Hvorfor ikke la lille Liepaja blir målet for neste storbyferie? Latvias musikkby byr på konserter og uteliv døgnet rundt, åtte kilometer med hvit sandstrand, god mat og drikke til lave priser, streetart og et merkelig museum. Naturelskerne har de også tenkt på. (samarbeid)
STRANDLIV I LIEPAJA
Vi begynner først som sist med Liepajas 8 kilometer lange sandstrand, rett ut mot Østersjøen. Her kan du bade, kite, bygge sandslott, sole deg, spille volleyball, minigolf, tennis, hoppe på trampoline eller bare nyte et glass kald drikke. For om sommeren er det flere restauranter og kafeer her. Stranda er også velsignet med et blått flagg, som betyr at her kan det trygt bades.
UTELIV
Liepaja har nesten 90.000 innbyggere og er Latvias tredje største by. Du skal ikke være lenge i byen før du merker hva de er stolte av. Det er nemlig musikk-referanser overalt, i tillegg til at puber, hoteller og butikker faktisk ser ut til å ha en tanke bak hvilken musikk de har på anlegget. Under frokosten på hotellet var det ekte rock’n’roll som kom ut av høyttalerne, og ikke sviskejazz. For her går det i musikk faktisk døgnet rundt.
Fontaine er et hotell, et hostel, en bar og litt til og dominerer en stor del av havna. De står også bak stedets årlige rockfestival. Det ene utestedet ligger vegg i vegg med hotellet, og har åpent 24 timer i døgnet. Vi var ute en lørdag kveld, og frem til 23.30 var det fremdeles rolig. Da vi spiste frokost klokken 8, var det derimot folk i lokalet. Så da er det gjerne ikke rart de går ut litt sent. Stor scene i alle fall, og halvliter til 2,5 euro er til å leve med. Det går ikke bare i rock i byen. De har også et stort konserthus, Great Amber Conserthall, som huser byens symfoniorkester. Høsten 2016 står alt fra ballett til teater og musikaler på plakaten. Sjekk ut programmet på hjemmesiden.
SPISE OG DRIKKE
For nordmenn er det veldig billig å spise og drikke i Latvia. Det er nesten så en ikke klarer å stoppe og smile. For en ting er at det er billig, en annen ting er at du får kvalitetsmat for pengene. Når jeg hørte at Barons Bumpiers lå i et kjøpesenter, var tanken at det ikke var en lovende start. Men hei så fint å få fordommene tilbakevist. For vel var stilen eklektisk på innsiden, men veldig sjarmerende. Og så kunne en også sitte utendørs.
Menyen var derimot det som virkelig fikk meg overbevist. Alt så godt ut, og det meste til lunsj var under 10 euro. Jeg gikk for risotto med revet parmesan og høstens sopp, de elsker sopp i Latvia og det gjør jeg også. En stor porsjon for 5 euro. Jeg har betalt 200 kroner for det samme i Norge. Vil du bare ha et glass vin og litt østers? Kystbyen Liepaja fikser også det. I en liten gågate ligger lille Antikvariats, og det er som å komme til et lite stykke Frankrike. Jeg skulle egentlig hit på dagtid, men de åpnet ikke før 16. Så derfor rakk jeg bare å ta et interiørbilde da jeg gikk forbi til en annen avtale senere.
Boulangerie litt lengre opp i gata var derimot åpent. Det er et mye større sted, med sitteplasser i to etasjer samt en takterrasse. Her får du løsvekt-te, masse lekre kaker og makroner samt småretter som omelett og sandwicher. I researchen min nå ser jeg at begge stedene, altså Antikvariats og Boluangerie har samme eiere. Ikke helt overraskende, når en ser den frankofile vinklingen. Åpningstider til begge og adresser finner du her. Når det er sagt, er Liepaja sentrum lett å få oversikt over. Et lite bildedryss fra Boulangerie.
