Strandliv: Sihanoukville i Kambodsja

Sihanoukville er avslapping og atter avslapping. Fine strender, og folk som tar livet med ro. Skal du på en rundreise i Kambodsja, er det derimot ikke uvanlig å starte med Angkor Wat og templene nord i Siem Reap.
Angkor Wat er ofte første stopp på en Kambodsja-reise

Angkor Wat er ofte første stopp på en Kambodsja-reise

Noen dager i hovedstaden Phnom Penh er også å anbefale. Etter noen dagers byliv skal du vite at strandlivet altså ikke trenger å være langt unna.

Halvskummel trafikk

Du kan ta buss, leie bil med sjåfør eller ta fly når du skal bevege deg til eller fra Sihanoukville. Jeg hadde holdt meg unna innenriksflyging, men å transportere seg fra nord til sør er en utfordring uansett for hjertet. Trafikkulykker er turistens verste fiende, langt foran ran og overfall. Veiene er blitt bedre de siste årene. Det er ikke kjøreferdighetene.
Likevel, veilivet er fascinerende å oppleve.
Alt stappes og festes på motorsykler og biler; fullt er fremmedord. Vel fremme benytter du deg av tuk tuk, sjåførene kan være pågående, men du klarer deg ikke uten dem.

Vel framme i Sihanoukville er det bare å smøre seg med solkrem og finne frem badetøyet. Rom kan du reservere fra 3 til 3000 dollar natten. Strendene ligger på rekke og rad, og livet i den lille byen er slik det var i Thailand før masseturismen slo til, sier de som kjenner til slikt.  

Strandvalget:
Stille og rolig: Otres
Party med backpackere: Serendiptiy
Privat luksus: Sokha. Stranden er altså reservert for de som bor på hotellet. 

Herlig mat i Sihanoukville

Alternativt kan du dra ut til én av de mange øyene, som Bamboo Island og få  den nesten for deg selv. Enn så lenge. Mange av øyene og tomtene er leid ut på 99-årskontrqakter til russere og kinesere, så her kan stemningen forandres om kort tid. Men enn så lenge kan du nyte solnedgangen på Cloud 9 i enden av Serendipty, kjøpe sjøkreps av smilende selgere til 1 dollar, få en papayashake til 10 kroner, bli kraftig massert, få fikset hender og føtter mens du sløver til lyden av bølgene og kjenner på de myke sandkornene. 
Maten er god overalt i Sihanoukville, men støtt gjerne de lokale eller de som er opptatt av å gi noe tilbake til lokalbefolkningen – ved å spise på stranden eller på deres restauranter.
 
Deilig sjømat i Sihanoukville

Deilig sjømat i Sihanoukville

 Slangehuset i Sihanoukville
Hva er der ellers å se i Sihanoukville? En gal russer, vil nå jeg si, har åpnet det han kaller snake house. Det er slanger i bordene du spiser på. Og ellers er de overalt. Han har også farlige fugler, krokodiller og dets like. Jeg gikk ikke inn. Det gjorde fotografen, men jeg orker ikke poste bildene av de gjennomsiktige slangebordene folk spiste ved. Jeg skal jo lese min egen blogg innimellom også……Kjenner jeg får gåsehud bare jeg skriver dette. 

Overnatting

Sokha beach resort i Sihanoukville er valget for luksusdyrene, som vil være garantert fin sand, gode rom og netttilgang. De ekstreme luksusdyrene velger en øy leid ut av kinesere, eller var det russere? 3000 dollar natten startet det visst på. 
Reef Resort. Helt greit. Ok frokost. Små rom, men kort vei til stranda.

Reef Resort. Helt greit. Ok frokost. Små rom, men kort vei til stranda.

 Vi bodde på Reef Resort. Helt greit rom og bad, med svømmebasseng rett utenfor og en god mexicansk-inspirert restaurant. 3 minutter til stranden, så det var perfekt. Nett-tilgangen var dårlig på rommet, så vi måtte sitte ute. Neste gang velger jeg nok Sokha, og tar dagsutflukter til strendene som ligger litt lengre borte. 
 

6K0Y4125

Kjappe fakta

Innbyggere: Kambodsja har 14 millioner innbyggere
Hvor: Grenser til Laos, Thailand og Vietnam. 
Religion: De fleste er buddhister
Politikk: Er et demokratisk kongedømme, men det er korrupsjon i landet.
Miner: Et av verdens mest minelagte land. Turistområdene er nå ryddet og trygge, men gå ikke på egen hånd utenfor veiene på landsbygda eller i tempelområdene.
Klima: Den tørreste perioden er fra desember til mars, og temperaturen ligger på rundt 25 trivelige grader. 
Visa: Du kan få et e-visa på forhånd for 30 dager, eller ordne dette ved ankomst.Prisen er 25 dollar. Det er også en utreiseskatt på 25 dollar dersom du reiser ut med fly.
Vaksiner: Ingen spesielle vaksiner er påkrevd, med mindre du skal på lange jungelturer.
Reise:
Vil du reise på egen hånd, flyr Lufthansa, Thai Airways, KLM, Finnair og SAS fra Oslo til Bangkok. Derfra drar du videre til Siem Reap eller Phnom Penh. Bangkok Airways har hyppige avganger. Er du i Thailand, f. eks på Koh Chang, går det mange organiserte 2-dagers turer til Siem Reap, dersom du bare ønsker å se templene.
 
Vil du lese mer om Kambodsja, finner du en guide til Phnom Penh her og til Angkor Wat og Siem Reap her.
 
PS: Vi var der i 2012. Mye kan selvsagt ha skjedd siden den gang, og de siste rapportene fra 2017 sier at kinesiske kasinoer dukker opp i hopetall. Så da er det i alle fall på tide å besøke denne perlen før det er for sent.
 
 
 
Send gjerne artikkelen videre ut i verden