Storbyhelg: Sjarmerende Genève – hvor mye er ikke så dyrt som en skulle tro

Genève er med sine 200.000 innbyggere perfekt for en langhelg. Passer deg som liker god shopping, flotte hoteller, kule nabolag, nydelig mat og vin samt  tankevekkende opplevelser. Sveits er kjent for et høyt prisnivå, men heldigvis er det mange måter å få valuta for pengene på.

På Rive gauche, venstre bredd, ligger luksushotellene i Genève på rekke og rad. Heldigvis er det også plass til piknik i parken og bruktbutikker.

På Rive gauche, venstre bredd, ligger luksushotellene i Genève på rekke og rad. Heldigvis er det også plass til piknik i parken og bruktbutikker.

Nabolag du må innom

Carouge beskrives som Genèves Greenwich village. Det kan jeg skrive under på. Ta trikk 15 eller 18 ut – eller turisttoget, og gå deg litt vill i de små gatene.

Vakre Carouge i Genève. Sett av en halv dag her.

Vakre Carouge i Genève. Sett av en halv dag her.

Det er ikke så stort, så du finner fort veien til et trikkestopp igjen. Mange koselige kafeer og butikker, og stemningen var ekstremt laidback.

Ser du etter det lille ekstra, finner du det her. Både det eksklusive og det mer budsjettvennlige. Veldig barnevennlig også, med paradis og leker i gågatene. Hunder er også velkomne.

Sophie’s world tester ut designbriller i Carouge.

Ta også turen til smurfeboligenen. De kommunale leilighetene ser ut som soppene smurfene bor i, derav navnet.

Rett ved er Des Grottes, et nabolag som skulle kondemneres og erstattes med nye leiligheter. Da protesterte innbyggerne og noen okkuperte bostedene.

Etter en lang kamp ble husene pusset opp og husleia bestemmes etter inntekten din. Her ser du også grafitti, morsomme hus og hver torsdag er det et stort marked her.

Alle byer trenger et alternativt nabolag, så heldigvis ble det berget. Du finner grottene rett bak jernbanestasjonen. Se etter denne bussen og sykkelparkeringen, og du er på rett sted.

Ikke glem gamlebyen

Gamlebyen må du også surre rundt i. Bratte bakker, smug og kjekke kafeer gjør dette til et avslappende sted.

Du kan ende turen med å gå opp alle 157 steg til topps i Katedralen. Nifst for oss med høydeskrekk, men når jeg klarer det klarer alle det.

Det er to ulike tårn du kan få en suveren oversikt over Genève fra.

Rett ved ligger også byens og en av verdens lengste trebenker, samt en liten lekeplass dersom du har med barn. Eller lekelystne voksne.

Sightseeing

FN-stolen skal du se, og Røde Kors-museet skal du også bare innom. Ta trikk 15 til Nation, og du kommer først til den gigantiske røde stolen foran FN-bygningen. Den har tre inntakte bein, og symboliserer blant annet mineofrene.

Røde Kors-museet ligger en 5 minutters spasertur derfra, og her er det både faste og nye utstillinger. Frem til november 2018 er det gripende bilder fra Magnum-fotografer. Det vil si det beste fra verdens fotojournalistikk. Inntrykkene kan du la synke inn på museets kafé, som også har en stor uteservering.

Ta en båttur på sjøen. Vi hadde Genèvepasset, som blant annet ga oss gratis adgang på museene samt en båttur på 50 minutter. Det finnes turer som varer lengre, og du kan blant annet også få private champagneturer til 300 euro per pers.

Er du en UNESCO-hunter, så er sveitsiske Le Corbusier (eller Charles-Edouard Jeannere, som hans mor kalte ham) havnet på listen med 17 bygg, to av dem i Genève. I rue Saint-Laurent  er det mange andre sjarmerende hus, så et fint sted å vandre litt rundt. Cern og forskerne der ute tar også imot besøk, bestill 15 dager i forveien. Trikk 18 tar deg til dagens forsøk på å gjenskape The big bang…..

50 leiligheter fra 1930-tallet, i regi av Le Corbusier, som var fra Sveits. Nå på Unesco-liste.

Det finnes også en turistbrosjyre som heter Hidden Genèva, sjekk den ut dersom dere drar – da får du deg mange overraskelser – som kunstverk en normalt bare går forbi. Ser du et høyt skilt som sier NON, bare vent litt så sier det OUI.

Shopping i Genève

Når du ankommer flyplassen, er det reklamer for klokker og banker som møter deg. For deg som ikke er her for noen av delene, er det mye igjen å nyte på stedet eller å handle med seg hjem. Sjokolade er én ting, gode sveitsiske oster en annen. Prøv også sveitsisk vin.

