Storbyhelg: Sicilia – fra vin til Etna

På tre dager besøkte jeg seks vingårder i vulkanske områder. Det ble både tett tåke, kald vind, regndråper og strålende aprilsol. Alt med på å gi viner fra Etna unike forhold, sammen med den vulkanske jorda selvsagt. Her får du min historie med en liten praktisk guide til hvem som tilbyr hva. Er du på Sicilias østside, er det verdt å besøke i alle fall én.  I samarbeid med Assovini Sicilia.

Klar for å oppsøke vingårder rundt Etna, som har snø på den ene siden og er helt bar på den andre. Sånn er det når det konstant er liv.

Vingårdene på min rute rundt Etna ligger rundt Catania i vestlig og sørlig retning.

Det bor rundt 6 millioner på Sicilia, og med 600 vingårder er det mange å velge blant. Vingårdene på min rute rundt Etna ligger rundt Catania i vestlig og sørlig retning.

Girolamo Russo

Det er sent i april, og da jeg sjekket værmeldingen før vi dro så det lovende ut på østsiden av Sicilia der vi hadde basen. 20 grader med mer og sol. Som alltid på tur har jeg uansett bestandig med et stort og tykt ullsjal, som kan brukes til pledd, skjørt, jakke og som skjerf. Det skulle vise seg å være smart. For da vi dro fra solrike Catania og flere noen hundre meter opp i høyden mot Girolamo Russo endret det seg.

Du ser tåka komme snikende? Det du ikke ser, er vinden. Den var sur og kald og det var bare å pakke seg godt inn. Girolamo Russos eier Giuseppe Rosso tok godt imot oss utendørs ved produksjonslokalene og lot seg ikke affisere av gråværet, men fortalte entusiastisk om starten i 2005, om de 80 år gamle vinstokkene som trives godt i den mineralrike vulkanske jorda. Han, som mange andre som lager kvalitetsvin på Sicilia, er nye i faget. Det er først de siste 15 årene at det har kommet virkelig god vin fra øya. Rundt Etna er det drøyt 100 produsenter, på hele øya en 600.

 

Vinmarkene er plassert på ulike steder, og vi ble tatt med til de som ligger rundt et gammelt gårdshus som nå pusses opp. Her skal det etter hvert tilbys vinsmaking, både til private og kunder. Vi smakte oss gjennom alle vinene i rustikke omgivelser, og selv om vinden nå virkelig begynte å bite ble en varm av å høre entusiasmen fra folkene bak samt at vinene var en opplevelse i seg selv. Det er spesielt å drikke vinen i dens egne omgivelser.

Tilbyr: Privat vinsmaking, de åpner for vinkjennere. Send mail i god tid. Ingen overnatting.

Adresse: Via Regina Margherita, 78, 95012 Passopisciaro CT

Min favoritt: Girolamo Russo rosé 2016

På Vinmonopolet: Ja. Har norsk importør Viva Vino.

På nett: Girolamorusso.it

Pietradolce ved foten av Etna

Dag to startet med en kort kjøretur fra hotellet vårt Mareneve, anmeldelse kommer senere. Det var sol ute, men klok av skade ble også ullsjalet med. Første stopp var hos en vingård du fra utsiden av ikke tenker på som en vingård. For hadde Batman eid en vingård, tipper jeg den hadde sett slik ut. Det er bygd etter alle økokunstens regler, i vulkansk stil med Etna tronende bak.

De startet i 2005, har 15 hektar med vinmarker, og vi ble tatt med på en flott spasertur til den mest hellige plassen som ligger 900 meter over havet der de dyrker sin mest eksklusive vin; Barbagalli laget på Nerello Mascalese og lagres i 20 måneder på franske eikefat. Økologi står sterkt hos Pietradolce, og de ønsker også å ta vare på Etnas ville planter og vekster. Derfor luker de for eksempel ikke mellom vinstokkene. De har også bare druer som er lokale, da de mener disse best vil passe forholdene. Det er typene Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio og Carricante.

