Denne guiden til Flokehyttene i Sveio ved Ryvarden fyr gir deg svar på det meste: fra pris, dusj, do, hunder, senger, utstyr du trenger, bilder av flere hytter, turen til Ryvarden og hvordan du får leie Flokehyttene både via Facebook og DNT.
Avbestilling av hyttene kan gjøres innen seks dager før, om du vil ha pengene igjen. Det skjer at folk gjør det, og det fører oss over på neste bokstav.
Bestilling av Flokehyttene gjør du her. Er du ute etter en bestemt dato? Flokehyttene åpnes for bestilling for en avgrenset periode på en bestemt dato. For august 2024 åpnet bestillingen av Flokehyttene i september 2023. Når en slik bestillingsdag er over, er det normalt få og ingen helger igjen. Det kan være ukedager igjen. Får du opp at det ikke er ledig på ønsket dag, velg “se tilgjengelige datoer”. Vil du ha en helg eller en bestemt dato før den tid, er ikke alt håp ute likevel. Se under F og Q. Og dersom du ikke MÅ bo på Flokehyttene, kan du faktisk bo på Ryvarden fyr. Se all info om leie her.
Cirka 30 minutter kan du beregne å gå til Flokehyttene, dersom du går i moderat tempo. Turen ut til Ryvarden er lav-terskel som de fleste klarer uten å hive etter pusten. Fra den oppmerkede parkeringen går du i 2 kilometer på en fin grusvei i variert natur med få bakker. Vi måtte ta mange bilder, og også hilse på sauene så du kan også selvsagt bruke lengre tid. Har du barnevogn, går det fint å gå med den. Vi så også folk på el-sparkesykkel. Bilkjøring er i utgangspunktet ikke tillatt. Selv om bommen skulle være åpen! Ta kontakt med DNT Haugesund om du har rullestol og trenger å bli kjørt ut, eller andre årsaker. Det er ikke plass til møtende biler, så her må all kjøring være koordinert. Så respekter dette altså, selv om bommen skulle være åpen…..
Dynetrekk, laken og putevar må tas med. Stretchlaken er ikke å anbefale for vindus-soveplassene. Putene var av helt ok kvalitet, gode dyner. Disse ligger for øvrig i sengebriskene.
Elegant interiør og flotte løsninger. Flokehyttene er innredet i duse farger, det er gode puter, det er 2 pledd, 2 stoler og 3 krakker tilgjengelig i de 4 vanlige hyttene. Bordet kan for øvrig flyttes på. I den store er det benk og bord i ett. Den store hytta har også som den eneste også 1 sofa. Den har også 2 stoler. Kjøkkenet har ok benkeplass, og kjøleskapet har tre hyller – men merk at det ikke er frysedel i kjøleskapet eller fryser generelt.
Facebook-gruppa til Flokehyttene følger du her! Den bør du være medlem i, for her legger DNT Haugesund ut hytter som er blitt ledige av ulike grunner. Disse går f o r t. Så sjekk innstillingene dine for å følge gruppa og forandre den fra standard til favoritt, så er sjansen større for at nye innlegg dukker kjappere opp i feeden din. Se også under Q for enda en mulighet.
Geirhild er hytta ved siden av Horda-Kåre og den eneste som du kan ta med hund på. DNT vil at du tar med egne matskåler og at du bruker pleddene på hytta (eller medbragt) til benker og gulv, eller hvor hunden din ligger. Det er ikke hundebur på hytta. Merk: lovbestemt båndtvang fra 1. april til og med 20. august i dette området.
Horda-Kåre er dobbelt så stor som de andre fire, ligger nærmeste fyret og den eneste som har eget soverom. Den har totalt 10 sengeplasser, der 3 er på soverommet, 3 er på hemsen, 4 i vinduene nede og 1 på sofaen.
Internett-dekning er der, men ingen wifi. Jeg brukte 4G uten problemer. Det er ellers ikke tv eller radio på Flokehyttene. Det er derimot godt med stikkontakter, så alle skal få ladet dingsene sine uten å krangle om strøm! Det er også kontakter på badet, om noen har alenetid der…..
