Her får du en reiseguide til Beograd som gir deg de beste restaurantene, butikkene og hvor du skal gå ut om kvelden. Serbias hovedstad er billig og gir valuta for pengene enten en snakker designklær eller mat på fine restauranter med nydelig vin som er egenprodusert i landet. Beograd bør absolutt stå på listen over byer å besøke en helg. (sponset)
Shopping
Er du på utkikk etter virkelige unike klær, sko og tilbehør tar du turen til Uzun Mirkova 8 og Supermarket Concept Store. Butikken har eksistert siden 2008, og i to etasjer byr de på elegante og tøffe produkter fra balkanske designere samt noen få internasjonale. Jeg kjøpte tre t-skjorter i god kvalitet, en genser og et par sokker og betalte rundt 600 kroner. De hadde også lekre kashmir-kåper til drøye 2000 kroner. Det meste var generelt priset til langt under halvparten av hva du måtte betale i Norge. Her får du plagg du garantert ikke ser på mange andre hjemme.
Designdistrikt Belgrad var tidligere et forlatt kjøpesenter. Nå er Choomich distriket du bare må til dersom du er ute etter det helt spesielle. Her er det bare lokale designere som har små lokaler med alt fra festlige postkort til tøffe kjoler, smykker, vesker, bøker og brukskunst. Flotte tekopper til under 100-lappen, smykker fra 30 kroner og opp til drøye tusenlappen. Ha med kontanter. Mange av designerene er selv i butikken, og er du i byen over flere dager kan du få tilpasset både kjoler, jakker og skjørt. Her fant jeg et flott sølvsmykke og noen julegaver.
Souvenirbutikkene er faktisk også ganske gode, med kule t-skjorter, paraplyer og Titos kokebok. Rett ved hovedshoppe-gågaten ligger det en liten og fin en. Gågaten byr på de vanlige merkene, og det er ikke nødvendigvis altfor mye å spare her – men alt fra H&M og Zara til Ecco er på plass. Sidegatene til hovedgata er derimot vel så interessante, med mange gode kafeer og restauranter.
Restauranter
Ja, det er mye kjøtt på menyen i Beograd. Det er likevel mye å spise også for deg som er vegetarianer. Folk snakker godt engelsk, så bare si hva du vil ha og du kan gnafse i deg mye godt. Typiske serbiske retter er ajvar, som er most paprika som kan være mild eller veldig sterk, cracklings, svinefett og kjøtt som er kokt, presset, stekt og tørket. En rett du enten elsker eller hater. Proja er maisbrød, som ofte er laget som en pai med grønnsaker, ost eller røkt kjøtt eller bare for seg selv er det godt til ajvar eller kajmak, som er et kremet saltsøtt melkeprodukt. Alle hever at de lager den beste kajmaken. Ellers elsker de bacon, burek og en kebab-variant som går under navnet Cevapi.
Gode steder å spise
Gode steder å spise balkansk og særlig serbisk mat som jeg kan anbefale kommer her.
Manufaktura ligger i en sidegate og så inn en liten gate når du går av den berømmelige lange shoppinggaten. Se etter kelnere som går kledd i blå lagerfrakker. Maten kommer i store porsjoner, så er dere småspiste del for alt i verden en porsjon og fyll heller på etter behov. Det er aldri kult å la mat ligge igjen. Vi fikk gode lokale oster, kjøtt, paprika og salater og ble stappmette. Maten her er kjent for å være god og også prisgunstig for serberne, og for en nordmann er det nesten uvirkelig at en lunsj for fem personer blir på noen få hundrelapper – når også en liten lokal dram er inkludert. Rakija er farlig godt, denne var basert på bringebær.
Betonghallene nede ved havneområdet hvor de lange Donau-båtene legger til, er et livlig sted hele dagen og kvelden. Her ligger gode restauranter med et bittelitt høyere prisnivå enn Manufaktura, uten at du blir ruinert av den grunn. Vi var fire som spiste godt en lang kveld for under 800 kroner, inkludert vin, øl og kaffe. Vi spiste på Ambar i Karađorđeva 2 og holdt oss også her til bare serbiske retter. Du kan sitte både ute og inne her.
Helt i toppen av hva Beograd kan by på av Fine Dining finner du i Žorža Klemansoa 19 hos Homa. Ja, det høres ut som Noma og det er ikke langt unna på mange måter. Overraskende desserter, nydelige serbiske viner – både musserende, røde og hvite – samt delikate anrettede retter. Du kan velge a la carte eller gå for 6 eller 8 retter med eller uten vin til.
Vi gikk for 6 retter med vin, og ble ikke skuffet. Grisemage, fisk, trøfler og en dessert i en blomsterpotte ble konsumert med glede. Regningen kom på 700 kroner per pers, og det var det vel verdt. De har også en bistro på en annen adresse som også serverer frokost, så det er mange muligheter til å få smake på det ypperste innen serbisk matkunst dersom du ikke vil gå for en helaften.
Kafeer
Alle “må” på kafeen på Hotell Moskva. Jeg var ikke så veldig fornøyd med maten jeg fikk der, så styr unna club sandwichen. Selskapet jeg hadde satte pris på sine salater, så det vil nok variere. Kakene er derimot noe for seg selv, og koster rundt 30 kroner. Stemningen er også veldig klassisk, nesten litt Poirot-aktig. Så ta turen for en kake om ikke annet!
Koffein er en liten kaffebar, som finnes på to steder. Jeg var på den i Cara Dušana 65, og er et lite og perfekt sted dersom du er alene og vil jobbe litt for deg selv eller bare vil ha en god kopp kaffe eller te. Kontakter i veggene og morsomt interiør.