Naturstridig: Å smake på god vin for så å spytte den ut.

Michele Faro var mest overrasket over at de faktisk har fått til å dyrke druer i området så langt oppe, og ikke minst fått til en så god vin som de har klart. Det har vært mye skepsis, men de har nå lykkes godt og har sju viner i sortimentet. Vi fikk smake de fire toppvinene, og i motsetning til proffe vinjournalister spyttet jeg ikke ut alt. Jeg spyttet ut mye, det må en bare når en skal smake 20 viner og mer på én dag. Men Barbagalli, de to slurkene ble drukket til stor nytelse sammen med safranost og annet snacks som ble satt frem. I Norge ville appetittvekkerne nesten kunne gått for lunsj, men dette var altså bare noe lett de satte frem. Sola var ellers på vikende front, som dere kan se av bildet. Så bildene er akkurat slik været var. Skiftende. Heldigvis var vinkvaliteten så langt stabil.

Tilbyr: Privat vinsmaking, de åpner for vinkjennere. Send mail i god tid. Ingen overnatting.

Adresse: Contrada Rampante, 95012 Solicchiata (så kan du se Batman-huset om du kjører forbi)

Min favoritt: Vigna Barbagalli Etna Rosso

På Vinmonopolet: Ja, per 2017 har de én – men du kan trolig bestille de andre

På nett: Pietradolce.it

Sov hos Fessina

Lunsjen skulle inntas hos Tenuta Di Fessina, og nå var det tung tåke på vei. Egentlig ganske fascinerende å se hvordan den på kort tid bare la seg som et grytelokk over de vakre bygningene og omgivelsene. Vingård i sol er vel å foretrekke bildemessig, men her på bloggen får du altså virkeligheten slik den var og ikke redigert. Egentlig er tåke ganske ok også, bare se. På denne vingården kan du forresten fra i sommer av (2017) også overnatte på.

 

Vi er 650 meter over havet, og her er det stor forskjell på dag- og nattetemperatur. Vinene lages på ulike marker og selvsagt med ulik karakter, fra de eksklusive som Etna Bianco DOC Superiore II Musmeci laget på 100 prosent Carricante og Etna Rosso DOC Riserva laget på Nerello Mascalese til Erse-serien med blant annet rosévin. Det kjekke med Fessina, er at de i år også har flere vakre gjesterom til leie inkludert mat. Vinsmaking kan også ordnes. Prisene er fra 200 euro per natt.

Interiøret er en blanding av IKEA og antikke funn, mens omgivelsene og maten begge er rustikke, røffe og full av hjertevarme. Vi hadde en «lett» fire-retters lunsj kombinert med vin som dessverre måtte spyttes ut. Det var nemlig enda én vingård på programmet denne dagen.

Tilbyr: Overnatting og privat vinsmaking, så send mail dersom du bare vil det siste. Her er det lavterskel, du trenger ikke være proff vinkjenner. 

Adresse: Via Nazionale SS 120n 22, 95012 Rovitello

Min favoritt: Erse Etna Rosso 

På Vinmonopolet: Ja, enkelte viner 

På nett: tenutadifessina.com 

Firriato Cavanera

 

Hos Firriato leker de ikke butikk. Her er turister hjertelig velkomne for en guidet tur i vinmarkene, og du trenger ikke være en vinproff for å nyte et glass eller to i vinbaren. De har også butikk og overnatting. Sol? Nei, det ble ikke mer av det denne dagen.

Firriato har forresten også to andre steder på Sicilia du kan overnatte, begge på vestsiden. Ett sted med hotellrom og ett med leiligheter. Du ser at de kan sin markedsføring og er store når du blar i brosjyrene, og ser inndelingen av vinene som går fra top, premium, volcanic, exclusicve, classic, trendy, organic til specialities. Vinmarkene og gårdene er altså ikke bare rundt Etna, men også nært hav og på landsbygda derav så stor produksjon.

