Spise: Schabbelhaus Lübeck

Schabbelhaus i vakre Lübeck har en lang historie, og serverer nå uformell luksus i et historisk og sjarmerende miljø. Prisnivå? Vi var fem som hadde en tre-retter hver med vin, øl og bobler. Regningen var sjokkerende, på en positiv måte.

Schabbelhaus og hvite duker i restauranten.

Hvite duker, men uformelt på Schabbelhaus.

STEMNINGEN på Schabbelhaus

Schabbelhaus ligger i et historisk hus ikke mange minuttene fra den flotte inngangsportalen i Lübeck. Da jeg steg inn døra, tenkte jeg først at her så det litt stivere ut enn jeg hadde antatt ut fra bildene på nett. Selv om vi skulle feire en bursdag, hadde vi tenkt å gjøre det litt uformelt og kom rett fra julemarkedet i varme klær. Heldigvis endret inntrykket mitt seg raskt. Ikke at det var fint og elegant, med høye servitetter på dekketallerkener av sølv og hvite duker – men både kelnere og atmosfæren var veldig neddempet og uformell. Vi var noen av de første gjestene ved åpningstiden klokken 18. Heldigvis var de andre som kom etter hvert og fylte opp lokalet også helt normalt antrukket i enkle skjorter og bukser, selv om dette var en lørdag i desember. Vi kunne derfor senke skuldrene, og bare fokusere på hva vi ville spise.

Schabbelhaus i Lübeck ligger i en historisk bygning, og det gir vakre rammer rundt måltidet.

Schabbelhaus i Lübeck ligger i en historisk bygning, og det gir vakre rammer rundt måltidet.

Det er flere steder å sitte på Schabbelhaus. Dette er på øverste etasje i hovedrommet.

Det er flere steder å sitte på Schabbelhaus. Dette er på øverste etasje i hovedrommet.

MENYEN

Vår veldig hyggelige kelner spurte først om vi ville starte med bobler. Jeg var ikke på plass da, og hadde nok spurt hvor mye det kostet. Dette er noe en sjelden gjør som gjest, da en ikke vil virke gjerrig. Mange har nok fått seg en overraskelse og to her når regningen kom, og jeg liker å være forberedt på hva som kommer og om det finnes valgmuligheter.  Proseccoen var på bordet da jeg kom, og vi skålte for jubilanten. Menyen kom raskt på plass, sammen med nykjernet smør og brød. Den var på to store sider, og hadde både kjøtt, fisk og noe for de som ikke spiser noen av delene. Rettene var også allergi-merket. Jeg måtte le da jeg så prisene, og vi la så inn bestillingene. Alle gikk for en tre-retter hver, en flaske Dolcetto ble bestilt samt tre øl. Senere bestilte vi også en flaske Bourgogne. Meo Camuzet fikk bolig i en karaffel, koster 275 DKK og finnes ikke på Polet. Jeg kan røpe at du betaler ikke stort mer på restaurant i Tyskland. Du får viner fra 27 euro til flere hundre, så valget er ditt.

Bourgogne

Meo-Camuzet Bourgogne koster drøyt 300 kroner i Danmark, finnes ikke på Polet. Ikke stort mer på restaurant i Tyskland.

Dette rommet sees bittelitt fra hovedrommet vi satt i, og viser hvor stor restauranten egentlig er.

Dette rommet sees bittelitt fra hovedrommet vi satt i, og viser hvor stor restauranten egentlig er.

MATEN på schabbelhaus

Vi var fem voksne, og hadde alle lyst på ulike retter. Det var ekstra kjekt, da en virkelig fikk se hvor mye lekker mat som kom fra det lille kjøkkenet i første etasje. Menyen er inspirert av Italia, men med lokale innslag. Det ble tomatsuppe, burrata, chevre og rødbete, kamskjell og fiskesuppe som forretter. Store porsjoner, og en fin start på måltidet. Bilder av mat er gjerne ikke det mest spennende, men her var også presentasjonen suveren med ulike fat og fargerike løsninger.

