Latvia er et fint land for bilturer. Jeg var på en femdagers-tur til vestkysten, og ruten innebar ikke lange kjørestrekk. Passer både for familier, par og venner på tur som vil ha unike opplevelser fra mat og strender til hoteller. (Samarbeid)
DAG 1: Riga – Liepaja
Vi henter bilen hos Hertz på flyplassen, og Passaten er klar for fem dager på tur. Til kystbyen Liepaja er det 211 kilometer, og veien er stort sett asfaltert og god. Dessverre er det veiarbeid og køer, så vi velger en omvei som er både humpete og litt for lang. Så vær forberedt på det, og ha alltid mat og drikke med i bilen. Vi kommer sent frem, og rekker ikke se så mye av byen.
DAG 2: Liepaja
Liepaja er et naturlig første stopp. Her kan du bade på en åtte kilometer lang og hvit sandstrand, gå på konsert i det flotte kulturhuset eller ta en øl på en av barene eller rocke-konsertstedene som har åpent hele døgnet. Liepaja er kjent som musikkhovedstaden i Latvia, og det merker du overalt. Jeg har tidligere skrevet en egen guide til Liepaja, inkludert tips til hoteller og restauranter. Du kan også ha et mer aktivt opphold her, da de tilbyr alt fra ridning til fisking og turer i naturen. Bare spør på turistinformasjonen, så hjelper de deg med det meste. Så hvor lenge du vil være her, avhenger litt av hva du er ute etter. Kommer du i august, har de også en egen rockfestival. Så er det noe som frister, kan både to og tre netter være aktuelt. Byen er liten og oversiktlig, så du får raskt overblikket.
DAG 3: Liepaja – Kuldiga
Ut på tur igjen, og strekket til neste overnatting – som er i et slott – er på 70 kilometer. En fint sted å stoppe på veien til Kuldiga er i Jurkalne. Du parkerer bilen ved Pilsbergu Krogs, og vel inne får du utlevert en tykk meny. Mye god mat både lokalt og internasjonalt, og vi velger rødbetesuppe og salater. Sammen med alkoholfri drikke, blir regningen på 20 euro for fire personer. Du kan også overnatte her.
Rett ved vertshuset ligger en fin strand, og i løpet av en 10 minutters gåtur forbi en lekeplass og en bålpass åpenbarer Østersjøen seg. Det er bratt ned, men det er laget gode trapper her. Jeg var her i september, og da hadde vi stranden nesten helt for oss selv. Det er ingen fasiliteter her, men vertshuset ligger som sagt en kort spasertur unna.
10 kilometer fra Jurkalne ligger en helt unik landsby. Alsunga har en helt spesiell kulturarv, og kom derfor på UNESCOs bevaringsverdige liste i 2009. Her bor det rundt 900 innbyggere, og de fleste er katolske. Folkeslaget kalles på engelsk suitier, og de har blant annet egne klesdrakter. Vi fikk oppleve baksten som de lager, da vi kjørte forbi her på en søndag. Da står nemlig noen av damene klare med tradisjonelt bakverk, som folk kommer langveis fra å kjøpe. Kakepaiene er med ost, gulrot og epler og serveres rykende varme for 1 euro.
Et godt sted å sove for denne natten er på det gamle slottet Edoles Castle. Her kan du også få lunsj, middag og en stor frokost. De har både små og store rom, og det dyreste koster 115 euro.
DAG 4: Kuldiga – Tukuma
Dagens strekk er delt i to. Først fra Edoles Castle inn til Kuldiga, som er en tyve minutters kjøretur. Frem til neste overnatting, er det knappe 90 kilometer. Kuldiga er en liten by, med en bitteliten hovedgate. Men de har til gjengjeld Europas bredeste fossefall. I høyde som en volleyballspiller, men likevel vakkert å se på. Her kan du også fiske.
Byen har mange verneverdige hus, og blir ofte brukt som kulisse i filmer. Parken rundt fossefallet er stor og har også flere koselige kafeer. Du kan også smake på lokal fruktvin her.
