Alltid reiseklar

Reisemagasin for livsnytere

Menu
  • Hjem
  • Om oss
  • Sol & bad
  • Snø & julemarkeder
  • Langhelg
  • Bilferie & natur
  • Te & vin
  • Norge
  • Sparetips
Menu
Header image

Mygg i Finnmark: En plage hele sommeren? Neida! Men gale valg koster deg blod og tårer

Posted on 2. juni 20241. august 2024 by Ann-Mari
RV45 mellom Alta og Kautokeino. Vakker vidde med fiskevann og turterreng. Og mygg.Foto: Alf Ove Hansen

Møt myggekspertene

Mygg i Finnmark? Joda, den finnes. Men den er ikke overalt hele tiden, er den vel? Hvem kan være bedre enn de lokale til å drepe myter og fortelle sannheten. Vi sjekket med styremedlem Tor Erik Sønvisen i Alta og omegn turlag og Marie Louise Somby fra Kautokeino. 

Dalai Lama har forresten sagt følgende: «Hvis du tror du er for liten til å gjøre en forskjell, forsøk å sove med en mygg i rommet.» Jeg regner med at du nå straks begynner å klø. Det må i alle fall Dalai Lama gjøre, for hans buddhistiske tro forhindrer ham i å drepe levende vesener. Det kan du også gjøre, om du følger noen enkle råd.

Midnattssol på Altaelva. Men er det mer enn fisken som biter? Foto: Alf Ove Hansen

Ikke mygg overalt alltid

– Det er ikke masse mygg hele tiden overalt om sommeren. Det er veldig væravhengig. Generelt er myggsesongen fra sankthans til midten av august, og i juli har nok Finnmark mer mygg enn andre steder. Men sommeren 2018 syklet jeg 140 kilometer på vidda i juli med mange stopp, og jeg så nesten ikke en mygg da det var så tørt. Er det derimot lummert på vidda eller du drar i skogen med lite vind, er det ikke forsvarlig uten god beskyttelse, forteller Tor Erik Sønvisen. 

Mygghatt er obligatorisk i Offroad Finnmark som arrangeres i juli på vidda, her viser leder Anders Abrahamsen påbudt utstyr. Skal du også på vidda, ikke gå eller sykle uten i juli og august. Foto: Alf Ove Hansen

Regionen er stor, og ved kysten er det ikke mye mygg. Så ikke la deg skremme fra en fellesferie i Finnmark.

– I juli er det minst mygg på alle de flotte øyene, fra Seiland til Rolvsøy, Ingøy og Sørøya. Sistnevnte er flott å gå på langs, det tar cirka 7 dager, sier Tor Erik.

Lukter blod og melk

Drar du til Seiland, kan du fiske på sjøen eller gå på tur på en isbre. Relativt myggsikkert langs kysten. Skolen du ser på bildet, er overnattingsstedet til Seiland House.
Foto: Alf Ove Hansen

«Myggen elsker meg» og «Jeg har så søtt blod, derfor kommer de til meg» – er sikkert setninger vennene dine har sagt. Folkehelseinstituttet (FHI) avviser ikke at noen er mer utsatte enn andre. De sier at sannsynligvis flyr myggen etter visse luktstoffer, men hvilke er ikke helt klarlagt tross mye forskning. Stikkmyggene orienterer seg både ved synet, ved luktesansene og ved at de oppfatter varmeutstråling fra vertsdyret og vanndamp fra pusten. Karbondioksid fra pusten aktiverer myggene til å fly søkende omkring, mens andre lukter fra huden, blant annet melkesyre, virker tiltrekkende, sier FHI. 

Foto: Marie Louise Somby

«Spis B-vitaminer eller hvitløk», mener noen. Niks, FHI avviser at dette skal virke. 

Noen tar antihistaminer, men selv er jeg ikke mest plaget. Min erfaring at i starten av myggsesongen klør det mer enn i slutten, forteller Tor Erik.

– Jeg får heller ikke ofte myggstikk nå og klør det, så fokuserer jeg ikke på det. Andre i familien bruker Eurax, supplerer Marie Louise. 

Posete plagg, mygghatt og ankler

Beskytt anklene, og la dongeribuksa ligge hjemme. Her er jeg på tur til Halddetoppen en dag i september. Helt myggfritt, faktisk. Foto: Alf Ove Hansen

Men også de erfarne turgåerne har lært seg noen forberedende triks. 

