Når bør du besøke Alta? Sommer, høst og vinter! Våren er stort sett trist, trærne er uten blader og den varer også kanskje bare i to dager eller hele mai. Ikke min favorittårstid. Sommeren er uforutsigbar. Høsten er alltid vakker uansett temperatur, med vakre farger og døde mygg.
Noen tror at Finnmark og Alta er flatt. Det kan jeg avkrefte. Bli med på min interessante tur til Halddetoppen, og til andre langt mindre strevsomme opplevelser i denne sommer- og høstguiden til Alta. Vinteren? Den har fått sitt eget innlegg.
Alta har alt
Til denne Alta-guiden får du tips både fra Alta-patriot Unn Hege Hegge og meg selv. Unn Hege Hegge er glad i byen, da hun har både naturen og urbane gleder rett utenfor dørstokken. El-sykkelen bruker hun året rundt.
– Alta er ufattelig godt tilrettelagt for syklister. Du kan sykle på asfalterte og gruslagte stier, langs med Altaelva, på fjellet eller inne i skogen. Jeg mistet bilparkeringen utenfor jobben, og kjøpte offroad el-sykkel. Den brukes til alt.
Alta er rik på samisk historie. Unn Hege synes det er lettere å vise sin identitet og kultur nå enn for bare få år siden.
– Det samiske er mer fremtredende, både i musikk, klær og kultur. Aksepten er større, samtidig som en ny stolthet har vokst frem.
Fisking og bærplukking
Selv med en oppvekst og voksenliv i naturen, er Unn Hege uvanlig uinteressert i bærplukking.
– Alta bugner av bær, fiskevann og elver. Selv har jeg aldri likt å plukke bær, det ble for mye mygg og knott i barndommen. I min mors familie har det vært tradisjon å plukke egne multer til konfirmasjonsdesserten. Det tok slutt med meg. Jeg hadde mandelkjernepudding!
Lavterskelfisking gjøres under Kåfjord-brua eller ved moloen ved frilufts- og badeområdet Lathari ved Altafjorden. Der finner du også langgrunn sandstrand og gressletter, samt fine turstier. Du kan også kjøre til Mathisvannet, der det ligger båt og en fin gapahuk. Her kan du få ørret og røye. For en oversikt over fiskevann og hvor og hvordan du kjøper fiskekort, sjekk FeFo.
Gå til Alta Canyon eller ta båt
Du har ikke vært i Alta hvis du ikke har vært på Altaelva. Altaelva er verdens mest berømte lakseelv for Atlanterhavslaks. Med sin lange historie trekker den til seg både lorder fra Skottland, kongefamilien i Norge og helt vanlige folk. Alle drømmer om å få storlaksen på kroken.
Nytes fra kano, motorisert elvebåt opp til Nord-Europas største canyon eller fra land. Elvebåtturer kan fås både hos Sorrisniva, Sautso safari i Maze (70 km fra Alta) og Alta rivercamping. Gåturer eller sykling til Alta Canyon, kontakt Nord Ekspedisjon eller Glød Explorer.
I laksesesongen må du kjenne noen for å fiske, eller ha vært med i trekningen for utenbys fiskere. Det er uansett verdt å ta turen bare for å se på folkelivet. Gapahukene er nok opptatte i sesong, men ellers til fri bruk. Husk: Rydd opp etter deg!
Seiland nasjonalpark og storkveita
Vil du få en skikkelig storkveite på kroken, tar du båt ut enden av Alta kommune, til Seiland og Stig på Seiland House. Herfra kan du også gå i Nasjonalparken og ta turen til isbreen, men dette er for erfarne turgåere. Ingen røde T-er fra DNT å følge her. Les mer om Seiland House og hvordan du kommer deg dit i denne saken jeg har laget for en av mine oppdragsgivere. Trenger du guide på en tur hit eller andre spektakulære steder i Finnmark, så ta kontakt med Lise Ottem i Altaturer.no og sjekk siden hennes for aktuelle turer. Hun er en svært erfaren guide og har vært på mange ekspedisjoner.
Gå INN i Nordlyskatedralen
Nordlyskatedralen er ikke mye skjult, men gå for all del inn og bli overrasket av den vakre innsiden med vakre detaljer. Her er også kafé og i underetasjen et interaktivt nordlys-senter, hvor du kan teste sangstemmen din. Inngang kirke 50 kroner, Nordlyssenter 100.
Byens beste kafé-utsikt
Alta har bergkunst som er på UNESCOs verdensarvliste. Er du ikke glad i historie, gå uansett på stien som museet har laget. Verdt turen i seg selv. Ved vannkanten kan du grille din egen pølse eller ta en kopp kaffe. Utsikten fra kafeen er byens beste. altamuseum.no
Museumsbutikken har forresten både lokale og nasjonale designskatter – blant annet smykker fra Juhls og andre sølvsmier/sølvdesignere i Finnmark som LilleLi samt samekniver, så ikke glem den. Åpent stort sett alle dager i uka.