Når du føler at du har fått nok natur og kultur, er det tid for mat. Og dette er det beste med hele Kuldiga. Her har nemlig et par åpnet et italiensk restaurant, gått på bakekurs og fått tak i en ekte pizzaovn. Med en kombinasjon av gode lokale råvarer og italienske spesialiteter, er Goldingen Room et fantastisk sted både for lunsj og middag. Pizzaer fra 4 til 9 euro, og en moderne og trivelig atmosfære. Fire mennesker spiste tre forretter, fire hovedretter, fire desserter, en flaske rødvin, cola og noen glass hvitvin for under 1000 kroner. Og da snakker vi også suveren kvalitet på alt fra skinke og pizzadeig til sjømat og vin. Så er også restauranten kåret til en av de 30 beste i Latvia.
DAG 5: Tukuma – Riga
Siste etappe er på drøye 60 kilometer, og den blir foretatt med et stort smil. For jeg avsluttet turen med et usedvanlig vakkert sted. Kuksu Muiza ligger midt i ingenting, og dette sier selv de lokale. Her har den tyske hotellverten Daniel John brukt mange år på å pusse opp et gammelt herskapshus. 11 lag med tapeter er tatt vekk, himlinger pusset, vinduer skiftet, bad satt inn og ja – alt er fikset. Resultatet er en herregård du virkelig slapper av på. Den er så etterspurt at han ikke trenger å reklamere for den, så unn deg en natt her. Rommene koster en normal norsk hotellnatt, altså fra 1500 kroner og opp.
Vi fikk middag her, og tidenes hotellfrokost. Sistnevnte er inkludert i prisen, og verdt hele oppholdet. En dag her, med en vakker hage og innsjø, god vinkjeller og naturens ro passer fint for både vennepar, kjærester og jaktfolk. For hver høst banker jaktlag på døra, og hygger seg om kveldene. For hvem vil ikke bli mett bare av synet av denne frokosten?
FAKTA: Biltur i Latvia
VEIENE: Veiene er stort sett gode, men det finnes partier som er veldig humpete på endel strekninger. Dog ikke så ille som jeg har opplevd i Finnmark, hvor nyrebelte kan være påkrevd. Naturen kan i perioder være noe kjedelig langs veien, da du ser skog og skog og litt mer skog. De er nemlig flinke til å ta vare på naturen, så det skal en jo være glad for.
TRAFIKKREGLER: Håndholdt mobil er ikke tillatt, alle skal ha på setebelte, promillegrense er 0,5 og 0,2 om du har hatt lappen i mindre enn to år. 90 km/t på motorvei. Kjørelys påbudt om dagen. Påbudt med refleksvest i bilen. Krav om vinterdekk fra 1.desember til 1.mars. Bompenger bare i Jurmala.
STREKNINGER: Legg opp løpet smart, og unngå lange strekk. Ha iallfall mange pauser. Det er mange flere byer å utforske langs kysten, som Ventspils. Pils betyr forøvrig slott. Så sjekk kartet og se hva som er en god dagstur.
ÅRSTID: Jeg var der i september, og da var det godt og varmt og lite turister. Sommeren er nok en suveren tid, men også vår og høst kan være bra. Vinteren vil nok være litt ymse, men er du i Riga på helgetur så vurder å ta en natt på luksushotellet Kuksu Muiza, det ligger bare en kort kjøretur unna eller ta toget. Fyr i egen peis her, og topp mat er verdt turen.
FOLK: Alle jeg møtte var gjestfriheten selv, og snakket stort sett godt engelsk. Det er mange eldre i bybildet i Latvia. Mange unge har dratt for å tjene penger andre steder, så det er forklaringen. Opplevelsene og kontakt med lokale får du når du svinger innom små landsbyer og sideveier. Som vi gjorde i Alsunga og fikk ferske bakevarer. Det er dette som er kjekt med bilturer. Du bestemmer det hele selv.
Hvorfor står det sponset på innlegget? Fordi min tur til Vest-Latvia var i regi av Latvia Tourism og NordicTB. Flyreisen gikk med Air Baltic. Bilder, meninger og synspunkter er som alltid mine. Jeg dro sammen med bloggerne bak Antligen vilse, Grown-up travel guide og Oh darling, let’s be adventurers, så følg med på deres blogger også for flere tips og bilder fra turen. Du finner bilder og innlegg på sosiale medier under taggen #LatviaRoadtrip og #EnjoyLatvia.
Spennende land,får lyst å dra dit en gang. ??