Reiseguide: Vinteropplevelser i Alta

Dra til Finnmark og Alta på vinterferie! Her får du all info du trenger, fra vær og fly til aktiviteter, mat, overnatting og mange bilder. Gled deg til nordlys, snøhotell, hundekjøring, isfiske, samisk kultur, snøskutersafari, alpint, fatbike og lokale råvarer laget av dyktige kokker. Og rein! Massevis av rein.

Bloggere på tur i minus 20 grader. Herlig vinterlandskap ved Altaelva i januar.

Reinraid med Nils Henrik Sara fra Sami Siida i Øvre Alta.

Været om vinteren

I januar 2018 var det alt fra mellom 0 til minus 20 grader. Sol, snø og opphold. Med andre ord bør du forberede deg på litt av alt, og ta med klær som tåler kulde. Ull, vindett jakke, en god lue, votter og sko som får plass til at du kan vifte med tærne er en god begynnelse. Skal du på utendørs-aktivteter som nordlys og hundekjøring, tilbyr flere turoperatører deg å låne termodresser og sko. Så du trenger ikke blakke deg fullstendig dersom du ikke har full vinterpakke fra før.

Godt forberedet før vinteropplevelser i Alta. Jakken min er god og varm, men det gjorde ikke noe å ha en reinskinnvest utenpå før sledeturen i minus 20 grader hos Sami Siida.

Godt forberedet før vinteropplevelser i Alta. Jakken min er god og varm, men det gjorde ikke noe å ha en reinskinnvest utenpå før sledeturen i minus 20 grader hos Sami Siida.

Nordlysjakt i Alta

Mange, svært mange faktisk, drar til Tromsø for å se nordlyset. Det er over 70 tilbydere av nordlysturer der. I Alta får du mindre forhold, der mange selv har satt en grense på hvor mange de tar med ut på tur. De vil at opplevelsen skal være unik. Hos Glød Explorer koster det for eksempel 1575 kroner å bli med i en VW Caravelle med egen guide, enkel mat før turen starter og et nordlyssertfikat på slutten. Vil du vite mer om hvordan en slik 4,5-6 timerstur er? Jeg har skrevet om hele opplevelsen et britisk par hadde på sin bryllupsreise med Glød. Andre som har turer er Pæskatur, Sorrisniva og Nord Expedisjon. Fordelen med Alta er at en kan dra i mange ulike retninger, mot kysten, vidda eller rundt Alta. Så treffprosenten er dermed god, over 90 for de fleste.

Sennalandet, fjellovergang mellom Alta og Lakselv. Her er det ingen storbylys som forstyrrer opplevelsen.

Sennalandet, fjellovergang mellom Alta og Lakselv. Her er det ingen storbylys som forstyrrer opplevelsen. Foto: Alf Ove Hansen/Argus Media

Du kan selvsagt også dra ut på tur selv. Det krever at du kan kjøre bil på vinterføre, at du kjenner til gode steder å ta bilder på og at du har god tålmodighet – samt selvsagt tyde YR-værmeldingene. Vi dro ut mot Isnestoften med Danish Adventurer og Tales from abroad, og selv om fotografen ikke var helt fornøyd med nordlyset fikk vi da se det. Og vi brukte ikke mer enn en time på jakten. Klokken 20 var opplevelsen i boks. Vurderer du å kjøre selv? Få alle mine gode råd om roadtrip i Finnmark, fra vinterdiesel til hva du må pakke i bilen, før du tar valget.

Hundekjøring i Alta

Også her er det mange muligheter, du finner hele oversikten hos Visit Alta. Vi ble invitert til Trasti&Trine, som ligger en kort kjøretur fra Alta Sentrum. Du bidrar selv med å sele på hundene og så byttere dere på å kjøre.

Ja, du leste rett. Den ene hunden heter Karsk. En eldre herre som bor med fire damer og nyter livet, ifølge Johnny Trasti 🙂

Jeg kjørte ikke spann selv, men for en opplevelse bare å være i hundegården. Hos Trasti&Trine kan du det også, selv om du ikke kjører. Hundene er verdens snilleste, så det er ikke noe å være redd for. Alt de vil er å løpe. Derfor holder jeg dem i ro til alt er på plass.

Winnie fra Tales from Abroad kjører, mens Bettina fra Danish Adventurer sitter på sleden.

