Guide: New York for nybegynnere

Er en reise til New York City barnemat for deg, trenger du ikke lese videre. Har du derimot lyst til å dra dit, men vet ikke helt om du våger, får du her noen gode råd. Jeg var der i 2000 og våren 2016, Er det noe som har endret seg etter det, blir jeg i så fall glad om du kommenterer dette og kommer med dine beste tips.


Kjekkest å se statuen fra Staten Island-ferja, som er gratis. Bilde fra Freelargephotos.
«Nå var dere heldige. Dette skjer ikke hver dag!»
Mannen i SAS-skranken har akkurat overlevert oss billetter på businessklasse, verdt 21.000 kroner mer enn vi betalte. En bra start på turen til det store eplet. Er det ledige plasser på den beste klassen, prøver selskapet å fylle den opp. Sjekk inn tidlig og spør pent om du kan stå på lista for overflyttinger. Etter en åtte timers direkte flytur fra Oslo er du klar for byen. 


Drosje: De gule taxiene venter utenfor, skilt viser greit vei. Du sier hvor du skal, og personen som passer køen skriver opp prisen på en lapp. En tur til sentrum ligger på rundt 40 dollar (merk av dette var i 2000) avhengig av hvor du skal og hvor mange dere er.
Times Square, New York

Times Square

Trygt med metro: 
Har du mange penger og liten tid når du skal se deg om, ta taxi. Har du mindre penger og god tid, kjøp et metrocard. Det får du i kiosker og butikker dagskort selges IKKE på undergrunnsstasjonen. Da reiser du ubegrenset med buss og t-bane. Ingen grunn til å frykte undergrunnen så lenge det ikke er langt på natt. Det finnes alltid et yrende folkeliv der, du kommer deg kjapt rundt og folk var vennlige nok til å vise retningen både i 2000 og 2016.. 


KartMen skaff deg et skikkelig kart. Det er ikke helt enkelt å skjønne seg på stoppestedene. Stoppestedet Chambers er for eksempel ikke det samme på ulike linjer. De kan ligge i hver sin ende av gaten. Og gatene kan være lange. Det erfarte vi, uten at vi ble overfalt av den grunn. Det vil si, en dame stoppet og spurte om vi hadde gått oss bort, og viste oss deretter riktig vei til hotellet. Det er en myte, iallefall etter min opplevelse, at new yorkere har det så travelt og virker uhøflige.
Sightseeing-buss
Har du ikke helt vegring for å bli tatt for å være turist, finnes en måte som er bedre enn både taxi og bane. Hopp på en av de mange toetasjes turistbussene. Det finnes flere, og brosjyrer ligger alltid på hotellene. De har både byturer og kombinerte turer til de største sevedighetene. Vi tok den store byturen til Appletours, billetten kostet 40 dollar (2000-priser) og gjaldt for to dager. 


Frihetsgudinnen
Da kunne du hoppe på og av så mange ganger du ville i løpet av den tiden. Uptown og Downtown pluss Harlem ble gjort på en dag, med stopp i Battery Park for å ta den gratis Staten Island-ferja, slik at vi fikk sett Frihetsstatuen. Når bussturen er slutt og det begynner å bli mørkt, anbefales en tur til Empire State Building. Selv for meg med ekstrem høydeskrekk, var byen by night et imponerende syn. King Kong var ikke å se. De lange køene gikk superraskt, og heisen opp alle etasjene gikk også raskt.
Varmt? Velg buss uten tak
Neste dag dro vi med Appletours til Brooklyn. Er det passelig varmt i været, sørg for å komme på en buss uten tak. Da blir skyskraperne et flott syn. Ulike guider opererer på bussene og de kjører alle sin egne stil. Vi fikk turen med en innfødt brooklyner til nettopp Brooklyn, mens vi Uptown fikk en dame som kunne alt om boligpriser og hvor kjendiser som Woody Allen og Susan Sarandon bor. I downtown fikk vi en hyggelig kar som viste mye om arkitektur. Spør guiden hva favorittemnet er, hopp av om det blir for ille og vent på neste buss i en bydel du liker. 
Avenues og streets
Du blir fort varm i trøya, bare du skjønner følgende: Alle gater og avenyer går i rette linjer, bortsett fra Broadway som krysser Manhattan på skrå. Avenyene (avenues) går på langs og gatene (streets) på tvers. De laveste gatenumrene ligger i Downtown og de høyeste i Uptown. 40. til om lag 60.gate er regnet til Midtown. Så er det bare å telle seg ned- eller oppover. Roter du deg bort enten til fots eller med bane, ta en taxi hjem. De er lette å få tak i, unntatt når det regner. Sleng ut en arm, og de gule triller mot deg. Ikke alle skjønner engelsk like godt, så ha gjerne med deg et visittkort fra hotellet du bor på.

Hyggelige gater i Greenwich Village. Vel verdt en tur.

Tips og skatter
Dollaren varierer. Da jeg var der i 2000 var den over 9, i 2016 nesten det samme. New York har i tillegg et for oss nordmenn et noe uvanlig skattesystem. De har både byskatt og statsskatt, og den er ikke lagt til på prisen på klær eller mat. I tillegg må du tipse mellom 15 og 20 prosent på restauranter og i taxier, ellers får du oppleve mye kontrollert raseri. Regningen kan derfor fort bli 25 prosent høyere enn hva du regnet med. Men vannet er i alle fall gratis og veldig godt i New York. Det kommer nesten alltid på bordet før du har fått baken ned på stolen.


Musikaler
For musikal- og teaterinteresserte er det alltid noe som er verdt å få med seg, enten det er på Boradway eller Off-Broadway. Firmaet TKTS er da stedet å stille seg i kø hos, de selger billetter til dagens forestillinger og morgendagens matineer for halv pris. Som regel i hvert fall.TKTS har flere utsalg, blant annet utendørs på Times Square. Bli ikke skremt av lange køer, halvtimene går fort unna.
Baren på The Spotted Pig i New York

Baren på The Spotted Pig i New York

Mat og New York Rangers i  2016
I 2016 spiste jeg forresten på Michelin-gastropuben The Spotted Pig. Personlig syntes jeg det var en overvurdert restaurant, men et kult sted i Greenwich for en drink og barsnacks.
Det som derimot var dyrt og kjekt, var å se en hockeykamp med New York Rangers. Når Zucca i tillegg var på banen, ble det verdt de over 100 dollarene jeg betalte. Det var nemlig et byoppgjør, så billettene var ekstra dyre. Mye moro i mange timer uansett!
Hva er dine beste tips til New York, både for nybegynnere og ferskinger?
Send gjerne artikkelen videre ut i verden
Alta (Finnmark)
Today
Snowy
Wind : 3 km/h
Humidity : 100%
-0°C
  • Monday Tomorrow -0 °C
  • Tuesday   -10 °C
Weather Layer by www.BlogoVoyage.fr