Ferietips! Fra USA til egen øy på Åland

Jeg har fått noen av Nordens beste reiseeksperter til å dele sine favoritter. Gjør deg klar til å dra fra Kazakhstan til vinreiser i Spania og Italia. Eller hvorfor ikke leie en øy som du kan ha helt for deg selv?

Ferietips nummer 1 er fra de såkalte Stan-landene, som blant annet Kazakhstan er en del av.

Ferietips nummer 1 er fra de såkalte Stan-landene, som blant annet Kazakhstan er en del av. Foto: Sophie’s world.

1 Stan-landene

Er du nysgjerrig på ferietips til de litt mer bortgjemte hjørnene på denne planeten vår? Bortgjemte enn så lenge…. I så fall vil norske Sophies’s World gjerne anbefale et besøk i Sentral-Asia. De fem tidligere sovjetrepublikkene populært kalt stan-landene kan by på unik natur og kultur og opplevelser du ikke finner overalt.

Veien mot Songkul Lake. Foto: Sophie's world

Veien mot Songkul Lake. Foto: Sophie’s world

Hva med å bli med på å bygge en yurt? Eller krype ut av yurten i morgengryet på 3000 meters høyde og starte dagen med en vandring langs den trolske Songkul-sjøen? Eller en ridetur langs åsryggene i det solen stiger opp? Eller se de kirgisiske nomadene spille nasjonalsporten kok-buru? Kanskje til og med delta i om du er tøff, i sporten som i prinsippet er polo fra hesteryggen, med et geit som ball og som premie! Les mer og se fantastiske bilder fra turen Anne Sophie hadde til Kazakhstan og Kyrgyztan på Sophie’s world.

En overnatting i en yurt ved sjøen var en del av turen.

En overnatting i en yurt ved sjøen var en del av turen. Foto: Sophie’s world

2 Halong Bay

Er du mer sugen på strender og andre opplevelser i Vietnam, har danske A world of backpacking skrevet masse om landet og til dette innlegget plukket ut ett sted. Halong Bay er et yndet turistmål, men ikke uten grunn! Å gli stille gjennom det rolige vannet mens meterhøye kalksteinsklipper skyter opp av vannet, kan gjøre enhver person stille. Ifølge legende er klippene skapt av en drage, og du kan ikke unngå å bli trollbundet av dette vakre stedet.

Ferietips 2 er Halong Bay

Ferietips 2 er Halong Bay. Foto: A world of backpacking

Her er noe for alle – krystallklart vann, snorkelmuligheter, trekkingturer til flotte utkikkspunkter, kajakkturer, flytende landsbyer og deilige strender som du kan ha helt for deg selv. Du kan fra 14 dollar per person få dagsturer fra Cat Ba Island. I 1994 ble Halong Bay tatt inn på UNESCOs verdensarvliste. Drar du hit, vil du ikke bli skuffet. Det garanterer jeg. Les mer om cruise i Halong Bay hos Tine.

3 Philadelphia

Drømmer du om en ekte storbyferie i USA? Blier du også skremt av hotellprisene i New York? Gjør som danske Tales from abroad og dra heller til Philadelphia! Philly er en ekte liten storby, med alt du trenger for en drøy langhelg. Byens flyplass er liten, ny og oversiktlig og på en god dag kan du være på hotellrommet 30 minutter etter landing.  

Ferietips 3 er fra Philadelphia, et billigere alternativ enn New York. Foto: Tales from abroad

Ferietips 3 er fra Philadelphia, et billigere alternativ enn New York. Foto: Tales from abroad

Hotellprisene i Philadelphia er lavere enn i New York og standarden minst like god. Flesteparten ligger enten midt i sentrum eller i gåavstand til shoppingen, som er glimrende! Alle de store kjedene er her og prisene lave, for her er det ikke skatt på klær. Krydre shoppeturen med kultur og historie. Den amerikanske Uavhengighetsærklæringen ble underskrevet i Philadelphia, og byen oser av historie og fantastiske museer. Ikke snyt deg selv for et besøk på Barnes Foundation. Selv om du ikke er voldsomt kunstinteresseret, kan du ikke unngå å bliv imponert over samlingen eller historien bak. Her er mer om Philadelphias museer
Barnes foundation sett fra 21.gate. @Barnes foundation

Barnes foundation sett fra 21.gate. @Barnes foundation

Ny og eldre kunst på Barnes Foundation. Mohamed Bourouissa, Horse Day, 2015. Still. © ADAGP Mohamed Bourouissa.

Ferdigshoppet og sett nok museer? Prøv den nyskapende restauranten Sampan som serverer asiatiske fusionsretter, eller spis en ekte Philly cheese steak sandwich i byen hvor denne ærkeamerikanske hot-dog ble oppfunnet. Er du her på sommeren, avslutt dagen på Spruce Street Habour Park ved elven. Et utendørs chill-out-område med saccosekker, kulørte lamper, gode drinke og fete vibes. Hva mer kan en ønske seg?

