Sove: 5-stjerners på Liepupe Manor i Lativa

Unn deg en helg på landet, eller dra ut av Riga for én dag til Liepupe Manor, som også har et spa. Her blir du skjemt bort etter alle kunstens regler, fra luksusprodukter på badet til deilig hjemmelaget mat og te. * reklame

Staselige Liepupe Manor, hvor historien strekker seg tilbake til 1751.Staselige Liepupe Manor, hvor historien strekker seg tilbake til 1751.

Beliggenheten til Liepupe Manor

80 kilometer fra hovedstaden Riga ligger den flotte herregården. Det er fine veier helt frem, så vil du ha bare en overnatting her og resten i Riga lar det seg fint gjøre. Du bor midt i naturen, med noen få naboer. Derimot er du ikke så langt fra kysten, bare fem kilometer. Det er også mange andre små sjarmerende steder i nabolaget.

Baksiden av herregården, hvor du kan spise frokosten i det fri.

Baksiden av herregården, hvor du kan spise frokosten i det fri.

Rommene

Liepupe Manor har 16 unike rom, som spenner fra enkeltværelse til 100 euro til leilighetssuite med egen terrasse og boblebad til 200 euro i høysesongen. Det første bildet er av et superior classic i andre etasje i hovedbygget. Her bodde Annette fra Travellingmunk. Fin utsikt fra vinduet til alléen som leder til herregården. Badekar på rommet og bord med to stoler på rommet.

Neste ut er en juniorsuite for to til 180 euro. Rommet ligger i hovedbygningen rett bak resepsjonen i første etasje, og har badekar i soverommet rett ved et vindu. Her bodde Katarina fra Äntligen Vilse.

Jeg bodde i en leilighetssuite i en ny sidebyging. Det var et stort soverom med to vinduer, begge utsikt mot hagen. Deretter et lite oppholdsrom med to lenestoler og tv, samt et bad med badekar og stor dusj. Den store grunnen til å betale 200 euro natta for dette rommet, er den store terrassen og boblebadet som følger med. Dette boblebadet har god plass til fire, men kan også brukes av andre. Det ligger midt på en lang terrasse med gardiner og en dør foran. I den andre enden er det en lignende suite, der med et privat boblebad som passer for to. Felles for alle rom er nydelige lokale produkter som shampoo, balsam, badesalt med mer. På mitt rom var det vannkoker, det kan variere.

Mat og drikke

Med 16 rom, så blir det aldri kaos ved frokosten eller middagen her. Frokosten serveres som en buffet i et koselige, gammeldags kjøkken. Du får pølser, eggerøre, bacon, cottage cheese, müsli, pålegg i ulike varianter og noe søtt. Kaffe og te etter ønske. Liepupe Manor lager også sine egne urteteer. Frokosten spiser du enten ute i hagen, eller inne i den vakre spisesalen hvor middagen lages.

Vi fikk servert fisk, rømme, grønnsaker og poteter til lunsj, og enn så kjedelig det kan høres ut tenker jeg at bildene får deg på andre tanker. Dessuten, rømmen var hjemmelaget. En helt fantastisk smaksopplevelse, jeg lover! Frokost er inkludert i prisen, middagsmenyen har retter fra 6 euro til noen og tyve. Da får du alt fra risotto til and, så både veganere og andre har noe å velge mellom.

Foretrekker du bare en kopp te eller kaffe, så kan du ta turen helt ned til vannet og nyte den i paviljongen.

Caspar Dietrick og David Guersan fra Storytravelers lager film fra Latvia. Da må det mange kopper kaffe til!

Caspar Dietrick og David Guersan fra Storytravelers lager film fra Latvia. Da må det mange kopper kaffe til!

Fantastiske detaljer

Det som slår deg når du har vært et døgn på Liepupe Manor er hvor utrolig flott alt er blitt restaurert. Herregården har vært stedet både for rike familier og brukt under Sovjet-tiden til bibliotek med mer. Lenge lå den brakk for seg selv, helt til Lauska Egita forbarmet seg over den i 2004. Hun har med nensom hånd virkelig fått huset til å bli noe helt unikt, med alt fra fargerike tapeter til hver minste lille interiørting. Du bor luksuriøst, men du føler nesten at du bor hjemme hos noen. For de har klart å få til en meget god balanse i servicen, der de ikke bukker og skraper for deg, men er stille til stede på den perfekte måten. All ære til Egita og hennes ansatte for at de får folk til å slappe av og nyte oppholdet. Akkurat slik det skal være.

Lauska Egita, eieren av Liepupe Manor, har hatt en finger med i alle detaljer på herregården.

Lauska Egita, eieren av Liepupe Manor, har hatt en finger med i alle detaljer på herregården.

Sykkel og spa

Hva kan du ellers gjøre, foruten å spise, høre på fuglene, kose med huskatten og senke skuldrene? Du kan benytte deg av spatilbudene Liepupe Manor har. Dessverre ble det ikke tid til det for oss, men de har alt fra sauna til ulike massasjer og kroppsbehandlinger. Bestill i god tid, alt var utsolgt da vi var der.

Du kan også låne sykler og ta deg en tur på de flate veiene i området. Det er bare 5 kilometer til kysten, så en dag på stranda kan jo også være noe. Vi tok en kort tur og de var flotte å sykle på. Vil du heller ta utflukt i bil, er Straupes matmarked bare 15 minutter unna. De har åpent to ganger per måned om sommeren. Du kan lese mer her om markedet og andre flotte steder å bo og spise på i dette innlegget. Lativa er nemlig perfekt for bilturer, og Gaujaregionen med sin flotte nasjonalpark er ekstra vakker.

Oppsummering

Det dyreste rommet her koster altså ikke mer enn et standardrom på et (kjedelig) hotell i Norge. Så ikke la prisene skremme deg. Maten er god, omgivelsene flotte og det venter mange spennende opplevelser like om hjørnet. Så ta turen ut av Riga, og opplev mer enn hovedstaden. Den er sikkert fin den, jeg har faktisk bare overnattet der én natt, men resten av Latvia fortjener faktisk å bli oppdaget. Det er så mange som bruker tid på å sette i stand gamle flotte bygninger, og det er ekstra kjekt å bo på slike steder.

Priekā! 

PS: Denne turen var med utgangspunkt i Riga/Gauja-regionen nord-øst for Riga. Området er forøvrig Europeisk matregion i 2017. Sist høst var jeg derimot fem dager vest i landet, og fikk mange gode matopplevelser da også. Det kan du se en oppsummering av her. Latvia er et perfekt land for bilferie. Fra Riga når du til de fleste steder av landet på tre timer. Kartet viser regionen vi var i denne gangen.

Innlegget er merket med reklame fordi kampanjen #LatviaRoadTrip er et samarbeid med Latvia Tourism, NordicTB and Storytravelers. Med på turen er også Antligen vilse, TravellingmunkOh darling, let’s be adventurers. Du vil finne bilder og innlegg på sosiale medier under taggen #LatviaRoadtrip og #EnjoyLatvia. 

Send gjerne artikkelen videre ut i verden