Kvitsøy kommune er Norges minste i areal, men er stor på opplevelser, natur og et flott fyr. Er du i Stavanger-området, er ikke turen ut hit lang. Reis kollektivt, og ta buss fra Stavanger sentrum til fergekaia i Mekjarvik. Det ble gratis ferge til Kvitsøy høsten 2023. Vel fremme går du fint til det meste på øya. Sykkel er også kjekt. Vil du kjøre til ferga, lar du bare bilen stå igjen på kaia. Nå som ferga er gratis, kan det være smart. Det går fint å gå på øya.
Hvor er Kvitsøy?
For deg som ikke er fra Rogaland og omegn tar vi nå den offisielle versjonen fra Store Norske Leksikon. Kommune i det åpne havgapet ved innløpet til Boknafjorden, Rogaland, mellom sørspissen av Karmøy i nordvest og Tungenes, nordspissen av Jæren, i sørøst. Kvitsøy består av 167 øyer, holmer og større skjær, hvorav seks er bebodde: Kvitsøy 2,3 km2, Langøy 0,3 km2, Kviting (Krossøy) 0,3 km2, Hellesøy, Krågøy og Grønningen. Kvitsøy er med et samlet areal på 6,3 km2 Norges minste kommune etter areal, og i 2017 den sjette minste etter folketall. Kvistøy har også endel sauer, og er kjent for sitt supergode Kvitsøylam. De er overalt, og ikke alltid like lette å få øye på.
Hva kan du gjøre på Kvitsøy?
Jeg var der i august i 2017 i cirka to uker. Det eneste stedet per nå du kan leie, er på Kvitsøy Maritime Senter. Det ligger rett ved fergekaia, og herfra både syklet og gikk jeg mange turer. Et av målene for mange, er å besøke Kvistøy VTS. Sjøtrafikksentralen overvåker trafikken som er ganske så stor i dette området. Du får en fin utsikt herfra, og det er lov å gå opp alle trappene når som helst selv om folk jobber her hele døgnet.
Rett ved ligger det staselige fyret. Det har bare åpent om sommeren, og du betaler en symbolsk sum for å komme til topps. Det er frivillige som står bak, og de gjør en flott jobb. Selv har jeg høydeskrekk (eller, jeg er ikke redd for høyden i seg selv, men for å falle ned….). Så det tok litt tid før jeg våget meg ut på kanten, men helt rundt kom jeg meg ikke. Det var bare for nervepirrende.
Kvitsøy har også to kanoer som du kan låne gratis. Du må bare ha med årer selv. Du kan også leie ulike typer båter fra sentret. Vi var ute noen ganger, men dessverre var fangsten ikke til å bli mett av akkurat.
Spise på Kvitsøy
Da vi var der, var det et bakeri som hadde åpent fra søndag til lørdag. De selger bakverk og is. Vegg i vegg ligger Coop-en, som hver fredag har ferske reker. Men du bør ha med egen niste dersom du vil ha noe ut over dette. Det er mange fine steder du kan slå deg ned og nyte den på. Gjerne ikke på privat eiendom, men friluftsrådet har blant annet satt opp benker ikke langt fra fergekaia på en brygge.
Flotte hager og hus
For hageglade og for alle som bare vil ha en annerledes søndagstur, er det fint å bare småkikke på alle de vakre husene og blomstene folk legger sjela i.
Overnatting på Kvitsøy
Som sagt er det bare på Kvitsøy Maritime senter du kan overnatte. De skriver dessverre ikke noe om prisene sine, en må bare ta kontakt og høre hva som gjelder for ønsket periode.
REISEINFORMASJON TIL KVITSØY
TID PÅ ÅRET: Besøk Kvitsøy når som helst. Om sommeren kvadruples innbyggertallet, så da får du ikke være så mye alene noen steder om du vil det. Vår og øøsten er også en nydelig tid, og merk at vil du opp i fyret må du komme senest i august. Se åpningstider og datoer på hjemmesiden til kommunen. Her står det også info om de andre attraksjonene, fra Hummermuseet og steinkorset til Kvitsøy kirke.
BUSS OG FERGE: Fra Mekjarvik går det ferge hver dag. Den korresponderer med buss til og fra Stavanger. Sjekk fergerutetidene hos Norled og buss hos Kolombus. Merk at du må ha kjøpt billett i appen til Kolombus, du får ikke kjøpt med kontanter ombord og det er heller ingen automat på fergekaia.
NÅR TUNNELEN KOMMER: Rogfast er på vei, og om noen år vil det være mulig å kjøre uten å tenke på fergen. Hva det vil bety for idyllen, er vanskelig å si. Ferger er jo sjarmerende, men når du er fastboende er nok tunnelen en anelse bedre.
GJESTEHAVN: Ydstebø gjestehavn er stengt om vinteren, ellers er det bare å legge til her når en føler for det. All info for båtfolket finnes her.
God tur!
PS: Kvitsøybuen Lars Idar Waage står bak Reiseblogg1, og her finner du mange gode reisetips både fra Norge og det store utland.