*Betalt samarbeid med Tysklands nasjonale turistkontor* Jeg har mange faste juletradisjoner, og ikke minst ting som bare må være på plass både på bord, fra tak og ut av høyttalere før det kan kalles jul. Så hvordan får en det til, når en har flyttet 2000 kilometer, flyttelasset er på lager og desemberdagene kryper på? Heldigvis har en både gode venner i nærheten og interesser som gjør at ting likevel løser seg!

Fra Alta til Rogaland

For dere som har fulgt meg en stund, har dere gjerne lagt merke til at det etter tre år er slutt på bilder av Finnmark? Bildet over er tatt i mars, en drøy time fra Alta. Snøen var faktisk en av de tingene som var kjekkest med å bo så langt nord. Fra januar til april er det helt nydelig spesielt på vidda.

Nå er jeg re-lokalisert til Rogaland, nærmere bestemt venter et hus på meg på Klepp mot slutten av året – et sted med to av Norges lengste strender, 20 minutter fra Sola flyplass og 25 minutter i bil til Stavanger. I Stavanger har jeg tidligere bodd fra 1996 til 2013, så jeg vet veldig godt hva jeg kommer tilbake til.

Det var helt rett å flytte på seg i sin tid både personlig og privat, først til Danmark i tre år og så til Alta – men det var også rett av de samme grunnene å komme tilbake. Tilbake til en større region, til et fantastisk nettverk og folk som tar imot kunnskapen du har med åpne armer.

Mørketid, fargetid og sol hele året
Selv om det er kjekt med snø og fargetiden som kommer fra januar da sola er tilbake, er det også særdeles utfordrende de seks ukene da det faktisk er ekstremt mørkt og en ikke vet oppned på dagen. De to siste i november og hele desember er en stor utfordring. Da pøser en jo på med jul så det holder.

Nå er jeg derimot omgitt av sol, strender og grønne enger der kyr går ute og gresser. I tillegg venter vi på overtakelse av nytt hus, så alt jeg eier av julepynt er nedpakket. Jeg har også nok, så det er uaktuelt å gå til innkjøp av mer. I tillegg er jeg allergisk mot svibler, røkelse og julestjerner samt roser og alle planter som lukter, så det går heller ikke.
Hva er løsningen? Jo! Det er mine favoritthobbyer: Mat, drikke og musikk – samt gode venner som hjelper til med lån av både hjem og inspirasjon. Så det er mine oppturer i julen!

M for marsipan fra Niederegger
Jo. Det skal være fra Niederegger, som holder hus i Lübeck i Tyskland. Der har jeg vært tre ganger – både påske, høst og vinter. Da hører et besøk i den flotte butikken i gamlebyen med. De har alltid en fantastisk utstilling, og inne bugner det av alle typer marsipan. Lys, mørk, med appelsin, ananans, espresso og så videre. I kafeen kan en spise marsipankake og ta en marsipankaffe eller te. Jeg vil anbefale enten kake eller teen….

Hvorfor er jeg blitt så glad i Niederegger? Jeg vokste som de fleste opp med de typiske norske marsipanene, og slukte de glupsk. Men etter tre år i Danmark, da jeg både ble kjent med den danske marsipanen og ikke minst Niederegger på turene til Tyskland – vi bodde 3 timer fra Lübeck – endret smaken min seg litt etter litt og jeg satte mer pris på at det ikke var så ufattelig søtt.

Jeg besøkte blant annet Odense-fabrikken, og fikk der forklart hvordan noen produsenter bruker mye aprikos fremfor mandler i produktene sine. Det er billigere, og det kan også gi en søtere smak.
Nordmenn vil for eksempel ha det søtt, så Odense selger ulike marsipantyper til ulike nordiske land. Så sjekk bak på innholdet, og se hva som faktisk er i marsipanen akkurat du liker. Kanskje spiser du mer aprikos enn du trodde 🙂

Jeg serverte norsk marsipan til mine danske venner en gang, og de spiste den ikke opp for å si det sånn. Altfor søt. Og det synes også jeg nå.
Niederegger har svært mange varianter, og det er den samme som selges overalt. Så selv om jeg ikke kommer meg til Lübeck på det koselige og lite stressende markedet de har i år, har Dropsen i Stavanger-regionen et fint utvalg, og de har også avdelinger blant annet i Oslo og på Strømmen samt nettbutikk!
M for musserende

Jeg er særdeles glad i Champagne, men når boblene skal blandes med gløgg eller annet – kan en også bruke alkoholfritt. Eller sekt fra Tyskland, cava fra Spania eller hvor du nå vil reise rent boblemessig.
Vi brukte to varianter av gløgg fra Kitch’n, der jeg faktisk falt mest for den med eple&kanel, selv om den med rabarbra&bringebær også var god. Kluet er å blande ut med nok bobler, og eventuelt ha en lime eller sitronskive i.

Vi gikk luksusveien og pyntet med pasjonsfrukt! Så får en lukke øynene og tenke at en er på et julemarked og sniffer inn en opphøyet versjon av Glühwein. Tradisjonen med å servere glohet vin med krydder har vi forresten adoptert fra tyskerne, som kunne kunsten allerede på 1500-tallet.