Ut på fjelltur – Halddetoppen
Endel nordmenn svever i den villfarelsen at det ikke er fjell i Finnmark. De har hørt om Finnmarksvidda, og tror at alt er flatt. Slik er det ikke. Her også mye fint å se også fra annet enn bakkenivå. Min første fjelltur gikk til Haldde, 904 meter over havet. Den skulle være en enkel tur sa noen lokalkjente, men det kan jeg love deg at den ikke er dersom du er utrent. Er du i sånn passe god form, går det nok bedre! Tipseren var medlem i Alta turistforening, og i toppform. Da er det nok ikke lett å forestille seg hvordan sofasliterne har det 🙂 Når det er sagt, ble jeg forbigått av små barn. Så.
Turen er 9 kilometer, og skal ta 2,5 time for de normalt trente. Jeg brukte over 4. Og det gikk opp, opp og så faen meg enda mer opp. Midtveis er det heldigvis flatt. Og vakkert. Og når du er nesten på toppen, der DNTs hytte og Nordlysobservatoriet venter, så var det selvsagt verdt det. Turen starter ved kirka i Kåfjord, der du kan parkere.
Turen starter fra Kåfjord med en permanent T-merket sti/kjerrevei hele veien opp til verdens første nordlysobservatorium, som ble bygget i 1899 og nedlagt i 1926. Observatoriet har 6 sengeplasser, en vedovn og to gassbluss. Observatoriet er låst med DNTs standardnøkkel, og leie betales til turlaget. Sjekk besøkskalender på Alta og omegn turlag sine hjemmesider! Vi overnattet ikke. Da vi var så sent oppe, fikk vi også med oss solnedgangen. Så noe godt kom det ut av det. Noen gærninger syklet forresten også hit, så er du sprek er dette en super tur. Du kan ellers gå på ski hit om vinteren.
Turen ned gikk selvsagt mye raskere. Dette var i september, og det ble mørkt litt fortere enn ønsket. Heldigvis er det bred sti og vei mot slutten, så vi kom oss ned i god behold. Ha alltid med hodelykt, så er du sikret. Mygg, sier du? Ikke en eneste en! Håper det blir slik i år også.
Enklere fjellturer
Alt det praktiske du trenger å vite, fra parkeringsplass til bekledning og overnatting på toppen i DNTs hytte finner du på Alta Kommunes hjemmeside. Der er også flere andre turer listet opp.
For trenger du en enklere tur, dra på Hjemmeluft-toppen rett ved Alta Museum. Den klarer de aller, aller fleste. Det samme med Komsatoppen og Losvarkollen. Du får flott utsikt der også. Flere turer i Alta finner du på Perletur.no
Zipline og klatring for alle
Aktiv ferie? Besøk Sarves Klatrepark, der noen løyper bare er for voksne. Så ikke tro at dette er lette saker. Du blir sliten av noen av traseene! Turen avsluttes med 207 meters zipline i 60 km/t. Om vinteren er det alpinanlegg her. Åpen kafé er det også. Ligger ca 10-15 minutters kjøring fra sentrum. Vil du sykle, men trenger litt guiding – eller ønsker du å leie en el-sykkel og se Alta Canoyn? Da kontakter du Nord Ekspedisjon, som også har lokale i sentrum.
Musikkfestival
Alta Live arrangeres i sentrum i august. Både lokale og nasjonalt kjente artister. Altalive.no. City Scene arrangere også konserter hele studentåret, og det hender at det er konserter i Nordlyskatedralen. Platebutikken Puskas i den lille gågata i sentrum har også i ny og ne artister som opptrer.
Her spiser du godt
Hyggelig uteservering: Trasti&Trine ligger idyllisk til, og verdt turen ut av sentrum når du vil ha koselige omgivelser og mat i Norgestoppen. Du kan også sitte inne her. Åpent bakeri enkelte dager fra april til september. Sjekk Facebook eller trastiogtrine.no. Har dessverre ikke fått testet restauranten ennå, men ved neste større anledning står den øverst på lista. Har bare hørt rosende ord fra andre som har vært der.
Her får du tradisjonsmat: Hos Kokkejævel på Amfi-kjøpesenteret kan du forsyne deg av tradisjonsmat, og selv veie både maten og salaten fra et rikholdig utvalg. Selger også snaddervarer i disken, som blåmuggosten Fjellblå, reinhjerter og annet. Noe er sesongvarer, så stikk innom og se hva som finnes. Eller følg med på Facebook-siden, den er garantert helt ulik noen annen bedriftsside i Norge. Jeg garanterer. Har han inne søtsaker fra Sjokolade-Camilla, MÅ du kjøpe en plate.
Hos Stakeriet får du rein og tradisjonelle råvarer servert på elegant vis. Buffetlunsjen gir god valuta for pengene. stakeriet.no. Det er noe mørkt i lokalet, noen grønnplanter på bord/vegger/i loklaet og eventuelt puter eller reinskinn eller noe annet mykt hadde gjort seg – men te i løsvekt og fantastisk mat gjør at jeg likevel har dette som mitt foretrukne spisested i sentrum.