Ha på sko som tåler vulkansk jord når du er på vintur rundt Etna.

Ha på sko som tåler vulkansk jord når du er på vintur rundt Etna.

Tilbyr: Vinsmaking i vinbaren, vinbutikk, guidede vinturer (må forhåndsbestilles) og overnatting med treningsrom, utleie av mountainbikes med mer. 

Adresse: Contrada Verzella

Min favoritt: Gaudensius, en enkel og frisk musserende vin

På Vinmonopolet: Èn enkelt vin, men flere kan bestilles 

På nett: firriatohospitality.it

Et av 11 rom på vingården hos Firriato

Tasca d’Almerita

Dag tre hadde to vingårder på dagsorden, og som et lykkens treff så bestemte sola seg for å varme oss da vi dro til noen av de fineste vinmarkene på turen. Tasca serverte oss dråper rett fra tønnene, før vi fikk smake godsaker fra flasker før reisen endte på noen av de vakre terrassevinmarkene de har. Tasca har mange varianter å by, ikke bare fra Etna. Men her startet de opp i 2006 og her har de planer om å bli lenge.

Giuseppe Tasca viser stolt frem jorden som gjør at viner fra Etna regnes som noen av Sicilias beste.

Giuseppe Tasca viser stolt frem jorden som gjør at viner fra Etna regnes som noen av Sicilias beste. Ja, røyken fra hodet hans er fra vulkanen.

Kjører du forbi et vingård og ser fantastiske vinranker og et flott hus, er det et magisk syn. Men vit at mange av de fineste markene ligger et annet sted. Så kjører du på småveiene og ser en avstikker ned langs en vei, kan det være en idé å stoppe bilen og spasere litt nedover stiene. For det kan gi deg noen vakre opplevelser. Bare se på bildene fra Tascas marker.

Ja, det er Etna som blåser ut litt røyk der bake.

Etna blåser ut litt røyk der bak.

Fine stier å gå på.

 

Tilbyr: Vinsmaking, de er stolte av sin gjestfrihet så send en mail og hør når det kan passe

Adresse: C.da Boccadorzo e c.da Sciaranova, 9 5036 Randazzo

Min favoritt: Hmm, mange gode og vi fikk også smake viner som ikke var ferdige

På Vinmonopolet: Ja, men sjekk om de er fra vulkanområdet eller ei. Kan i så fall trolig bestilles 

På nett: tascadalmerita.it

Selv på en vingård må det vaskes

Siste stopp på vintur

Siste stopp på vinturen rundt Etna ble hos Nicosia, som ligger 16 km fra Catania og drøye 5 mil fra Taormina. En av de virkelig store produsentene, og her er det veldig praktisk lagt opp. For de har egen restaurant og butikk, så her er det lett å få smake på alt de har å by på. De har åpent til lunsj og middag store deler av året, men stengt én dag i uka, så sjekk nettsiden før du legger turen hit. Vi fikk en fantastisk god 3-retters lunsj eller var det 4? Det var i alle fall god mat og nok mat, som alltid i Italia. Fine og enkle omgivelser, så her trenger du ikke føle at du må kle deg i ballkjole.

Du har også en fin utsikt til Etna herfra, på en skyfri dag altså, men det har du vel skjønt nå. Jeg likte veldig godt deres musserende vin, men nå liker jeg også ekstra godt blanc de noir. Et godt tips ellers er å kjøpe med seg deres egen olivenolje fra butikken. Den er supergod og koster 8 euro for en halv liter.

Vi ble også tatt med til vinmarkene som befinner seg på en bakketopp, med nydelig utsikt over Catania.

Tilbyr: Restauranten The Osteria for lunsj eller middag, der du kan smake alle vinene. Et ekte lavterskeltilbud. De har også guidede turer i vinmarkene med smaking, med alt fra 2 til flere personer der prisen starter på 8 euro per pers. Vinbutikk med olivenoljer og snacks av ulike slag.

