Sove: Bo gratis! 10 råd ved boligbytte

Bytte med fremmede? Nei takk, er det fort gjort å tenke. Hva om de ødelegger noe? Men her er det altså snakk om å bytte bolig. Du skal bo i noen andres hjem, og de skal bo hos deg. Verden går rundt fordi de aller fleste av oss er skikkelige og ærlige mennesker. Bytter du bolig med noen, kan det være en stor mulighet til å få skikkelig boltreplass på et sted du ellers ville betalt mye for å bo på. I retur gir du altså utlendinger mulighet til å bo gratis i Norge, et land som jo er kjent for å være dyrt. 


Snø er jo eksotisk for mange, og har du bolig i Norge er sjansen stor for at du får byttet med noen i solrike land. Dette er forøvrig familiens hytte i Nordland :0)

Så dersom du melder inn boligen din på et byttested, er sjansen stor for at du kan få mange henvendelser. Det er flere steder på nettet du kan sjekke andres boliger, og du finner noe nesten over hele verden. 

Finner du noe som ser interessant ut, tar du kontakt, og så utveksler dere informasjon. Bruk tid på prosessen, snakk med hverandre på telefon eller epost over tid og bygg opp tillitt dersom du er usikker på hvem du har med å gjøre. Boligbyttesidene koster som regel i underkant av en tusenlapp å være medlem i, men er du heldig kan du leve i en villa med basseng og stor hage i Frankrike helt gratis. Boligbytte.no tilbyr for eksempel boliger i 75 land, og de har 13.000 medlemmer. Sjansen for å finne drømmeferie-stedet burde være til stede dersom du er en modig maur.

Er du fremdeles ikke overbevist, kan du bli boligbytte.no med på tur for å treffe potensielle familier. Boligbytte.no arrrangerte f-eks et år en tur til Lari i Italia, sjekk hjemmesiden for hva de gjør i 2013. Der du kan avtale boligbytter direkte med eiere fra mange forskjellige land. 
– Vi hadde et medlemsmøte i Italia ett år. Omgivelsene, slottet, maten og folkene. Alt var perfekt. Og alle diskuterte fremtidige boligbytter. Vi har store forhåpninger til et like vellykket internasjonalt møte til sommeren. Det er alt en del norske familier som er påmeldt, sier Arne Haukland, som administrerer den norske siden, som igjen er en del av Home Link International.
PÅ NETT:
boligbytte.com
boligbytte.no
intervac.no

10 råd ved boligbytte

ÆRLIG: Beskriv hjemmet ditt ærlig, enten det er på nett, i kataloger eller i epost. Du vil gjerne at din byttepartner blir positivt overrasket når de ankommer, ikke skuffet. Du må aldri skjule at du har husdyr.
RENHOLD: Etterlat hjemmet ditt rent. Renslighet er jo svært forskjellig fra familie til familie og fra land til land. Hvis gulvene er støvsuget, kjøleskapet tømt, komfyr og ovn er rengjort, badeværelset er fritt for skitt og sorte renner og vinduene slik at du kan se gjennom dem, er det ok. 
PLASS: Lag plass i et eller flere skap slik at din byttefamilie kan tømme koffertene sine. 
SENGETØY: Gi din byttefamilie sengetøy og håndklær så de klarer seg i ferien. Gi familien to sett så de er på den sikre siden.
INFORMASJON: Lag en mappe med informasjoner om det området du bor i.  Den kan inneholde turistbrosjyrer, informasjon om eventuelle husdyr, bruksanvisninger til video, fjernsyn og andre ting familien vil benytte. Gi dem også en telefonliste til lege, tannlege, sykehus, bilforsikring, gode venner eller andre numre du synes de bør ha.
KONTRAKT: For å unngå misforståelser er det en god ide å fylle ut husbyttekontrakt.Dette for å unngå misforståelser i etterkant med telefonregninger, bilbytte, oppvarming, reiseforsikring osv.
VELKOMST: La noen venner eller familie ønske dem velkommen. Din byttefamilie har kanskje en del spørsmål. En slik start er alltid kjekt.
MAT: Sett frem litt mat og drikke som familien kan få når de kommer, trolig trette etter reisen. Det behøver ikke være så mye.
GAVE: Det er god tradisjon å gi familien en liten velkomstgave. En lokal spesialitet, en flaske vin eller lignende.
RYDD: Før hjemreisen, og før du forlater din boligbyttefamile, så husk på å legge alle ting tilbake der du fant dem og rengjør huset. 
(Boligbytte.no)

Denne saken har stått på trykk i Norsk Familieøkonomi
Send gjerne artikkelen videre ut i verden
Alta (Finnmark)
Today
Cloudy
Wind : 1.2 km/h
Humidity : 100%
-2°C
  • Thursday Tomorrow -0 °C
  • Friday   1 °C
Weather Layer by www.BlogoVoyage.fr