– Kle deg i litt posete plagg. Er de tettsittende, må de være tykke.  Dongeri stikker de rett gjennom. Sjekk at buksen ikke er slakk rundt anklene, myggen er glad i området rundt anklene. Mygghatt er genialt, og du får dem overalt i Finnmark – også på matbutikker. Min private forskning viser at det virker som de er veldig glad i svart, sier Tor Erik. 

Kle deg ikke i svart, er rådet fra Tor Erik Sønvisen. Her er det daglig leder i Offroad Finnmark Anders Abrahamsen som overser det rådet. Han viser frem sykkelen på Beskades, et flott turterreng og reindriftsområde mellom Alta og Kautokeino. Foto: Alf Ove Hansen

Ha ryggen MOT vinden

Å bruke mygg-apper har de ikke forsøkt, men de finnes. Det er ikke bevist at apper som «Anti mosquito sonic repeller» og  «Go away! Mosquitoes and flies» virker, og lett blir det heller ikke å finne det ut. For ultrasonisk lyd skal ikke høres av mennesker. Så råd fra kjerringer og finnmarkinger blir nok ikke utradert med det første. 

Skal du stoppe, ha ryggen mot vinden. Eller gå så høyt at mygga ikke finner deg. Her utsikt fra Halddetoppen i Alta. Foto: Alf Ove Hansen

– Skal du stoppe for en pause, gjør det på et sted med litt trekk med ryggen mot vinden. Tenk også litt på tiden på døgnet du går. En vindstille morgen er langt verre enn utover dagen, da det ofte blir mer trekk. Har det akkurat regnet, vent litt med å legge ut på tur. Da kan det virkelig være ille på vidda, sier Tor Erik Sønvisen.

  • Røyk fra bål har ellers hjulpet siden tidenes morgen, og det virker fremdeles godt, forteller Marie Louise. 
Bål. En del av hverdagslivet i Finnmark, men også nødvendig for mer enn bare kos. Foto: Alf Ove Hansen

Overfalt på vidda 

Maze, ei lita bygd mellom Alta og Kautokeino. Flott natur, noe mygg. Foto: Alf Ove Hansen

Hun og familien sverger til en hjemmelaget myggdreper; en colaboks med myggbrikke. Den gode, gammeldagse spiralen som lukter vondt er også i bruk på hytta på Sennalandet eller hvor de nå ferdes. Hjemme har de en trådløs myggbrikke. 

Finnmark har mange flotte fiskevann, bare ha bålkaffen klar – så holder du den litt borte. Foto: Marie Louise Somby

– Beskytt deg uansett med klær eller myggmiddel. Jeg vet om en mann på vidda som kom bort fra turfølget sitt, og ikke var godt nok beskyttet. Da han ble funnet av lokalkjente, var han skikkelig oppstukket med betente sår, forteller Marie Louise.

Myr, fukt og lite vind…..

Vil du bort fra mygga, ta deg en tur med elvebåt. Sautso safari tar turen fra Maze til demningen hver sommer. Foto: Alf Ove Hansen

Tor Erik mener også at du må lære deg å leve med myggen, som altså både kan være der i små og større doser. Hans bergenske samboer fikk virkelig smake på sistnevnte da de kjørte Offroad Finnmark over vidda i 2017. 

 Traseen til Offroad Finnmark domineres av opparbeidede kjerreveier, stier og tråkk på Finnmarksvidda. Det har Tor Erik Sønvisen fått kjenne på. Foto: Alf Ove Hansen
  • Myggforholdene var perfekte med fuktighet og lite vind. Vi var slitne begge to mot slutten, og så kom vi til en stor myr. Umulig å sykle, vi måtte trille gjennom gjørme, det var tett med mygg og nervene tynnslitte på oss begge.  Det var ingen steder å gjemme seg på vidda, så en måtte bare bite det i seg og stenge det ute – selv om det var farlig nær en eksplosjon fra en av oss. 
  • Heldigvis ble det bedre etter en halvtime, da vi kom på en bedre vei og kunne sykle fra myggen. Vi nådde også tidsfristen. Så det går over, og en bare må aldri stoppe opp!

Gira på å sykle Offroad Finnmark? Her har jeg skrevet litt om hva du kan vente deg. De har både dameklasse, herreklasse, miksklasse og løp for barn.