4 La Rioja

Ferietips 4 er fra Rioja-regionen i Spania. Foto: Tenk koffert

Ferietips 4 er fra Rioja-regionen i Spania. Foto: Tenk koffert

Tenk koffert elsker mat og vin, og snuser seg stadig frem til gode steder. Spania er et land nordmenn kjenner godt, men velg noe annet enn Barcelona eller Syden neste gang. For hvem blir ikke fristet etter å ha lest Heddas tips: Er du som meg, glad i god mat og vin, er La Rioja reisemålet for deg. Regionen ligger nord i Spania, har over 500 vingårder og regnes som et av landets beste vindistrikter. Absolutt stedet å teste vinsmaking! Jeg har vært i flere tapas/pinchos-gater i Spania, men Calle Laurel i den lille byen Logroño i La Rioja er uten tvil min favoritt. Glem overpriset og pretensiøst, her er stemningen avslappet, prisene utrolig lave og smakene … helt nydelige! Noen av barene er nærmest et hull i veggen med kun én rett på menyen, andre ser ut som større gastrobarer med variert og spennende utvalg. Gå fra sted til sted, og velg helst husets spesialitet og et godt glass Rioja.

5. Sicilia

Mens vi er inne på vin…..Bli med norske Travellingmunk på en vinreise til Sicilia. Her er Annettes begrunnelse for å velge nettopp vulkanøya som sin favoritt.

Ferietips 5 er fra Sicilia. Foto: Travellingmunk

Ferietips 5 er fra Sicilia. Foto: Travellingmunk

En av mine bedre reiseopplevelser i 2017 som jeg tar med meg inn i det nye året, var å oppdage Sicilia og øyas vinproduksjon. Jeg håper å kunne utvide og se mer av flere vindestinasjoner. Europa har så mange, selv ett par også her i Norden! Jeg kan varmt anbefale å ta turen til Italia og landets største øy. Sicilia har et hav av vakre små byer, og ikke minst fantastisk god vin.
Du blir aldri sulten på Sicilia. Foto: Travellingmunk

Du blir aldri sulten på Sicilia. Foto: Travellingmunk

Reis hit gjerne tidlig i sesongen mens turistsesongen fremdeles ikke er så stor. Eller prøv å komme hit under høsting av druene i september/oktober. Dermed slipper du også den sterkeste varmen og får et mer behagelig klima. Når du først er ute for å oppdage og utforske ny vin enten den er rød, hvit eller boblende kan du like godt som meg overnatte på en eller flere vingårder. Da får du uten tvil enda mer ut av opplevelsen.

6 Peloponnes

Danske Danish Aventurers ferietips for 2018 er halvøya Peloponnes, et oversett område i Hellas. Fra Athens flyplass tar det bare 1 time i bil å krysse den kunstig bygde Korintherkanalen, før du er på Peloponnes. Ved foten av fjellet ligger Kalamata, en av de største byene og ja – du har nok gjettet at de svarte olivenene med samme navn kommer herfra. Her finder du et vakkert og ekte Hellas, langt unna masseturismen. Lange, flotte strender, små bukter, hyggelige landsbyer, fosser, dype kløfter med avsidesliggende klostre og massive fjellkjeder.
Ferietips 6 er fra Peloponnes, og halvøyen har både strender og fjell. Foto: Danishadventurer

Ferietips 6 er fra Peloponnes, og halvøyen har både strender og fjell. Foto: Danishadventurer

Peloponnes er en helårsdestinasjon. Grekerne står på ski her om vinteren!. Foto: Danishadventurer

Langs vannet snor veien seg gjennom landsbyer og et frodig landskap, hvor det dyrkes korn, oliven, meloner, tomater og mye annen frukt og grønnsaker. Her og der er det byer med atmosfæriske havneområder, hvor du kan nyte vakre solnedganger med et glass hvitvin og fersk fisk. Foto: Danishadventurer

Er du interesseret i gresk mytologi kan du glede deg, for dette er et historisk paradis blant annet med arkeologiske templer og sportsarenaer fra de opprinnelige Olympiske Leker. Bettinas beste tips er at du tar en avstikker fra det sørligste punktet og seiler til Bounty-øya Elafonisos. Hva koster det? Hos Danish Adventurer finner du ofte et reisebudsjett basert på to voksne og to barn. Her leser du hva 14 dager på Peloponnes kommer på.

7 Lappland

Ferietips 7 er svensk Lappland. Foto: Oh darling, let's be adventurers

Ferietips 7 er svensk Lappland. Alle 3 foto: Oh darling, let’s be adventurers

På tide å ta turen mot Skandinavia. For det er mye vakkert nært oss, selv om vi ofte trekkes sørover når vi skal på tur. Vil du vite mer om Sverige, tar du turen til Oh darling, let’s be adventurers. Helena kommer selv fra Nord-Sverige, og synes du bør oppleve Svensk lappland.

Fotturer som kan passe alle, uansett form.

Fotturer som kan passe alle, uansett form.