Joggere kan bruke den 2 km lange veien frem og tilbake, eller de kan ta turen som de gående og de med hund bruker å ta. Opplysningene er tatt fra ut.no: Fra Ryvarden kan du gå nordover til Lyngholmen. Den 4 km lange turstien går i et åpent og forblåst kystlandskap med lynghei og svaberg. Ta turen oppom Landsåt, med flott utsikt i alle himmelretninger. Langs ruta kan en ta en avstikker til gravrøysa like innenfor fyrlykta på Håskru (ca. 15 min hver veg) og gravrøysa Kongsvarden fra bronsealderen. Tilbaketuren til Ryvarden kan legges over alle de små toppene som ligger like i bakkant for turstien. Da får du en fin rundtur på ca. 10 kilometer.
Du kan også fiske her. Så ha med liten ryggsekk og termos, så er du klar for koselig uteliv også.
Krydder er det ofte på hytter, i alle fall setter noen som regel igjen salt og pepper. Det opplevde jeg ikke på Vilgjerd. Her var det kun litt kaffe og kaffefilter igjen, eller ingenting. Så ta med alt du tror du vil trenge av krydder og mat. Se ellers under U for mer info.
Lommelykt kan være greit å ha med om du kommer eller skal dra sent til Flokehyttene, eller vil gå på tur når det er mørkt. Hodelykt er gjerne det aller beste. Det er ikke lys på veien til Ryvarden eller på den lille stien ned til hyttene.
Montana-ryggstøene som står langs den ene veggen er mer enn det. Det er nemlig krakker som du tar av veggen, og rister ut av stålrøret som ligger inni bein krakken står på. Genialt som ekstra stoler eller nattbord. Disse ble erstattet av vanlige krakker i 2023, men finnes i noen av hyttene fremdeles.
Nøkkel til hytta får du utlevert ved å sende sms til nummeret du fikk oppgitt i bestillinsbekreftelsen. Innsjekk til Flokehyttene er klokken 15.00 og utsjekk klokken 12.00. De tre timene imellom brukes av hyttevaktene til sjekk eller forefallende arbeid. Da jeg var der, var hyttevakten kjapt ferdig og jeg sendte da sms 13.30 og fikk koden. Med koden låser du opp døra til servicebygget som du ser nå du har hyttene på venstre side nedenfor deg og fyret rett foran. På innsiden henger alle nøklene, og her finner du også ved, kildesorteringen samt ved og rengjøringsartikler, kluter, toalettpapir, tørkepapir og søppelposer. Her etterlater du også skitne kluter. Alt er veldig organisert og lett tilgjengelig.
Ovn av typen panelovn er det to av. 1 på badet og 1 i stua. De sto på 18 grader da vi kom, og kun den på badet ble justert litt opp da vi var der i januar. De varmet godt, så vil du ikke fyre i peisen av en eller annen grunn vil du uansett ikke fryse.
Pris vil variere alt etter om du er DNT-medlem eller ei. Prisen er per hytte, uansett hvor mange dere er. 1400 for de 4 vanlige hyttene for medlemmer, 1800 per natt for andre. Den største, Horda-Kåre, koster 2400 for medlem, 3100 for andre. Er du rullestolbruker og dere er inntil 5 personer, får du den til vanlig hyttepris 1400. Si fra til Haugesund turistforening.
Q&A. Har du spørsmål du ikke har fått svar på her, vil du se enda flere bilder eller lese om hvordan andre har hatt det? Da melder du deg inn i Facebook-gruppa Flokehyttenes venner. Her kan de også skje at folk vil bytte hytttedatoer!
Rullestol-bruker? Da velger du Horda-Kåre, som har bad og kjøkken tilpasset dette. Merk at soverommet er i andre etasje. Soveplassene nede er langs vindu og i en sofa. Har du behov for denne hytta på grunn av det, og er fem eller færre personer, kontakt Haugesund Turistforening for bestilling for lik pris som de andre hyttene – opplyses det her, og husk at det er den som bestiller som skal være medlem for at DNT-rabatten gjelder.