Middag? Det byr også Liepaja på til gode priser. Jeg fikk en særdeles god fiskerett på Upe, en restaurant i første etasje til hotellet. Utenfra ser det heller stusselig ut, men inne er det koselig nok, veldig god mat fra kjøtt til sushi – og kelnere som snakket ok engelsk. Forrettene ligger mellom 3 og 5 euro, og den dyreste hovedretten er kjøtt til 16 euro. Så her kan de fleste nordmenn på ferie velge akkurat det de vil fra menyen, uten å tenke så veldig på regningen. Utmerket mat fikk vi også på Fifth Bud, der det absolutt dyreste på menyen kostet 24 euro.
STREETART OG SIGHTS
Hva kan en gjøre i Liepaja, foruten å være på stranden, gå på konserter og spise godt? Jo, du kan ta deg en rusletur og se på arkitektur. Byen er stolt av å ha bevart mange eldre trehus. De har også endel stilig streetart, og selvsagt kule innbyggere.
ATTRAKSJONER
Liepaja byr på mye for deg som er naturinteressert. Det ble det ikke plass til på våre to små dager i byen, men på det blide turistkontoret kan de hjelpe deg med alt fra sykkelturer, fisking, kanoturer, båtleie og ridning til gåturer i nasjonalparker og skoger. Latvia har enorme mengder skog og hav du kan boltre deg på. Vi var mest i sentrum, og tok turen til museet Karosta. En tidligere anstalt som ble brukt for å få skikk på uoppdragne marinegaster.
Vi fikk den vanlige guidene turen – vel, helt vanlig var den vel ikke, vær forberedt på å svare for deg om norsk krigshistorie – men du kan også velge å overnatte her, eller delta i en flukt. Mannen som står bak museet, Juris Rakis, har jobbet her som leder, og kan alt. Han er faktisk verdt billetten i seg selv. Bildet er fra det tidligere kontoret hans, og her er det faktisk også noe norsk i hyllene ved siden av Lenin. Nemlig en byste av Edvard Grieg!
OVERNATTING
Fontaine-komplekset byr på overnatting fra hostel til hotell. Prisnivået ser ikke ut til å være så veldig stort, rundt 45 euro for en natt uansett hvor du bor. Vi bodde i en egen bygning rett ved, som hadde rundt 8 rom og egen uteplass, stue og kjøkken. Jeg ville gått for hovedhotellet Royal, så får du adgang til spa, frokost og det meste i samme bygg. Vær obs på dette når du booker.
Jeg fikk lov å ta en titt på det aller dyreste rommet på hotellet. Presidentsuiten har badekar på soverommet, og stor dusj og badeværelse utenom. Godt isolerte vindu også. Pris? 115 euro. Rett ved strandpromenaden og Fontaine, samt et steinkast unna konserthuset, ligger også Hotel Promenade. Jeg fikk ikke tid til å gå innom der, men også ser prisen per rom ut til å være langt under 100 euro.
Så enten du har vært i Riga eller ei, er det kanskje på tide å tenke at Latvia har mer å by på enn hovedstaden? Lei en bil på flyplassen og utforsk vestkysten. Her finner du ikke altfor mange elleville utdrikningslag og vanvittige mengde turister, og i mitt hode er det en god ting. Jeg dro videre fra Liepaja til Kuldiga og overnattet på Edoles castle, så du trenger ikke gå ned i standard eller opplevelser bare fordi du forlater hovedstaden.
Å leie bil og utforske strender, landsbyliv og gode restauranter anbefales virkelig. Det bor rundt 2 millioner i Latvia, i et land som er noe større enn Danmark. Riga er den eneste store byen, så det er ikke trangt om plassen på landet med sine nasjonalparker og strender.
Turen til Vest-Latvia var i regi av Latvia Tourism og NordicTB. Flyreisen gikk med Air Baltic. Jeg dro sammen med bloggerne bak Antligen vilse, Grown-up travel guide og Oh darling, let’s be adventurers, så følg med på deres blogger også fremover for flere tips og bilder fra turen. Du finner bilder og innlegg på sosiale medier under taggen #LatviaRoadtrip og #EnjoyLatvia.