 

Burrata er en frisk ost med som ligner mozzarella. Den ferdige osten ligner en kule med en diameter på mellom 7 og 10 centimeter, i dette format kalles de burratina, eller mellom 15 og 20 centimeter, med en glatt, skinnende hvit overflate. Smaken er mild og smøraktig.
Osten er fremstilt i hånden og består av to deler, en pose a ca en halv centimeters tykkelse af mozzarellaost, og fylt av fløte og trådet ostemasse som utgjør største del. Liker du italiensk mat og Italia, vil jeg forresten anbefale bloggen Forzaitalia.dk, som skrives av min bloggkollega Henrik Nørby Langvag. Mange gode tips til støvellandet her.

Chevre og rødbete servert på et kakefat til forrett. Hvorfor ikke?

Chevre og rødbete servert på et kakefat til forrett. Hvorfor ikke?

Vi fortsatte med hovedretten, der to stykker tok dagens fisk. Denne lørdagen var det breiflabb, og både nordlendingen og vestlendingen var fornøyd. Lübeck er jo en gammel Hansaby, så fisk kan trygt bestilles i byer som ligger ved havet. Jeg gikk for lam, som var mørt og godt, mens det også ble kjøtt på de to andre ved bordet. Igjen store porsjoner og lekkert dandert.

 

Lam, og med en god bourgogne til ble det en perfekt hovedrett.

Jeg er jo en dessertmons, og lykken var stor da det var så mye godt å velge mellom. Jeg landet til slutt på sjokolademousse med tilbehør, men må innrømme at jeg både så langt etter creme bruleen rett over bordet og hun som hadde valgt litt av alle dessertene. Den er nok det beste valget om en har rom for mye dessert. Osteelskeren fikk også et solid utvalg, og er det en ostetype du ikke liker – bare be om å få den byttet ut når du bestiller. Det gjorde vi, og det ble ingen sure miner av den grunn.

Stor ostedessert

pris og schabbelahus

Som dere kanskje allerede har skjønt, var jeg veldig fornøyd med hvordan vi både ble mottatt og ivaretatt underveis i vårt tre timer lange måltid. Det var en vennlighet og profesjonalitet hele veien, uten at det ble for privat eller for stivt. Vi hadde en kelner som var vår hele kvelden, og hun var påpasselig tilstede uten å være påtrengende.

Prisnivået var sjokkerende, som indikert i starten – men på en positiv måte. Vi 5 hadde altså hver vår 3-retter samt at vi fikk en liten ekstra forrett på huset. 5 glass prosecco i starten, 2 flasker rødvin, 3 øl, 3 kaffe, 1 te og 1 flaske vann. Med en eurokurs på 9, ble det likevel ikke mer enn 600 kroner per pers. Det er ganske utrolig, og sier litt om hvilken kvalitet du kan få for pengene i Tyskland. Og kanskje en forstår hvorfor tyskere kan reagere når de betaler blodpris for ordinær mat i Norge…

Restaurantens hovedrom sett fra inngangspartiet.

OPPSUMMERING

Ikke la deg skremme av hvite duker. Schabbelhaus passer både til små og store anledninger. Prisnivået er også så gunstig, at du fint kan invitere med deg familie eller en ny kjæreste og slå på stortromma uten å bli ruinert. Bygningen huser mange ulike rom i varierende størrelser og eleganthet. Da vi var der, ble det blant annet feiret et bryllup uten av vi så eller hørte noe til det, før bruden var på vei ut. Så Schabbelhaus byr på mange muligheter. Jeg kan i alle fall varmt anbefale stedet. Og er dere mange, og vil ha en fast meny kan dere det. Bare bestill to dager i forveien.

Dette rommet lå utenfor synsvidde fra hovedrommet ved inngangsdøren, så er kan du også ha et mer privat selskap.

Praktisk info

Adresse: Mengstraße 52

Booke bord: Send mail til info@schabbelhaus.de

Åpent: Tirs-lørd: 12.00 til 14.30 og 18.00 til 23.00. Stengt søndag og mandag

Nett: Schabbelhaus.de

 

Har du vært i Lübeck og spist? Del gjerne din favoritt i kommentarfeltet. Jeg har forsøkt Vai og Miera, og var veldig fornøyd også der. Du kan lese mer om det i min Lübeck-guide. 

Send gjerne artikkelen videre ut i verden