Sengeplasser er det til 5 av i alle de vanlige fire Flokehyttene, 10 i Horda-Kåre. Det er derimot ikke senger sånn sett. I de 4 vanlige hyttene sover du på 1 brisk på hemsen og 2 på madrasser rett på hemsgulvet og 2 i vinduene på relativt hardt underlag. Litt bedre enn Leca-blokker, men er dere færre enn 5 anbefaler jeg å ta en madrass ned fra hemsen og legge i vinduet.
Telys fant vi ikke på vår hytte, men det var to store kubbelys og 1 vakker lysholder. DNT vil ikke at du tar med egne stearinlys, da de selv bare bruker stearinlys av høy kvalitet. Clas Ohlson har for øvrig Svanemerkede stearinlys, om du mot formodning tar med selv.
Utstyr på kjøkkenet var det mye av, når du tenker på at dette er en turisthytte. Det er Moccamaster kaffetrakter, kaffefilter og stor kaffekanne – så kaffefolket får sitt. Kaffefilter er standard utstyr. Det er induksjonsovn med 4 plater. Det er også stekeovn. Det var ellers flere ildfaste former i ulike størrelser, 1 liten bakebolle, 2 skjærefjøler, 2 store kniver, 1 brødkniv, saks, flere kasseroller i normal størrelse, steikepanne, sil og litermål. I bestikkskuffen var det normalt utstyrt med foruten bestikk, salatbestikk, vin- og flaskeopptrekker, pizzahjul, potetskreller og eggedeler. I 2022 fikk alle hyttene også kikkert!
Det er ikke vaffeljern, mixmaster, microbølgeovn, tesil eller teklype. Vannkoker i alle hyttene kom på plass i 2023.
Ved og opptenningsved finner du i servicebygget, og du fyller opp i hytta før du forlater. Det er for øvrig godt med tennposer og fyrstikker i hyttene. Det er også peishanske og feiebrett, og peisen varmer godt. Opptenningsråd med mer står også på en plakat ved peisen. Det er for øvrig en perm med info, og oppslag både om rengjøring og vikinghistorie.
Wc. Det er moderne toalett i hytta, akkurat som du har hjemme. Det er også håndsåpe, antibac og en liten vask, med lav krane så ikke lett å bløtlegge håret der. Gjør det i så fall på kjøkkenet. Ja, det er noen av oss med kort hår som faktisk er avhengig av dette. For dere som trenger å vaske håret, ha med tørrshampo. De fleste er der 1 eller 2 overnattinger, så ikke et stort problem – men nå er det nevnt. For nei, det er ikke dusj på hyttene. Men det er dusj ved toalettanlegget ved Ryvarden kulturfyr. Det står ingen steder på nett eller i permer, jeg fant ut av det i Facebook-gruppa til Flokehyttenes venner.
X-faktoren ved et besøk på Flokehyttene, hva kan det være – som vi ikke har vært gjennom? Vi hadde Tjodgerd-hytta, som ligger midt i. Privatliv, lurer du på? Stort sett veldig privat. Det skal også være stille mellom 23.00 og 06.00. Sitter du på høyresiden i vinduet, ser du ikke noen i den andre hytta. Sitter du på venstresiden, kan du skimte det ene vinduet. Går du foran hyttene, kan alle se deg. Så tenk på at alle er der for å se på havet og dyrelivet, og kanskje ikke like mye deg. Vi var ute en snartur for å ta bilder, men det var det. Det er satt opp benker i le bak hyttene der en kan sitte om sommeren. Eller du kan sitte på fyrets benker. Alle hyttene har fin utsikt, så du ser storhavet uansett hvilken hytte du får. Rekkefølgen på hyttene sett fra fyret: Horda-Kåre, Geirhild, Tjodgerd, Vilgerd og Faxe.
