Se: Nowa Huta i Krakow

Ja, du skal dra til saltgruvene, ja, du skal se den jødiske bydelen og du skal helt klart gråte deg gjennom Auschwitz. Et helt forferdelig sted du ikke tror før du har vært der, gått på jernebanesporet, sett det svarte dødsvannet, vært inne i brakkene, sett montrene med sko, brillene, veskene, sett det fæle arbeid gjør fri-skiltet, tatt på piggtråden, sett blomstene foran minnesmerkene. Ja, du skal det. 

Ingen blir uberørt av et besøk i Auschwitz
Nowa Huta er det «ekte» Krakow

Du har likevel ikke vært skikkelig i selve Krakow uten å ha tatt en tur i en Trabant med Crazy guides til kommunist- og arbeiderbydelen Nowa Huta. Den ligger bare en kort kjøretur fra nydelige Krakow, og gir deg en helt annet totalbilde av byen. For svært mange bor her i Nowa Huta, i en bydel som er pen på en stygg måte. En utrolig arkitektur fra «the good old days» som guidene humoristisk sier! Du kan velge ulike turer. Vi ble med den som tok deg med til en restaurant, hvor de lokale gikk samt selvsagt tur rundt i den gråe og vakre stein-bydelen. Du kan også bli med hjem til en ekte gammeldags leilighet. Vi ble hentet på hotellet, kjekt – for det styrtregnet! Passende kommi-vær.

Er du 1,90, sliter du i en Trabant. Beregn to i baksetet. Bilene er små.

Vi hadde en kjekk guide, som fortalte hvordan det var å vokse opp som ungdom i den kalde krigen. Et nært og personlig møte, selv om han nok fortalte det samme til alle andre også. Uansett. Det minner oss igjen om hvor heldige vi er i Norge. Så se gjerne saltgruvene og alle de andre må-tingene, men få også med deg et møte med de innfødte og en biltur til Nowa Huta. 
PS: Merk at Trabantene er svært små. Ikke overvurder hvor mange dere skal være per bil. 

Coverbilde: Crazytours

Send gjerne artikkelen videre ut i verden