«Alle» nordmenn forbinder Ebeltoft utenfor Aarhus med sommer, sol og strand. Etter at du har sett disse bildene, vil du også legge turen hit i desember. For her er det – som danskene sier – julerier og nisserier overalt og der du minst venter det. * Deler av reisen er sponset av Visit Aarhus.
Julekos i alle gater, kriker og kroker
Handelsstanden og flere frivillige går sammen, og bestemmer seg for at her skal det skapes hygge og julesteming. Det klarer de, selv om det er grønt på bakken og plussgrader. Hvordan?
Jo. De har lirekassekvinner, gårdsnisser med hest, nissemor med kurv med godterier i og små julemarkeder som dukker opp i en bakgård.
Den lange gågata er pyntet med røde lanterner og grønne grangrener, og ikke noe fancypancy lysshow. Bare ekte mennesker som vil formidle noe annet enn en blinkende og frenetisk jul. Her får du hvilepuls.
Vekterne er symbolet på Ebeltoft. De går også runden i desember, men ikke så sent som om sommeren. 12, 13 og 14 kan du se dem i helgene i desember.
Disse kvinnene serverte æbleskiver på den gammeldagse måten, og hadde plassert seg i en bakgård sammen med andre kvinner som solgte egenskapte produkter. Veldig artig å bare komme over slike ildsjeler.
Merkt at Fregatten Jylland, verdens lengste treskip, har åpent nesten hele året mens dens julemarked bare er andre helgen i advent.
Butikken pynter og aktivisere
Butikkene gjør mer enn bare å selge. De inviterer deg inn på aktiviteter også. Pust glasværksted ga deg sjansen til å lage din egen julekule. Ble det litt for voldsomt for deg, kunne du kjøpe fine glasslamper, gin&tonic-glass eller andre flotte produkter.
Mens illustratøren bak Mouse & Pen hadde flotte kort og plakater til alle anledninger, og hadde da vi var der pepperkake-konkurranse. Alle gjorde også sitt for å pynte i vinduene, og du som gjest kunne ta bilder og bli med i en konkurranse. Alt for å skape aktivitet.
Her spiser du lunsj
Som alltid er det deilig å være norsk matelsker i Danmark. I Ebeltofts gågate gikk jeg forbi et sted som hadde nasjonalretten flæskesteg til 129 kroner Ad libitum. Et ord danskene elsker, og betyr spis så mye du vil.
Jeg tok en lunsj på Del’a, som er en del av Smaggruppen, som hadde stengt sin restaurant da jeg og min danske venninne – reisebloggeren Danish Adventurer – var der. Del’a har lokalristet kaffe og nydelig frokost (lunsj altså) fra 12 til 16, enten vegetar eller med kjøtt. Begge med den julete, strimlete rødkålsalaten med nydelig dressing og mandarinbåter. Samt hjemmelaget baba ganoush, soppstuing og syltetøy med saftig brød til.
Her kan du også kjøpe med deg kaffebønner, vin, rom fra Fanø og økologisk olivenolje.
Spis lunsj eller middag her
Om sommeren ser Smag og bakgården de har, alledeles fantastisk ut. Nå på vinteren er det kjekt med sikringskost, og da falt valget på Mellem Jyder i Ebeltofts eldste bygning – fra 1601, rett ved Rådhuset. 2 retter til 255, 3 retter til 289 DKK.
Jeg ELSKER dessert, men etter gratinert chevre på salat og brød samt risotto med confiert and sa det stopp. Helt stopp. Så sjokoladekaken må jeg ha til gode til neste gang…
Shoppingtips i Ebeltoft
Du MÅ gå på Mille B i Adelgate 3 nesten rett ved Rådhuset. Her er det smått og stort interiør, dameklær og sko blant annet fra merkene Blæst, Tommy Carlsson, Two Danes, Mads Nørgaard, Ib Laursen, Maileg, Ralston,
Fermob, Tolix, Waterrequest, Ralston og Mansted
Kokkeriet er også en drøm. Ikke alt er billigere enn i Norge, men her finner du ting som du ikke finner hjemme, blant annet fra Japan. De sender også til Norge med en porto til under 200 kroner. Husk også glassblåseriet Pust. Kommer jeg i bil neste gang, kan det være at en av lampene blir med hjem….
Sov ved stranden i Ebeltoft
Ebeltoft har campingplass og storstilt utleie av ferieboliger. I april 2019 kom også kjente Langhoff & Juul fra Aarhus og overtok badehotellet i byen. Nå heter det Langhoff & Juul Boutique hotell og restaurant. Ordet boutique skal indikere personlig service, fokus på lokal mat, noe utenom det vanlige…..
