sitter ute så lenge de kan. Kafeene har sørget for gassvarmere og pledd, så trenger du en pause fra markedet kan jeg blant annet anbefale koselige Superkaffe. Det ser ut som jeg er innendørs, men den gang ei.

cover

Reisen hit: Croatian Airlines er med i Star Alliance, så via Lufthansa og SAS kan du komme hit. Ingen direktefly fra Norge, bare fra København per 2016. Jeg fløy med Lufthansa fra Billund til Frankfurt, så med Croatian Airlines til Zagreb.

Med på turen til Zagreb, var den norske bloggeren Travellingmunk og svenske Matoch- resebloggen. De er allerede i gang med å publisere sine innlegg, og flere kommer nok.Jeg vil også skrive mer, blant annet om hotell og et spesielt godt spisested. Da kommer det lenker her, eller du kan sjekke ut Kroatia-kategorien til høyre på bloggens førsteside. 

*Det står sponset i starten av innlegget, da turen var i samarbeid med Kroatias turistbyrå. Selv om en tur er sponset, har ingen noen innflytelse på det jeg skriver. Du vil alltid få min ekte mening. 

PS: I 2016 og for 2017 ble Zagreb julemarked kåret til Europas beste av «European Best Destiantions». Flere titusener av reisende deltok i avstemmingen. Deltakerne stemte frem sine favorittmarkeder i Europa – fra Manchester  til Zagreb.  

Topp ti- julemarkeder: 

1)Zagreb

2) Strasbourg 

3) Colmar 

4) Aachen

5)Vienna  

6) Dresden  

7) Tallinn   

8) Praha

9) Budapest  

10) Brussel

 

Send gjerne artikkelen videre ut i verden

2 thoughts on “Guide: Julemarked i Zagreb