Adresse: Via Luigi Capuana, 65 – Trecastagni

Min favoritt: Sosta Tre Santi Etna Brut Metodo Classico laget på 100 prosent Nerello Mascalese

På Vinmonopolet: Nei, men de forsøker nå å komme seg inn hos hoteller og restauranter

På nett: cantinenicosia.it

Jeg råder ingen til å gjøre som meg, å besøke så mange vingårder på tre dager. Det var intenst og lærerikt, men mye å fordøye bokstavelig talt. Det er på samme måte dersom du er i Champagne. Der synes jeg at én per dag rekker lenge dersom du ikke er over snittet interessert, selvsagt. Så besøk én, overnatt dersom det passer med planene eventuelt bare gå for en lunsj hos Nicosia. Du kan også ta deg en kjøretur i området og se på de vakre vinmarkene og husene rundt. Det er nok av små steder å stoppe for en matbit i høysesongen. Da er det nok dobbelt så varmt, så får du tenke etter hva som passer deg best.

      SMARTE TIPS PÅ VINTUR

 1. Ha med en vindtett jakke eller et varmt sjal
 2. Gode sko eller sandaler som tåler litt, så du kan gå i terrenget og i vinmarkene
 3. Ikke spis mat før vinsmaking, ta lunsjen etterpå så er ganen klar for opplevelsen
 4. Send mail i god tid dersom du vil til en spesiell vingård
 5. Reis sen vår eller sen høst, færrest turister og ikke ekstremt varmt
 6. Kjøp med olivenoljer fra vingårdens butikk, da er du sikret topp kvalitet
 7. Er du veganer og/eller miljøbevisst? Flere har både veganske og økologiske viner

 

Frister det å lære mer om Sicilia? Les hva Annette hos Travellingmunk opplevde på sin vintur mer midt og sør på øya. Hun overnattet blant annet på en fantastisk vingård.

Ikke fått nok av Italia? Les om Torino, som er langt fra så pakket med turister som Sicilia kan være.

Jeg var invitert til Sicilia av Assovini Sicilia for å delta på Sicilia En Primeur 17. Alle bilder og meninger er som alltid mine egne. 

Send gjerne artikkelen videre ut i verden

4 thoughts on “Storbyhelg: Sicilia – fra vin til Etna

 1. Henrik Nørby Langvang

  Hej Ann-Mari
  For sådan en Italiens-fan for mig er det bare en fantastisk beskrivelse – den giver mig bare endnu mere lyst til at besøge Sicilien, som jeg stadig mangler !! Du skulle jo næsten skrive et blogindlæg om din tur på min blog 🙂

  Vh.
  Henrik

  1. Alltid reiseklar Post author

   Hei Henrik, så hyggelig å få en slik kommentar fra en Italia-kjenner som deg.
   Det setter jeg utrolig pris på.
   Jeg skal lage flere innlegg, der et skal handle om jakten på god olivenolje fra Sicilia samt noen flotte hoteller.
   Si til hvis du vil jeg skal gjesteblogge en dag når alle innlegg er ferdige, det gjør jeg gjerne.
   Så kan du evt oversette til dansk 🙂

 2. Annette Munkejord

  Tasca hadde mine favoritt bobler. Contessa.

  Ellers er jeg helt enig i at det er så naturstridig å smake god vin for å så spytte den ut. Eller bruke vin for å vaske glasset?…

  1. Alltid reiseklar Post author

   Herlig å finne nye bobler en liker, så får en se om de finnes i Norge også.
   Ja, utrolig hva en skal gjøre mot seg selv. Vin for å vaske glasset? Nesten litt sånn Ab fab 🙂

Alta (Finnmark)
Today
Snowy
Wind : 3 km/h
Humidity : 100%
-0°C
 • Monday Tomorrow -0 °C
 • Tuesday   -10 °C
Weather Layer by www.BlogoVoyage.fr