Når du ser slike bilder, er det jo ikke vanskelig å være enig med henne. Her er Helenas begrunnelse for hvorfor du skal dra til Sverige i 2018: Swedish Lapland er en destinasjon som har utrolig mye å tilby, uansett årstid. Om sommeren finnes det uttallige merkede fotturer i naturen, enten du vil være ved sjøen eller på fjellet. Når det er vinter, så befinner du deg i et magisk vinterlandskap der du har muligheten til å se nordlyset, kjøre med hundespann, treffe på en rein eller flere og kanskje er du modig nok til å overnatte på Ishotellet i Jukkasjärvi.

Ro og fred i sjelen i svensk natur.

8 Åland

Det er ikke mange som har hørt om muligheten til å leie sin egen øy, med mindre man har milliarder på bok. Da kan man jo kjøpe en…Det hadde heller ikke svenske Äntligen Vilse, men så besøkte hun Lökskär. Katarina sier at det ikke så uoppnåelig som det kan høres ut, i alle fall ikke på Åland.  På Åland eier nemlig ålenningene selv øyene, og det er så mange av dem at det rekker til alle.

Ferietips 8. Åland hører til Finland, men det snakkes både svensk og finsk her. Øyer har de så mange av, at de leier dem ut. Foto fra Äntligen Vilse.

Ferietips 8. Åland hører til Finland, men det snakkes både svensk og finsk her. Øyer har de så mange av, at de leier dem ut. Foto fra Äntligen Vilse.

Å leie sin egen øy gir deg muligheten til å være helt i fred. Her kan du gjøre alt du drømmer om, fra nakenbad i måneskinn til å synge høyt i badstua og lage all den maten du vil uten å forstyrre noen. Det er bare fantasien din som setter grensene. Her kan du lese mer om alt det praktisk rundt det å leie sin egen øy på Åland.

Lag mat når du vil, du har jo leid din egen øy! Foto: Äntligen Vilse.

Lag mat når du vil, du har jo leid din egen øy! Foto: Äntligen Vilse.

 

Ferietips 9: Haldde

Det siste ferietipset kommer fra meg selv, og det er mitt nye hjemsted Alta. Som er Norges fjerde største kommune i areal. Så her er det mye snadder for deg som elsker naturen, enten du fisker, vil sykle med fatbike på snø eller på vidda, padle kano ned Altaelva eller som i svensk Lappland se nordlys, overnatte på ishotellet Sorrisniva (ja, de har det i Alta også) eller kjøre med rein eller hundespann. Jeg vil derimot avkrefte en myte. Endel nordmenn svever i den villfarelsen at det ikke er fjell i Finnmark. De har hørt om Finnmarksvidda, og tror at alt er flatt. Slik er det ikke. Her også mye fint å se også fra annet enn bakkenivå. Bli med 905 meter over havet, til Haldde.

Turen til Haldde er 9 kilometer lang. Her «bare» 2,9 igjen. Kan love deg at jeg var mør….Foto: Alf Ove Hansen

Lett tur liksom

Min første fjelltur gikk til Haldde, den minste av toppene. Den skulle være en enkel tur sa noen lokalkjente, men det kan jeg love deg at den ikke er dersom du er utrent. Er du i sånn passe god form, går det nok bedre!

Herlig at norsk natur byr på friskt vann.

Herlig at norsk natur byr på friskt vann. Du kan fylle på vann når det er 2,9 km igjen til toppen, så ha med flaske.

Når det er sagt, ble jeg forbigått av små barn. Så. Turen er 9 kilometer, og skal ta 2,5 time for de normalt trente. Jeg brukte over 4. Og det gikk opp, opp og så faen meg enda mer opp. Midtveis er det heldigvis flatt. Og vakkert.

Ikke la deg lure. Store deler av turen er ikke slik….Altså flatt terreng.

Og når du er nesten på toppen, der DNTs hytte og Nordlysobservatoriet venter, så var det selvsagt verdt det. Da vi var så sent oppe, fikk vi også med oss solnedgangen. Så noe godt kom det ut av det. Du kan gå på ski hit om sommeren, eller dra opp med en organisert skutertur.

Turen ned gikk selvsagt mye raskere. Dette var i september, og det ble mørkt litt fortere enn ønsket. Heldigvis er det bred sti og vei mot slutten, så vi kom oss ned i god behold. Ha alltid med hodelykt, så er du sikret. Mygg, sier du? Ikke en eneste en! Håper det blir slik i år også.

Utsikt mot Alta

Utsikt mot Alta

Fjellturer i Finnmark

Alt det praktiske du trenger å vite, fra parkeringsplass til bekledning og overnatting på toppen i DNTs hytte finner du på Alta Kommunes hjemmeside.

Trenger du en enklere tur, dra på Hjemmeluft-toppen rett ved Alta Museum. Det klarte jeg uten å omkomme, og du får en flott utsikt der også. Flere turer i Alta og Finnmark finner du på Perletur.no. Vil du besøke nasjonale turistveier, kule bruktbutikker eller oppdage Nord-Norge på bilferie om vinteren er det bare å utforske Norge-kategorien min, som er delt inn etter steder.

Da er det bare å ønske deg god ferie, uansett når og hvor turen går i 2018. Har du selv noen gode ferietips, del gjerne i kommentarfeltet!

 

Send gjerne artikkelen videre ut i verden