Fuglekikking: Bli med til unike Hornøya i Varanger

Varanger er et av verdens beste steder for fuglekikking. Bli med til Hornøya og få eksperttips fra Anders Mæland i Birdwatching Norway.

Vardø i bakgrunnen. Herfra tar det 10 minutter i båt ut til Hornøya. Her er du like langt øst som Istanbul. Tygg på det.

Vardø i bakgrunnen. Herfra tar det 10 minutter i båt ut til Hornøya. Her er du like langt øst som Istanbul. Tygg på det.

Du kommer tett på, så en tur øst i Finnmark passer for de fleste – også om du bruker rullestol. 

10 minutter til fuglefjellet

– Vi fulgte med da NRK sendte minutt for minutt fra fuglelivet på Hornøya. Nå er vi spente på hva vi får se. Vi er opptatt av fugler, men ikke erfarne fuglekikkere, sier Per Kåre og Randi Rørhus fra Molde.

Vi møter ekteparet utenfor campingvogna ved havna i Vardø. Herfra går den 10 minutter korte turen ut til fuglefjellet. Båten til havnevesenet fylles raskt opp, men det har den ikke alltid gjort.

Fuglekikking fra fyret

Vi startet med turer i 1991, da den siste fyrvokteren forlot øya. Da var det ikke mange som kom. Kai, flytebrygge og sti opp til fyret, har vært med på å tilrettelegge for turisme. Vi har sett en svak stigning, særlig fra Europa og Asia, sier Ingolf Eriksen, som har vært havnesjef siden 1986. 

Han er vokst opp i Vardø, og plukket som guttunge måseegg på Hornøya. Den er nå et naturreservat, som Fylkesmannens miljøvernavdeling har ansvaret for. Havnevesenet tar seg av kai og flytebrygge, og administrerer også utleie av Fyrvokterboligen. Der kan en bo mellom mars og september. 

Rørhus-paret går i land med ryggsekk og smartelefon. De er fornuftige, og har tatt på seg allværsjakker. Andre har med lue eller ytterplagg med hette. Dersom du ikke forstår hvorfor det er smart, bare vent. De andre drøyt 15 gjestene har kostbare kikkerter og store objektiver. Blant dem er naturforvalter Anders Mæland fra Larvik. Han driver Birdwatching Norway, og har fugleturer både i Norge og utlandet. 

– Jeg har med meg en gruppe fra Storbritannia og USA på en 10-dagerstur som går fra Pasvikdalen til Berlevåg. Halvveis i turen har vi sett 70-80 arter. Den mest uventede var en rosenmåke. 

Vil du være mer for deg selv, er det mange skjul over hele Varanger. Dette er like utenfor Vardø, på veien mot Hamningberg.

Populær polarlomvi

Den 0,4 km2 lille Hornøya er et fast stoppested, med over 80.000 sjøfugl som lundefugl, alke, lomvi, krykkje, storskarv, teist, toppskarv og havsvale. På de flatere partiene hekker store mengder gråmåker, fiskemåker og svartbak. Kysten i Varanger er et av de viktigste overvintringsområdene til de arktiske andeartene stellerand og praktærfugl. I dag er det polarlomvien som imponerer de utenlandske gjestene. 

– Den er vanlig på Svalbard, men ellers ser du den ikke mange andre steder. Det mest unike med Hornøya er at det er mange arter på et relativt lite og tilgjengelig område, sier Anders Mæland. 

5 beste i verden

Dette gjelder faktisk for hele Varanger. Et sjeldent sted som kombinerer både tundra, taiga og arktisk kyst. Andre steder i verden er så sjeldne fugler bare tilgjengelige fra båt, eller at du står på en topp og kikker ned. Her kan du se mange omtrent fra en parkeringsplass.

– Varanger regnes av fuglekikkere som et av verdens 5 beste steder å besøke, og jeg er imponert. Den siste fuglen jeg så, var en jordugle. Neste mål er en gulnebblom, sier Mark Finn fra Skottland, med 60 års fugleerfaring og 85 besøkte land.

Det lille bygget i bakgrunnen er et toalett. Fasilitetene er i orden på Hornøya for fuglekikkerne.

