Spise og se: Flor og fjære

Vær tidlig ute dersom du vil beundre 50.000 sommerblomster, Hollywoodpalmer og banantrær hos Flor og Fjære en kort båttur fra Stavanger sentrum. Får du booket båt-, ma-t og hagebillett, kan du også glede deg til kokken André Mulders klassiske fiskesuppe og like klassiske tale.

Resturanten i bakgrunnen har en utrolig utsikt. Foto: Alf Ove Hansen (c)
– Velkommen til FLOR OG FJÆRE!

Båtturen fra Skagenkaia i Stavanger til øya Sør-Hidle i Ryfylke har tatt 20 minutter. Ikke før har øynene rukket å nyte lobeliaer og begoniaer, før vertskapet smilende tar imot deg.
Olav og Siri Bryn har alltid strukket frem en hånd. Det skal være personlig og ekte. Etter hvert har de nok følt seg som kongelige, for årlig hilser de på rundt 35.000 gjester.

– Aldri hadde vi trodd øya skulle bli en av Rogalands største turistmål. Da vi startet, var hagen på 5 mål. Nå er den 25, sier en bittelitt stresset Olav Bryn.
De grønne fingrene har det nemlig travelt nå. Våren har vært årets mest etterlengtede gjest. Endelig kan blomstene får jordkontakt. Mye skal gjøres før årets gjester skal få hakeslepp.

Palmer! Foto: Alf Ove Hansen (Copyright)


Japanske banantrær

– Vi planter ut 50.000 sommerblomster, fordelt på 250 varianter. Disse blomstrer fra våren til høsten og sørger for nydelige farger. I tillegg har vi 150 slag stauder, eplehekk og redwoodtrær. Den tøffe vinteren har tatt knekken på den spanske korkeika og den australske eucalyptusen. De italienske oliventrærne ser slakke ut, men Hollywoodpalmene har klart seg bra. Det samme har de japanske banantrærne, oppsummerer Bryn, som den naturligste sak i verden.
For ham og Flor og Fjære er jo disse eksotiske vekstene dagligdags. De trives på øya da store trær stenger nordvesten ute. Temperaturen i hagen er 5-6 grader høyere enn på svabergene utenfor når det er sol og vind, på grunn av le-plantingen, forklarer Olav Bryn. Varmen som følger golfstrømmen rundt neset, gjør at hagen kan være fire grader varmere enn i Stavanger de kaldeste vinternettene. Temperaturforskjellen gjør at hele verdens vekster trives så langt nord.

LAG FLOR OG FJÆRES Fiskesuppe

Mest kommentarer får Bryn for den forseggjorte japanske hagen.
– Den har mange detaljer og skiller seg veldig fra det folk er vant til. Få har slike vekster selv. I år får vi forresten Koier til dammen som er ekstra flotte, nye bonsai-trær plantes også ut.

Ekteparet hadde en femårsplan for Flor og Fjære. 700 gjester kom det første året. De fikk en guidet tur og litt suppe. Men både hage og meny vokste på seg. Suksessen har vært overveldende. Arbeidet like så. Rosen fra dronning Sonja, cruisepassasjerer og vanlige turister gir bensin til å kjøre på. Det er ikke bare blomsterprakten som imponerer. 

Den hollandske kokken André Mulders kunster gir også stjerner i gjestenes øyne.
I sommer vil han holde sin berømte tale for trettende sesong på rad. Han har tidligere eid gourmet-restauranter, fiskesuppen er en klassiker.


Andrés fiskesuppe (til 4 personer)
1/4 fiskekraft
1/4 helmelk
1/4 kremfløte
1/4 crème fraîche

Kok dette en liten stund.
Ha i litt fersk hvitløk
Mos dette med en stavmikser

Ha i ferdigkokte blåskjell samt ørret, steinbit, uer og brosme Kok opp langsomt
Slå ned varmen
Ha i strimler av gulrot, squash og reddik

Tilsett finskåret dill og gressløk Ha i reker
Smak til med salt og pepper


Flor og Fjære
Båt: Går fra Skagenkaien i Stavanger. 20 minutter til Sør-Hidle. Avganger klokken 12.00 og 17.00, med retur 16.30 og 21.30. Også mulig å legge til med egen båt.
Sesong: 4. mai til 21. september. Stengt søndager. (For 2013, datoene endres fra år til år)
Priser: I 2010: 890 kroner på dagtid og 990 kroner på kveldstid. Barn 390 kroner (3-12 år). Prisen inkluderer båtreise tur-retur, guidet omvisning og varm buffet. 100 kroner i avslag per person hvis du kommer i egen båt. (Prisene har nok økt litt siden dette innlegget)

Bestilling: Turen til Flor&Fjære forhåndsbestilles, også hvis du kommer i egen båt. booking@florogfjare.no. Telefon: 51 11 00 00. www.florogfjare.no
Denne artikkelen har stått på trykk i Stavanger Aftenblad i 2010. Hagen er dermed blitt enda større, med enda flere arter!
Send gjerne artikkelen videre ut i verden

2 thoughts on “Spise og se: Flor og fjære