Sove og se: Edoles Castle Kuldiga

Lei en bil og utforsk Latvias vestkyst. Den byr på sandstrender, god mat og muligheten til å overnatte i storslåtte omgivelser. På Edoles Castle ved Kuldiga sover du som en prinsesse fra 40 euro. Slottet er også et museum, og vel verdt et dagsbesøk. (samarbeid)

Edoles Castle eksteriør

Edoles Castle er fra 1264.

fra-siden

Edoles Castle bader i morgensol

Beliggenheten til EDOLES CASTLE

Har du lyst til å oppleve mer enn Riga, leier du en bil og kjører 160 små kilometer. Da ender du opp på Edoles Castle vest i Latvia. Her kan du overnatte i et slott fra 1264. Opprinnelige bygget til en biskop, men fra 1561 til 1920 eid av samme tysk-baltiske familie. Nå er slottet eid av en latvisk mann, som ikke bor her så ofte. Han har gjort slottet om til et museum og hotell. Det leies selvsagt også ut til bryllup og andre store arrangementer, dersom du trenger en royal ramme rundt en stor anledning. Slottet ligger vakkert omsluttet av en park. Nærmeste by er Kuldiga 2 mil unna med gode restauranter, historiske bygninger og Europas bredeste fossefall.

 

park3

Gammel bro som leder til parken, og slottets nærmeste nabo.

park1

Nydelige farger i september

Rommene på slottet

Prisen varierer etter størrelsen på rommene. Jeg hadde et dobbeltrom på 16m2 til 50 euro, med utsikt mot innergåden. De minste rommene ligger på 40 euro. Et stort rom, som brudesuiten eller en luksusrom koster 80 euro. Vil du ha en suite, koster den 120 euro. Det hviler en eldre stil over rommene, og du føler deg virkelig satt tilbake i tid. Heldigvis var ikke badene antikvariske. Moderne og skinnende rene i hvitt og oransje, med badekar og gode håndklær. Det er gratis wifi, og den fungerte fint for å sjekke mail og oppdatere instagram.

 

Rom med gamle møbler

Mitt rom på 16m2 med utsikt mot innergården

innergarden

Min medreisende Katarina Wolhlfart hadde naborommet.

storste-rommet

Gammel stil også på luksusrommet til Katarina

Frokosten på EDOLES CASTLE

Vil du ha mat om morgenen, koster det seks euro ekstra. Det er det fort verdt. Rommet den serveres i brukes også som restaurant og kafé til museumsgjestene, og jeg kan tenke meg at den er ekstra koselig om vinteren med fyr i peisen.

 

frokost1

Frokostsalen

Maten serveres mellom 8 og 11, men du kan også avtale en egen tid. Da vi kom ned klokken 9, var det allerede dekket på med juice, vann, brød, yoghurt, pålegg, noe søtt og frukt. Så spurte en hyggelig kvinne om vi kunne tenke oss noe skinke, bacon, omelett, havregrøt eller fruktsalat? Det kunne vi, og jeg sier bare på forhånd at porsjonen med havregrøt bør gjøre selv den mest sultne tømmerhugger mett. Kaffe etter ønske får du også, samt pose-te.

et-av-tarnene

Rosa drømmeslott

Museum med tårnutsikt

Helt frem til 2011 bodde det faktisk noen på slottet, men i dag bor som sagt eieren i Riga. Du kan likevel få adgang til så og si hele bygget enten du bor her eller ei. Minus mandag er slottet åpent for alle som vil ta en titt gjennom de mange vakkert utsmykkede rommene.

museum og interiør på Edoles Castle

Slike rom er det mange av på slottet

museum2

Rom på museet

Flere rom er også dedikert enkelt-temaer, fra gamle lekesaker til rav, tog, biler og ja – alle som har en samler i seg vil elske å gå rundt her. Selv syntes jeg det holdt med en liten kikk, og valgte heller å utfordre meg selv litt ekstra og gå trappene opp til tårnet høyt, høyt der oppe. Som Woody Allen sa: «Jeg er ikke redd for høyder, men for å falle ned». Opp gikk jeg, og selv om det var nervepirrende var det også verdt turen .

tarnutsikt

Fantastisk utsikt fra tårnet

meg-foran-slottet

Meg trygt nede på jorda igjen

Oppsummering av EDOLES CASTLE

Servicen på hotellet var også strålende, og det var skinnende rent på rommet. Gamle hus har selvsagt sine historier, så klokken 3 på natten våknet jeg av et forferdelig skrik. Spøkelse, sier de som har peiling på slikt. Det kan jo selvsagt også ha vært en katt.

originalbilde

Slottet i gamle dager

Som nordmann får du utrolig mye for pengene i Latvia. Ekstra stas synes jeg det er å bo på slike steder, som eies av folk som vil bevare landets tradisjonsrike bygg. Det er flere eiere før dagens som har forsøkt å holde liv i stedet uten å lykkes. Jeg håper de klarer det i fortsettelsen, for det er noe helt eget å sove på et hotell som til nå har en  752 år gammel historie.

skilt til slottet

En biltur vest i Latvia byr på mange kjekke overraskelser, som å finne et slott midt på landet.

vei-utenfor

Dagliglivet går sin gang

BILTUR I LATVIA

 

biltur

Veiene er stort sett gode, men noe nord-norsk standard kan forekomme

Unn deg en biltur langs kysten, og ta en natt eller to i Liepaja. Byen har rundt 80.000 innbyggere og er landets musikkhovedstad, og byr på alt fra klassisk til rock. Mye godt mat har de også, og en 8 kilometer lang sandstrand. Les mer i min guide til Liepaja. 

latviaroadtrip-map-1080x501

Å leie bil og utforske strender, landsbyliv og gode restauranter over hele landet anbefales virkelig. Det bor rundt 2 millioner i Latvia, i et land som er noe større enn Danmark. Riga er den eneste store byen, så det er ikke trangt om plassen på landet med sine nasjonalparker og strender.

Min tur til Vest-Latvia var i regi av Latvia Tourism og NordicTB. Flyreisen gikk med Air Baltic. Jeg dro sammen med bloggerne bak Antligen vilseGrown-up travel guide og Oh darling, let’s be adventurers, så følg med på deres blogger også fremover for flere tips og bilder fra turen. Du finner bilder og innlegg på sosiale medier under taggen #LatviaRoadtrip og #EnjoyLatvia.

Send gjerne artikkelen videre ut i verden