Det lille bygget i bakgrunnen er et toalett. Fasilitetene er i orden på Hornøya for fuglekikkerne.

I Storbritannia er fuglekikking en stor fritidssyssel. Det er noe alle kan gjøre, men det er to grunner til at så mange ble hekta. 

James Bond 

– På 1960-tallet sendte BBC fugleprogram som mange likte. Boka «Birds of the West» skrevet av ornitologen James Bond, ble også veldig populær.

– James Bond??

– Ja, det er korrekt. Ian Fleming som skrev om agent 007 var en ivrig fuglekikker, og tok navnet derfra. 

Mark Finn i Finnmark...Ja, fugleeksperten fra Storbritannia heter faktisk det. Han kan ikke få rost Varanger nok, og rangerer fuglekikking her høyt på skalaen.

Mark Finn i Finnmark…Ja, fugleeksperten fra Storbritannia heter faktisk det. Han kan ikke få rost Varanger nok, og rangerer fuglekikking her høyt på skalaen.

Finland, USA og andre land har også skjønt at det er store penger i fugleturisme. Mange turister kommer til Norge via finske operatører. I Norge er ikke miljøet stort, men satsingen er på vei opp. I Varanger er det satt opp flere vakre fuglekikkerskjul fra arkitektfirmaet Biotope. Andre steder i Varanger er det også mulig å dra ut med båter tilrettelagt for fuglekikking. 

Ekteparet Rørhus er begeistret tilbake fra en liten tur, med fine bilder på telefonen. 

– Det har vært fascinerende å se hvordan fuglene jobber, slåss og hekker. Hele opplevelsen på øya har vært overveldende! sier Randi og Per Kåre.

PS: Det med hette og allværsjakke? Tenk deg selv hva som skjer når fugler er i lufta over deg? Du vil garantert tørke av eller vaske klærne når du kommer på land.

FAKTA VARANGER

Varanger: Området dekker kommunene Nesseby, Vardø, Vadsø, Berlevåg, Båtsfjord og Sør-Varanger.

Reisen dit: Hornøya ligger i Vardø. Widerøe flyr til Vardø, Vadsø, Båtsfjord, Berlevåg og Kirkenes. SAS og Norwegian flyr til Kirkenes. Hurtigruta har daglige anløp på alle nevnte steder. 

Hornøya: Daglige avganger med Vardø Havn eller Wild Varanger. 

Organiserte turer: Birdwatching Norway, Arctic Tourist og Arctic Adventures har organiserte fugleturer i Varanger. 

Fuglefestival: Tredje helgen i mars arrangeres Gullfest med base i Vardø og Hornøya i vinterprakt.

Er du i Vadsø, kan du se praktfulle fugler på nært hold midt i sentrum. Det er bare å gå eller rulle ut til dette fugleskjulet, som skjermer godt for vinden.

Er du i Vadsø, kan du se praktfulle fugler på nært hold midt i sentrum. Det er bare å gå eller rulle ut til dette fugleskjulet, som skjermer godt for vinden.

FUGLELIVET I UTVALG

Stellerand, praktærfugl, jaktfalk, snøugle, haukugle, rødnebbterne, fjæreplytt, havørn, snøspurv, jordugle, brushane, konglebiten, svømmesnipen, sangsvane, blåstrupe, polarjo, gulnebblom, lundefugl, alke, lomvi, krykkje, storskarv, teist, toppskarv, havsvale, tiur, gråmåker, fiskemåker og svartbak. 

Fuglekikking i Varanger tar deg til mange plasser. Lappspover sett i Nesseby.

FERSK FUGLEKIKKER?

  • Anders Mæland anbefaler følgende:
  • En god kikkert
  • Et teleskop med stativ kan være like kjekt som et godt kamera. 
  • Gyldendals store fuglebok
  • Nettsiden og appen Bird-ID med bilder og lyder av fugler, fra Nord Universitet

 

Finnmark byr på mye, mye mer enn fugler. Les mer om kunst i verdensklasse og god mat i Vardø. 

Send gjerne artikkelen videre ut i verden