Sov i iglootelt eller trelavvo
Spesiell overnatting: Glamping! Hos Holmen Husky Lodge bor du i en trelavvo med vinduer. Alle lavvoene har teppegulv, vedfyrt peis og elektriske tepper. Greit om vinteren, men kan jammen meg være greit enkelte sommer og høstdager også……Nærmeste naboer er stedets huskyer og kanskje en elg. Glød Explorer ikke langt fra sentrum og Gargia Lodge en halvtime fra sentrum har ellers iglootelt-overnatting. Førstnevnte har også en leilighet.
Rimelig og bra overnatting: Det er tre campingplasser vegg i vegg kort vei fra sentrum og rett ved Altaelva. Merk deg det når du kjører inn. Den med flest og finest hytter ligger helt innerst. Ellers har byen Thon og Scandic, samt at rett ved klatreparken finner du overnattingen med best utsikt: Alten Lodge. Det er bare å se på bildene. Nord Ekspedisjon står bak utleie her.
Andre ting å gjøre?
Vil du ut på sjøen, har Nord Ekspedisjon RIB-turer. Som både speider etter hval og gir deg fin natur, men de kan også sette deg i land på Seiland. Vil du være innendørs? Nordlysbadet ligger vegg i vegg med Amfi Alta, og har flere basseng og flotte badstuer samt boblebad både ute og inne. Du kan også sjekke konkurranseinstinktet på Alta bowling, som ligger i Rema/Jysk-bygget ovenfor Amfi-sentret. God shopping er det også i byen, foruten Amfi som har både kjedebutikker og mer unike, som interiørbutikken Lykkehjørnet samt noen klesbutikker som ikke er kjeder. Besøk også Interiøret ved Parksentret som blant annet selger ullpledd fra det ferske, lokale merket Sami Stories. Glem heller ikke Graveniid som selger unike, samisk-inspirerte desingplagg i verdens mykeste ull som holder deg både varm og fin.
Alta som Nordlysby…..
Alta ligger vest i Finnmark, og nevnes første gang i skriftlige kilder i 1520. Stedet var da trolig bebodd av et par hundre sjøsamer. I dag grenser Norges sjuende største kommune i areal mot Hasvik, Hammerfest, Loppa, Porsanger, Kautokeino, Karasjok og Kvænangen.
Fra 2000 har Alta kalt seg for Nordlysbyen. Merkelig nok står skiltene i byen bare på norsk. Hvorfor det? Er det bare norske turister som skal vite dette? Og når en for eksempel kjører i Finland og i Troms, ser en skiltet “The Northern lights route”. Det finnes derimot IKKE i Nordlysbyen. Så her har nok noen en jobb å gjøre. Hva vil en egentlig med dette navnet? Spørsmålet er vel også om det er nordlys en skal markedsføre byen med, for den har jo mye annet å by på også. Det bringer meg over på neste avsnitt.
Klar for vinter i Alta og Finnmark?
Vil du sjekke ut Alta om vinteren, mangler det ikke på tilbud da heller. For alt fra hundekjøring, snøscooter over vidda, fatbike og alpint til reinsdyr og samisk kultur står da på programmet. Jeg har laget en vinterguide til Alta, som gir deg alle tipsene du trenger – fra restauranter og overnatting til aktiviteter.
PS: Resten av Finnmark er også flott, vinter som resten av året. Bildet er fra Berlevåg og viser en snøkiter. Vil du ta turen med bil, har jeg laget en guide til vinterkjøring i Finnmark og attraksjoner samt overnatting. Fremdeles ikke overbevist om at Finnmark er noe for deg? Hvis ikke disse bildene klarer å overbevise deg om å besøke Varanger, gir jeg opp.
ALLE FOTO: Alf Ove Hansen, Argus Media.
REISEN TIL ALTA:
I 2020 vil nok mange kjøre, så det er bare å beregene GOD tid om du kommer sørfra. Du kommer deg ellers kjapt hit med fly til stort sett overkommelige priser, dersom turen går fra Oslo vel og merke. Norwegian går normalt direkte fra Oslo på nesten to timer, men har på noen avganger mellomlanding i Tromsø. Det samme gjelder for SAS. I 2020 er ikke avgangene like hyppige. Widerøe lander også, men her kan billettene koste ekstremt mye mer. Så se etter gode tilbud, og bestill uansett i veldig god tid. Flyplassen ligger 4 kilometer fra sentrum. Du flyr også til Alta om f.eks du skal til Kautokeino. SAS har for øvrig i 2020 fått direkterute til Lakselv tre ganger i uka, ca 2 timer unna Alta.
Hurtigruta anløper ikke Alta, men stopper sør i Øksfjord 10 mil fra Alta og nord i Hammerfest 14 mil fra Alta.