Det er sjelden kost hjemme, da de bare eksporterer noen få prosent. Jeg smakte både rød, hvit og rosé. Sjekk det ut på en restaurant, eller gå i den lille og elegante mathallen La Halle De Rive og ta med deg en på hotellet eller helt hjem. Du kan også kjøpe utvalgte viner på flyplassen. Regn med å bruke fra 150 kroner og opp.

I en by med store organisasjoner som FN, WTO, Røde Kors med mer er det klart at mange her har god råd. Det betyr også at bruktbutikkene har en høy standard, og du vil finne mange gode kupp her fra Chanel og Dior til mellomklassemerker som Karen Millen. Zara og Mango er også på plass. I Vielle Ville (gamlebyen) kan jeg anbefale Audace i Rue des Barrières 4.

Audace lå for seg selv rett ved en barnehage ikke langt fra katedralen. Et lite skattkammer, med både eksklusive merker og noen mer oppnåelige for vanlige lønnsmottakere.

Audace lå for seg selv rett ved en barnehage ikke langt fra katedralen. Et lite skattkammer, med både eksklusive merker og noen mer oppnåelige for vanlige lønnsmottakere.

I Carouge finner du mye fint hos Garçon manquée i 31 Rue Saint-Joseph. Det var også flere andre gode butikker jeg ikke rakk over.

Vil du betale full pris, sjekk ut hippe L’Adresse med merker som Isabel Marant Etoile, Diane Von Furstenberg, A.P.C. og Acne  Den ligger 300 meter fra Sagitta-hotellet, omtalt lengre ned, i rue 31.Decembre.

Mat og drikke i Genève

Genève er som en norsk storby, du kan finne mange dyre restauranter. Genève er fransktalende, og også styrt etter franske slot-tider når det kommer til mat. Lunsj mellom 12 og 14/15 og middag 18/19 til 22 eller senere. Leter du litt eller er smart, trenger ikke måltidet komme over mange hundrelapper selv på dyre steder.

Restaurant De L'Hotel ligger rett ved Ler Armures, og ble anbefalt av guiden vår. Rakk dessverre ikke å teste den.

Restaurant De L’Hotel ligger rett ved Ler Armures, og ble anbefalt av guiden vår. Rakk dessverre ikke å teste den.

Velger du dagens rett til middag, kan den til og med på en elegant restaurant som Le Lexique ligge på pene 22 euro. Her koster en full meny 68 euro, uten vin, fra en kokk som har gått i lære hos Paul Bocuse. Vi var for sene med bestilling her, da restauranten er liten. Sjekk den gjerne ut. Lunsjprisene kan være enda lavere.

Vi hadde derimot et nydelig sveitsisk måltid på restauranten til luksushotellet Les Armures i Rue du Puits-Saint-Pierre 1 gamlebyen. Jeg måtte prøve ostefondue med bacon samt poteter som tilbehør, til rundt 20 euro. Medspiserne hadde 1 porsjon raclette (smeltet ost i et spesielt jern) til 6 euro samt vårens asparges med hollandaisesaus. Nydelig, men ekstremt mettende – så del gjerne en fondue. De har også retter som ikke er fra Sveits, men vil du prøve noe ekte fra alpelandet er dette et sikkert og prisgunstig sted.

En annen klassisker i Genève er Cafe de Paris. I mer enn 30 år har de hatt én eneste rett på menyen. Grønn salat med biff i kremet saus med tre serveringer med pomme frittes. Et behagelig sted for alle med beslutningsvegring. Ligger i en sidegate til jernbanestasjonen.

Cottage Cafe

Et sted som er anbefalt i Genèva girlsguide, er Cottage Cafe i en liten hage med utsikt til Brunswickmonumentet og få minutter fra den lange promenadegaten. Turens mest fantastiske måltid var en lammemoussaka med ris, feta, salat og tomater. Himmelsk, til drøyt 200 kroner. Du blir mett og vel så det. Vi hadde flaks som fikk bord, så bestill hvis du vil hit. Og det vil du.

Fantastisk mat, salat til Travellingmunk og moussaka til meg. Gratis og nydelig vann, og sveitsisk rosé.

Andre steder jeg kan anbefale? Funky Monkey Room for en god burger eller ekte taco. En drink på Brasserie des Halles De L’Ile. Her skal også lørdagsbrunsjen være god til ca 36 euro inkludert drikke som ikke er alkohol. Det skal være god stemning på nettene på nattklubben her.

L’adresse skal også være en vinner å spise på, og her kan du faktisk shoppe Isabelle Marant og lignende i samme rom. Vi sjekket bare prisene på klærne, og tuslet ut igjen.

L’adresse, restaurant og klesbutikk.

