POLEN: Sopot ligger en kort kjøretur fra Gdansk, og er kjent for sitt natteliv og lange hvite strender. Fantastiske restauranter har de også. Besøk for eksempel Bulaj og gled deg til gourmetmat i uformelle omgivelser. Be gjerne om en smaksmeny, så får du prøvd litt av alt. #Sponset mat
FILOSOFI
Bulaj er en familiedrevet restaurant. Sjefkokk Arthur Moroz driver den sammen med sin bror, og dyktige lokale kokker. Moroz sier han ikke vil ha viktiperer i kjøkkenet sitt, men folk fra området som kjenner den polske matkulturen. I Pommern-regionen har de mye å være stolte av, og Bulaj bruker så og si bare lokale varer fra drikke til fisk, grønt, ost og kjøtt. Arthur Moroz var tidligere en del av slow food-bølgen i regionen, men nå er han ikke like aktiv. Engasjert i mat og råvarer er han fremdeles 100 prosent, og han har også tatt oppdrag for Polen på matmesser og andre store begivenheter verden rundt.
STEMNING OG INTERIØR
Målet med restauranten er at den skal være uformell, og ikke bare rettet mot turister. Det skal være en familierestaurant for alle, også de lokale. Så her får du ikke hvite duker og kelnere som legger servietten i fanget ditt. Maten er derimot ikke av det uformelle slaget. Her er det raffinert, elegant og overraskende. Ikke overraskende regnes Bulaj som en av Polens 25 beste restauranter. Gjestene som var der i mai var fra regionen, og alle kledt særdeles vanlig. Så du trenger ikke tenke dresscode for å komme hit.
MATEN OG PRISNIVÅ
Vi startet med vodka og sild, førstnevnte husets egen selvsagt. Sterke saker, men en sier ikke nei til vodka i Polen. Etterfulgt av suppe laget av rødbete, fiskerisotto, posjert egg med ost på brennesler og utrolig nok rådyr til dessert. Det hele elegant servert, som en smaksmeny. Det står ofte ikke på selve menyen, men spør gjerne og da helst dagen før når du bestiller bord. Kokkene elsker stort sett å lage slike menyer med små utgaver av rettene. Så får du prøvd litt av alt. Prisnivået skremmer ingen nordmenn. Forrettene starter på 40 kroner, og det aller dyreste på menyen var en stor biff til 280 kroner. Så her kan du bli både mett og blid. Menyen slik den så ut i juni 2016 ser du her.
KONKLUSJON: BULAJ ER VEL VERDT ET BESØK
Sopot er kjent for sitt elleville natteliv og er byen som aldri sover. De har også suverene restauranter og flere matfestivaler. Noen kan du se her. Bulaj var en gledelig overraskelse. Frisk og fersk lokal mat fra hav og gårder, servert i omgivelser alle kan trives i. Ingen snobbete tendenser, bare geniun interesse for mat.
SOPOT HAR MYE Å BY PÅ
Er du i Gdansk, bruker du rundt 20 minutter eller rundt om der i bil hit. Eller hvorfor ikke ta en natt eller to i Sopot? Flotte hoteller, som Grand Hote,l og fine strender har de også. Og Europas lengste trepir med masse frisk luft, som kan trenges om du har vært på byen dagen før. Besøk for eksempel Spatif. Kult sted hvor du må banke på døra for å komme inn. Det er bare å gå etter køen. Stedet hvor du får lov til å danse på bordene! Drinker fra 24 kroner.
LEI EN SEILBÅT FOR EN DAG
Selv seilte vi en times tid med Premium Yachting fra Gdansk til Sopot. Båten har plass til 10 personer, og kan leies blant annet i 24 timer for ca 1000 euro.
Turen var lagt opp av Polens turistbyrå Polen Travel i samarbeid med Nordic TB, og jeg reiste sammen med bloggerne Janicke Hansen fra Norske Reiseblogger, Annette Munkejord fra Travellingmunk og Annette Münch fra Reisepluss. Se etter #LifestylePolen og #pomorskieprestige på Twitter, Instagram og Facebook og få med deg våre opplevelser. Dere som har lest bloggen min en stund, vet også at all tekst og foto tatt av meg og jeg skriver uten føringer fra noen.
PS: Flere sove- og spisetips til Pommern-regionen under Polen, for eksempel restauranten Piwna 47 i Gdansk.
Vi var på begge steder så kort tid, men jeg fikk lyst til å dra tilbake.
To dager med sol og god mat i Sopot og to dager i Gdansk tror jeg er perfekt 🙂
Så ut som dere hadde det kjekt også i Warszawa. Var der for 10 år siden, og likte meg godt da.
Mums! Ni verkar ha haft det fint, blir väldigt sugen på att åka till Gdansk eller Sopot nu.