Min bakgrunn for å gi deg tips
Annonse. Innlegget er i samarbeid med leie-plattformen Housecar. Jeg sa ja til å skrive om konseptet av flere grunner. Først og fremst fordi jeg kan stille meg bak ideen, og fordi jeg selv har testet Housecar sitt system. Housecar er smart både for deg som eier og deg som vil leie bobil i sommer. Først litt mer om meg, så du vet hvem som gir deg råd.
Jeg har vært i bobil-verden siden 2018. I oppveksten var mange ferier enten i båt eller med campingvogn, og mange ting herfra går igjen når en bruker en bobil – som gass, toalett og vannbruk. I 2021 registrerte jeg bybobilen vår til leie gjennom Housecars system, og ble godt kjent med prosessen. Ut fra det, skal jeg nå fortelle hva fordelene er for deg som skal leie bobil i sommer eller deg som vil leie ut.
Til slutt vil jeg dele smarte tips, og gode steder å parkere bobilen når du er på tur både i nord, langs Gudbrandsdalsvegen mellom Oslo og Trondheim eller om du skal til Jærstrendene i vest.
7 fordeler med å leie bobil i sommer
- Housecar er bobilens Airbnb. De har derfor et stort utvalg av ulike typer bobiler, da det er private som leier ut via Housecar. Så du kan få alt fra bybobiler som er i varebilstørrelse og kun krever vanlig sertifikat til lengre bobiler med enda mer plass. De leier også ut campingvogner. Per 2022 er det mer enn 600 å velge blant.
- Bestillingen er enkel, oversiktlig og på norsk. Du deler inn i det området du ønsker å leie bilen i, og kan også legge inn andre spesifikasjoner. Utleier har laget en oversikt med stort sett det meste du lurer på, fra antall sengeplasser på bil, om du kan ha med hund i bobil og sertifikat-krav til hva som er inkludert i prisen og om du kan ta bilen ut av Norge. Hvor mye koster det å leie en bobil? Det vil variere, alt etter hva du ser etter.
- Når du har lagt inn et ønske om bestilling, blir du først kredittsjekket av Housecar via Bank-ID. Når det er i boks, innen et døgn – kan du sende melding til utleier. Da kan du avtale enda mer spesifikk hentetid og så videre. Ankommer du f.eks en by med fly, kan det være at utleier vil møte deg der med bil – eller at du må komme deg til utleier selv. Slike ting finner dere ut av.
- Housecar er et svensk firma, og de leier også ut i Sverige og Finland. Det gir mange muligheter.
- Du har veihjelp 24/7, og forsikring via Tryg er inkludert i hele leieperioden.
- Housecar er tilgjengelig for support på telefon og meldinger på norsk
- Å eie en bobil kommer med mange kostnader, og passer ikke for alle. Derfor er en slik Air bnb-tjeneste for bobilutleie et godt konsept. Dersom du vurderer å kjøpe, er det uansett smart å teste typen du ønsker en perioden, så ser du om det er noe for deg.
7 fordeler med å leie ut bobil
- Vi som eier en bobil kjenner til kostnadene…men det kan jo være greit å minne seg selv og de som leier på om det. Forsikring, dekk, årlig sjekk av gass og luftfuktighet, skifte av registerreim i ny og ne, leie av oppstillingsplass om vinteren (for noen) og alle de vanlige bil-utgiftene. Da kan det være greit å leie ut av og til. For en rekker ikke alltid å bruke bobilen så mye som en ønsker.
- Det er trygt å leie bobil i sommer ut via Housecar, da alle som leier blir kredittsjekket før de i det hele tatt kan ta kontakt med deg via meldingssystemet. Jeg fikk raskt kontakt med de som ville leie hos oss, og det var lett å registrere seg og fylle ut alt en trengte. Du blir også selv verifisert via Bank-ID. Du skriver inn info om deg selv, og legg gjerne ved et bilde. Det gjør det mer personlig for den som skal leie av deg. Alltid kjekt med en ansikt på den en leier av.
- Det er veihjelp 24/7.
- Du er forsikret via Tryg.
- Kundeservice som snakker norsk. Jeg brukte de én gang, og fikk raskt svar og god hjelp.
- Housecar tar en viss prosent av prisen, men det er du selv som setter den og på utregningen kun du ser står det hvor mye du sitter igjen med. Jeg sjekket litt hva andre tok for samme type bil, og hva som var normalt å ha inkludert i leiepris. 10.000 per uke i høysesong er ikke uvanlig for å leie en bobil, noen ganger mer alt etter bil og hva som følger meg.