Yr.no vil du garantert sjekke før og under turen. Du er uansett i Vestland fylke, og her er det ikke tropevarme som først og fremst gjelder. Når det er sagt, sola kan steike godt inn i de store vinduene til Flokehyttene og sørge for solid varme. Jeg ankom på en soldag i januar, og vi trengte ikke å fyre i peisen den kvelden. Så er du der om sommeren og vil ha det svalt, har DNT ordnet med kroker over vinduene og et seil du kan henge foran vinduene. Dette ligger i sengebenken. Du er nå ellers ved et fyr i havgapet, så ha med vindtette klær og en god lue og hansker uansett årstid.
Zalo og andre rengjøringsmidler er det både på kjøkkenet og på rekvisitalagret i servicebygget. I hytta er det også støvsuger og mopp med engangsfiller.
Ære er jo et fint ord, og noe må vi ha på Æ. Sett din ære i å gjøre rent etter deg, fyll opp vedkurven og tøm peisen for aske om den er full. Askebøtte i servicebygget. Det kunne gjerne vært en liten en i hver av hyttene? Vår hytte var perfekt rengjort, og skulle din mot formodning ikke være det – ta bilde og meld fra til DNT Haugesund, skriver de selv i permen sin. Der står også alt om brannsikkerhet, viktige telefonnummer og hva du gjør om vanntrykket forsvinner med mer. Og du vil nok aldri oppleve å være alene her ute, så det er alltids noen å spørre om du lurer på noe. Flokehyttene vil nok være DNTs mest populære hytter i mange år fremover.
Ørn så vi ikke, og da vi var der var det ikke kikkert. Det er det nå høsten 2022, så da kan du virkelig få øye på det rike dyrelivet. Vi så sel og fugler jeg ikke kan navnet på. Det skal også være mulig å se niser, rev, røyskatt, orrhøne og tiur. Det er i tillegg stor skipstrafikk her, fra Fjordline til småbåter så det er nok å følge med på hele døgnet.
Å finne frem….Norge tror jeg er verdens dårligste land på skilting, som kan komme av strenge regler fra Statens vegvesen så langt mine undersøkelser har vist. Så dersom du tror at du ved E39 skal se et skilt til Ryvarden fyr, må du tro om igjen – kulturfyr eller ei. Det skiltet ser du ikke før du er 8 kilometer unna på en koselig vei som er sånn passe smal. Det er først skiltet til Mølstrevåg og Ryvarden fra Fv47 ved Ekrene.
Så still inn Google maps på Flokehyttene Mølstrevågvegen 137, 5550 Sveio, eventuelt Ryvarden fyr.
Når du ser skiltet med Ryvarden, er du nær parkeringsplassen i Mølstrevåg. Du kjører forbi snuplassen for buss, og parkerer når du ser et skilt som sier “parkering Ryvarden”. Du kan altså også ta buss, da stopper den her. Sjekk tider på kolumbus.no. Så går du på veien videre innover i 1 minutt til du ser et skilt og en bom. Du vil trolig på dette minuttet møte på lastebiler som tilhører Ølen betong, men slapp av, du er på rett vei! Er du sprek, kan du selvsagt sykle og på sommerstid kan du ankomme Ryvarden med kajakk og legge til på nordsiden av fyret.
Avstand sørfra: Fra Klepp på Jæren 2,5 time. Fra Stavanger er cirka 2 timer. Du må ta ferge Mortavika-Arsvågen.
Avstand nordfra: Fra Bergen cirka 3 timer. Du må du ta ferge Halhjem–Sandvikvåg.
Mer om Flokehyttene hos Nordic Escape
Les om andres opplevelse og se fine bilder på nettsiden Nordic Escape.
Liker du denne typen overnatting, kan det godt være du vil trives med utsikt til Lyngenalpene i Troms også. Bare se og les artikkelen fra Aurora fjord cabins ved verdens nordligste whiskydestilleri i Lyngen ved et nedlagt Nato-fort.