Læsø har flest soltimer i Danmark. Foruten å nyte varmen og lange sandstrender på øya, kan du ri, golfe, syde salt, gå på kirkespa og gjøre loppekupp både langs veien og i kjekke bruktbutikker. Men hvor går øyboerene selv for å spise, se selv og sole seg?
Hest er best
– Favorittstedet mitt på Læsø når jeg ikke er på hestegården? Nei, det sier jeg ikke til deg!
Lasse Grønberg Jensen ler hjertelig, men ser ut som han mener det. Nå er det ikke så ofte han har ledige stunder fra påske til november. Han har nemlig 130 islandshester på Krogbækgaard ferie og kurssenter, og vi har akkurat vært med når 50 av dem kom inn fra beite. Den unge mannen har overtatt gården etter faren, og har likt hester fra før han kan huske. Nå er det også jobben hans. Han er utdannet B-instruktør og C-trener hos Dansk Islandshesteforening. Book plass her tidlig dersom du vil sikre deg plass.
– Jeg elsker å forklare gjestene hvordan de skal ri, og se hvordan de nærmest svever over markene når de har fått taket på det. Hos oss kan alle ri, enten du er nybegynner, vil ri i én time, en helg eller en uke. Vi tester nå ut 3-dagersturer. Da rir vi 35 kilometer på hele Læsø, overnatter på ulike steder og griller sjøkreps sammen. Gitaren er også med, så hyggen er sikret.
Danmarks Meteorologiske Institut har analysert antall solskinnstimer fra 2006 til 2015, og tallene viser at Læsø er stedet med flest soltimer i landet. Med 1931 timer vant like foran Samsøs 1917 timer og med Bornholm på en tredjeplass. Det bringer frem et ekstra bredt smil hos Lasse Grønberg Jensen, alltid kjekt å slå de andre øyene.
SPA PÅ LÆSØ
Når det ikke er sol på øya, og han har klippet håret på alle hestene i to uker og de har fått nye sko, liker han seg godt på Læsø kur. Et spa i en tidligere kirke.
– Da tar jeg alltid full pakke med massasje, salte bad og full skrubbing av kroppen. Når jeg går ut derfra, er jeg helt salig!
Læsø kur er helt klart et landemerke på øya. Du ser den gamle, hvite kirken etter kort tid dersom du kommer med fergen fra Frederikshavn og kjører i den lille landsbyen Vestrø Havn. Bestill behandlinger i god tid, det er et populært sted også for lokale. Bruker du rullestol, er spaet tilrettelagt for dette med heis til etasjene over samt heis for å komme ned i vannet.
LOPPER DELUXE
Danmark er et eldorado for norske second-hand jegere, og Læsø er intet unntak. Langs veien dukker de første loppemarkedbodene opp, og det fortsetter på både store og små veier. Du får kjøpt kunst, egg, asparges med mer og pengene legger du i en selvbetjent kasse.
Kjører du helt ut til Læsø Antik og retro kan du også glede deg over isprisene. 5 kuler til 44 danske kroner er til å bli i godt humør av. Her er det også mye kjekt å velge mellom, fra gamle kakebokser til en gammel tannlegestol.
SE SALTET SYDE
Ikke langt fra kaia ligger en av øyas virkelig store attraksjoner; Læsø saltsyderi. Nå ja, tenker du kanskje. Hvor spennende er det å se saltkrystaller blir til? La oss derfor begynne med et ord som klinger godt både i norske og danske ører: Gratis. Adgang og omvisning koster ikke noe. Skal du lage ditt eget salt, koster det 60 kroner. Når du hører om arbeidet som ligger bak driften, forstår du hvorfor. De store pannene som saltet lages i skal blant annet skrapes tom for kalk og fylles med vann. 3 brønner forsyner syderiet, og det hentes vann derfra 2, 3 gange per uke med traktor og tankvogn, vanligvis 15.000 liter per gang.
– I motsetning til Maldon-saltet, som lages med gassoppfyring, fyrer vi her med ved. På formiddagen legger jeg i ved hver halvtime i fire timer. Så senkes temperaturen. Så skal hver panne sjekkes. Kalken legger seg for eksempel som en hinne over pannene og den må fjernes, forteller saltsyder Steffen Faurholt, som er en av 10 heltidsansatte.
Rundt ham gresser geiter, pannekakehuset er i ferd med å åpne og turistbussene er på vei. I sommersesongen er arbeidsstokken fordoblet. Den tidligere mureren elsker jobben sin på 11. året. Han blir ikke lei hverken turister, salt eller frisk luft, selv om vinden kan gi bakoversveis og vannet på vinteren kan stå høyt på veggene.
– Vi henter vannet fem kilometer fra land og når isen er for usikker kan ikke traktoren hente det. Dette skjer heldigvis sjelden. Så folk kan komme og se hvordan Læsø-saltet blir til året rundt!
NATURGOLF
Naturen er omdreiningspunktet for mye av Læsøs opplevelser. Det er sykle- og gåturer fra 1 til 60 kilometer, du kan leie kajakk, kite eller løpe. Er du mer makelig anlagt, er det også andre alternativer. Like ved saltsyderiet og hestegården ligger Storhaven gård og kafé. På innsiden kan du kjøpe mel, is, økologisk hudpleie og ullprodukter med mer fra øya, mens du på utsiden kan gratis nyte synet av alt fra påfugl og geiter til svarte griser og kaniner.
Når du er på øyas golfbane, merker du også fuglesang, lukten av ville vekster og havet. Her kan du spille, eller bare ta en kopp kaffe på panoramarestauranten.