- Ved å leie ut bobilen din, bidrar du også på en annen måte enn å hjelpe de som ikke vil eller kan skaffe seg bobil selv. De unge gründerne som står bak selskapet drives av delingsøkonomiens prinsipper for bærekraftig utvikling. «Mange bobiler står ubrukte store deler av året. Ved å leie dem ut til andre blir bilene kjørt, og eierne får avkastning. Jo flere som deles ut, jo mindre nye biler må lages», sier administrerende direktør Rickard Magnusson, som også er en av eierne av Housecar.
Leie bobil i sommer? Smarte huskeregler
Kilometer: Se alltid etter hvor mange kilometer som er inkludert i prisen, og hva det i så fall koster å kjøre over. Har du en reiserute, vil det gjøre det enklere å tenke hvor langt du skal kjøre.
Ved leie: Når bilen overleveres, ta en filmsnutt eller noter nøye når utleier går gjennom bilen med deg. Du tror ofte du skal huske alt, men det er lett å glemme i iveren etter å komme seg avsted.
Toalett: Hos noen bobiler er det automatisk tømming av do. Hos de fleste andre må du ta ut toalett-kassetten. Mange tror det er ekkelt å tømme, men bruker du kvalitets-papir som Lambi (gjør det!) og oppløsbare tabletter i do – så vil du oppleve at du kun tømmer ut farget væske. Vi bruker Akva Kem og de løser opp alt. Det vil si, det lønner seg å ha kjørt litt for å la det riste litt rundt i kassen. Slike tabletter følger som regel med.
3 gyldne regler: Tøm når du kan, altså do og søppel, du vet aldri hvor lenge det er til neste mulighet. Fyll vann når du kan av samme grunn. Jeg har alltid med litt ekstra vann på flaske eller dunk, for det er kjipt å ikke ha mer vann når du skal spyle ned i toalettet…..Det går nemlig alltid mer vann en du tror på tur! Den tredje regelen er å ikke vente for lenge med å slå seg til ro for kvelden. De erfarne vet at rundt 16-17 er det fint å ha funnet et sted, for hvis ikke kan klokka fort bli både 20 og 21 og 22, for “tenk om det er en finere plass rundt neste sving”…..
3 kjekke steder å kjøre i Norge
Finnmark. Som du har sett av bildene, Finnmark og spesielt Varanger er utrolig flott. Aller finest i august og september, med nydelige høstfarger. Spesielt Vardø har fått mange nye steder bobiler kan stå, og de har innendørs tømmestasjon i sentrum. Adventure camp Mehamn må også nevnes, da de har et flott anlegg og en god bryggerestaurant med mange tilbud – som midnattsol-safari på havet. Kjøllefjord var også greit, selvbetjent på kaia der Hurtigruta legger til. Drar du dit, må du besøke Foldalbruket. Et flott museumsanlegg med fiskevær-historie, overnatting og regionens fineste bryggekafé en fin spasertur fra bobilplassen. Her en en guide til Vardø og Varanger.
Gudbrandsdalsvegen: Kjører du mellom Oslo og Trondheim, må du ta gamle E6 og kjøre Gudbrandsdalsvegen og stoppe i Kvam, Ringebu, Harpefoss, Hundorp, Vinstra, Fåvang og Sør-Fron. Her finner du topp kvalitetsmat fra steder som Hev Ringebu og Annis spisested, Ringebu stavkirke, unike butikker, second hand og kunst langs hele veien. Du kan lese mer om spisestedene her og all info du trenger finner du på Gvegens eget nettsted. Det er egen bobilparkering med tømmestasjon, toalett og dusj på Sinclair bobilpark, Sinclairplassen, 2642 Kvam, rett ved en Kiwi. Her betaler du for oppholdet.
Jæren: Jærstrendene er unike, det er mer enn 10 av dem og ved for eksempel Ogna og Brusand kan du campe hele året med bobil. Her er en guide til tre steder for bobilcamping tett på strand på Jæren. Les mer om hele området hos Visit Jæren, som tar for seg regionen fra Randaberg og Stavanger i nord til Hå og Gjesdal sør i Rogaland.
Uendelige muligheter med bobil eller campingvogn. Du kan la humøret og været bestemme. Housecar har utvalget. Her er alt du trenger å vite om hvordan du leier eller blir utleier hos Housecar.
PS: Vår bybobil er ikke i år til leie hos Housecar. Dette da ulike grunner gjør at vi må ha den tilgjengelig selv, da det er vår eneste bil per nå. Skulle det endre seg, leier jeg gjerne den ut igjen. Bybobil er en bobil som er maks 5,99 meter og går dermed som personbil på ferger og bruer, og du kan parkere med den på en vanlig parkeringsplass. Veldig grei biltype, om du ikke er erfaren bobil-bruker. Vår har sengeplass og seteplass til 4 i teorien, men passer best for 2…..Så sjekk bilder og beskrivelser nøye før du leier.
God tur!