Her kan du overnatte hele året, du kan spise mat laget av Johnny Trasti som er en av Norges beste kokker (merk at restauranten aldri annonserer i aviser og lignende) og ikke minst tilbyr de hundekjøring. Fra to-timersopplevelser, der én time er selve kjøringen, til 1-dags eller ukesturer på Finnmarksviddda. Det er turer tilrettelagt for familier, og kan tilpasses den enkeltes erfaring og behov. Turlederne er erfarne folk, der mange har kjørt de tøffeste hundeløpene i verden.

Underveis bytter dere, så begge får kjøre – dersom en ønsker det. Instruksjon gis på forhånd.

Turen gikk langs Alta-elva, og for de danske vennene jeg hadde med ble dette høydepunktet på turen. Ikke nordlyset! Trasti&Trine låner også ut sko og termodresser, dersom de anser at du er for dårlig kledd. Etter turen varmes du rundt bålet og med kaffe og kaker.

Bettina fra Danish Adventurer nyter kaffen, og turen hos Trine&Trasti ga tårer i øynene. Og det var ikke på grunn av kulden.

Reinkjøring i Alta

Er du ikke helt hundefrelst? Alta har også andre dyr å by på. Som de herlige reinene.

Yes, det er meg bak til venstre. Denne reinen fikk jeg selv ansvaret for å lede tilbake til basecamp. Det gikk sånn passe, det var mer han som ledet meg.

Yes, det er meg bak til venstre. Denne reinen fikk jeg selv ansvaret for å lede tilbake til basecamp. Det gikk sånn passe, det var mer han som ledet meg.

Jeg er litt skeptisk før vi snur og kjører selv, men vi ble da gode venner til slutt.

Jeg er litt skeptisk før vi snur og kjører selv, men vi ble da gode venner til slutt.

Spanderer du på deg «Samiske opplevelser» hos Sami Siida ved Alta Camping få minutter utenfor sentrum, får du både reinkjøring samt nyttig og morsom informasjon fra reindriftssamen Nils Henrik Sara og familien som driver stedet. På utfarten er dere sammenkoblet og kjører såkalt reinraid. På tilbaketuren ble det singelkjøring, og som navnet antyder fikk vi da selv ansvaret for reinen. Det gikk bra, etter bittelitt kommunikasjonsvansker. Jeg trakk litt for hardt i tauet, og reinen gikk til venstre slik han hadde lært. Når tauet ble holdt slakkere, luntet han etter Nils Henrik og resten av følget og alt gikk bra.

Nils Henrik Sara er reindriftssame, og forteller her om skallene og hvorfor de er utformet slik de er.

Nils Henrik Sara er reindriftssame, og forteller her om skallene og hvorfor de er utformet slik de er.

Visst du for eksempel at hvite reiner er bedagelig dyr og elsker å sove? Nils Henrik forteller at han flere ganger har måttet vekke dem med tuppen av snøskuteren. Det er ikke bare bare å være kalv, hvit og sovedyr, da du kan bli et lett bytte for rovdyr. Reinsdyrene har heller ikke navn, de skilles fra hverandre med farger. Og ikke klapp dem. Det blir de stresset av. Selv om de er «turistrein», er de ikke kjæledyr.

Verdens nordligste snøhotell

Det befinner seg i Alta, på 69 grader nord. Det er et i Kirkenes også, men det er faktisk ikke lengre nord. Hos Sorrisniva Igloo hotel rundt 20 minutter fra Alta sentrum kan du velge å bare betale for inngangen som koster 200 kroner (vi fikk sponset inngang) og legge på 100 kroner til for en blå drink. Du kan også spandere på deg en natt her, fra 2600 per pers i rommet. Da får du låne sovepose, og du ligger på reinskinn. Vil du virkelig skape et minne for livet, kan du gifte deg her. Jeg gikk rett inn i et januar-bryllup, og det var en flott kulisse dagens brud fikk. De har også en restaurant, der du kan spise lunsj eller middag. Vil du sove litt varmere, tilbyr de også lavvoovernatting.

Alpint, skuter og fatbike

Snøen i 2017 kom i november, og kan fint bli liggende til 17.mai. Alpinanlegget på Sarves ble for eksempel sist år brukt til sent april. Snøen på Finnmarksvidda kan ligge til juni. Så snøsesongen enten du velger fatbiketur langs Altaelva, isfiske, skitur over vidda, snøskutesafari og trugeturer så har du mange måneder å gjøre det på. Det er også mange ulike firmaer som har tilbud. Det er garantert noe som passer deg.