Hoteller

Hotellprisene i Genève er elleville i ukedagene. Heldigvis halveres de i helgene, og da kommer de ned til et normalt norsk nivå. Det vil si fra 1600 kroner og opp. Jeg bodde på to steder. Det første hotellet Sagitta fremstår som den beste dealen. Rett ved et trikkestopp, men i en rolig gate og med gamlebyen rett bak. De hadde også en nydelig restaurant rett ved.

Det tar også fem minutter å gå til sentrum. Det er en gammel stil, men rommet er gigantisk og du får en balkong dersom du bor øverst. Alle rom har også et lite kjøkken med to kokeplater og kjøleskap. Nytt bad. Et av reisefølget bodde i 4.etasje, og hadde både stue og soverom.

Sagitta er 3-stjerners, og noe gammel i stilen. Du får likevel mye for pengene, enten med balkong eller eget soverom samt spisebord og stoler.

Den samme kjeden har også det mye mer moderne hotellet Drake Longchamp. Det koster nesten 1000 kroner mer per natt, har også kjøkken men ingen balkong. Men en kjekkere bar og et uteområde. Frokosten på hotellene var enkel og kontinental, uten varme retter foruten en eggerøre på Drake. Så ikke forvent å bruke tid her. Trikk med to stopp til jernbanen, eller 10 stopp til FN-stolen. Se alle detaljer og priser her. Prøv også Airbnb, men ikke forvent at hotellet blir en liten utgiftspost.

Begge hotellene er nær de praktiske trikkene, som går ofte.

Praktiske tips i Genève

  • Når du ankommer flyplassen, trekker du en lapp rett før du går ut av bagasjehallen. Den sikrer seg 80 minutters gratis kollektivtransport. Ta hvilket som helst tog til jernbanestasjonen. Tar maks 7 minutter. Drosje er dyrt, norske priser og vel så det. Fra flyplassen til sentrum, beregn 50 euro. Oversiktlig jernbanestasjon, også for oss som ikke er togvante.

  • Merk at noen ikke tar kredittkort, selv ikke i Sveits. En bruktbutikk hadde en grense på 50 euro, andre som katedralen tok ikke kort i det hele tatt.
  • Vann fra springen er veldig godt, be om vanlig springvann på restaurant dersom det ikke kommer automatisk. Billig, miljøvennlig og godt. Du kan også fylle vann fra de mange fontenene i byen.

  • Kjøp et Genèvepass, for 24, 48 eller 72 timer dersom du har tenkt å gjøre mer enn 3 ting. Det gir deg blant annet en 50-minutters tur på sjøen med Swiss boat. Turene går ofte, og du får billett i en salgsluke som dette:

  • Du får et transportkort fra hotellet, som gjelder på buss og trikk.
  • Genèva girlsguide gir deg mange gode tips, rabatter og overraskelser. Kjøpes for 16 euro hos turistinformasjonen.

Med denne guiden får du f.eks et glass musserende på Brasserie les Halles. I vårt tilfelle måtte bartenderen sjekke det med sjefen, men så var det greit 🙂

  • Hvordan komme dit: Jeg fløy med Swiss/SAS/Lufthansa fra Alta til Genève. Det går også direkteruter med Norwegian og Swiss fra Oslo.
  • Kjøp taxfree i Norge, med mindre du skal ha sveitsisk vin. Ingenting å spare, tvert imot.

Genève er en fin by å gå i, så ha med gode sko. Blir du lei, er det sjelden langt til en trikk eller buss. Drosjene tar norske priser og vel så det. På bildet ser du Brasserie les Halles.

FAKTA OM GENÈVE

 

Hovedstad i kanton Genève.188 200 innbyggere. 530 700 med forsteder.

Sveits’ nest største by.

Mer enn 200 internasjonale organisasjoner med sete i byen, som Røde Kors, den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO), WHO og Kirkenes Verdensråd. Byen er også europeisk senter for FN.

Genève er verdens 4. største konferanse- og kongressby.

Industrien har særlig vekt på produksjon av ur, som Rolex og Patek Philippe, instrumenter, maskiner og andre verkstedprodukter.

Byen er også kjent for sine motevarer og fremstilling av smykker

Jeg var invitert av My Switzerland. Foruten en tre timers guidet tur, var hele programmet denne langhelgen i april 2018 lagt opp av trioen jeg reiste med. Les også om deres opplevelser (til venstre) Travellingmunk (til høyre) og Sophie’s World. 

Har du lyst til å sjekke ut en annen liten storby, kan jeg anbefale Beograd i Serbia. Langt fra overturistifisert, og med et lavt prisnivå.

Send gjerne artikkelen videre ut i verden
Alta (Finnmark)
Today
Snowy
Wind : 1.3 km/h
Humidity : 100%
-1°C
  • Saturday Tomorrow -1 °C
  • Sunday   -1 °C
Weather Layer by www.BlogoVoyage.fr