M for musikk
Musikk er utrolig viktig for å skape en god julestemning. Julesanger er jo alltid fint, men da føler jeg at vi må ha kommet til tredje søndag i advent. Mens jeg lærte mer om tyske juletradisjoner, kom jeg faktisk over at to av våre kjente sanger i Norge faktisk er tyske, som «Deilig er jorden». Akkurat den bør det bli julaften før en kan spille, synes jeg! Så foruten norske Midnight Choirs «Olsen’s Lot» (1996) og Weld «Christmas EP – Family Values» (1995), så er den store julestemningsmusikken for meg Enya og «Shepherd moons» (1991).

De andre platene hennes duger ikke. Det MÅ være denne. Slik har det vært siden 1990-tallet, og slik blir det. Min mor og familien lærte seg å like/venne seg til det, og de siste 20 årene har også min kjære samboer tolerert at desember er Enyas måned.
Blir det juletre i år?

Det kan være at juletreet på Marimekko-koppen blir det nærmeste jeg kommer – med Niederegger innpakket under og et hoptimist-reinsdyr ved siden av. Tyskerne begynte forresten å ta inn treet og pynte det i sin tid, og det er jo en fin tradisjon. 300 år etter gjorde vi det samme i Norge. Så det tar tid her i potetlandet……De var forresten også tidlig, om trolig først ute, også med adventskalender og adventakrans. Så vi skal være glade for andre kulturer tenker jeg. Nok om det.
Selv er jeg allergisk mot ekte trær, og var tidlig ute med å bestille plast og det et 2 meter høyt hvitt ett fra Nederland. Det ble solgt da vi flyttet, og erstattet med et på 40 cm med medfølgende lys og kuler fra Clas Ohlson. I mitt nye hjem er jeg ikke sikker på hva som kommer opp, men det blir uansett ikke før til neste år. Det får bli tre på en kopp i år!
Gode venner skaper uansett mest varme og stemning i hjertet

Fra alle mine år i Stavanger, har jeg fremdeles en god base med flotte venner. Annette (på bildet) som er fra Klepp, ble jeg faktisk kjent med mens jeg bodde i Danmark – da vi var på samme bloggtur. Hun har også skrevet om sine juletradisjoner, og serverer deg også oppskrift på en glühwine på sitt nettsted The nordic escape.
I Danmark ble jeg venner med Bettina fra Danishadventurer (som jeg også har vært på bloggtur med) og Winnie fra Tales from abroad fra Århus, samt våre flotte og fantastiske naboer i Stenderup.
De har alle vært å besøkt meg i Alta, og nå blir jeg altså nesten nabo med Annette og gleder meg ellers til å få de andre på besøk – og ikke minst til jeg kan besøke Danmark og Tyskland igjen. Fra Stavanger går det daglig ferger til Hirtshals, så jeg kan være i Århus på 5 timer og i Lübeck på 8.
Hyggelig og wunderbar!

Julemarked i år, joda!
Neida, jeg skal ikke oppfordre deg til å reise noen steder i det hele tatt nå selvsagt. Her respekterer vi alle reiseråd, anbefalinger og regler. Men ta deg en bit av favorittmarsipanen din, lag deg en god gløgg og logg deg inn den 17.desember på julemarkedet i Trier! Så kan vi drømme nå og reise senere!

PS: Selv skal jeg lukke øynene og også drømme litt om snø og Finnmark. For det var tre flotte år, der vi møtte så mange kjekke folk på jobb for nasjonale medier via vårt mediebyrå Argus Media: spesielt langs kysten i kommuner som Loppa, Måsøy og Berlevåg samt tettstedet Kjøllefjord. Vi ble også tatt særdeles godt i mot de gangene vi lagde artikler og lært mer om samisk kultur og tradisjoner, enten det var helse, miljø, bedrifter, teater eller reiseliv – som her på tur med Sami Siida og Nils Henrik Sara langs Altaelva

Enten det er Alta eller Lübeck som står på reiselista di etter hvert, kan jeg anbefale Alta og Finnmark fra august til april. Hvorfor? Jeg har flere innlegg nå på forsiden av bloggen der jeg forklarer det.
Lübeck anbefales hele året, og det lille julemarkedet er faktisk veldig lite og koselig – dersom du ikke vil gå i et hav av folk slik det kan være andre steder. Ellers liker jeg meg godt der også på andre tider, fordi det er mye bra shopping og gode restauranter, også på Michelin-nivå , til mer enn akseptable priser som Schabbelhaus som jeg har anmeldt. Her er også min store guide til Lübeck.

Nok prat! Tid for drikke og litt Niederegger. God jul!
MERK: Dette innlegget er en del av et betalt samarbeid med Tysklands nasjonale turistkontor/Germany Travel i Norge og influensernettverket Nordic TB. Alle bilder og meninger er som alltid mine egne, og ingen føringer er blitt lagt – foruten at en skal fortelle om sine juletradisjoner. #JulestemningTyskland #NordicTB