Det virker ikke helt som de har funnet sin form, da det store bygget krever mye av de som innreder det. Å ha sofa midt på sidelengs med peisen i lobbyen…. den må jo peke mot peisen! Vi fikk lov til å ommøblere litt, så vi kunne se på flammene direkte.
Selve spisesalen klarer ikke helt å skape den store hyggen, eller som jeg liker å si: Rommet skal gi deg ikke en klem i det du kommer inn døra. Her skapes det litt avstand med én gang. Det blir litt hardt med det brune flisegulvet mot eikestoler og bord, ingen myke farger eller planter som myker opp. Det hjelper heller ikke at de ikke har tatt ned skjelettet til paviljongene. Det er nok mye mer sjarmerende om sommeren.
Så det positive, og grunnen til at jeg gjerne sover her igjen. De har 35 ulike suiter og leiligheter du kan bo i. Alle har utsikt mot Ebeltoft Vig, og ligger enten på bakkeplan eller én etasje over.
Min suite på hotellet
Jeg hadde den minste suiten, som koster rundt 1200 DKK per pers avhengig av sesong. Usikker på om barn koster noe, vil tro nei. Noen har et soverom separat, andre har to soverom med dobbeltseng og sofa til fire.
Sengene og sengetøyet var nydelig, utmerkete kroppsprodukter fra Moshi Moshi, varmekabler på badet og fantastisk utsikt. Fint også med tekjøkken. Alle bad har varmekabler, og rommene varmes opp med strøm. Høyst uvanlig i Danmark, da strømprisene her er vanvittig mye høyere enn i Norge.
Morgenmaten på hotellet
Dagens første måltid er ikke inkludert i prisen, og koster mellom 148 og 178 DKK avhengig av drikken til. Den inneholder blant annet eggerøre, pølser og bacon, som mange setter pris på. Den fås også som vegetar. “L&J Signatur” som den heter, var ikke på menyen da vi var der. Vi hadde en liten buffe med brød, ulike frokostblandinger, kokt egg, yoghurt, cottage cheese, oster og dadler. Te i pyramidaposer eller løsvekt, juice og økologisk melk. Gressløken kunne du klippe til selv.
Det lille ekstra på L&J
Menyen på kvelden er også liten, men ser lekker ut. Vi spiste ikke der, men tok en drink før vi gikk ut. Fin, liten vinliste med Cristal som den eneste champagnen jeg kjente igjen, så fint at de også har små produsenter. Bartenderen var også super. De hadde ikke en drinkemeny, da «vi lager det du vil ha. Jeg er en vandrende meny». Akkurat slik det skal være på et boutiquehotell. L&J er store i Aarhus og jeg anbefaler at du stikker innom restauranten i alle fall for en lunsj. De har litt å gå på i Ebeltoft, men jeg tipper de finner formen etter hvert.
Når på året skal du dra til Ebeltoft?
Hele året, selvsagt! Men drar du for å få julestemning, så skjer det ting hver helg helt frem til og med lille julaften. Den dagen slår Ebeltoft Handelstandssforening til med gratis gløgg og æbleskiver samt at Slupkoret synger julesanger. Det er også vanlig at mange av butikkene har søndagsåpent. I Ebeltoft jobber de for et samarbeid mellom turisme, kultur og handel til det beste for alle. De betyr mange arrangementer året igjennom, fra Jazz på Torget til altså julerier. Smart idé, som mange kunne lære av.
Reisen til Ebeltoft
BÅT og BIL: Du kan ta båt fra Bergen, Stavanger, Kristansand og Larvik til Hirtshals. Derfra rundt 200 km, som tar drøyt 2 timer og et kvarter med bil.
FLY: SAS går f.eks direkte fra Oslo til Aarhus. Derfra er det en drøy halvtime å kjøre til Ebeltoft. Du kan også fly til Billund, som er ca 150 km unna, og da må du beregne 1,5 til 2 timer kjøring.
MIN REISERUTE: Direkte med SAS fra Alta til Oslo på 2 timer, og så direkte til Aarhus på 45 minutter.
LOUNGE: Vi startet i SAS plus-loungen, som til og med har lekerom til barn. Nå er prisen 325 kroner, og for det får du kaffe, te, brus, vin og øl. Torsdager er pølsetorsdag. Flere koselige sitteområder. Faktisk var det mer hyggelig i den loungen enn i Gold, som var mindre og mer usjarmerende lagt opp. Der får du dog to varmretter og sprit, om det er viktig. Den kan du for øvrig ikke kjøpe tilgang til.
På gjensyn, Ebeltoft!
Kanskje vi ses allerede til sommeren? Aarhusregionen generelt har mye spennende å by på, her har du mine restauranttips i Aarhus.
- Innlegget er merket sponset, da turen var i samarbeid med Visit Aarhus og SAS. De har betalt for reise og opphold og inngangsbilletter. Lunsj, middag og drikkevarer har jeg selv betalt.