Norgesferie: Oslo på budsjett

Norge og Oslo er dyrt. Selv nordmenn kan synes det iblant. Så skal du til Oslo, får du her noen gode tips til hvordan du kan få kultur, mat og opplevelser uten å bli ruinert. Noe er faktisk helt gratis.

1 KUNST OG KULTUR I OSLO

Alle som kommer til Oslo, må se operaen. Det norske verdenskjente arkitektkontoret Snøhetta er hjernen bak dette vakre bygget helt ved vannkanten. Det er gratis å se det utenfra, men du kan også få en kostnadsfri guidet tur helt på innsiden.

operaen-i-oslo_people_photo_erik_berg

Alltid myldrende liv på Operataket. (foto: erik berg)

Operaen i Oslo på innsiden er et vakkert skue (foto:erik berg)

Operaen i Oslo på innsiden er et vakkert skue (foto:erik berg)

Du kan kjøpe Oslo-passet fra turistkontoret, og komme gratis inn på mange museer og andre attraksjoner. Men du trenger faktisk ikke dét engang for å for eksempel se Edvard Munchs malerier. Munchmuseet koster penger, men Skrik, Livets dans og Madonna henger også på Nasjonalgalleriet – og her er det helt gratis å komme inn hver torsdag. Det koster heller ingenting hver torsdag å komme inn på Museet for samtidskunst, Villa Stenersen eller Nasjonalmuseet for arktitektur. Kommer du en annen dag, minus mandag som er stengt, kan du kjøpe en billett til 100 kroner som gjelder for alle sammen.

 

NOR anvendt Livets dans, ENG anvendt The Dance of Life

«Livets dans» (Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Oslo © Munch-museet / Munch-Ellingsen Gruppen / BONO, Oslo 2013. Foto: ©Nasjonalmuseet / Børre Høstland)

Mens du er på Nasjonalgalleriet, ta deg gjerne en kopp kaffe eller en stor lunsj i Den franske sal. Dette rommet må være det fineste noen kafé i Oslo har. Jeg har skrevet et eget innlegg om mat og te derfra.

Gratis er det også å se Gustav Vigelands skulpturer i Vigelandsparken på Frogner. Botanisk hage på Tøyen er også gratis.

Det er ellers mange musikkfestivaler i Oslo fra tidlig sommer til sen høst, fra VG-lista topp 20 til Oslo-Filharmonien. Sjekk med Visit Oslo når du kommer til byen, eller les mer på deres hjemmeside.

 

2 SIGHTSEEING

Det beste med Norge er jo naturen, og den er det helt gratis å nyte. Går du til Ekebergparken, er det noe for alle. Vakre skulpturer, klatrepark og eget aktivitetshus for barn. Parken er gratis året rundt, men guidede turer koster penger. Her ligger også den vakre og forholdsvis dyre Ekebergrestauranten, med Oslos beste utsikt.

photo-ivar-kvaalekebergparken

Dan Grahams verk og gratis norsk natur i Ekebergparken (foto:ivar-kvaal/ekebergparken)

Et annet godt sightseeing-alternativ, er å ta T-bane nummer 1 fra sentrum til endestasjonen i Holmenkollen. Du får se mye av byen og hvordan folk bor, da du kommer tett på hus etter hvert som du kommer høyere og høyere over byen. Fra siste stopp er det skiltet til mer gratis norsk natur, eller så kan du ta deg en kopp kakao på Holmenkollen hotell og nyte utsikten. Kjøp deg et dagskort på T-banen, det dekker også trikk og buss.

3 SPISE OG DRIKKE

Mat kan du få relativt billig i Oslo, alkohol er det verre med men det går an også der. Hos Punjab Tandoori på Grønland har jeg spist mange ganger. Enkelt interiør, men god mat. Og nå leser jeg i Aftenposten at du får et glass vin, rett nok fra kartong, til 30 kroner. I samme artikkel står det også en lenke til mange andre asiatiske restauranter, samt noen norske. Hos de fleste kan du få en hovedrett til under 100 kroner. Så ikke tro på alle som sier at «Oslo er dyrt». Det er mulig å få ok og billig mat også i Norges hovedstad. Mitt favorittsted både som kafé og middag, er Pascal i Tollbodgata. Det finnes flere Pascal, men dette er det første stedet den franske eieren åpnet og det som har mest sjel. Her er det levende flammer om vinteren, og makronene er gode uansett årstid. Er du i Oslo i september, kan du få med deg matfestivalen Matstreif og få gratis smaksprøver.

img_1242

 

4 BO BILLIG PÅ HOTELL I OSLO

 

518 seng

Overnatting i hovedstaden kan fort bli en kostbar affære, men du kan blant annet finne hoteller i Oslo til en rimelig penge hos sider som HotelSpecials (sponset). Det kan selvsagt også være en idé å henvende seg direkte til hotellet, men ofte er det vel så gode tilbud hos de ulike hotellsidene på nett. Hos HotelSpecials er det ofte kampanjer på alt fra vandrerhjem til luksushoteller, så det er lurt å tilmelde seg nyhetsbrev så en får vite om de beste dealene på forhånd. Det kan være kjekt å spare en krone eller to, uansett hvor stor pengebok du har. Et godt tips før du skal sjekke inn på hotellet. Spør om det er mulig å få se rommet først, eventuelt to. Så kan du selv velge, avhengig av om du ønsker utsikt, lite støy eller annet.

5 Natur og fritid

Verdens beste fornøyelsespark er helt gratis, og som Norge er godt kjent for. Nemlig naturen. Uansett tid på året verdt å oppsøke. Strendene er gratis enten det er på fastlandet eller på en av de mange øyene, det samme er skiløypene som det er mange, mange mil av. Du kan også gå på skøyter i Oslo Sentrum gratis fra desember til februar, og Frogner stadion er også åpen fra januar til midten av mars.

Naturen i Norge er gratis å nyte, og du kan også drikke vannet som renner fra bekker og fosser.

 

Har du andre gode tips til hyggelige opplevelser i Oslo som ikke koster all verden? Del gjerne i kommentarfeltet!

 

 

Send gjerne artikkelen videre ut i verden