Sove: Luksus på Kukšu muiža i Latvia

En 5-dagers biltur Vest i Latvia ble avsluttet luksuriøst på Kukšu muiža. Vi fikk en utsøkt middag og en overjordisk frokost. Herregården er som en tidsreise, og ligger en liten time fra Riga. Her trives både jaktlag og indiske bryllupsgjester.

Medblogger Andy Higgs fra Grown-up Travel Guide hadde med drone og fikk tatt dette flotte oversiktsbilde over Kukšu muiža kvelden vi kom. Du kan se hele turen til dronen på YouTube. Jeg tok et i den vakre tåken klokken 6.30 neste dag, så kontrastene kan være store her på landet.

Tåke omgir Kukšu muižu

Kukšu muiža sett i tåkedisen dagen etter

Plasseringen til Kukšu muiža

Kommer du hit, er det for å være på herregården. Den ligger på landet, og har små hus rundt seg. Har du bil, er det en time fra Riga hit. Alternativt kan du ta tog fra Riga til Tukuma, og så kommer eieren Daniel og henter deg. Det tar et lite kvarter. Herregården har en vakker hage, en liten innsjø og her kommer du for å få ro og fred. Stedet er populært å leie for bryllup, rett før vi var der i september var det holdt et latvisk-indisk bryllup. Statoil har underskrevet kontrakter her, og tyske luksusreisende er også en del av klientellet.

eksteriør av Kukšu muižu

Det har vært folk på eiendommen siden 1500-tallet. I 2006 ble det hotell her.

hunden foran trappa på Kukšu muižu

Gizmo er verdens snilleste vakthund, og en kjendis i landet etter å ha vært med i en tv-serie

Rommene på Kukšu muiža

Det er ti rom på selve herregården, som resten av Kukšu muiža er de pusset opp etter alle kunstens regler. Mange gamle detaljer er tatt vare på, og renoveringen har tatt sju år.  Det er også bygninger rett ved der en kan bo. Eieren liker helst ikke å ha flere enn fire rom opptatt av gangen, slik at han best kan ta seg av gjestene. Er det fullt hus, som på bryllup, julebord og andre som ønsker å leie hele herregården leier han da inn ekstra hjelp. Prisene varierer fra 160 euro til 300 euro, med frokost. Og frokosten skal du ikke kimse av. Først rommene. Mitt het Lachplesis room, kostet 180 euro, hadde to etasjer og utsikt mot vannet. Badet var lite, men hadde både badekar, sminkespeil med lys (o glede), gode produkter og badekåper. Vann og sjokoladetrøfler var også satt frem på et bord.

mitt-rom-180-euro

Stort rom i andre etasje

utsikt-fra-rom-1

Utsikten fra rommet

mitt-rom-2

De minste rommene på Kukšu muiža var også veldig skjønne, og liker du den romantiske stilen er Garden Room noe for deg.

160-garden-room

Rom nummer 10

Vil du ta den helt ut, så leier du Empire Room. For 300 euro får du badekar med løveføtter, dusj, eget soverom og en vakker stue med antikke sofaer og en varmende peis. Her må det være perfekt å bo spesielt på vinterstid.

luksusrom med peis

Luksuriøse omgivelser

Maten på Kukšu muiža

Én ting er at du bor midt i naturen, en annen ting er alle detaljene og den vakre oppussingen på rommene. Prikken over i-en på et opphold her, er maten. Du må ikke gå glipp av frokosten på Kukšu muiža, og sett av god tid. En gang var det noen latviske damer her, fortalte eieren – og de klarte å spise all maten på bordet. Det er godt gjort, men jeg forstår dem faktisk. Så kan du sette av tre timer til en frokost, gjør det. Alt er fra Latvia, det meste fra deres egen hage – men også oster og andre spesialprodukter fra andre småsteder i landet. Bildene taler for seg.

frokost2

Verdens vakreste frokost? Ja, det tror jeg

frokost

Dette er et frokostbord til fire.

frokost med ostebord

Den store osten heter Madonna, og er en geitost fra Latvia.

