(reklame) Reiseforsikring er en nødvendighet på tur. Jeg betaler null kroner for min. For på 20. året har jeg et genialt kredittkort, som jeg heller ikke har betalt noe for. Og selskapet har heller ikke tjent en eneste krone på meg. Det er jo nesten for godt til å være sant. Det er det ikke, men det krever at du har kontroll og oversikt. Derfor anbefaler jeg det ikke til alle, men jeg skal fortelle om mine erfaringer. Men jeg starter med andre sparetips for å gjøre reisen billigere og bedre.
Vannkoker på tur
Dere som har fulgt meg på tur, vet at jeg alltid har med en reisevannkoker nesten uansett lengde på turen. Det er flere grunner til det, og her kommer de.
- Forsinkelser. Når de oppstår, kan de vare lenge. Da henter du vann på flyplassen, og koker deg en kopp te eller kaffe. Penger spart. På Gardermoen har de mange stikkontakter helt nederst ved sikkerhetskontrollen ved utland. Og mange benker!
- Fremme på hotellet. Ikke alle har vannkoker, eller de har en kaffemaskin det kommer vann ut av. Det duger ikke.
- Kommer du sent frem, står opp før frokosten starter eller ikke rekker frokosten? Da er det greit å ha med et måltid selv. Jeg har alltid med en pose eller to med snartkokt havregryn. Da blir du mett, og unngår dyr room service eller søppelmat du raskt blir sulten av. Dette kan du også gjøre på flyplassen om du blir veldig forsinket. Ha med Toro eller Axa havregryn i porsjonsposer.
Tekopp med på tur
Hva skal jeg ha te eller havregryn i? Du har med egen kopp, og den kan være av grei størrelse. Stress? Ikke egentlig. Jeg får bruk for koppen hele tiden. Jeg har hatt havregryn i den, jeg har hatt te i den både på flyplass og på hotellrom. Kjekkest av alt er at du også kan bruke den på flyet. Alle i kabinen har bare smilt og fyllt opp til randen med te. Det er også bedre å drikke av enn papp. Du sparer gjerne ikke penger på akkurat det, men du sparer miljøet.
Vannflaske og niste
Det er sykt dyrt med mat på flyplasser, og på fly. Jeg har alltid med flaske til å fylle på vann, og niste. Ved forsinkelser kan dette også være gull verdt. Det er ikke mye du får fra flyselskapet. Lag deg pastasalat, ha godt pålegg på rundstykker eller ha med annet mettende som du liker. Apropos forsinkelser og matkuponger. Mange velger automatisk matkupongen de får fra flyselskapet, men tar du ikke imot denne kan du kjøpe det du trenger – innen rimelighetens grenser – og ta det på reiseforsikringen. Du kan derimot ikke gjøre begge deler.
Reiseforsikring på tur
Du må ha reiseforsikring på tur. Jeg har sikret meg en via kredittkortet Santander Gold. Jeg anbefaler aldri noen å bruke penger på casino, gambling av annet slag eller kredittkort. Den eneste grunnen til at jeg skriver om det nå, er at jeg faktisk kan anbefale akkurat dette kortet da jeg ikke har brukt én krone på det og får mye igjen for det. Hvordan, spør du gjerne?
- Det er gratis å ha kortet
- Jeg har alltid betalt saldoen min i tide, som forfaller den 20. hver måned.
Inkludert er også en reiseforsikring dersom du betaler minst halve reisen med kortet. Det er også egenandelsdekning på leiebil på inntil 20 000. Det er gebyrfritt på kjøp og kontantuttak i hele verden. Jeg har også lagt det til på mobilen min, det virker med Apple Pay. Du får også rabatter på utvalgte hotell med denne, og såkalt cashback på produkter du kjøper. Jeg har ikke brukt de to siste, men bruker kortet jevnlig til å betale for flybilletter samt ha det som ekstra “pengeforsikring” på tur dersom uhellet skulle være ute. Reiseforsikring må dere ha, en vet aldri hvor en kan få bruk for det. Andre fordeler med kortet er relativt lavt valutapåslag ved uttak på 1,75 – men det er jo aldri null hos noen.
Hvem passer kredittkortet for?
Santander Gold-kortet har 20 års aldersgrense, du blir også kredittvurdert. Det liker jeg. Jeg setter alltid av penger, så jeg vet at jeg kan betale ned saldoen og ofte betaler jeg før fakturadato. Sånn er jeg skrudd sammen. Folk er jo ulike. Du kan sammenligne kredittkort og se hvilke som passer deg på en side som denne, som sammenligner kredittkort for reise som Compary står bak. Så kan du vurdere ut fra ditt behov. Det finnes også kort der du får såkalte companion tickets, om du har brukt kortet nok. Companion Ticket er en medlemsfordel for alle som har SAS EuroBonus American Express Card, og du må ha brukt 150.000 i løpet av 12 måneder for å få denne (2024). “Gratis” flybilletter er jo alltid fint.
Gratis reiseforsikring er uansett lurt
Hvordan kan så dette være lønnsomt for kredittkortselskapene? For å si det sånn. Jeg er jo åpenbart ikke en veldig lønnsom kunde. Jeg betaler nemlig alltid i tide. Hadde jeg ikke gjort det, er renten 23, 4 prosent. Det er den også på kontantkjøp. På den annen side inngår de avtaler med forsikringsselskap, hotellkjeder og andre som får markedsført seg mot meg. Uansett hvilket kort du ender opp med, eller ikke ett i det hele tatt – ikke reis uten forsikring. Det kan ikke gjentas nok. Alle sparetips i verden kan ikke tjene det inn, om du blir syk eller annet på tur.
Apropos sparetips. Dette blir en ny kategori hos meg. Jeg hater å bruke penger på kjedelige ting, så jeg er blitt ganske god på å unngå sløsing. Den andre artikkelen så langt handler om hvordan du får billige restplasser til Syden.
* Innlegget er merket reklame, da jeg har med lenken til Compary.