– Vi har bevisst gjort det slik at vi skal forstyrre naturen minst mulig, derfor ser du mest natur og lite flagg når du går her. Det er generelt en utfordrende bane. Vann på nesten alle hull, det blåser vind og lengden må tas hensyn til. Det er 6600 meter fra backtee, sier formann Jan Wiis Rulle.
Mens han er på vei tilbake til jobben som kaptein på Læsø-fergen, ser formannen en av de faste norske spillerne og sender ham vår vei.
– Ikke skriv om golfbanen, da kommer det bare flere hit. Jeg setter sånn pris på at det er god plass her i ukedagene, sier John Reidar Paulsen med glimt i øyet, selv om han nok egentlig mener det han sier.
– Den er vanskeligere enn den ser ut, så la deg ikke lure. Nå har de forresten også fått et hus mellom hull 9 og 10 med toalett, samt at du kan kjøpe øl og kaffe i huset. Helt perfekt. Dere må forresten sjekke ut Videbakker. Sandstranden ligger rett ved golfbanen, og før skoleferien kan en ha den helt alene!
LÆSØ-STRENDENE
Videbakker kan du garantert ha helt for deg selv i starten på juni. Det var bare en hund som luftet eieren sin denne torsdagen. Det er ikke sikkert trengselen er så stor resten av året heller. For det er mange av de kilometerlange hvite strendene på Læsø. Videbakker strekker seg forbi golfklubben og helt til Østerby Havn.
Går du hele stranden, kan du avslutte med et måltid på noen av spisestedene på havna. Her har du utsikt til fiskebåtene, der mange av dem lever av å fange øyas stolthet sjøkreps, eller jomfruhummer som danskene kaller Nephrops norvegicus. Vil du ha den danske nasjonalretten, serveres det hver onsdag stegt flæsk med persillesovs på Læsø Spisehus.
BUDSJETT OG LUKSUS
Tenker du at det en kveld kunne være kjekt å utfordre smaksløkene litt mer, er Strandgaarden Badehotel stedet å besøke.
I mer enn 300 år har det vært godt med liv i det gamle bindingsverkhuset på Strandvejen. De siste årene er det vertsparet Rung Rungtawan og Ole Nørmark Lind som har sørget for å gi folk en seng å sove i. Enten en er på budsjett og tåler å dele dusj og toalett med andre, eller vil ta den helt ut og gå for egen terrasse med sjøutsikt og badekar på rommet. Strandgaarden tilbyr også en daglig 3-retters gourmetmeny. Denne dagen er det rå sjøkreps med spisskål og estragon, okse med løk og sopp samt yuzu med melk og dill.
– Vi har fullt hus hele sommeren, så jeg anbefaler alle å bestille bord dersom en vil hit. 40 prosent av gjestene er for øvrig norske. Mange starter hos oss på ferie, og kjøper så hus på øya. Vi elsker nordmenn, og har fått mange gode norske venner.
DET HEMMELIGE STEDET
Ole Nørmark Lind anbefaler alle som kommer til Læsø å bruke naturen på øya.
– Vi sanker urter og bær som brukes i restauranten, og ellers bruker vi Mountanbike-syklene til å dra på turer i vannkanten. En stor opplevelse!
Alle på Læsø har altså sine favorittsteder hvor de henter nye krefter og nyter stillheten. Så vi spør derfor Lasse Grønberg Jensen på Krogbækgaard én gang til hvor favorittstedet hans er. Er det mulig å få ut hemmeligheten?
– Ok. Jeg liker å dra ut til Horneks. Er du heldig, kan du nemlig se selene sole seg på steinene om ettermiddagen!
PS: Vi sjekket, men ingen seler denne dagen. Vil du sikre deg litt mer, dra på tur med Seadog til en øy litt utenfor Horneks. Der trives de visst ekstra godt.
PRAKTISK
Reisen dit: Ferge fra Kristiasand, Bergen, Stavanger eller Larvik til Danmark. Så ferge på 90 minutter fra Frederikshavn i Nord-Jylland. 4-7 avganger daglig, book billett på forhånd så er du sikret plass. På Læsø er det også havner for seilbåter. Det er flyplass på øya, brukes primært til privatflyging. Copenhagen Airtaxi flyr til øya fra Roskilde og Anholt.
Sove: Flere hoteller, B&B og campingplass. Krogbækgaard ride- og kurssenter har overnatting for ridegjester og tar også imot leirskoler.
Spise: Rundt 20 ulike typer spisesteder
Sesong: Noen attraksjoner, butikker og spisesteder er stengt fra starten av november til påske, som golfbanen og Strandgaarden badehotel.
Læsø-fakta: Øy og kommune som ligger i Kattegat, ca 30 km sørøst for Frederikshavn. 114 km2 med 1793 innbyggere i 2017. Tre sentrale steder er Vesterø Havn i vest, Byrum i midten og Østerbyhavn i øst. Læsø er en lav øy. En tredjedel er oppdyrket, store strekninger med særpreget natur, sandsletter og lyngmarker. Høyeste punkt er Højsande, 21 meter over havet. Kysten er grunn. I snitt mest soltimer i Danmark, foran øyene Samsø og Bornholm.(Kilde: Store norske leksikon og Visit Læsø).
PS: Danmark har også mange andre kjekke øyer, sjekk ut hva Ærø på Fyn kan by på. Andre reiseforslag, restauranter, kroer og hoteller finner du i Danmark-kategorien.
God tur!