Dubai: 5 ting du ikke bør gå glipp av

Én uke i Dubai tenker jeg er perfekt, og her er 5 ting å gjøre i Dubai. Ørkentur er et must. Er du her lenge får du tid til sol, shopping, sightseeing, spise på mange kjekke restauranter og titte innom en nattklubb eller to. Jeg var der under en uke, så jeg rakk ikke alt. Har du dager hvor du er solbrent, eller bare lei av butikker og strand, har byen mange fine utflukter å by på.

1. Burj Khalifa 

Per 2015 verdens høyeste menneskeskapte bygning. Et sted en må innom, men det er ikke sikkert du trenger å gå inn i bygningen. Selv syntes jeg den var vakrest se utenfra. Er du av typen som må ha krysset slike ting av på en todo-liste, bestill endelig plass på forhånd. Da blir det både billigere, sånn rundt 200 kroner fremfor det dobbelte og firdobbelte, og du får vite når du skal opp. Det var ingen kø noen steder da vi kom, og heisen tok oss hurtig opp. Minus at du ikke ser noe når heisen forlater jordoverflaten. For oss høydeskrekkende er det faktisk verre. Da vi kom opp, rett ved siden av souvenirbutikken (hvorfor kan de ikke selge skikkelige håndverks/kunst-produkter på slike steder? Det må gå godt for plastikk-fabrikkene i Kina. Vel, et annet tema). Turister fra både fjern og nær handlet uansett i vei magneter og det hele. Utsikten var ikke nerveprirrende, selv for en som er av Ludvig-typen, og ikke Solan Gundersen. Så ikke stress om du er redd for høyder.

2. Fontene-showet
Burj Khalifa ligger for øvrig rett ved Dubai Mall. Her kan du få med deg fonteneshowet, som går hver halvtime om kveldene. Dette er en ting jeg må ha tilgode til neste gang, men bildene lover jo et forrykende show.

 

3. Bytur Er du første gang i en storby, er bussturer ofte en god idé. Du får et godt overblikk over byen og ser steder du gjerne vil tilbake til. Knight Tours tilbyr flere varianter, blant annet en tur som også inkluderer en tur over creeken i en tradisjonell abra-båt. Jeg fikk ikke vært med på dette, men sjekk bloggene til mine medreisende for bilder og beskrivelser, som Annette M og Grown Up Travel Guide. 


4. Sheikh Mohammed centre for cultural understanding

Et must om du er i Dubai, mener nå jeg. Open doors open minds, er mottoet til denne non-profit-organisasjonen. I løpet av to timer får du vite mye om Midt-Østen, Islam og kultur. Du kan også spørre om hva som helst, ikke noe er for fornærmende, sa møtelederen. Og folk spurte i vei om skilsmisse, kvinners rettigheter og Dubai generelt. Alle fikk svar. Så kan du være enig eller uenig i det som svares, men her har du sjansen til å få vite mer, formidlet seriøst og med humor.
På bildet øverst til venstre ser du røkelse. Er du på besøk hos en emiratisk familie og røkelsen kommer på, er det tegnet på at festen er over. Er du for sjenert til å spørre, er det nok av andre (menn) som gjør det. Det var ikke mange menn i lokalet, men de var flinke til å spørre. Flere kvinner hev seg også på. Du kan bare velge å lyttte, samt at du får smake tradisjonell mat, drikke og dessert. På alle måter et veldig smakfullt opplegg.

 

Te serveres, og til dessert var det en slags smultringdeig med daddelsirup

5. Ørken

På ett eller annet vis må du komme deg ut i ørken. Knight Tours har drevet i bransjen i 15 år, og de lokale i firmaet har et hav av muligheter. Alt fra kamelkaravaner og safari med firehjulstrekkere til overnatting i ørken. For dere eller for grupper.

