Flor og fjære vil du ikke gå glipp av. Vær tidlig ute dersom du vil beundre 50.000 sommerblomster, Hollywoodpalmer og banantrær på øya Sør-Hidle utenfor Stavanger. Får du booket båt-, mat og hagebillett, kan du også glede deg til kokken André Mulders klassiske fiskesuppe og like klassiske tale.
På 30 minutter er du der
Båtturen fra Skagenkaia i Stavanger til øya Sør-Hidle i Ryfylke har tatt 30 minutter. Ikke før har øynene rukket å nyte lobeliaer og begoniaer, før vertskapet smilende tar imot deg. Olav og Siri Bryn har alltid strukket frem en hånd. Det skal være personlig og ekte. Etter hvert har de nok følt seg som kongelige, for årlig hilser de på rundt 35.000 gjester.
– Aldri hadde vi trodd øya skulle bli en av Rogalands største turistmål. Da vi startet, var hagen på 5 mål. Nå er den 25, sier en bittelitt stresset Olav Bryn.
Jeg snakket med paret i 2010. Nå 10 år etter, er det tredje generasjon, Endre Bryn Hidlefjord og hans kone Hanne Kvernberg Hidlefjord, som har overtatt, og planene for nye utvidelser er klare. Det er likevel Olav Bryn som designer parken år etter år. Han bruker vinterhalvåret på å tenke ut nye kombinasjoner, finne nye planter og blomster og se etter nyanser som ikke er blitt prøvd før.
Japan og Norge
Vi planter ut 50.000 sommerblomster, fordelt på 250 varianter. Disse blomstrer fra våren til høsten og sørger for nydelige farger. I tillegg har vi 150 slag stauder, eplehekk og redwoodtrær. Den tøffe vinteren har tatt knekken på den spanske korkeika og den australske eucalyptusen. De italienske oliventrærne ser slakke ut, men Hollywoodpalmene har klart seg bra. Det samme har de japanske banantrærne, oppsummerer Bryn, som den naturligste sak i verden.
Gode temperaturer for plantene
For ham og Flor og Fjære er jo disse eksotiske vekstene dagligdags. De trives på øya da store trær stenger nordvesten ute. Temperaturen i hagen er 5-6 grader høyere enn på svabergene utenfor når det er sol og vind, på grunn av le-plantingen, forklarer Olav Bryn.
Varmen som følger golfstrømmen rundt neset, gjør at hagen kan være fire grader varmere enn i Stavanger de kaldeste vinternettene. Temperaturforskjellen gjør at hele verdens vekster trives så langt nord.
Overraskende suksess
Mest kommentarer får Bryn for den forseggjorte japanske hagen.
– Den har mange detaljer og skiller seg veldig fra det folk er vant til. Få har slike vekster selv. I år får vi forresten Koier til dammen som er ekstra flotte, nye bonsai-trær plantes også ut.
Ekteparet hadde en femårsplan for Flor og Fjære. 700 gjester kom det første året. De fikk en guidet tur og litt suppe. Men både hage og meny vokste på seg. Suksessen har vært overveldende. Arbeidet like så. Rosen fra dronning Sonja, cruisepassasjerer og vanlige turister gir bensin til å kjøre på.
Fiskesuppe-suksessen
Det er ikke bare blomsterprakten som imponerer. Den hollandske kokken André Mulders kunster gir også stjerner i gjestenes øyne.
Sommeren 2020 vil han holde sin berømte tale for, ja det må vel nesten blir 23 sesong på rad? Dette innlegget ble først skrevet i 2010, og da var det 13.gang. Nå har jeg fått oppdaterte bilder og prisinfo fra Tone Helen Hebo (på bildet) som var der i år. Årets meny er fiskesuppe til forrett, så svinenakke og kylling til hovedrett og is til dessert.
Han har tidligere eid gourmet-restauranter, fiskesuppen er en klassiker og da jeg var der for Stavanger Aftenblad på reportasje, var han ikke redd for å dele oppskriften. For han tviler på at andre får den like bra uansett 🙂
Andrés fiskesuppe (til 4 personer)
1/4 fiskekraft
1/4 helmelk
1/4 kremfløte
1/4 crème fraîche
Kok dette en liten stund.
Ha i litt fersk hvitløk
Mos dette med en stavmikser
Ha i ferdigkokte blåskjell samt ørret, steinbit, uer og brosme Kok opp langsomt
Slå ned varmen
Ha i strimler av gulrot, squash og reddik
Tilsett finskåret dill og gressløk Ha i reker
Smak til med salt og pepper
FAKTA OM FLOR OG FJÆRE
Båt: I 2020 går den fra Strandkaien i Vågen i Stavanger. På grunn av smittevern er det Rygerdronningen som går, det er en ekstra stor båt. Det tar ca 30 minutter til Sør-Hidle. Avganger klokken 12.00 og 17.00, med retur 16.30 og 21.30. Se bookingkalender for årets muligheter. De setter opp ekstra avganger ved behov. Også mulig å legge til med egen båt, men også da MÅ du forhåndsbestille.
Sesong: I 2020 er den til 4.oktober. Nytt av året er at de også har åpent søndager.
Priser: I 200: 1390 mandag til fredag, 1490 lørdag og søndag. Barn 3-12 år er 790 kroner, barn 0-2 år er 150 kroner. Prisen inkluderer båtreise tur-retur, guidet omvisning og en 3-retters. Etter omvisning og mat, har dere én time til å se hagen igjen på egen hånd. Totalt fra start til mål i Vågen igjen går det 5 timer.
Bestilling: Turen til Flor&Fjære må forhåndsbestilles, også hvis du kommer i egen båt. booking@florogfjare.no. Telefon: 51 11 00 00 eller nett florogfjare.no.
Hagene er universelt utformet, slik at rullestolbrukere og andre også fint kan ta turen. Båten er også tilpasset rullestolbrukere.
Trenger du flere tips til utflukter ut av Stavanger? Jeg har laget en liten guide til flotte Kvitsøy, som du må ta ferge til. Her kan du sykle, padle og se utsikten fra det flotte fyret. Fergeturen i seg selv er en flott opplevelse.