Spise og shoppe: Valmiermuiza bryggeri

Valmiermuiza bryggeri passer også for deg som ikke liker øl. Du kan nemlig også nyte alkoholfri drikke laget på rabarbra, eple eller aroniabær. I uformelle omgivelser får du latvisk mat inspirert av Noma, og vil du lære mer anbefaler jeg en omvisning med ølsmaking. Reklame

Maten på Valmiermuiza

Selv om ølet vi fikk var mer enn godt, var det lunsjrettene som gjorde inntrykk. Bare se på de små brødene og hvitløksmøret med ristet lav som kom først. Lekkert både for øyne og mage. Det ser «lite» og enkelt ut, men her er det mye tankekraft og ideer som slippes løs. Og du blir mett. Smakskombinasjonene er overraskende og gode, og alt basert på råvarer de har i landet. Jeg fikk en klar følelse av at kokken var inspirert av Noma, men svartkledde og tatoverte Dzintars Kristovksis lla til sin egen personlighet også: Rocka finesse kombinert med humor og glede.

Neste rett ut var noe som så ut som risotto, men det var det ikke. Kokken hadde brukt Latvias yndede potet på samme måte som ris, kokt potetene i kraft og tilsatt vill hvitløk og geitost i store biter. Helt suverent.

Dernest kom retter som ikke sto på menyen, som rogn og laks i små porsjoner.

Til slutt sto dessert på menyen, og det ble tre varianter. Først myk sjokolade, så is på et isflak med innfrosset gran – som du ikke skulle spise, bare nyte synet av. Til slutt estragonis med rabarbra og pulverisert bringebær på marengsflak.

Prisene er fra 5-8 euro per rett, men vil du gå for en full middagsopplevelse koster det 30 euro. Da tror jeg du skal lete lenge før du finner en så kreativ kulinarisk opplevelse til denne prisen. Det blir garantert en kveld du vil huske.

Beliggenhet

Hvor er så dette bryggeriet? Det ligger rett ved byen Valmiera, som er 111 kilometer fra Latvias hovedstad Riga. Bryggeriet ligger i Riga-Gauja-regionen, som i 2017 europeisk matregion. Valmiermuiza er et lite bryggeri som absolutt fortjener oppmerksomhet både for mat og drikke lenge etter 2017. Du kan dra hit på dagstur, eller gjøre som meg og bruke noen dager i området. Du kan for eksempel bo på Liepupe Manor  6 mil unna, som er et 5-stjerners hotell med 16 unike rom og eget spa. Omgivelsene rundt er egentlig hyggelige, men jeg var der før sesongen åpnet og det var gravemaskiner og folk i arbeidstøy overalt. Derfor lite bilder utenfra, men de har mange stoler og bord, og koselige lounger i en rustikk stil. De har to spisesteder på innsiden, og her var det også endringer på gang. Uformelt og enkelt er uansett stikkordet.

 

Uteområdet på kveld, de har både konserter og festivaler her. Bildet er fra bryggeriets hjemmeside.

Uteområdet på kveld, de har både konserter og festivaler her. Bildet er fra bryggeriets hjemmeside.

Selve bryggeriet

Du kan altså fint komme hit selv om du ikke liker eller bryr deg om øl. Jeg kan ikke mye om øl, men syntes rundvisningen de hadde var informativ og god. Etter den er det prøvesmaking, og selv om det er et lite bryggeri har de nok av smaker å velge mellom. Fra mørk øl med røyksmak, som faktisk var langt bedre enn den høres ut – til lette og lyse øl. En omvisning med smaking varer i omlag 3 timer, og Valmiermuiza har åpent stort sett hele året. Book gjerne tid litt i forveien om du kan i sommermånedene.

Mye tid og kunnskap ligger bak hver øl på Valmiermuiza Bryggeri.

Mye tid og kunnskap ligger bak hver øl på Valmiermuiza Bryggeri.

Butikk på Valmiermuiza

Og bryr du deg hverken om mat eller drikke, er det likevel en tredje grunn til å stoppe her. Eller fire egentlig. Den tredje er at de er stolte av latviske produkter, og selger også kunst, brukskunst, og ullprodukter til gode priser. Slvsagt mye lokal mat, alt fra syltetøy og kjøtt til oster. Jeg fikk ikke en ost i Latvia som jeg ikke likte, så ta sjansen og kjøp en med hjem.