Mygg viktig for arktisk natur

Mygg i Finnmark gjør også nytte for seg
Mygg i Finnmark utgjør også en stor del av biomassen i nord og er derfor et vesentlig fundament i næringskjedene i arktis. Her fra Varanger i Øst-Finnmark. Foto: Alf Ove Hansen

Nå har den stakkars stikkmyggen virkelig fått gjennomgå. Men Dalai Lama er inne på noe, for det ville ikke vært bra om samtlige av verdens tusentall arter mygg stakk fra oss. De som ikke suger blod, spiser nemlig nektar og sprer pollen. Når de sammen med fluer jager flokker, sørger de for at dyrene flytter på seg. Dermed beiter, tråkker og skiter de på forskjellige steder i landskapet. Mygg i Finnmark utgjør også en stor del av biomassen i nord og er derfor et vesentlig fundament i næringskjedene på den arktiske tundraen, har professor  Anne Sverdrup-Thygeson i bevaringsbiologi ved NMBU uttalt til NRK. 

Multeplukking med mygghatt i Alta. Foto: Alf Ove Hansen

Viddas mange fiskevann lokker

Er du glad i sjokolade og fisk, bør du sette ekstra pris på myggen. For sjokoladeknotten er en av få som pollinerer kakaoblomsten, og mygglarvene blir mat til småfugl og fisk.

For deg som likevel velger å dra til Finnmarksvidda midt på sommeren – og det er det noen som gjør – venter en stor belønning.

– I tillegg til at det er skikkelig fint å gå tur på vidda om sommeren, er det jo da fisken virkelig biter! sier Marie Louise.

Mitt eget tips – fra Finland!

Den finske luftambulansen har testet mange myggmiddel. Denne er vinneren.
Foto: Alf Ove Hansen

Selv har jeg bodd i Vesterålen, Bergen og Stavanger og nå Alta – og kan melde om at en også stikkes av mygg i storbyene på Vestlandet. I boligfeltet i Alta hvor jeg nå bor, er den ille når sola går ned, ellers ok. Midt på dagen i Kautokeino i juni var det ikke akkurat korona-avstand mellom stikkjævlene, derimot – så jeg har varierte erfaringer. Mygghatt er uansett innkjøpt, og jeg har også myggspray fra Hajuton – etter anbefaling fra lufambulansen i Finland som ofte lander i myrer og tett skog og har prøvd det meste.

Marie Louise Somby fra Kautokeino kan bålkunsten. Foto: Privat

Dessuten. Svartflua er faktisk verre. Og den er også i Lofoten og Vesterålen. Det får bli en egen sak.

Fakta om mygg i Finnmark

Tverrelvdalen i Alta, Finnmark. Foto: Alf Ove Hansen
  • DE ER MANGE: Det er påvist 38 arter stikkmygg i Norge. Aedes-artene er de tallrike, plagsomme myggene. De overvintrer på eggstadiet. Eggene legges om sommeren på tørr mark i kanten av dammer eller i de fordypninger i terrenget som om våren fylles med smeltevann.
  • STIKK: Hudreaksjonene på stikket, som blemmer og kløe, er en reaksjon som skyldes at insektene sprøyter spytt inn i såret. Spyttet skal hindre at blodet koagulerer. Vår egen kropp reagerer på proteinet i spyttet ved at de såkalte mastcellene frigir histamin for å binde fremmedproteinet. Histaminet forstørrer blodårene, og det forårsaker kløen og hovenheten. Reaksjonen på bittet er derfor strengt tatt ikke en allergisk reaksjon. De fleste blir gjerne mer og mer tolerant mot de mygg man vanligvis stikkes av. Det er jo en god nyhet!

(Kilde: Skadedyrveilederen hos fhi.no) 

Mer Finnmark? Velg Alta eller Vardø

Foss like ved Gargia fjellstue i Alta. Foto: Alf Ove Hansen

Her er en sommer- og høstguide til Alta, og vil du legge ut på bilferie uten mygg i Finnmark kan jeg anbefale Nasjonal turistveg i Varanger.

Veien mot Hamningberg, like utenfor Vardø. Foto: Alf Ove Hansen

PS: Er du tilflytter eller lyst til å bli med i Alta og omegn turlag? Da kan du bli med på mange turer i høst. For eksempel blir det tur til Jotka fjellstue i september 2020 med Barnas turlag, på den store kom deg ut-dagen. Da har mygga sagt takk for seg 🙂

Se mer på mine sosiale oaser
facebook instagram
Category: AltaBilturer & naturopplevelserFinnmarkKautokeinoNorge
Velkommen!
Siden 2012 har Alltid reiseklar vært på jakt etter steder å nyte fra Arktis til Asia. Fra natur i Vesterålen og engelske vingårder til grønne hotellvalg i Thailand.
Hilsen redaktør Ann-Mari Gregersen
Viva cruises dessert

Fra A til Å! Land og byer

  • Facebook
  • Instagram
Copyright Ann-Mari Gregersen