Kafeterija Magazin 1907 i Kralja Petra 16 er hipsterstedet fremfor noe, virket det som. Jeg stakk hodet inn på en lørdag formiddag, og da kokte det der. Liker du det, er det fint nok. Jeg ville nok foretrukket å sitte der med en kopp te en vanlig hverdag, for det er stilig inne i Beograds første kjøpesenter. Den gamle stilen er godt tatt vare på, og i øverste etasje har de sitt eget mikrobryggeri. De selger også kaffe og kule termokopper i første etasje, og i underetasjen er det herrefrisør samt klær og sko til menn. De har også flere andre avdelinger, men dette er kronen i juvelen.
KO37 i Zemun må også nevnes. Et stilig sted over flere etasjer, som drives av folkene bak butikken Supermarket. Jeg bestilte en nydelig sopprisotto til 50 kroner, og klarte ikke å spise opp alt. Så igjen, store porsjoner. Skulle tro en hadde lært, men tenkte at en risotto til en så billig penge neppe var så stor. Den gang ei.
Uteliv
Jeg fikk ikke testet utelivet all verden, men nok til å se hvor de kule områdene var. På dagtid gikk vi til sammen 12 kilometer, fra starten på bydelen Zemun med sitt utkikkstårn og langs hele elvebreddepromenaden med sikkert over 100 partybåter og hotellskip frem til broen og neste utelivsområde med Betonghallene og Sava Mala på hver sin side av brohodet.
Starter du i Zemun, tar du turen opp i tårnet og får oversikten over byen. Så beveger du deg ned mot elvebredden og du kan starte å spise og drikke deg gjennom de neste 8 kilometrene.
Jeg stoppet med å telle partybåter da jeg var kommet til 50, her er alt fra Frank Zappa-båter til mer penslige steder. Det er rett og slett noe for alle.
Sava Mala er et område som ser ut som en nedlagt ruingate, men som alt annet i Beograd må du ikke la deg lure av et lurvete utseende. Stort sett er alt i byen überkult når du kommer på innsiden. Så også her, mange koselige bakgårder hvor partyløvene kommer ut etter klokken 23.
Typisk turist
Så en reiseguide til Beograd som bare består av mat og shopping? Nesten, men ikke helt. Beograd er ikke byen som har de aller største attraksjonene i seg selv, men det er da absolutt noe for både de som er ute etter Jugoslavisk historie og liker tekniske saker. For både Tito-museet og Nikolaj Tesla-museet er godt besøkt. Anne Sophie fra Sophies world var hos Tito, og likte det hun så: Et interessant og nostalgisk blikk på et land som ikke lenger eksisterer; spesielt fenomenet Tito og hvordan han holdt Jugoslavia sammen, til tross for store motsetninger innad.
Den store festningen i byen med tilhørende bypark er verdt et besøk, enten for å se hvor Donau og Sava møtes, for å ta en kopp te med fin utsikt eller ha en piknik. Det er lov å drikke alkohol offentlig i parker dersom du er over 18 år, så lenge du gjør det med måte. Her finner du også souvenirselgere, og du får et innblikk i både dinosaurer og krigshistorie. Så festningsområdet byr på litt av hvert, og det ligger praktisk til når du har kommet til enden av den store gågata.
Praktiske råd
Røyking: Serbia har ikke innført røykelov. Kun noen få steder er derfor røykfrie. Dette kan nok by på utfordringer for mange allergikere og astmatikere.
Som den observante leser kan se, har bordene på denne restauranten noe som forsvant fra norske spisesteder for mange år siden…
Valuta: Det er søkt om EU-medlemskap, men enn så lenge er det serbiske dinarer som gjelder.
Roaming: EUs roamingregler gjelder altså ikke. Det er mange steder med gratis wifi. Kjøp deg eventuelt et lokalt datasimkort, ellers blir det kostbart både å ringe eller motta samtaler. Det eneste som er gratis, er å motta SMS.
Språk: Folk snakker generelt godt engelsk. De bruker selv også det kyriliske alfabetet. Ofte er det skiltet på to språk.
Fly: Norwegian går direkte flere ganger i uken fra Oslo. Selv fløy jeg med SAS/Air Serbia og hadde reiseruten Alta/København/Beograd. Ca to timer fra København til Beograd.
Drosje: Ring etter drosje, det er billigere enn å praie en. Selv de lokale forhandler og sier ofte nei til drosje når de bare praier en. Det er billig uansett for nordmenn, men spør de lokale hva en tur til en bestemt adresse skal koste. Vi betalte 60 kroner fra sentrum til Zemun, og det var under forventet pris. Til Tito-museet ble det tre ganger forventet, selv om takstametret sto på. Du blir aldri ruinert, det er bare så forbannende irriterende at akkurat dette drosjemomentet ofte er den store utfordringen på reiser.
Tilgjengelighet: Byen er relativt flat og det er fine veier opp til festningen. Promenadene langs elva på begge kanter egner seg godt både for rullestol og barnevogner. Turen opp til tårnet har mange trapper, så her det det best å ta drosje helt frem.
- Turen er merket med sponset da den var i samarbeid med Serbia Travel. Som alltid er alle meninger og bilder mine egne. Jeg dro sammen med Sophie’s world og Travellingmunk, så sjekk også ut deres nettsteder for flere gode tips.
PS: Hvilket hotell i Beograd skal du velge? Jeg vil anbefale Hotel City Savoy, prismessig litt i den øvre enden men ikke helt i toppen. Du får god mat, flott beliggenhet og en hyggelig velværeavdeling inkudert i prise.