Dubai og dens vakre ørken

Vi var med på en desert safari tour med champagne i solnedgangen og mat med underholdning til slutt, inkludert flere fotostopp samt falkeshow og kamelriding. Du får litt av alt på en ettermiddag. Skulle jeg valgt for første gang, tror jeg kanskje at jeg hadde valgt en tur der du er mer alene.
Her får du den fulle turist-turen. Og for mange kan jo det funke bra. Vi var 45 biler, ifølge min sjåfør. Merk også at falken ser ut til å jakte på en levende vaktel, festet til en dronelignende sak. Noen vil føle motstand mot slikt. Andre kan igjen være engstelige for kjørestilen til disse. Selv er jeg som sagt igjen, mer Ludvig enn Solan Gundersen, og ikke redd for å innrømme det.

Klær på ørkentur i Dubai

 Så hva har du på deg? Det kan bli ned i 15 grader i ørken, og sikkert mer. Så ha med en god genser, jakke, fleece eller tykt skjerf. Jeg hadde det siste, og det gikk helt fint frem til retur klokken 21. Skal du overnatte, ha med deg jakke og genser. 

 

Sko? Folk kom i det meste, som du ser. Skjørt er gjerne ikke praktisk om du skal ta deg en tur på kamelene, ellers ok. Alle bilene var noenlunde samlet frem til kamelene og falkene. Så ble de tre gruppene som skulle ha champagne (sparkling wine) og jordbær i solnedgangen fraktet til et sted for oss selv. Flyene dro over oss, og bilveien var ikke langt unna. En hyggelig stund okkesom, selv om du ikke føler at du er midt i ingenmannsland, akkurat. Avslutningsvis ble alle samlet på et sted, der det var underholdning fra to dansere, du kunne få henna på legger og hender, og røyke sisha. Det ble også solgt alkohol fra baren. Te og kaffe var inkludert i prisen. Maten var fantastisk, og serveres som en buffet. Mange småretter, ris og spaghetti og godt brød, som alltid. Hjemveien tas ikke i mørket i sanden, men på en asfaltert vei.

 

Turen tilbake tok ca 1 time, avhenger av hvor i byen du bor. Alt i alt får du mye for pengene om du velger denne typiske turistvarianten. Så avhenger det av hva du vil, og hva du har sett før – programmet til Knight Tours har iallefall noe for de fleste.

Et bevis på at jeg fremdeles hadde ansiktsfargen i behold. Tusen takk igjen til vår sjåfør for god kjøring. Er du engstelig, er det bare å be om noen som kjører fornuftig. Gå ikke glipp av ørken, bare fordi du tror det må gå vilt for seg.

Flere tips til Dubai? Sjekk ut nattklubbene og bestil champagne med gull i.

 • Vi var invitert til Dubai av Emirates og Dubai Tourism. Ingen føringer er gitt på innhold. 
  Bilder og alle synspunkter er som alltid mine egne.
Send gjerne artikkelen videre ut i verden

7 thoughts on “Dubai: 5 ting du ikke bør gå glipp av

 1. Ann-Mari -

  Vi rakk mye, og likevel føltes det ikke stressende.
  Kanskje fordi vi var en gruppe på 7 og ikke 18?
  Kultursentret er absolutt verdt et besøk, og jeg håper å få med meg fonteneshowet en annen gang, ser jo spektakulært ut. Kjekt at dere fikk den med dere.
  Og ang Burj Khalifa, dere kommer ikke helt på toppen, men ender sånn cirka litt over midten. Så det føltes ikke så høyt. Men bevares, høyt nok 😉

 2. Renates Reiser

  Ser ut som dere rakk over mye spennende i Dubai! Jeg elsker høyder og utsikt, så kunne gjerne tenkt meg en tur opp i Burj Khalifa, men de forhåndsbestilte billettene forsvant kjemperaskt, og var ikke spesielt interessert i å betale flerfoldig hundre kroner for å komme meg opp dit. Får prøve på nytt neste gang! Vi fikk i alle fall med oss fonteneshowet, og det var ganske kult det! Kunne gjerne tenkt meg å vært på et slik kulturformidlingssenter og lært meg mer om folket og den arabiske kulturen 🙂

 3. Ann-Mari -

  Veldig kjekk tur. Fikk et mye mer nyansert syn på Dubai, ufattelige mye god mat og variert program. Et slikt senter, med mat og kultur-info, burde alle byer hatt – 🙂