Utsikt over Alta fra Pæskatun, som både har turer i skiferbruddet samt nordlysturer.

Ring, send en e-post eller besøk turistinformasjonen Visit Alta ved busstasjonen rett ved Amfi Alta. Her svarer de hyggelige og flerspråklige ansatte til med alt du måtte lure på, og de booker også det du måtte ønske. Få også med deg Finnmarksløpet, Europas lengste hundesledeløp, med avgang og mål i Alta sentrum. Det arrangeres samtidig med Borealis vinterfestival. Alltid i mars.

Restauranter i Alta

Winnie Sørensen dokumentere hvalen. Ikke nødvendigvis politisk korrekt å spise, men dette er lokal mat.

Winnie Sørensen dokumentere hvalen. Ikke nødvendigvis politisk korrekt å spise, men dette er lokal mat.

Jeg har bare bodd i Alta i fem måneder, så jeg har ikke sjekket ut alle stedene. Tidligere har jeg spist grillet tørrfisk, og måtte bare prøve det igjen på Du Verden. Helt fantastisk, og en stor porsjon til 315 kroner. Forretten ble røkt hvalkjøtt med rødløk, rømme og flatbrød til 165 kroner. Mykt og perfekt, og porsjonen var stor. Vi var tre som delte, og det passet fint som en startrett.

Skal du unne deg den store gourmetopplevelsen, bør du bestille bord hos Trasti&Trine og gå for en 5-retter eller 2-retterlunsj eventuelt full gourmetmiddag på Sorrisnivas restaurant. Det kan jeg nesten love blir godt, men jeg kommer tilbake med full anmeldelse når jeg har fått besøkt stedene. Bakeriet til Trasti&Trine er ellers åpent om fredager sånn etter påsketider og om sommeren. På høsten arrangerer de høstmarked, med mat og håndverk fra hele fylket.

Reisen til Alta

Du kommer deg kjapt hit med fly til stort sett overkommelige priser, dersom turen går fra Oslo vel og merke. Norwegian går direkte fra Oslo på nesten to timer, SAS har direkteruter der noen mellomlander i Tromsø. Widerøe lander også på flyplassen, men her kan billettene koste ekstremt mye mer. Så se etter gode tilbud, og bestill i veldig god tid. Flyplassen ligger 4 kilometer fra sentrum. Hurtigruta anløper ikke Alta, men stopper sør i Øksfjord og nord i Hammerfest.

Hvor bor du i Alta?

Jeg har vurdert Scandic Alta. Særlig frokosten var fantastisk. Thon har to hoteller i Alta, ett rett ved Amfi Alta samt et i Bossekopp. Jeg har bodd på  Thon Hotel Vica i Bossekopp, maks 10 minutter å gå til sentrum. Glød har en moderne leilighet 5 kilometer fra Alta, ved hovedkvarteret sitt. Trasti&Trine tilbyr også overnatting, sommer som vinter. Du kan leie både hytte og enkeltrom. Alta er også registrert med ulike typer overnatting, fra hus til rom på Airbnb.

Greie skilt utenfor Scandic Alta

Greie skilt utenfor Scandic Alta

Vinteropplevelser i Alta

Dersom du vil gjøre noe uten boblejakke på og holde deg inne, har du fremdeles mange valg.

  1. Alta har bowlinghall som er åpen daglig.
  2. Nordlysbadet er også godt besøkt, med rutsjebane, 25 metersbasseng, barnebasseng og flere boblebad. Perfekt plassert midt i sentrum.
  3. Nordlyskatedralen er vakker både på utsiden og innsiden, og har et eget nordlys-senter.
  4. Alta Museum ligger noen kilometer unna sentrum, med sine UNESCO-helleristninger (som du bare kan se ett eksemplar av innendørs, resten er dekket av snø). Historien er godt fortalt innendørs. Så då der likevel, for de har godt kurerte utstillinger, en flott kafé med byens beste utsikt og en veldig god gavebutikk.
  5. Aurora Kino har tre saler, med all den nyeste teknikk du kan tenke deg
  6. Studenthuset City Scene har konserter hele året
  7. Amfi Alta og Parksentret har åpent 6 dager i uka, med varierte butikker og spisesteder

 

God reise til Alta, enten du vil tilbringe tid ute eller inne!

Besøk hos Trasti&Trine, inngang på Sorrisniva Igloo hotel og samiske opplevelser på Sami Siida var i samarbeid med Visit Alta og North Adventure.

Send gjerne artikkelen videre ut i verden