Vi var også så heldige å få middag på Kukšu muiža. Vi kom sent, hadde opplevd mye den dagen og så fikk vi en fantastisk avslutning på dagen. Salat og rødbetesuppe til forrett, and med tilbehør som hovedrett og bringebær med krem til dessert. Fyr på peisen, roser fra hagen og unike omgivelser gjorde oppholdet til noe helt spesielt. For de vininteresserte, har herregården en kjeller med sjeldenheter. Så her kan alle få akkurat det de ønsker.

middag-uten-folk

middag-med-folk

Helena Gunnare (t.v), Andy Higgs og Katarina Wohlfart

Service

Det går ikke an å utsette noe som helst på servicen. Her er det folk som kan hotellbransjen til fingerspissene. Eier Daniel John har tidligere jobbet i Riga, og vet hva gjestene ønsker seg. Han er diskret tilstede, aldri påtrengende, alltid klar med et vennlig ord. Kukši muiža er helt klart i det øvre prissjiktet i Latvia, men det oppleves aldri stivt på noe vis. Det er en veldig avslappende stemning på landet, og her tror jeg de aller fleste vil trives for en natt eller en helg.

innsjekk

Eier Daniel John kan hygge seg med en tykk gjestebok full av fornøyde hilsner

Jakter du? Det er populært for jaktlag å komme hit. Så dette passer ikke bare for en romantisk helg altså. Alle årstider har sin sjarm, og selv om sommeren er den travleste tiden så er dette et fint sted hele året. Vil du bare ha en omvisning og spise her, må det avtales på forhånd. Det fungerer ikke som en restaurant med fast meny. Booking av rom bør også foregå i god tid, da stedet er så populært at de ikke markedsfører det noe spesielt. Og det kan en lett forstå.

 

hage

Hagen i september

hund-port

Gizmo lufter seg selv hver morgen

bat

Morgenstemning

solnedgang

Solnedgang over innsjøen

 

Roadtrip i området rundt

Som sagt er Riga en time unna i øst. Vi kom fra vest, og hadde hatt en opplevelsesrik biltur på fem dager langs kysten og det nære innland. Kjører du en time vestover, kommer du nemlig til strand og musikkliv i Liepaja. En by verdt å ta en dag eller flere i. Foruten strandliv, har de også mye god mat og også mange naturopplevelser. Jeg har laget en guide til Liepaja, så du kan få tips til hva du kan se og gjøre der. Fra Liepaja er det heller ikke mange mil til neste kjekke stopp, nemlig Kuldida og omgivelsene der. Vi spiste nydelig pizza og andre italienske lekrerier på Goldingen room til under 10 euro, og så overnattet vi på Edoles castle. Rommene koster fra 40 euro, så du kan leve som en prinsesse hele døgnet på vestkysten i Latvia. 

 

latviaroadtrip-map-1080x501

Latvias vestkyst. Herregården ligger i området som heter Tukums.

Så neste gang du tenker på å dra til Riga, lei en bil og utforsk strender, landsbyliv og gode restauranter over hele landet. Det bor rundt 2 millioner i Latvia, i et land som er noe større enn Danmark. Riga er den eneste store byen, så det er ikke trangt om plassen på landet med sine nasjonalparker og strender.

biltur

 • Samarbeid: Min tur til Vest-Latvia var i regi av Latvia Tourism og NordicTB. Flyreisen gikk med Air Baltic. Jeg dro sammen med bloggerne bak Antligen vilseGrown-up travel guide og Oh darling, let’s be adventurers, så følg med på deres blogger også fremover for flere tips og bilder fra turen. Du finner bilder og innlegg på sosiale medier under taggen #LatviaRoadtrip og #EnjoyLatvia.

 

Send gjerne artikkelen videre ut i verden

2 thoughts on “Sove: Luksus på Kukšu muiža i Latvia

 1. Katarina

  Helt klart ett ställe att fira sin födelsedag på eller kanske ha sitt bröllop. Så mysigt och fint! Vackra bilder du tagit från den dimmiga sjön.

  1. alltidreiseklar Post author

   Definitivt. Tror også det må være flott her på vinteren 🙂
   Takk for det, det var verdt å stå opp kl 06.00, til tross for tåke.
   Den er jo sjarmerende den også.

Alta (Finnmark)
Today
Snowy
Wind : 1.1 km/h
Humidity : 100%
-2°C
 • Saturday Tomorrow -1 °C
 • Sunday   -1 °C
Weather Layer by www.BlogoVoyage.fr