Den fjerde grunnen? Rett ved bryggeriet ligger det en lekeplass i en park, som både sterke gutter og jenter kan trives i og de som liker det trygge kan sette seg på en stor huske.

Det ble for fristende for Caspar Diedrick fra Storytravelers. Han bare måtte!

Det ble for fristende for Caspar Diedrick fra Storytravelers. Han bare måtte!

Oppsummering

Kommer du deg ut av Riga, er det mange gode mat- og drikkeopplevelser som venter deg. Lei deg en bil og se mer av landet. Ut fra Riga er det aldri mer enn noen timer til du er ved grensen til neste land, eller ved kysten. Så det er et godt land å kjøre bil i. Nå har jeg vært her to ganger, i 2016 vest i Latvia der jeg overnattet på slott og fikk et ufattelig godt måltid på en italiensk restaurant – og nå altså nord og øst for Riga der opplevelsene også sto i kø. Det er så mye god mat som venter på å bli oppdaget, og jeg håper det du har lest nå og gjerne også denne matguiden til landlige Latvia kan gjøre at du tar en langhelg eller mer i dette landet som ligger så nært Norge.

Typisk latvisk dessert, med krem, bær og knust rugbrød.

Typisk latvisk dessert, med krem, bær og knust rugbrød.

Bilferie i Latvia

VEIENE: Veiene er stort sett gode, men det finnes partier som er veldig humpete på endel strekninger. Dog ikke så ille som jeg har opplevd i Finnmark, hvor nyrebelte kan være påkrevd. Naturen kan i perioder være noe kjedelig langs veien, da du ser skog og skog og litt mer skog. De er nemlig flinke til å ta vare på naturen, så det skal en jo være glad for.

TRAFIKKREGLER: Håndholdt mobil er ikke tillatt, alle skal ha på setebelte, promillegrense er 0,5 og 0,2 om du har hatt lappen i mindre enn to år. 90 km/t på motorvei. Kjørelys påbudt om dagen. Påbudt med refleksvest i bilen. Krav om vinterdekk fra 1.desember til 1.mars. Bompenger bare i Jurmala.

STREKNINGER: Legg opp løpet smart, og unngå lange strekk. Ha iallfall mange pauser. Det er mange flere byer å utforske. Så sjekk kartet og se hva som er en god dagstur. Og husk at solnedganger og tåke kan gi flotte opplevelser.

Her er det David Guersan fra Storytravelers som forsøker å fange magien.

Fremdeles litt usikker på hvor Latvia ligger, og ikke minst Valmiera? Dette kartet gir en liten pekepinn. Latvia er litt større enn Danmark, og har nesten like mange innbyggere. Halvparten bor dog i Riga, så det er god plass på landet. 

 

 

Litt regn, hva gjør vel det? Kan bli fin regnbue av det, og morsomme bilder. Her er jeg med Annette fra Travellingmunk, i bilen sitter Helena fra Oh Darling og Caspar fra Storytravelers.

Litt regn, hva gjør vel det? Kan bli fin regnbue av det, og morsomme bilder. Her er jeg med Annette fra Travellingmunk, i bilen sitter Helena fra Oh Darling og Caspar fra Storytravelers.

Send gjerne artikkelen videre ut i verden

3 thoughts on “Spise og shoppe: Valmiermuiza bryggeri

 1. Bettina - DanishAdventurer

  God artikel – men jeg er bare helt vild med det sidste billede 🙂 Er det den samme Casper, som har været med til at lave filmene fra Zanzibar? De er nemlig helt vildt flotte og jeg er helt skudt med det sted. Det må du gerne hilse ham og sige fra mig.

  1. Alltid reiseklar Post author

   Yes, det er samme mann. Flink og herlig type med godt humør. Jeg gleder meg så til å se hvordan filmen fra Letland blir.
   Så jeg sparer noen innlegg fra Letland til filmen er ferdig, så den kan komme med.